Remontti etenee ja maalipurkit tyhjenevät. Se on taas kohta uuden kaupan avajaisten aika. Oli jo aikakin - edellisistä avajaisista kun on ...

Matkamuistoja Islannista

4.3.16 Satu Kommentteja: 169

Remontti etenee ja maalipurkit tyhjenevät. Se on taas kohta uuden kaupan avajaisten aika. Oli jo aikakin - edellisistä avajaisista kun on aikaa jo puoli vuotta. 
Olihan se tietysti hieman haikeaa sulkea tämän upean keskustan kauppamme ovet viimeisenä myyntipäivänä tämän viikon tiistaina. Jokainen kohta siinä kaupassa oli kuitenkin itse rakennettu ja tuotevalikoima vuosien saatossa muotoutunut. 

Mutta eipä sitä kauaa jaksettu vetistellä vaan aloimme tosimotivoituneina pistää pystyyn uutta myymälää. Ostaa maaleja, suunnitella hyllytystä ja miettiä, tuleeko uudelle myymälälle oma Instagram-tili, tarvitaanko lisää työntekijöitä ja missä käydään lounaalla remonttipäivinä. 

Ylivoimaisesti eniten aikaa on vienyt uuden valikoiman pähkäily. Asiakkaitamme ovat nyt turistit. Emme halua myydä täyttä muoviskeidaa, jota monet täkäläisetkin turistikaupat ovat jo pullollaan. Toisaalta emme halua olla liian kallis paikka, jossa vain harvoilla on varaa käydä ostoksilla. Varaston pitää kiertää nopeasti.

Siis: laadukasta mutta kohtuuhintaista, jotain mikä on helppo pakata matkalaukkuun ja joka kertoo Islannista ostajalleen jotain tärkeää.
Meille tulee muun muassa paikallisten keraamikkojen tekemiä astioita, luksusvillatuotteita, perinteisempiä villatuotteita, menninkäisjuttuja, villalankaa, lakritsisuklaata (tietysti!), islantilaista lakritsia, valokuvakirjoja, laadukkaita painotuotteita, pipoja, kauniita postikortteja, laavahippuja sisältäviä kynttilöitä ja jonkunlainen valikoima magneetteja ja avaimpenperiä. Ne kun menevät aina kaupaksi.

Valikoiman rakentaminen on aluksi aina jossain määrin hakuammuntaa. Vaikka miten kiertelisi muita myymälöitä, lukisi matkailualan lehtiä, juttelisi turistien kanssa ja vääntelisi palapeliä käsissään, on kyse kuitenkin aina riskillä pelaamisesta. Koskaan ei voi olla varma siitä, mitä ihmiset ostavat ja mikä heitä kiinnostaa juuri nyt. Ei auta kuin kokeilla!
Haluaisin kuitenkin tässä kohtaa pyytää apua teiltäkin - lukijoissa kun on varmasti monta Islannin-ystävää! Jos sinä tulisit Islantiin, mitä haluaist ostaa tuliaiseksi kotona odottaville tai lahjaksi itselle? Minkälainen matkamuisto liittyy sinun mielestä Reykjavikiin ja Islantiin? Jos sinulla on mielipide, olisi mahtavaa kuulla se. Kiitoksena vaivanpalkasta  arvon avajaispäivänä eli 10.3. yhden Islantilainen voittaa aina -kirjan omistuskirjoituksella.

Ja nyt maalipurkin kansi kiinni ja pensselit pesuun. Ehdin avata vielä hetkeksi excelin, teen pari tilausta ja lähden sitten hakemaan esikoista päiväkodista. Bless! Eli Moi moi! Erinomaista viikonloppua.

Kuvat: Satunnaisia otoksia Islannista, kuvaaja Björgvin Hilmarsson (paitsi ylin).

169 kommenttia:

 1. Kuivattua kalaa toin viimeksi. Oli ihanaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Tämä on hyvä tuliainen. Tätä vain saa niin edullisesti ruokakaupasta, että niiden kanssa hintakilpailu on mahdotonta. Mutta voisihan sitä kuriositeettina kiva olla :)

   Poista
 2. No geologina voisin vastata, että kivillä ei koskaan voi mennä vikaan. :) Vielä kun niitä murikoita oisi raahattu sieltä Euraasian ja Pohjois-Amerikan laatan erkanemiskohdasta ja ne myytäisiin sopivan pienen opastavan tarinanpoikasen kanssa, niin mulle ainakin myis kuin häkä. :D

  VastaaPoista
 3. Laavakiveä tai jotain siitä tehtyä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, laava on pop! Jotkut islantilaiset kaupat myyvät muuten ihan tosissaan laavakiven murkoita (vaikka niitä saa ilmaiseksi joka puolelta luonnosta). Siitä voi tosin saada hienoja tuotteita aikaiseksi, kuten saippuaa tai kynttilöitä, ja tällaisia tuotteita meille on tulossakin.

