Esikoinen meni tänään ensimmäistä päivää kouluun. Iso pieni ihminen ja itseään kaksi kertaa leveämpi reppu selässä se huojui korkeista...

Koulunaloituksia

24.8.16 Satu Kommentteja: 31


Esikoinen meni tänään ensimmäistä päivää kouluun. Iso pieni ihminen ja itseään kaksi kertaa leveämpi reppu selässä se huojui korkeista ovista sisään parhaan kaverinsa kanssa. Mielissään, innoissaan ja melkein onnesta pakahtuneena. Hänestä tulee koululainen! Toiveet ensimmäiselle kouluviikolle ovat olleet korkealla ja niitä on kerrattu jo vaikka miten monta kertaa: opin lukemaan, laskemaan ja puhumaan parempaa (!) englantia.

En tohtinut pilata aamuinnostusta kertomalla, että englannintunnit eivät ala vielä ihan tänä vuonna.

                                                              Yhteistyössä Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto ja Suomen Blogimedia
Ensimmäinen koulumatka.
Mutta arvatkaapas mitä? Perheessämme onkin tänä vuonna kaksi koulunaloittajaa! Minun teki kamalasti mieli koulunpenkille. Annoin periksi terotettujen lyijykynien, puhtaiden vihkojen ja kirjalistojen kutsulle. Olen opiskelijatyyppiä ja ylpeästi vähän nörtti. Koulussa on minusta aina ollut mukavaa.

Kun valmistuin yliopistosta edellisen kerran, eli kolme vuotta sitten islannin kielestä humanististen aineiden kandiksi, aavistelin jo silloin, että nyt sanon "ei koskaan enää" mutta että parin vuoden päästä luultavasti myönnän "ehkä kohta taas vähäsen".
Syksyn 2016 opiskelija-aines on varsin korkeatasoista tänä syksynä täällä Reykjavikissa.
Opiskelu on minusta ihanaa! Läpäistyjen tenttien ilo, esseiden kirjoittaminen ja oman arjen työjuttuihin liittymätön ajatustyö antavat hengähdystauon muulle tekemiselle. Huomaan ajattelevani kaikkia asioita uudella puhdilla, jos rytmitän tekemistäni jollain uudella jutulla. Vastuu, vaikkakin jaettu sellainen, perheenpyörityksestä, vastuu töistä ja järjestelyvastuu ihan vaan omasta arjesta on pidemmän päälle aika uuvuttavaa. Välillä on vähän raskasta olla itsenäinen ja muista huolehtiva aikuinen.

Silloin tällöin kaipaan, että joku muu ottaa ohjat ja käskee tekemään niin ja näin. Ajatus jonkun muun suunnittelemaan opiskelukokonaisuuteen sukeltamisesta tuntui miltei rentouttavalta. Minä suoritan, minä opettelen, kun vain kerrotte että mitä. Poimikaa metelistä oleellisin ja käskekää minun tutustua siihen. Kuinka miellyttävää.

No mitä sitten opiskelisin? Mietin ensin kirjallisuudenopintojen loppuunsaattamista tai kirjoittamiseen liittyviä kursseja, mutta niistä eivät kumpikaan natsanneet. Luovaan kirjoittamiseen liittyviä kurssikokonaisuuksia on (suomeksi) aika vähän tarjolla ja kirjallisuudenopintojen finalisointi tarkottaisi lähinnä kanditutkielman tekemistä ja omasta Barthesistani on kulunut jo sen verran aikaa, että en usko että pystyisin heilumaan siinä mankelissa mukana juuri nyt.
Kotoamme koululle on noin kymmenen minuutin kävelymatka.

Sitten kolahti - töitä tehdessä! Olen viimeiset puoli vuotta kirjoittanut Unelmahommissa-kirjaa ja palannut sitä työstäessä yllättävän usein ajatuksissani omaan opiskeluaikaani eli siihen ajankohtaan, jolloin ammatinvalintakysymykset ja mitäköhän minusta aikuisena tulee -pohdinnat pyörivät kiihkeästi päässä. En minä 17 vuotta sitten todellakaan tiennyt, mitä "isona" haluaisin tehdä.

