Otsikossa pari tärkeää lausetta, jotka yritän aina pitää mielessä. Kill your darlings.  Älä rakastu mihinkään itse tekemääsi (paitsi la...

Kill your darlings, know your shit

18.2.16 Satu Kommentteja: 22

Otsikossa pari tärkeää lausetta, jotka yritän aina pitää mielessä.

Kill your darlings. Älä rakastu mihinkään itse tekemääsi (paitsi lapsiin ja suklaakekseihin), vaan yritä kaivaa jostain tilaisuus katsoa tekemisiäsi toisesta näkökulmasta. Pyydä palautetta, paina deleteä ja tee sama uudestaan, mutta paremmin. Neuvo pätee minusta yhtä lailla niin täydelliseen gin tonic -suoritukseen kuin 200-sivuista käsikirjoitukseen. Vaikka se miten tuntuisi itsestä hyvältä, se ei välttämättä ole sitä.

Know your shit. Tunne itsesi, omat vahvuudet, vajavaisuudet, pinnanmenetystilanteet ja ne jutut, joissa oot tosi killerihyvä. Koska jos ei tunne tonttiaan, on oikeaan suuntaan meno päätöntä harhailua. Tästä neuvosta on ollut apua mulle niin urheilutreeneissä kuin työnjaossa töissä ja kotona.

Ja nyt se aasinsilta ajankohtaiseen aiheeseen. Olen koko tämän päivän roudannut tavaraa kauppojemme välillä, paikasta toiseen. Hyllystä laatikkoon, laatikot kärryyn, kärryllä autoon, pyllistelyä lava-auton lavalla, laatikoiden järjestelyä. Purkamista, hyllytystä ja hinnoittelua. Särkylääkettä lihasjumiin, sitruunavissyä janoon. Kohta se on valmis: nimittäin loppuunmyyntiale, joka alkaa huomenna.

Suomi-kauppamme Reykjavikin keskustassa on tullut tiensä päähän. Avasimme uuden liikkeen Kringlanin kauppakeskukseen elokuussa. Positiiviseksi ongelmaksi on muodostunut se, että islantilaiset asiakkaat siirtyivät heti sinne ostoksille. Kaupankäynti toisaalla on tarkoittanut, että keskustan myymälässä on ollut hiljaisempaa. Siellä käy paljon turisteja kyllä, mutta hehän luonnollisesti haluavat ostaa tuliaisiksi jotain paikallista.

Know your shit. Eli tunne tuotteesi, asiakkaasi ja markkina-asema sekä lähitulevaisuuden markkinaympäristö. Fakta on, että matkailijamäärät Islannissa kasvavat. Hotelleja nousee Reykjavikin keskustaan kuin isoja sieniä sateella, ja turistien tullessa paikallisia liikkuu keskustassa yhä vähemmän. Meillä on kuitenkin mahtavan söpö liiketila Reykjavk 101:ssä ja kokemusta kaupallisesti toimivasta mutta ei täyttä "kertakäyttökamaa" myyvän kaupan pyörittämisestä. Loppupäätelmä: päätimme siirtää fokusta. Reykjavikin keskustan liikkeestä tulee myymälä, jossa myydään matkailijoille (ja miksei myös niille islantilaisille jotka vielä keskustassa käyvät) laadukkaita ja hauskoja islantilaisia tuotteita.

Kill your darlings. Finnska Budin Laugavegurilla oli se, mistä koko kauppabisnes alkoi. Siihen liittyy valtavan paljon nostalgiaa.  Hyviä hetkiä ja täyttä paskaa. Koko riemukas kirjo. Mutta se on kauppa. Se on työ. Se on bisnestä. Se ei ole perheenjäsen. Eli se pitää uskaltaa nitistää, että pystymme tarjoamaan alueella pyöriville asiakkaille kiinnostavampaa ostettavaa. Saimme tämän idean tammikuussa. Nyt on helmikuun puoliväli, ja tavarat on tilattu, nimi keksitty ja logo valmistunut. Melko nopeaa murhaamista, mutta mitä sitä jäädä odottelemaan, kun homma on selvä kuin kirkas pakkaspäivä. Päätimme siis ottaa käyttöön islantilaisen lähestymistavan ja toimia nopeasti eikä suunnitella ideaa kuoliaaksi.

Know your shit, kill your darlings. Keskustan Finnska Budinin viimeiset kaksi viikkoa starttaavat huomenna. Suomalaista designia, sellaista mille ei ole tilaa Kringlanin liikkeessämme, saa nyt 20–70 prosentin alennuksella. Maaliskuun ensimmäisestä viikosta eteenpäin sanomme kaikille, että tervetuloa Reykjavíkin söpöimpään lahjatavarakauppaan Laugavegurille:

Ja onhan siinä uudessa logossa vielä hieman suomalaista kansanperinnettä jäljellä, hihi.