   Poista
 4. Minä ostin ihanaa, maanläheisillä väreillä värjättyä villalankaa ja lakritsisuklaata - tyydytystä eri aisteille ja näpräämishimolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villalangat ovat täällä kyllä upeita - ja upean hintaisia. Kuulemma paljon edullisempaa kuin Suomessa (neulojakaverit kertoivat).

   Poista
 5. Postikortteja ja hienoja merkkejä (ja ohjeet miten sen postikortin saa lähetettyä :D ), valokuvia, jotain laavakivestä tehtyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kortteja on tulossa, meidän omia tilaamiamme (laitoin valokuvaajamiehen hommiin) ja muutamia ulkopuolelta ostettuja.

   Poista
  2. Tosta tuli mieleen, että olisko mahdollista myydä niistä vaöokuvaajamiehen valokuvista postikortteja isompia versioita :).

   Poista
 6. Minä ostin ihanat lapaset, lakritsisuklaata (paljon!) ja takin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lakusuklaata ja lapasia tulee meillekin :) Takkeja ei ainakaan ihan ensi alkuun - vievät niin paljon tilaa.

   Poista
 7. Minä ostaisin paikallista luonnonkosmetiikkaa, etenkin jos siinä olisi joku peri-islantilainen kääpä/jännää raaka-aineena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Islantilaista luonnonkosmetiikkaa myydään täällä aika monessa kaupassa, en ole varma lähdemmekö kilpailemaan... MIksipä ei :D Ainakin ihania islantilaisia saippuoita on tulossa. Esim. villaan käärittyjä, joissa se villa toimii ikään kuin kuorintahanskana. Mahtava idea!

   Poista
 8. Lakusuklaa, villajutut (lapaset tai sukat eivät niin kalliita kuin paita?) Paikalliset erikoisuudet. Itse sain tuliaiseksi yrttiteetä, jossa hevosen jouhia. Oli vielä hyvääkin.Laavajutut tuli myös mieleen. Täällä Lapista ostin poronsarvista tehtyjä koruja. Mystiikka kiehtoo.Menninkäiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosen jouhia! WOW! Mun pitää etsiä tämä tuote jostain käsiini :D

   Poista
 9. Ruokahifistelijänä jonkin sorkin paikallista ruokaa, kuivattuna/säilöttynä tms - ja meiluiten niin, että mukana tulee reseptivinkki esim aaneloselle printattuna, ehkä jopa pienellä tietoiskulla vahvistettuna, jotta matkan aikana ei unohdu matkustajalta mitä haita sitä tulikaan nyt tuotua ja perillä ei sitten tartte antaa tuliaisia saatteella "mä toin sulle tällaisen... tää on haita... tai jotain..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin on tosi hyvä vinkki - ja ruokajuttuja on meille tulossakin jonkin verran. Peri-islantilaista raparperihilloa, laavasuolaa jne. Sellaisia pieniä ja hyvin säilyviä elintarvikkeita.

   Poista
 10. Kosmetiikkaa, luomukosmetiikkaa! Tuoksumaailma ja tuotteen koostumus jotain eksoottista ja erilaista mitä vain Islannista saa. Ei perus Blue Lagoon juttuja, mutta jotain muuta. Tuote, jonka purkin muodolla, etiketillä ja pakkauksella on merkitystä. Laavaa, jäätikköä, islanninheppoja, graafista ja söpöä. Cutest! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Juu ei BL:ää meille. Niillä on oma kauppansa samalla kadulla (ja IMHO niiden tuotteet on laatuunsa nähden aivan ylihinnoiteltuja).

   Poista
 11. Omilla reissuillamme ollaan ostettu kortteja, lasinalusia, lakusuklaata (oih!), pieniä pehmoleluja, kuivattua kalaa ja avaimenperiä. Taxfreestä sitten sitä ihanaa paikallista shampoota. Ai niin ja vesipullo tuli hankittua. Sen oli tarkoitus olla ihan käyttöön lentokoneeseen, mutta se jäi avaamatta. Nyt se on ollut jo kuukausia jääkaapissa koska en raaski avata sitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikallista shamppoota? Mun mielenkiinto heräsi. Muistatko merkkiä?

