Islanti - tuo Pohjolan Phuket

Islannista povataan uutta Phuketia. Eikä kyse ole ilmastonmuutoksen aiheuttamista lämpötilannousuista tai väriä mustasta vaaleaan vaihtavista hiekkarannoista vaan yhteiskuntarakenteen muutoksesta. Phuketin saarella oleskelevista ihmisistä keskimäärin 60 % on turisteja. Siitä on aito Thaimaa aika kaukana. Katsotaanpa Islannin pääkaupunkia Reykjavikia: neljän vuoden kuluttua 32 % kaupungissa olevista ihmisistä on turisteja, vuonna 2025 heitä on jo melkein puolet (42 %).


Paljon matkailualaa on kiittäminen siitä, että Islannissa on tällä hetkellä lähes kaikille töitä ja talous elpyi pahan pankkilaman jälkeen. Ja onhan matkailu todella paljon parempi teollisuudenala kuin vaikka alumiinisulattamobisnes tai hiilikaivos. Liikaa on kuitenkin matkailussakin liikaa. Täällä tundralla rakennetaan jälleen uutta talouden ihmekonetta, jonka odotetaan sylkevän saarelaisille miljardeja. Kymmenen vuotta sitten se oli: Ah, pankit! Rahaa nopeasti kaikille! Nyt se on: Ah, turistit! Rahaa nopeasti kaikille!

Parasta laittaa asiat mittakaavaan. Islannissa asuu 320 000 ihmistä ja tänä vuonna turisteja odotetaan lähes 2 miljoonaa. Parikymmentä vuotta tästä eteenpäin ennuste näyttää jo viittä miljoonaa. Viittä! Se on sama asia kuin jos Suomessa kävisi vuosittain lähes sata miljoonaa turistia. Lisää vertailua: Roomassa, joka on yksi maailman suosituimpia turistikaupunkeja, käy vuosittain noin 10 miljoonaa turistia. Se on paljon. Mutta samaan aikaan kaupungissa asuu lähes 3 miljoonaa ihmistä. Jos Roomassa kävisi suhteessa yhtä paljon matkailijoita kuin mitä Islantiin ennustetaan, Rooman-lomailijoita kävisi vuodessa noin 45 miljoonaa. Sehän on ihan järjetöntä.


Islannissa on ihan oikeasti jo paikka paikoin todella täyttä. Paikallislehdissä päivitellän aika usein esimerkiksi sitä, että Islantiin tuleville turisteille ei ole tarpeeksi vessoja. Minne se kaikki kakka mahtuuu? Niinpä. Hiton hyvä kysymys, joka olisi pitänyt kysyä joku viisi vuotta sitten.

Hotellit ovat täynnä, guesthouset ovat täynnä ja Reykjavikin lähes kaikki vuokra-asunnot ovat muuttuneet Airbnb-kämpiksi ja se on tehnyt vuokra-asumisesta sietämättömän kallista. Kesän tietää lähestyvän, kun muutama lähellä leirintäaluetta asuva kaverini avautuu säännöllisesti Facebookissa siitä, kuinka joku penninvenyttäjä on taas  telttaillut  hänen puutarhassaan ja jättänyt jälkeen kasan roskia. Kakkaa mukaan lukien.


Tänään aamiaispöydässä jo ihan kylmäsi. Tässä keskustan lähettyvillä on yksi sairaan iso - siis Reykjavikin mittakaavaan iso - hotelli. Foss-ketjuun kuuluva hotla nousi meren rantaan viime vuonna. Siinä on 16 kerrosta ja 320 huonetta. Se on - anteeksi nyt vaan - tavattoman ruma ja järkyttävän iso. Aamulla luin lehdestä osuvan vertauksen:  jos Islanti saavuttaa matkailijatavoitteensa, Reykjavikin keskustaan tarvitaan lähivuosina 30 vastaavanlaista hotellia ja maaseudulle 20.