22 kommenttia:

 1. Logo on ihan sikahyvä!!!
  Ekaks aattelin, että mulla vaan on likainen mielikuvitus, mutta onneks sanoit sen itse ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no eiks vaan!
   Tosin kukaan muu kuin suomalaiset (ei edes graafikko itse) ei kirkkovenettä ymmärrä, joten säilyy pieni insideläppä tässä.

   Poista
 2. huikeaa duunia, Satu & co! Arvostan ja inspiroidun, aina ja yhä vain! Edellinen kirjasi odottaa lukulistalla vuoroaan ja ehdottomasti tulevakin kirjasi lukulistalle pääsee!

  VastaaPoista
 3. Kansanperinteet kunniaan!Mahtavaa Driveä JA ai että mä jo odotan sitä uutta kirjaa! Lukaisempa välillä islantilainen voittaa aina uudestaan ;)

  VastaaPoista
 4. Löysin kirjasi eilen Akateemisesta ja sitä kautta myös blogisi. Keväämmällä tulen toivottavasti piipahtamaan kaupassasi - kolmas reissu Reykjavikiin. Kiehtova maa, taidan olla koukussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tindiska! Tervetuloa käymään täällä tundralla, täällä on hyvä meno vaikka ei ihan rantalomakohde olekaan :D

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Yksi meidän työntekijöistä on tosi taitava graafikko/kuvittaja. Tämä on hänen kädenjälkeään, jibbii!

   Poista
 6. Kuulostaa hyvältä vedolta. Mutta jos turisti tulee tarpeeksi kaukaa, ei sen niin väliä, mikä pohjoismaa on kyseessä - kyllä muutama muumimuki menee ohessa. Ja ties vaikka hattivatit sun muut olisivat menninkäisten sukulaisia, kun sopivasti tutkitaan.
  Mirja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Ja jotkut turistit tosiaan ostavat ensi sijassa asoita joista ne itse tykkää, vaikka se ei olisikaan islantilaista. Mutta liian harva, noin niinkuin businessmielessä.

   Islantilaiset taas hoitavat päivittäisostokset useimmiten ostoskeskuksissa, ja meillekin oli aika yllätys kuinka nopeasti ne alkoivat suosia ostariliikettä keskustakaupan sijasta. Mutta onhan se toisaalta paljon isompikin, enempi valikoimaa ja enemmän tilaa esim. sovittaa.

   Poista
 7. Apua, se teidän keskustan kauppa oli just paras! Mutta pointsit järjevyydestä ja bisnesvainusta vaikka keskustan turistoituminen ahdistaakin. Realistisesti siellä ei kai kannata enää mikään muu kuin turisteille suunnattu bisnes. Onnea ja menestystä ja hyvä että jatkatte bisnestä samassa ihanassa mariannekarkkimökissä! :)

  VastaaPoista
 8. Oon kyllä samaa mieltä, Reykjavikin keskusta kaipaa kipeästi hyvää tuliaiskauppaa. Tuun käymään seuraavalla Islanninreissulla :)

  VastaaPoista
 9. Teillä on kyllä ihan tekemisen meininki, tykkään! Tämmöisistä jutuista saa itsellekin vähän boostia tehdä asioita, joita on suunnitellut tai joita tulee mieleen.

  VastaaPoista
 10. Mainiota, kerrassaan mainiota! Olen kävellyt kahdella reissulla putiikkinne ohi, koska en halua ostaa Islannista suomalaista. Onpa jännittävää, millaista tavaraa Cutest-putiikkiin tulee :) Täytyy heti tiedottaa tyttöäni. Hänen luokkansa, kolmattakymmentä teiniä + noin viisitoista aikuista, tulee sinne luokkaretkelle keväällä ja majoittuvat juurikin keskustassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tervetuloa ostamaan meiltä päräyttävimmmät matkamuistot <3

   Poista
 11. Voi ei! Olispa nää alet ollu vasta ensi kuussa. Oon tulossa islantiin lomalle 19.3 ja olisin erittäin mielelläni shoppaillut muumeja ja minna parikkaa. Voisko tilauksen tehdä tässä ja noutaa sieltä ens kuussa?:D

  VastaaPoista
 12. Voi ei! Olispa nää alet ollu vasta ensi kuussa. Oon tulossa islantiin lomalle 19.3 ja olisin erittäin mielelläni shoppaillut muumeja ja minna parikkaa. Voisko tilauksen tehdä tässä ja noutaa sieltä ens kuussa?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei olla tässä alessa otettu sivuun tuotteita ollenkaan, mutta jos maksat etukäteen (puhelimella visakortilla tai tilisiirtona), niin toki me voidaan säilöä tuotteita sinulle tuonne asti kun tulet :) Muumi-tuotteet alkaa olla jo loppu, mutta Parikoista on jäljellä Bunny Sneakseja valkoisena, mustana ja täpläkarvaisena, samoin sellaisia kiiltonahkaisia pupunkorvapiikkareita ja sama glitterinä. Taisi olla Drew noiden korkkareiden nimi. Laita mulle vaikka meiliä satu@suomi.is, jos haluat tietää lisää kokotilanteista tms. :)

   Poista

Mitä tuumaat?