   Poista
 12. Villaa! Lankana, paitana ja lapasina tuli tuotua! Jotain kukkateetä. Voisin ostaa Björnvinin ottamia valokuvia, korttina tai kirjana???? Kaleon levy pitää saada. Ja karkkia pitää ostaa paljon! Tulen syyskuussa katsomaan valikoiman vai tarvitsetko myyjää??

  VastaaPoista
 13. Me ostettiin lapasia, pipoja, herkkuja ja postikortteja. Aika usein tuliaisten kohteina on lapsia, joten jotenkin paikkaan liittyvät söpöt vaatteet tai lelut olisi kivoja. Postikorteissa parhaita on vähän erikoisemman jutut (ei perus maisemakortit) eli jos on vaikka paikallisen taiteilijan/sarjakuvapiirtäjän/graafikon tekemiä juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeba, on tilattu kortteja graafikolta ja paikallisesta Letterpressistä. En malta odottaa että näen ne!

   Poista
 14. Olen haaveillut Islannin matkasta jo pienen ikuisuuden, mutta toistaiseksi joudun vielä tyytymään haaveiluun. Sen sijaan onnekkaampi tuttuni pääsi matkustamaan Islantiin ja toi minulle tuliaiseksi laavasuolaa. Se oli oikein mukava tuliainen, sopivan pieni ja hyvin islantilainen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä! Meille tulee tätä myyntiin. Se on ihanan väristä, sellaista oikein tummaa. Ja maistuu hyvälle!

   Poista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasinen lunni - check! Tulossa myyntiin, oli niin pirun söpö että oli pakko ostaa sisään. Vaikka vannoin että ei sitä lunnikrääsää kun sitä on muuallakin :D Mutta ihan semmoinen pikkuinen lasinen koriste-esine vain.

   Poista
 16. Itseäni kiinnostaa ihan niinkin perinteiset matkamuistot kuin magneetit, herkut, kahvimukit ja pienet käsityöt. Jotain mikä ei vie kassista tilaa eikä maksa kovin paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nyökkäilen! Käytännöllisyys ja pieni koko ovat tärkeitä juttuja.

   Poista
 17. Kun olen kova kutomaan niin lankoja ajon tuoda ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Ne ovat nimittäin Islannissa kuulemma aika edullisia.

   Poista
 18. Syötävät asiat mm. juuri tuo lakritsisuklaa sekä islantilainen villapaita 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, villiksiäkin tulee. Ollaan tilattu omalla designilla muutamaa mallia ja sitten ostetaan sisään jonkin verran randomia eli yksittäiskappaleita sitä ja tätä. Mutta ainoastaan islantilaisesta villasta, käsin kudottuna Islannissa. Vaikka sitten sen kustannuksella että valikoimaa ei saada kovin suureksi.

   Poista
 19. Parhaat matkamuistot ovat niitä juttuja, mitä ostaisin muutenkin, mutta niissä on se jokin ekstrajuju. Esimerkkinä siis vaikkapa Islannista se, ettei villasukat sun muut perinteiset jutut kiinnostaneet, mutta North 66:n pirteän oranssi pipo oli aivan must. Paikallista, muttei alleviivaavan perinteistä. Lakritsisuklaa tosin upposi minuunkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sun pipo sellainen tummanoranssi jossa lukee ko. firman nimi siinä reunassa sinisellä tai mustalla? Ne on olleet täällä äärettömän suosittuja viime aikoina. Näkee paikallisillakin, vaikka 66northista on tullut enemmän sellainen matkailijoiden suosima merkki.

   Poista
 20. Mä ostaisin varmaankin jotain islanninlampaiden villasta väkerrettyä ihanaa, kuten vaikkapa villasukkia. Tai islanninlammastaljan tänne kylmään, vetoisaan omakotitaloon peffaa lämmittämään, mikäli olisin vähän isommalla matkamuistobudjetilla varustettuna reissussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen talja olisi kyllä ihana! PItääkin katsoa, mitä ne kustantaisivat. Mutta villasukkai tulee ainakin - ja pipoja ja huivejakin.

   Poista
 21. Lakritsisuklaata ja villapipo. Sellainen huovutettu lammaskoriste joulukuuseen. Tuommoiset ostin viimeksi. Ostamatta jäi sellainen ommeltava (hiha)merkki..oli kauniisti kuvioitu. riittakaipiovihmalo@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lakusuklaa on kyllä vaan niin ihanaa. Tilasin levynä ja konvehtina. Lähetys tuli tänään kun olin maalaamassa seinää. Sain oikein taistella itseni kanssa että en avannut suklaatehtaalta tullutta laatikkoa, hehe.

