Hehkutinkin joku aika sitten esikoisen päiväkodin ihanuutta.  On hehkutettava vähän lisää! Nyt ne nimittäin ylittivät itsensä taas. Lapse...

Reykjavikin katutaide by kids

11.5.16 Satu Kommentteja: 12

Hehkutinkin joku aika sitten esikoisen päiväkodin ihanuutta. On hehkutettava vähän lisää! Nyt ne nimittäin ylittivät itsensä taas.

Lapsen päiväkodilla on keväisin sellainen perinne, että vanhimpien ryhmä piirtää tiettyyn teemaan liittyviä piirrustuksia. Jokainen tekee yhden kuvan ja kirjoittaa siihen isolla oman nimensä. Piirustuksista painetaan suuria ulkotaideteoksia, jotka pystytetään Skólavörðustígurin kävelykadulle kesäksi.
Tänä vuonna aiheena oli Reykjavíkin tunnetuin rakennus, siis tuo valokuvienkin taustalla huojuva Hallgrímskirkja eli Hallgrímurin kirkko.

Erityispisteet annan toteutuksesta:

Kaikkien piirrustukset osallistuvat. Ei valita kymmentä parasta tai viittä "eniten näköistä", vaan kaikkien muksujen tulkinnat kirkkotönöstä katsotaan yhtä hyviksi. Osa osaa piirtää tarkemmin kuin toiset, joku käyttää värejä kiinnostavalla tavalla ja jollain on selkeästi nykytaiteellinen lähestymistapa: jalatonta hämähäkkiä muistuttava abstrakti kasa viivoja. Siltähän se kirkko voi joistakin tuntua. Se on tulkintakysymys.

Näyttelystä tehdään koko kaupungin ohjelmanumero. Tämän viikon maanantaiaamuna lapset kävelivät päiväkodilta yhtenä ryhmänä avajaistilaisuuteen, jossa tarjoiltiin kaakaota ja juustoja. Reykjavíkin kaupunki oli kutsunut näyttelyn avajaisiin sosiaalisessa mediassa kaikki kaupungin asukkaat. Piirustusnäyttely ei siis ollut vain päiväkodin ja lasten vanhempien oma juttu, vaan koko kaupungin projekti, jonka lapset toteuttivat muiden asukkaiden iloksi. Minusta tämä näkökulma oli erityisen hienosti kaupungilta.

Harmitti vietävästi, että en työtapaamisen takia päässyt paikalle avajaisiin, mutta kävimme esikoisen kanssa ihailemassa töitä sitten heti päiväkotipäivän jälkeen. Tytär puhkui tyytyväisyyttä ja ylpeyttä piirrustuksestaan. Koska onhan tästä Skólavördustígurin taidenäyttelystä puhuttu siitä asti, kun lapsi sen ensimmäisenä päiväkotivuotenaan tajusi. Muistan vieläkin niin elävästi sen, kuinka hän parivuotiaana katseli samalla paikalla olevia kuvia ja haaveillen ilmoitti, että sitten kun hän on tosi iso, hänenkin piirrustuksensa pääsee tähän liikennemerkiksi.

Jep, ja nythän se päivä koitti. Ei siinä kuulkaa kauaa mene, kun se hakee mut autolla töistä.

12 kommenttia:

 1. voi juku, ihana ihana ihana islanti! mikä huikea idea ja toteutus päiväkodilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, tämä on kyllä ihan mahtava juttu.

   Poista
 2. Ihana! Mutta kuinka teokset kestävät paikallisen ilmaston?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on printattu sellaisille muovilevyille, eli kestää sateen. Ja nuo telineet on pultattu kiinni katuun eli kestää myös paikallisen tuulen :D

   Poista
 3. Vitsi miten hauska ja aivan ihana idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö vaan! Ja musta on just niin siistiä että tästä on tullut tämmöinen monivuotinen perinne. Infotaulussa on tekstit projektista myös englanniksi ja oon huomannut että matkailijatkin usein katselevat töitä ja ottavat kadulla valokuvia.

   Poista
 4. Aivan mahtava idea päiväkodilta! Tosi hieno toteutus. Ja vitsi miten taitava taitelija teiltä löytyy kotoa :) Wow!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Se piirtää paaaljon paremmin kuin minä tai puolisoni. Tällä hetkellä tuotannossa on läjä aarrekarttoja: siis kaikenlaista pikkutarkkaa nysväämistä, pieniä kuvia taloista, poluista ja kivistä polujen varsilla. Aivan mahtavia!

   Poista
  2. Ehdottomasti! Pitäisikin joskus kokeilla geokätköilyä, niitä helpoimpia, esikoisen kanssa. Voisin uskoa että se olisi tosi innoissaan.

   Poista
 5. Tosi hieno idea, varsinkin se että kaikkien taide on yhtä "arvokasta". On varmaan tosi mahtavaa lapsille saada oma työ näkyville.
  (ja sama hieno nimi on myös mun kuopuksella)
  Mun vanhin tytär 6 vee tuottaa super paljon taidetta joka viikko. Välillä olen ihan pulassa nitten kanssa. Nyt keskittyy tekemään moniuloitteisia juttuja rakentaen paperista teipin kanssa, super tarkkojen yksityiskohtien kanssa tietenkin. Todellakin mahtavaa seurata.

  -Sirpa Ruotsista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Kovin vaikuttivat tyytyväisltä kaikki ryhmän lapset.

   Askarteluvimma on kyllä hurja. Ja sitä tavaraahan kertyy. Mä yritän arkistoida osan töistä, mutta osa lähtee kierrätyksen kautta jatkamaan elämäänsä...

   Poista

Mitä tuumaat?