Ei ole islantilaisilla niin pientä tapahtumaa, että niiden takia ei kaivettaisi hodarisettejä esiin. Eikä ole niin isoa tapahtumaa, että si...

Aidosti islantilainen - osa 6

23.9.16 Satu Kommentteja: 9

Ei ole islantilaisilla niin pientä tapahtumaa, että niiden takia ei kaivettaisi hodarisettejä esiin. Eikä ole niin isoa tapahtumaa, että siellä ei voisi survoa hodaria suuhunsa. Taannoin käymissämme islantilaishäissä Ruotsissa tarjoiltiin yöpalana juuri hodareita. Pylsa on islantilaisille pyhä ruoka, arjessa ja juhlassa.


Missään muualla nakkeja ja sämpylää ei kuulemma osata höyryttää yhtä suussa sulavan pehmeiksi kuin täällä. Ei haittaa, vaikka maan tunnetuin nakkibrändi on SS Pylsa eli SS Nakki. Se ei herätä konnotaatioita toisen maailmansodan Saksaan. Kuinka se voisikaan, koska nämähän ovat maailman parhaita nakkeja!

Pylsaa ei pääse Islannissa karkuun. Ne saavat sinut aina kiinni.  Pylsaa nimittäin tarjoillaan joka juuttaan bensa-asemalla, kioskilla ja ruokakaupan tuulikaapissa. Kaikilla lastenkutsuilla grillissä lämpiävät hodarit, samoin puutarhajuhlissa, synttäreillä, sukujuhlissa ja jopa brunsseilla.

Reykjavikin eniten medianäkyvyyttä saanut ravintola on sekin, tietysti, nakkikioski. Kolmen rakennustyömaan kainalossa tönöttävä elintarvikeliike näyttää räjähtäneeltä sirkusvaunulta, mutta ulkokuori pettää. Oikeasti se on Islannin paras nakkikioski – joka on siis tietysti myös maailman paras nakkikioski. Se sama kiska on myös Bill Clintonin suosikkiruokapaikka Reykjavíkissa - tai ainakin hän kävi siellä vuosia sitten yhdellä hodarilla (tilasi sen sinapilla) ja tätä tapahtumaa muistellaan vieläkin.

Islantilainen pylsa maustetaan sinapilla, ketsupilla, paistetulla sipulilla ja remuladilla.

Islantilaisten hodarifanitus on mennyt jo niin pitkälle, että sanan ääntämisen ympärille on muodostunut kaksi koulukuntaa. Islannin kielessä kirjain y lausutaan suomalaisena i-kirjaimena. Suomalainen y-äänne taas vastaa islannin kielessä u-kirjainta.

Pylsa pitäisi siis ääntämyssääntöjen mukaan ääntää "pilsa". Iso osa islantilaisista kuitenkin ääntää hodarin "pylsa". Minä kuulun näihin jälkimmäisiin. Kumpi on oikein? Pitäisikö hodarin kirjoitusasua muuttaa ja tehdä siis pylsasta pulsa? Pragmaattiset islantilaiset ovat välttäneet kiistan kärjistymisen, koska on olemassa eräs keino pysyä puolueettomana. Sanoo vain "eina med ötly", jolloin saa yhden kaikilla mausteilla. 

Ja kaikki tietävät, että puhut hodarista.

Islantilaisuudella muhinoivan Aidosti islantilainen -sarjan jutut blogista löydät tällä tunnisteella: #aidosti islantilainen

9 kommenttia:

 1. Ei oo tainnu fleksaustrendi vielä iskeä Islantiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti ihan googlaa, että mikä ihmeen flexaus, haha.
   Mutta siis joo, kyllä täällä vege-, luomu- ja vegaaniustrendit (ja gluteeniton) on nousussa, mutta ne eivät ole yltäneet ainakaan vielä tähän Islanninhistorian perinteisimpään arkiruokaan.

   Poista
 2. Nyt tarttis enää tietää että saako kojuista myös vegepylsaa. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteisistä nakkikiskoista ei saa, eikä huoltsikoilta. Se on harmi! Vegenakkeja saa kyllä kaupoista eli hostellilla tai airbnb-kämpässä pylsan valmistus onnistuu lihattomanakin :)

   Poista
 3. Mies tuli ja kosi Islannin matkalla, ja kihlapäivän yöpala syötiin juurikin tällä kuuluisalla nakkikioskilla. Jääkaapin ovessa oli vuosia pylsa-postikortti, mutta nyt lienee kadonnut jonnekin. Onneksi mies on pysynyt matkassa jo yli 10 vuotta. :)

  VastaaPoista
 4. Aika herttainen kansallisruoka verrattuna monien maiden isotöisiin lihapatoihin ja täytettyihin kameleihin tai rypytettäviin karjalanpiirakoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan! Ja voittaa kyllä maussa ne _perinneruoat_ eli hapatetut lampaanpäät jne.

   Poista
 5. Ei taida olla voittajaa siinä pylsa-pulsa väittelyssä, siitä on jopa lihafirma itse tehnyt mainoksen aikoinaan:
  https://www.youtube.com/watch?v=He8xhQb4FK0

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?