   Poista
 22. Kaikkia noita ylläolevia :D ja erityisesti jotain pienen ihmisen kätösii; paitaa/reppua/pipoa/joku teema tavara tai tällänen, mistä hän aina muistaisi, että tää on se, mikä ostettiin kun..

  VastaaPoista
 23. Itse tykkään ostaa reissusta paikallisia koruja. Vaikka saattaisin jopa innostua ostamaan ihan kivenmurikankin tarinan kanssa, jos Islantiin pääsisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeba, koruja on tulossa, esim. savesta tehtyjä.

   Poista
 24. Prinsessamekkoja ei pienellä tytöllä voi olla liikaa... eikä sellaisia jääkaappimagneetteja, jotka eivät hajoa pudotessaan kivilattialle. :)

  Jeps, olen huono ostamaan tuliaisia, mutta muinaisella 80-luvulla norjasta ostamani villapaita on edelleen käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. magneetteja on tulossa, pehmeää ja kovempaa :)

   Poista
 25. Me oltiin ihan mielissään, kun 7 vuotta sitten bongattiin Islannissa kauppa, joka myi todella hienoja postikortteja. Jälkeenpäin harmittelinkin, ettei ostettu yhtään itselle. Isompi sellainen olisi toiminut tyylikkäänä julisteenakin. Kortit olivat yksinkertaisia., täysin normaalista turistikortista poikkeavia, mutta sellaisia jotka kuvastivat Islantia ja sen luonnon yksinkertaista kauneutta simppelillä tyylillään. Sellaisia olisi ihana löytää joskus toistekin. Eli tyylikkäitä kortteja, jotka kuvastavat paikkaa/kaupunki/maata, mutta eivät ole mitään perusmaisemia tai turistikohteita.

  Me tuotiin kotiin myös pari kiveä. En tee niillä yhtään mitään, mutta jostain syystä haluan hautoa niitä laatikossani muistona :)

  Meillä oli Islannin vierailun aikana vauvahaaveita ja ostimmekin sieltä syötävän söpön north66 vauvalakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. Värvää henkilökohtainen kiipeilijäsi kuvauspuuhiin ;)

   Poista
  2. Joo värvätty on :D tulee ainakin alkuun jonkin verran postikortteja. Ehkä kehystettäviä printtejäkin, kun vaan ehtisi...

   Poista
 26. Kortteja, avaimenperiä ja jääkaappimagneetteja, jossa maan nimi ja maisemana jokin tuttu maamerkki. Lontoosta ostin aikoinaan jääkaappimagneetin jossa kuva big benistä, london eyestä, yms. Myös joku paikallinen erikoisuus pienessä pakkauksessa on näppärä matkamuisto, esim. paikallista karkkia, mausteita, tms. Siis laadukasta tavaraa, mutta "matkapakkauksessa". Ostaisin myös kirjan, jos sen tarina sijoittuisi Islantiin :) -eve-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun mainitsit kirjat, niitä on tulossa. Huumoria, valokuvakirjoja ja luultavasti jonkun verran myös fiktiota.

   Poista
 27. Lampaantalja, djupureita tai muita islanti-karkkeja, islantilaista musaa ja leffoja, design-koruja, Blue Lagoon käsirasvaa, pieniä valokuvatauluja

  VastaaPoista
 28. Lampaantalja, djupureita tai muita islanti-karkkeja, islantilaista musaa ja leffoja, design-koruja, Blue Lagoon käsirasvaa, pieniä valokuvatauluja

  VastaaPoista
 29. Villimeyn luonnonkosmetiikkaa, Urta Islandican tuotteita (yrttiteetä, siirappeja), Sigga & Timon koru(ja) sekä ehdottomasti kasvivärjäysguru Gudrun Bjarnadottirin värjäämää Hespa-lankaa ja brennivíniä olisi tuomisina :)
  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urta on tulossa! Sigga ja Timo myy parhaiten omassa upeassa kaupassaan, meille ei tule hopeakoruja, koska ei ole oikein sellaista tarpeeksi isoa ja näyttävää myyntipaikkaa niille.

   Villimeystä mäkin tykkään!