Opiskelin kauppiksessa, mutta en ollut yhtään varma, mikä siellä eniten minua kiinnosti. Moni oppiaine tuntui parikymppisenä irtonaiselta ja asioiden ulkoa opettelemiselta vailla sen syvempää ymmärrystä. Liiketoiminnan johtamisen perusteiden kurssi lukion yhteiskuntaopin pohjatiedoilla tuntui minusta ihan ajanhukalta. Puheet kustannussäästöstrategia versus differointistrategia -vertailusta menivät ihan yli hilseen enkä osannut kiinnittää niitä mihinkään kontekstiin. Enhän silloin edes kunnolla tajunnut, mitä strategia tarkoittaa. Markkinoinnin peruskurssilta - siis sillä ainoalla joka oli pakko käydä - muistan markkinoinnin neljä P:tä ja yhden casen, joka tehtiin ryhmätyönä. Meidän projektimme oli lanseerata uusi suklaamerkki. Johtoajatuksenamme oli tehdä siitä luksussuklaa hienostorouvien kahvikutsuille. Voi tsiisös. Näin jälkikäteen ajatellen.

Päädyin lopulta opiskelemaan kansantaloustiedettä ja bisnesviestintää - halunani oli päätyä taloustoimittajaksi. No onneksi minusta tulikin yrittäjä.

Lopputulos on siis tämä: Olen hyvin arvosanoin valmistunut kauppatieteiden maisteri ja lifestyle-yrittäjä, jolla ei ole pätkääkään kokemusta eikä yhtäkään muistikuvaa liiketoimintaosaamisen teorioista. Olen opetellut kaiken strategiansuunnittelusta ja yrityksen johtamisesta, rahoituksen hakemisesta ja markkinoinnista itse jälkikäteen ja käytännössä kädet savessa, siis ihan vain rehellisesti kokeilemalla.

Mitäpä jos sitä teoriaosaamista hankkisi nyt kun sen osaisi kiinnittää oikeaan elämään? Näinpä sen keksin: haluan opiskella liikkeenjohtamista! Haluan käytännössä opitun päälle teoriaosaamista, janoan uusia näkökulmia ja kenties siinä samalla onnistun parantamaan omaa menestystäni yrittäjänä.

Kauppatieteiden maisteri liikkeenjohdon peruskursseilla? Hullua? No ei todellakaan. Loogista? No totta mooses. Ainakin minusta.

En halua aloittaa uutta tutkintoa, en tähtää tohtoriopintoihin enkä todellakaan nyt pysty sitoutumaan mihinkään monivuotiseen jatkokoulutukseen. Eli en halua mennä vakituiseksi opiskelijaksi yliopistoon täällä Islannissa. Sitä paisti minua kiinnostaisi välillä opiskella omalla kielelläni eli suomeksi. Suomeen en kuitenkaan ole muuttamassa koulun enkä muunkaan syyn takia, eikä minulla töiden ja perheen takia olisi tässä elämäntilanteessa edes mahdollisuutta osallistua päivittäin luennoille.
Kas, opiskelijahan se siinä.
Kaverini vinkkasi, että avoimessa yliopistossa voi opiskella myös etänä eikä se ole kovin kallista. Googlailin aikani vaihtoehtoja etsien ja päädyin muun muassa Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston sivuille. Järkky määrä vaihtoehtoja eli noin puolisensataa oppiainetta. Monia opintoja voi suorittaa täysin etänä netin välityksellä ja mikä parasta: opinnot voi useimmissa aineissa aloittaa milloin vain. Jos olisin halunut opiskelijaksi täällä Islannissa, minun olisi pitänyt laittaa hakupaperit vetämään yliopistoon yli puoli vuotta sitten. (Vähän liian pitkä odotushorisontti minulle, joka sai tämän jatko-opiskeluidean kesällä.)

Päätin heinäkuussa lähteä opiskelemaan ja nyt olen nyt  ilmoittautunut Liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuuteen (28 op), tutustunut sen sisältöön ja keskustellut henkilökunnan kanssa - kaikki netin välityksellä. Tavoitteenani on suorittaa nuo opinnot seuraavan vuoden aikana. Luvassa on ainakin markkinointia, laskentatoimea ja liikkeenjohdon perusteita. Opintokokonaisuuteen kuuluu myös opittua soveltava kurssi, jonka aikana tehdään case. Lupaan jo nyt, että en sitten todellakaan valitse aiheekseni luksussuklaata ja hienostorouvia. Lol. (Syön ne suklaat mieluummin itse.).

Ehkäpä voisin tehdä sen casen suomalaisen designin kansainvälistämisestä tai vähittäiskaupan ansaintatavoista? Olisikin muuten todella mielenkiintoista marinoida oma bisnes kuluvan lukuvuoden aikana opituissa teorioissa ja kuulla, minkälaista palautetta opettaja siitä antaa. Jeijj!