A-pu-a. Meinaako ne kaataa nämä suloiset vanhat aaltopelleillä koristellut talot ja tehdä Reykjavikista "modernin kaupungin", jossa on....HOTELLEJA! Fak.

Älkää käsittäkö väärin. Minulla ei todellakaan ole mitään ulkomaalaisia tai ulkomaalaisia turisteja vastaan. Olen itsekin ulkomaalainen ja ruokakuntamme elannosta ihan reilu siivu tulee matkailun parista. Islanti on mahtava matkailumaa: luonto on järjettömän kaunis, ihmiset ovat pääosin mukavia, on puhdasta, turvallista ja joka kylässä pääsee uimaan kuumiin vesialtaisiin. Täällä asuu niin vähän väkeä, että kyllä tänne matkaajia mahtuu.

Ongelma vaan on se, että Islanti on haukkaamassa aivan liian isoa turistikakkua. Se ei ole missään nimessä turistien vika, vaan vika on tarjonnan luomisessa. Eihän matkailija voi arvioida Islannin infrastruktuurin riittävyyttä, vuosittaisia matkailijamääriä tai sitä, kuinka kauan julkiseen vessaan joutuu pahimmillaan jonottamaan (jos sellaisen löytää).


Islantilaiset vaan tuppaavat olemaan juuri tällaisia: kun jostain näyttää tulevan rahaa, koko kansakunta hyppää samaan ämpäriin ja räpiköi siellä niin kauan, että kenellekään ei jää vettä ja lopulta ämpäristä putoaa pohja. Lyhytjänteisyydessä, rohkeudessa ja uskaltamisessa on todellakin hyvät puolensa, mutta siinä on myös huononsa. Ja juuri nyt minä näen ne huonot, enkä ole huolineni ainoa.

Tekee oikein pahaa katsoa, kun omaa pääomaa syödään. Pitäisi kuluttaa korkoja, ei pesämunaa. Eli pitäisi keskittyä kestävään matkailuun, ei ryöstömatkailuun.

Laavapeltojen päälle muodostuu sammalta vuosisatojen kuluessa. Yhden kiireisen kesän yhtenä kiireisenä viikonloppuna luonnossa telttailijat voivat vahingossa tuhota sen kaiken. Koska kukaan ei investoinut esimerkiksi infotauluihin, jossa asiasta kerrottaisiin! Luonnonnähtävyydet ovat täynnä vessapaperia ja ulosteita, koska kukaan ei investoinut julkisiin vessoihin. Oho, kukaan ei ehtinyt, koska kaikilla oli liian kiire jonottaa Ikeassa huonekaluja uusiin Airbnb-asuntoihinsa. Uniikki laavapeltomaisema on kulunut, koska sen läpi on kävelty. Koska kuka tahansa voi työskennellä Islannissa matkaoppaana, vaikka ei tietäisi luonnosta hevon helvettiä. Olen omin silmin nähnyt "matkaoppaita" viemässä turistiryhmää jäätikölle lenkkitossut jalassa. Kukaan ei sillä kertaa kuollut, koska pyysimme opasta kääntymään takaisin: jäätikölle kun saisi tulla vai asianmukaisissa turvavarusteissa. Islannin pitäisi nyt vähän ryhdistäytyä ja vaalia sitä hienoa, mitä sillä on.

Jotain tarttisi siis tehdä ja pian. Pitäisi vähentää matkailijoiden määrää, asettaa kuukausittaiset kiintiöt, tai lätkäistä korkeammat verot isoille ryhmille, perustaa luontopassi, nostaa matkailun arvonlisäverokantaa ja investoida verotuloja infran ylläpitämiseen. Noin esimerkiksi.

Nyt melkeinpä toivon, että se Hekla posauttaisi ilmoille kunnon pierun, että meno vähän rauhottuisi noiden kiihkeimpien hotelli-investoijien keskuudessa.