   Poista
 30. Monet tuntuu mainitsevan villasukkia mutta Islannista kyllä harvoin löytää käsinneulottuja villasukkia! Geysirin jutut on kaikki koneella neulottu ja Handprjonasambandilla on TOSI vähän käsinneulottuja sukkia ja nekin on aina yksittäiskappaleita ja vieläpä aika rumia. Eli jos saisitte jonkunlaisen diilin aikaiseksi jonkun taitavan suunnittelijan kanssa jolla on pari käsistään kätevää mummoa joilla on aikaa neuloa samaa vauhtia kuin turistit ostaa niin ehdottomasti kehiin joku sopivasti skandinaavisen folkloristisen mutta tyylikkään minimalistisen näköinen villasukkakuvio jota on helppo tehdä eri väreissä ja eri kokoluokissa. Islanninvillahan kutittaa monien kaulaa ja käsiä mutta jaloissa luulisi kelpaavan? Ei hitto, jos itse vielä asuisin siellä niin taitaisin kyllä laittaa tämmösen firman itse pystyyn! %D

  -Mira

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan! Villasukkia lähtee joka kerta mukaan, niitä pitkiä varsinkin. Kuviollisia sukkia siis ostaisin heti, niitä kun ei ole missään näkynyt. Paitaakin on tullut metsästettyä, mutta se kutina! Bingo suklaasalmiakkitoffee namuja ajattelin ens kesänä ostaa matkalaukullisen. Slurps!

   Poista
  2. Tuo on totta. Lapasia ja puseroita tehdään käsin (mutta aika pieni osa tosiaan nykyään, kasvanut turistikysyntä ei riitä käsinvalmistettuun, eli massamyynti on ikävä kyllä koneneulottua...), mutta villasukkia mäkään en ole nähnyt käsintehtyinä juuri ollenkaan. Johtunee työn hinnasta; sukissa menee kuitenkin kantapään takia aikaa jonkun verran aikaa (kai?, korjatkaa jos oon väärässä, mä kun en hirveän hyvin tunne käsityöjuttuja) ja kuinka paljon ihmiset ovat valmiita maksamaan sukista rahaa, on hyvä kysymys. Ehkä meidän pitäisi testata!

   PS. Vinkki kutinaan liittyen. Jos islanninvilla kutisee (sehän on aik karheaa), kannattaa harkita kahta juttua. Osta käytettynä eli käytössä jo pehmenneenä kirppiksiltä. Toinen vaihtoehto on että osta niin iso koko että voit käyttää sitä päällystakkina esim. verkkatakin päällä.

   Poista
 31. Mä neulojana ostaisin villalankaa, jonkun pienemmän tuottajan mieluiten jonka lankoja ei muista maista saa. Ja Björgvin Hilmarssonin alokuvista tejtyjä postikortteja ostaisin kans. Sellasia maisemakubia ilman kamalia tekstejä kuvapuolella. Tyylikkäitä ei-yurisyikortteja joita paikkalisetkin laittaisi ulkomaille kun ovat niin upeita. Ja jotain teesekoitusta ja herkkuja ostaisin myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jeba, kiitos! näitä postikortteja on tulossa myyntiin. painotyö on vaan Islannissa niin kallista että pienten määrien tekemisessä jää kappalehinta ikävän korkeaksi. noh, katsotaan miten käy, että meneekö kaupaksi :)

   Poista
 32. Palapelejä! Kauniita islantilaisia maisemia, rakennuksia, eläimiä. Muutaman kymmenen palan lapsille ja tuhannen aikuisille. Mun lempparimatkamuistoja ympäriinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palapeleille myös ääni! Ja niihin kuviksi myös kiipeilijän ottamia kuvia ;) ps. Sellaisia voisin tilailla tänne kotosuomeenkin...

   Poista
  2. Uuh, ihana idea! Voisikohan sellaisia palapelejä omista kuvista teettää jossain? Eiköhän! Pitää ottaa selvää. (En ole muuten nähnyt kovinkaan paljoa kiinnostavanoloisia palapelejä täällä myynnissä, eli täähän ois lähes uniikkijuttu)

   Poista
 33. Mun ihan paras Islannin ostos oli yhdeltä tilavierailulta ostetut villasukat, joita tilan vanha emäntä oli itse tehnyt. Lakritsisuklaata tuli toki myös hamstrattua. Mahtava idea on tullut täällä jo monelta eli henkilökohtaisen kuvaajasi kuvista hienoja kortteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että niin moni mainitsee nuo kortit. Kiitos <3

   Poista
 34. Kävin Islannissa kaks vuotta sitten ja sillon ei tullu varsinaisia matkamuistoja ostettua. Jos jotain hankkisin, niin se olis ehdottomasti islantilaista villalankaa tai jotain villalangasta tehtyä! Sainpa onneks synttärilahjaks islantilaisesta villalangasta tehdyn, siskon neuloman pipon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, villa on kyllä ihana asia. Siitä saa vaikka mitä. Ja jo ihan pelkkä lankakeräkin on huokea ja upea tuliainen alan harrastajalle.