Syyskuussa Unelmahommissa-kirjan käsiksen ensimmäinen versio on valmistunut - ja jollainhan se pitää sekin vapautuva aika täyttää. Opiskeluni alkavat siis täydellä teholla silloin.

Ihan ensimmäisenä eli tänään pitäisi kuulemma tehdä HOPS. Mikäköhän se edes on? Täytyy ensin kirjautua Korppiin ja ilmoittautua kursseille siellä. Sitten on olemassa joku Koppikin, josta löytyy avoimen oppimateriaalit ja jonne tehtävät palautetaan. Hops Korppi, ota Koppi! No, tässä menee oma aikansa että pääsen ihan kartalle. Ehkäpä meilaan varmuuden vuoksi vielä myös opettajalle.

Koska tänä vuonna minulla on opettaja - ehkä useampikin.

Sovin Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kanssa blogiyhteistyöstä, ja siksi täällä blogissani voi syksyn seurata opintojen edistymistä ja mietteitäni etäopiskelun sujumisesta. Kevään lopussa seuraa loppuraportti eli kerron, miten tämä koko juttu meni noin niinkuin omasta mielestä.

31 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa! Itse suoritan tradenomiopintoja täysin etänä :) Ei koko päivän istumisia luennoilla, vaan kompakteja maks. 2 tunnin sessioita kahtena iltana viikossa. Ja sitten paljon paljon omaa työtä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Aivan parasta ajankäytöllisesti. Avoin yliopisto työssäkäyvän vanhemman pelastaa ;)

   Poista
 2. Hei huippua! Onnea teidän mimmille koulun aloituksen kunniaksi :)
  Nuo etäopinnot oli minusta AMKissa parasta. Sai tehdä just siihen aikaan tehtävät ja katsoa luennot kuin itselle sopi. Valkkasin Lapin Avoimesta yliopistosta itselleni Arctic Studies-kokonaisuuden, joka olisi sopinut omaan ansioluetteloon ja haaveisiin kuin nenä päähän. Se ei kuitenkaan loppujen lopuksi sopinut työaikatauluihin laisinkaan. Oli pakko skipata koko homma. Pitää tutustua tuohon Jyväskylän yliopiston valikoimaan josko sieltä löytyis mullekin jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä kyllä kyllä, juurikin se mahdollisuus tehdä etänä ja omaan tahtiin sopii mulle niin hyvin! Ihan sama juttu kuin töidenkin kanssa: mitä väliä missä sen tekee, kunhan tekee ja saa aikaan tuloksia :-)

   Tsiigaapa noi Jyväskylän yliopiston avoimen valikoimat, siellä oli ihan älytön määrä kursseja. Mä mietin sieltä itselleni myös sitä luovaa kirjoittamista, mutta se oli yksi harvoista opintoaineista, joihin ei voinut "tästä näin vaan" hypätä mukaan.

   Poista
 3. Se on Koppa, sieltä löytyy ne kurssikuvaukset ja tehtävänannot..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just se, Koppa. Koppi, karsina... :D Tässä menee vähän aikaa tajuta nämä kaikki uudet interwebsit, mutta kyllä se tästä. Pääsin jo kirjautumaan!

   Poista
 4. Onnea opiskelujen aloittamisesta, molemmille, he!

  Itse olen valmistumassa kv-liiketalouden tradenomiksi jouluksi jos kaikki menee hyvin. Ihan kokopäiväopiskelijana on teoriassa menty, mutta käytännössä en ole käynyt luennoilla koska en siellä mitään opi, ja hoitanut opiskelun itsenäisesti. Tästä tulikin idis että jos jotain jatkoa haluan jossain kohtaa niin senhän voisi samantein tehdä etänä, säästyisi varmaan niiltä ah-niin-ihanilta ryhmätöiltä samassa.

  Olen samaa mieltä, että moni opittu kurssi tuntuu aika irtonaiselta. Mutta niinhän se menee että opintojen on tarkoitus tarjota jonkinlainen peruspaketti ja haisu kaikkiin liiketoimintaan liittyvistä aspekteista ja niitä sitten käytännössä syvennetään ja sovelletaan. Ammattikorkeassahan on myös ideana tehdä ensin opintoja vain alemman amk-tutkinnon eli "kandin" tasolle, olla sen jälkeen pari vuotta työelämässä ja vasta sitten jatkaa. Hyvä idea, mutta moni haluaa suoraan maisterin palkoille joten skippaa ne välivuodet tekemällä maisterivaiheen suoraan yliopistolla.