Meidänkin perhe on osasyyllinen tähän kaikkeen. Tai no jos ei osasyyllinen, mutta ei syytön ainakaan. Olen kirjoittanut Islannista läjän matkaoppaita, matkalehtijuttuja ja matkajuttuja verkkoon. No ne ovat tosin olleet pääosin Suomeksi, eikä Islantiin tulevia maanmiehiäni nyt ihan miljoonissa lasketa, hyvä jos kymmenissätuhansissa. Olen edistänyt matkailua mutta pyrkinyt tekemään sen järkevästi.

Jos vain aikataulun kannalta on mahdollista, vien opastamillani reissuilla ihmisiä Islannin rauhallisempiin osiin - pohjoiseen, itään ja Länsivuonoille. Siellä on tilaa ja rauhaa. Jos aikaa on vain muutama päivä, teemme Kultaisen kierroksen ja käymme geysrilläkin.

Suosittelen tulemaan kiihkeimmän turistisesongin ulkopuolella: syyskuu ja lokakuu ovat upeita kuukausia ja sääkin voi olla ihan samanlainen kuin heinäkuussa. Opastaessani maksan mielelläni pysähdyspaikoilla vessamaksua yksityisten kahviloiden ja ravintoloiden omistajille, jotka ylläpitävät siistejä käymälöitä.

Jos on tulossa Islantiin keskellä kesää, ja haluaa nähdä Blue Lagoonin ja käydä kultaisella kierroksella, kannattaa pelata kellonajan kanssa. Esimerkiksi Geysirin alueella on melko rauhallista aamuyhdeksältä; suurimmillaan ruuhka on puoliltapäivin.

Yritän matkamuistomyymälässämme myydä oikeita asioita, joista jää rahaa käsitöiden tekijöille, en pelkästään Kiinasta raahattua muoviroinaa, jonka voitot valuvat ihan muualle kuin paikalisille tekijöille. Vaikka olisihan se hitokseen helpompaa tilata kaikki tuotteet yhdeltä tukkurilta, joka tuo muoviin käärityt esineet pahvilaatikoissa suoraan kauppaan ja myöntää pitkät maksuajat! Mutta ihan kaikkeen en kyllä rahanhimoissani pysty taipumaan.


Jäätiköiden miehenä työskentelevä puolisoni on jo muutama vuosi sitten lakannut opastamasta isoja ryhmiä ja keskittyy nyt vain ympäristön - ja kuulemma omien hermojensa - kannalta kestävämpiin pienryhmiin: pitkäkestoisiin vaelluksiin, suksilla ja jalan liikkumiseen ja teltassa nukkumiseen.

Kun kotikadullamme mölisee joku brittipolttariseurue (tai yhtä lailla islantilaisia firman juhlista tulijoita), käyn ystävällisesti pyytämässä, että voisitteko olla vähän hiljempaa. Ihmisiä itse asiassa asuu näissä kortteleissa - tai ainakin yrittää asua. Ennen kuin kaikki on yhtä isoa hotellia.


Kertokaas minulle Islannin-kävijät, huomasitteko te matkoillanne "liikaa turisteja"? Vai onko tämä vain täällä Reykjavikin keskustassa hotellien rakennustyömaiden liepeillä asuvien huoli? Tai onko teillä jäänyt joltain muulta reissultanne huono fiilis siitä, että kohteessa ei ole mitään muita kuin matkailijoita ja matkailijoille suunnattuja palveluita? Vai onko sillä edes väliä? Sana on vapaa, kiitän jo etukäteen!

Arvon kaikkien vastanneiden kesken aiheeseen sopivan kirjan: Islantilainen voittaa aina.  Suoritan arvonnan 4. heinäkuuta.

Kuvat ovat satunnaisotoksia siitä, mitä Islannin minun mielestäni pitäisi olla ja mitä se vielä tällä hetkellä on: tilaa, rauhaa ja luontoa. Sanomalehtikuvat ovat se ankea "tulevaisuudennäkymä".

Tunnisteet: , ,