   Poista
 35. Islantilainen villapaita on kyllä must, samoin takin olen aikoinani ostanut. Postikorttien lisäksi julisteet ovat hienoja: maisemat, Islannin kartta, paikalliset taidekuvat. Meikäläisen mukaan voisi tarttua myös paikallisen suunittelijan/suunittelijoiden printti t-paidat/vaatteet. Kivet ja suklaa tietty!

  VastaaPoista
 36. Villatuotteita tai laavakoruja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laavakorut kun mainitsit - pakko kertoo yksi juttu. Islannissa myytävissä laavakoruissa ei koskaan ole islantilaista laavaa vaikka niin monet antavat ymmärtää näin olevan. Islantilainen laava on kuulemma ominaisuuksiltaan sellaista että siitä ei pysty työstämään koruja. Niinpä ne laavakorvisten ja kaulakorujen laavaosat tilataan ulkomailta vaikka korut valmistettaisiinkin muuten paikallisena käsityönä.

   Poista
 37. Islantilaista keramiikkaa ja koruja. Ei tarvitse olla isoja ettei hinta nouse liian kovaksi mutta kunhan olisi paikallisia, nättejä ja käsintehtyjä. Vaikka magneetin kanssa tai nahkanauhalla.

  VastaaPoista
 38. Kuvat ovat ikuisia, eli noita aivan upeita maisemakuvia tietenkin! Esimerkiksi postereina/julisteina, rullalle vaan ja kotiin kehystämään. Ja miksei myös seinäkalentereita mahtavan lumoavilla maisemilla, sitä kalenteria olisi enemmän kuin innostavaa katsella työpöydän vieressä...
  -NinaHoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuodeksi pitää kyllä tehdä oma kalenteri, kiitos ideasta!

   Poista
 39. Viime reissulla pohdittiin leikillämme porukassa, että pitäisi keksiä joku mystinen onnenkalu, jota alkaa myymään aasialaisille turisteille. He tuntuvat enenemässä määrin löytäneen Islannin ja heitä on perinteisesti kiehtoneet kaikki mystiset taikakalut kuten poronsarvijauheet ja muut. "Kun asetat tämän laavakiven, yrttinipun tms. yöpöydälle tuottaa se alkunsa saavalle lapselle suurta onnea" Ja kauppa käy... Vakavasti ajatellen komppaan suunnitelmianne. Jotain muuta kuin naapurien turistikrääsäkaupoissa on tarjolla. Paikallista käsityötä, mutta ehkä hiukan halvemmalla (pienempiä tuotteita?) kuin mitä lähistön käsityöläisten ateljeissa on tarjolla. " Villin tytön" kosmetiikka on ihanaa mutta sitä mainostetaan jo lentokoneessa ja sitä saa ostaa kentältä. Tekeekö kukaan muu jotain vastaavaa? Mun lempituliainen on viime jouluna islantilaiselta ystävältä saatu ohuesta metallista leikattu joulukissan silhuetti. Joulukissa on hahmo, jota esittäviä tuotteita olen aika huonolla menestyksellä etsinyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukissa on upee tyyppi! Ja on ihan totta, että sitä on aika vähän tuotteistettu.

   Poista
 40. Käytiin kesällä Islannissa ja 7v. lapsi halusi ostaa Islannin hevonen-pehmoleluja, oli jossain kirjakaupassa keskustassa ja oli aika söpöjä ja kivoja eikä niitä tainnut olla ihan joka kaupassa, kuten esim. niitä pehmolunneja (tai sitten en vaan huomannut).. Muuten ostettiin mm. sitä lakusuklaata tietysti, menninkäisjuttuja, villaa yms..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Issikka-aiheiselle lämpiän minäkin... Joku mainitsi täällä hevosenjouhia sisältävän teen. Mun on pakko nyt selvittää mistä valmistajasta on kysymys :)

   Poista
 41. Lohen-ja kuningaskalan "nahkoja". Sellaisia ostin pari viime kerralla ja nyt yritän löytää niitä taas huhtikuussa. Samoin niistä valmistetut vyöt ja laukut olivat kauniita.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat hauskoja tuliaisia etenkin TSI-tyypeille, niistä kun voi kätsysti tehdä kaikkia kivoja käsitöitä (jos osaa - mä en osaa...)

   Poista
 42. Lakusuklaa, lunnit vei sydämen myös ja mustalta rannalta kerätyt veden tasaiseksi hiomat kivet. Eli laavakivihoerontaan kiviä?.... jota vois lämmittää ja lauttaa iholle rentouttamaan...
  A-M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laavahierontapaikoissa käytetään kuulemma usein hawailaisia laavakiviä, mutta miksipä ei myös islantilaisia!