  Omasta mielestä opiskelun parhaita hetkiä olivat käytännön vapaasti valittavat projektityöt ja niihin liitetyt kurssit - sitähän ei sitten unohda koskaan mitä niissä tuli opittua, toisin kuin tenttipänttäämisen kanssa. Viimeinen vuosi opiskelua Saksan auktoriteettiuskoisessa systeemissä olikin pettymys, koska opiskelu oli hyvin teoreettista pänttäämistä, vaikka täälläkin käyn nimen omaan _ammatti_korkeakoulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä koin kauppiksessa oppivani jotain järkevää vasta siellä kansiksen ja viestinnän kursseilla, kun asioissa mentiin vähän pintaa syvemmälle. Mä en tiedä mikä meininki siellä on nykyään, mutta v 99 kun aloitin, kaikkien opiskelijoiden piti kärvistellä 1,5 vuotta yhteisiä perusopintoja ja se tuntui kyllä aika turhalta. Vuosi olisi riittänyt ihan hyvin antamaan läpileikkauksen eri aloihin ja niiden esittelyyn.

   Mä diggaan kanssa käytännn töistä, en pari- enkä ryhmätöistä mutta itsenäisesti tehtävistä case-jutuista :)

   Poista
 5. Ihan mahtavaa! Hyvä Satu! Itse myös pidän todella paljon opiskelusta. Taustaltani olen sairaanhoitaja, opiskellut aiemmin erityispedagogiikan perusopinnot Jyväskylän avoimessa etänä. Viime vuonna kasvatustieteen perusopinnot Turun yliopiston avoimessa ja nyt oman alan opeopintoja Haaga-Heliassa. Seuraava haave/tavoite siintää jo mielessä. Eli elinikäistä oppimistahan tämä elämä on. Ihanaa ja virkistävää! Niin ja lisäksi koko päivä työ, perhe ja pari harrastusta. Kiitos kuuluu miehelle ja isovanhemmille. T.Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa tosi hyvältä, tsemppiä sunkin opintoihin!

   Poista
 6. Korppi on kurssien ilmoittautumiseen ja Koppa materiaalin jakamiseen tarkoitettu sivusto. Ole iloinen jos vältyt Optimalta ja Moniviestimeltä, alkaa mennä hermo kun ei voida keskittää toimintaa tiettyihin pohjiin vaan pitää opetella monta... Kiva kuulla miten teidän koulunkäynnit sitten sujuu :) t.jyu-läinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, mä jouduin joskus 2000-luvun alussa käyttämään optimaa ja se oli IHAN HIRVEÄ. Tuo Korppi ja Koppa vaikuttaa paljon järkevämmiltä, aika nopeasti tuntuu löytyvän se, mitä etsin.

   Poista
 7. Hei, hauskaa että päätit valita jyu:n opiskelupaikaksi, viime vuosina täällä onkin kehitetty paljon kauppakorkeakoulun toimintaa ja toivottavasti mennään koko ajan parempaan suuntaan :) Itsekin aloitin opinnot useiden työvuosien jälkeen, ja tuntuu että verrattuna opiskelukavereihin olen monesta kurssista saanut enemmän irti, joskin kyllä vieläkin aika moni kustannus-differointi-jne-teoria tuntuu hieman irralliselta ...

  Mietin keskustelitko case:n tekemisestä vielä enemmän? Ainakin itselläni kyseinen liiketoimintaosaamisen perusopintoihin kuulunut soveltava kurssi oli joo case-työ, mutta ainoastaan määrätyistä aiheista. Opettaja antoi vaihtoehdoiksi 6-7 yrityscasea, joista piti valita 2. Toisesta tehtiin laajempi tutkielma annetusta näkökulmasta ja toinen piti osoittaa lukeneensa. Itsekin toki toivoisin case-kursseilta enemmän valinnanvaraa ja avoimessa yliopistossa kurssi voi olla erilainen kun tutkinto-opiskelijoilla, mutta meillä se oli ainakin iso massakurssi ja tästä johtuen aiheet hyvin rajattuja :( Kurssista sai myös viitosen todella pienellä vaivalla ja epäilen suuresti lukiko vastuuopettaja meidän työtä kokonaisuudessaan.