   Poista
  2. Meille taas kerrottiin, että ne nimen omaan olisi Islannista. Tai sit ymmärsin väärin

   Poista
  3. Siis jossain suomalaisessa hierontapaikassa, vai missä? Mut saattaa siis hyvinkin olla!

   Poista
 43. Multa on mennyt ihan ohi, että keskustan kauppa vaihtuu. Luin siitä kertovan postauksen ja tekisi mieli taputtaa, kun on niin hieno idea! Hyvä te! Ja tuo nimi - aivan herkullinen!

  En nyt ehdi lukea näitä kaikkia kommentteja läpi, mutta kerron mitä mieleni päällä on. Me asutaan myös ulkomailla ja roudaan tuliaisia maasta toiseen kahdesti vuodessa (kertaa kaksi). Pakkaan mukaan aina sellaista, mikä on kevyttä, pieneen tilaan menevää, kertoo jotain synnyinmaastaan, on kivalla tavalla erilainen tai erottuva ja sellainen, mille kuitenkin on oikeasti käyttöä ja tietysti edullista, koska näitä tuliaisia tulee hankittua vuoden aikana paljon. Tavallisesti hankit tuliaiset ruokakaupoista tai marketeista. En vie niitä perusmagneetteja ja avaimenperiä enää, koska se rasti tuli hoidettua jo ekalla kerralla.

  Lapsille vien tarroja, pikku tehtäväkirjoja, kyniä yms. pikkutavaraa paikallisillä höysteillä sekä karkkia tai purkkaa. Joskus myös vaatteita kuten t-paitoja, hanskat + pipo tai sukkia.

  Kavereille saatan viedä karkkia/suklaata, mausteita, meikkejä/kasvonhoitotuotteita, sukkia, kertakäyttölautasliinoja (Marimekko), keittiöpyyhkeitä tai kesto(ruoka)kasseja (joka onkin ollut varsinainen hitti!).

  Itselleni voisin tuoda myös jonkun paikallisen pelin tai kirjan englanniksi käännettynä. Keittiön käyttöesineet voisivat toimia myös.

  Odotan innolla kuvia uudesta kaupasta!

  Terkut Amerikasta,
  Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Niina! Ihanaa kuulla, että pidät ideasta. Tällaisista kommenteista saa vahvistusta omalle ajattelulle siitä, että tämä oli järkevä (vaikkakin aika nopea) veto.

   Laitan heti kuvia kun saadaan tavaroita paikoilleen, iik! En malttaisi odottaa. Enää muutama päivä aikaa :D

   Poista
 44. Islantilainen villapaita olis kyllä pakko saada - ihan sen kunniaksi, että kävin tänään katsomassa Pässit. Kiitos Satu vinkistä, oli aivan mieletön leffa. Ne maisemat ja tunnelma...oih <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ihana kuulla että pidit leffasta. Se oli kyllä ihan törkeän hyvä...

   Poista
 45. Huomasin heti listaltasi puuttuvan yhden oman ehdottoman tuliais ostoksen; tee. Itse olen ostanut joka reissulta teetä, niin myös Islannista. Enkä vain yhtä pakettia vaan vaikkapa 22 kuten eräästä teekaupasta Sloveniasta 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teetä! No ehdottomasti :) Islantilaista yrttiteetä; tuolta vuoriston rehuista saa aikaan vaikka mitä.

   Poista
 46. Islantilaisia villapaitoja mutta ei perinne- vaan kirkkailla väreillä! Pinkkiä, liilaa, keltaista jne.

  Oon raahannut Islannista kotiinpäin villapaitoja, lankoja, tyylikkäitä postikortteja (miksi hitossa turisteille suunnatut postikortit on yleensä ihan kaamean rumia??), lakua, islantilaista kirjallisuutta (englanniksi käännettynä), islantilaista musiikkia, magneetteja (näihin usein pätee sama kuin postikortteihin, r-u-m-i-a), pehmoleluja (suosikki on lunni) ja villasukkia (näihin samaa väritoivetta kuin yllä villapaitoihin).

  Mitä jäin kaipaamaan on kohtuuhintaiset islantilaiset (luonnon)kosmetiikkatuotteet, eksoottiset elintarvikkeet (mieluiten käyttövinkeillä, kuten joku jo ylempänä totesikin) ja laadukkaasti toteutetut käyttöesineet. Niin ja yksittäiset käsityöohjeet! En tosiaan viitsi ostaa koko kirjaa jos tahtoisin neuloa vain tietyt lapaset... Ja jos tätä ajatusta laajentaa niin joku valmis käsityö-setti voisi olla kiehtova, siis sellainen missä on valmiina sekä tarvittavat langat että ohjeet. Uskon vahvasti islantilaisten perinteisten käsityömallien menekkiin.