  Paljon kuitenkin tsemppiä opintoihin, jos käyt yrittäjyyden kurssin niin sieltä voi ehkä saada hakemaasi kosketuspintaa omaan työtilanteeseen ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että sullakin on tuolta kokemusta ja sillä tavalla vähän "vanhempana" eli että on jo työkokemusta ja käytännön tatsia. Oikein odotan että pääsisin jo kunnolla aloittamaan opiskelun!

   Ei me olla keskusteltu casen tekemisestä vielä ollenkaan; mä vaan heitin hatusta tuon oman ideani ja voihan tosiaan olla, että sitä ei saa niin tehdä vaan annetaan valmiit caset joita ratkaista. Tavallaan ymmärrän kyllä sen: on helpompi antaa arvosanoja kun tehtävänantoja on vain muutama.

   Mulla on noita "heittämällä kiitettävä" kokemuksia muutama kauppiajoilta ja ne olivat kyllä kaikenkaikkiaan surkeita kursseja. Yksi businesenkun kurssi, jonka kaikki opintopisteitä janoavat ottivat koska tiesivät ettei siellä vaadita edes läsnäoloa ja toinen oli joku yrittäjyyden peruskurssi.

   Poista
 8. Onnea koulutaipaleelle, teille molemmille! Täällä Saksassa alkoi tänään myös koulut. Ja tämäkin äiti on kovasti miettinyt muutaman oman opiskeluprojektin aloittamista. Itseäni myös kiinnostaisi tehdä opintoja verkkokurssina johonkin Suomen avoimista yliopistoista. Ihan mahtavaa, että nykyään on tuollaisia mahdollisuuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jonna!
   Tosiaankin tällaiset etämahdollisuudet on ihan nannaa ulkosuomalaisen näkökulmasta.

   Poista
 9. Siiiiiis tämä postaus(sarja?) tuli kyllä täydelliseen saumaan! Ilmoittauduin itse keväällä viestinnän kursseille avoimeen yliopistoon ja tartuin touhukkaana toimeen. Jostain syystä vähän sen jälkeen puolivuotias muksu muutti unirytminsä tunnin pätkisi ja äiti on vähän väsynyt. Opinnot jäi tauolle, mutta olen toiveikas, että tulevaisuus tuo parempien yöunien myötä uuden mahdollisuuden. Se, että lempiblogissa höpistään välillä aiheesta, boostaa motivaatiota ja pitää aiheen itselläkin pinnalla! Jes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myötätuntoa täältä suunnalta! Meidän kuopus oli ihanan hyväuninen ja rauhallinen puolivuotiaaksi, mutta nyt on pari viikkoa oltu kans "vähän väsyneitä" :D Toivotaan että unet paranee pian taas! Jyväskylän avoin polttelee muakin kovasti :)

   Poista
 10. Siiiiiis tämä postaus(sarja?) tuli kyllä täydelliseen saumaan! Ilmoittauduin itse keväällä viestinnän kursseille avoimeen yliopistoon ja tartuin touhukkaana toimeen. Jostain syystä vähän sen jälkeen puolivuotias muksu muutti unirytminsä tunnin pätkisi ja äiti on vähän väsynyt. Opinnot jäi tauolle, mutta olen toiveikas, että tulevaisuus tuo parempien yöunien myötä uuden mahdollisuuden. Se, että lempiblogissa höpistään välillä aiheesta, boostaa motivaatiota ja pitää aiheen itselläkin pinnalla! Jes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jee, onpa hauska kuulla! Tosiaan joo postaussarja tulossa, seuraavan kerran päivittelen syyskuussa kun olen jo ehtinyt jo aloitella opintoja kunnolla ja on jotain kerrottavaa.

   Poista
 11. Onnea perheen koululaiselle ja opiskelijalle! Mä nostan aina hattua teille, jotka jaksatte aikuisina opiskella lisää. Mä olen tuohon hommaan aivan liian laiska, vaikka joka syksy nautin koulujen alkamisesta ja kirjojen tuoksusta. HOPS = HenkilökohtainenOPintoSuunnitelma, mutta senhän toki tiesitkin....Se taitaa olla sulla jo päässä valmiina.
  Ihanaa syksyä teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämä aukesi lopulta :D Ja nyt se on tehty ja eka opintopiste plakkarissa. Jee!

   Poista
 12. Opiskellessa luennoilla oli joskus myös niitä tyyppejä, joilla oli jo useamman vuoden työkokemus. Ja sitten he osasivat esittää hyviä kysymyksiä ja ymmärsivät oikeasti aiheesta jotakin. Olin kyllä kateellinen ja mietin, että olisipa itse joskus samassa asemassa.

  Jälkikäteen ajatellen erinomainen opintopolku kauppatieteiden maisteriksi olisi tehdä ensin merkonomin tutkinto, sitten mennä töihin ja muutaman vuoden jälkeen lähteä taas opiskelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti joo! Ehkä se tulee vähän muuttumaan tohon suuntaan kun tehdään ensin kandintutkinto, sitten ollaan töissä ja maisteriopinnot vasta sen jälkeen.

   Poista
 13. Hei kiitos, tosi hyvä vinkki! Mietin tässä just vähän aikaa sitten, että pitäisi kerrata suomen kielioppia 15 ulkosuomalaisvuoden jälkeen, koska on tuo (toivottavasti tulevaisuudessa) kaksikielinen lapsi. Löysin tuolta lyhyen kielenhuollon kurssin ja kirjoituskurssin 👍🏻

  VastaaPoista
 14. Voi Satu, minkä teit! Mä oon pyöritellyt mielessäni Jyväskylän avoimen yliopiston Henkilöstöjohtamisen opintokokonaisuuden suorittamista mutta ikinä ei ole tuntunut olevan oikea aika. Tän postauksen jälkeen asia jäi pyörimään mieleen ja eilen sitten ilmoittauduin. Jänskää!

  VastaaPoista
 15. Mä aloitin kans viime syksynä Kirjoittamisen opinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa jo toista kertaa. Kirjoittamisen opiskelun aloittaminen on siinä mielessä hankalampaa, et sinne pitää oikein hakea (haku on 2 kertaa vuodessa). Etäopiskelu on hauskaa ja jos mahdollista, kannattaa kokeilla myös jotain verkkokurssia, siitäkin huolimatta, että Optima ja ryhmätyöt. Pääsee juttelemaan muiden opiskelijoiden kanssa ihan toisella tasolla, ku aikanaan yliopistossa. Ja mulla noi itsenäiset oppimistehtävät tuppaa jäädä roikkumaan. Saan urakoida nyt syksyllä kunnolla, et saan kokonaisuuden suoritettua ennen kuin opinto-oikeus päättyy. (Samalla olen vilkuillut jo muuta kurssitarjontaa. Mitähän seuraavaksi vois ruveta opiskelemaan?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olisin niiiiin halunnut aloittaa nuo kirjoittamisen opinnot, mutta sinne olisi tosiaan pitänyt hakea ja se haku ei ollut juuri silloin auki kun sain tämän idean. Ehkäpä vielä joku päivä!

   Poista
 16. Täällä kanssa kaimasisar, joka lukeutuu joukkoon ikuisuusopiskelija. Opiskelu on niin kivaa, että maltan pitää maksimissaan vuoden tauon ennen kuin olen taas aloittamassa jotain uutta. Viime jouluna sain gradun valmiiksi kirjallisuustieteen alalta ja jo nyt syksyllä olen kuumeisesti selannut avoimen yliopiston kurssitarjontaa. Asun itse Pariisissa, joten minullekin sopii vain etäopintojen suorittaminen.

  Suunnittelen lähitulevaisuudessa yrityksen perustamista (nyt huhkin vielä freelancerina), ja tuo sinun aloittamasi opintokokonaisuus kuulostaa kyllä juuri siltä, mitä tällainen humanisti kaipaisi bisnesmaailman salojen omaksumiseen ja ymmärtämiseen. Ehkäpä siis liityn etäopiskelijakaveriksesi.

  P.S. Kiitos loistavasta teoksestasi "Islantilainen voittaa aina". Nappasin sen Suomen-reissulla Akateemisesta matkaan. Sen verran tekstisi lumosi, että totesin ranskalaiselle aviomiehelleni, että me vaihdetaan häämatkakohde Balista Islantiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hienoa! Ja onhan tämäkin saari :D
   Ilman muuta tuut opiskelemaan businesta myös, siitä on aina edes jotain hyötyä. Mä tosiaan luulen, että tämä liikeetoimintaosaamisen kokonaisuus on näistä kaikkein käytännönläheisin ja siellä saa hyvän perustan markkinointiin jne.

   Poista
 17. Täytyypä kurkata tänään tarkemmin tuota opintokokonaisuutta.

  Ja kyllä: hyvä argumentti! Saari kuin saari.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?