  Lastenvaate- ja tuotetarjonnasta ei ole vielä kokemusta, mutta jahka tilanne ajankohtaistuu, uskon että henkilökohtainen toivomuslistani kattaa myös nämä. Joten älkää unohtako lapsia (tyylikkyys-laatu-kohtuuhintaisuus +ekologisuus merkitsee näissäkin)! Ja islantilaista lastenkirjallisuutta esim. englanniksi käännettynä voisin ostaa myös.

  Mutta yksi asia myös ihmetyttää, nimittäin islanninhevos"brändin" lähes täydellinen puuttuminen Reykjavikissa. Kyllä kuulkaa ne pienet pörröiset hevoset nyt vaan kannattaa tuotteistaa muuallekin kuin satunnaisiin postikortteihin (tyylikkäästi sekä laadukkaasti mutta kohtuuhinnoin, tietysti). Issikoiden maine on levinnyt pitkin maailmaa ja Islantiin sekä Reykjavikiin tulee paljon turisteja ihan vaan hevosten takia. Plus sitten ne tavisturistit jotka ihan muuten vaan ihastuu issikoihin (ovat usein spontaanina puheenaiheena esim. turistibusseissa, ne kiehtoo ihmisiä, ja vieläpä hyvin erilaisia ihmisiä).

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, mä niin jaan mielipiteesi noista postikorttien visuaalisuudesta. Huhh.. Me yritetään ottaa vähän toisenlaisia kortteja. Toki ne ovat kalliimpia kuin ne massapostikortit, mutta ei me nyt minkään kirjakaupan tai huoltoaseman kanssa yritetä edes kilpailla.

   Ja kirkkaat värit villiksiin - peukku!

   Issikoidenpuutetta mäkin hämmästelen. Niitä näkee muutamissa villapeitoissa (ostettiin tietty sisään heti) mutta juuri muuten ei. Tämä on hämmentävää. Koska hevosturismi on kasvussa täälläkin ja melkein kaikki tietävät islanninhevosen ja että täällä sellaisia on.

   Nyt pitäisi jonkun hirmuhyvän käsityöihmisen / graafikon pistää pystyyn joku issikka-aiheinen mallisto. Menis varmasti kaupaksi!

   Poista
  2. Suomessahan jotkut tekee ja myy hevosten jouhista kauniita koruja, tekeeköhän kukaan Islannissa vastaavaa. :)

   Poista
  3. Me onnistuttiin löytämään kirkkaan värisiä villiksiä pohjoisesta kotona pidettävästä käsityökaupasta. Sellaisia värejä ei tullutkaan missää muualla vastaan. Onneksi ostettiin sieltä heti villapaidat matkaan :) Taisi olla Hvammstangin lähellä oleva niemimaa, mistä kauppa löytyi, jos oikein muistan.

   Poista
 47. Ei ole ollut mahdollisuutta päästä Islantiin, vielä. Mutta tulossa olen! Ehdottomasti haluan islantilaisen villapaidan (jollainen kuvissasikkn välillä vilahtelee��) itselleni, koska sille olisi täällä käyttöä metsäreissuilla ja mökillä sekä jäisi käytettävä muisto JA en luota enää siihen että itse saisin aikaiseksi neuloa villasukkaa suurempaa työtä��

  Terhi K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villapaidat ovat kyllä täällä upeita; ne käsinneulotut vain paranevat ja pehmenevät käytössä vuosi vuodelta.

   Poista
  2. Kyllä! Mulla on vuonna 1996 yliopiston kesäkurssin aikana ostettu villapaita vieläkin käytössä. Malliltaan se on ysäriteltta, mutta muuten ikää ei paidasta huomaa. Ja mahtuupahan alle paljon tuulenpitävää kerrosta :)

   Poista
 48. Islanti on vielä(kin) kokematta mutta sieltä haluaisin ostaa tyylikkäitä kortteja, kangaskasseja (kuvana esim. lunni tai Islannin kartta), pienen paikallisen käsityön (lapaset, pipon tai esim. pöytäliinan yms). Laavakivikorut esim. makeita roikkuvina korviksina tai nappeina ostaisin ehdottomasti, samoin luonnonkosmetiikka kiinnostaisi kovasti.
  Liikkeenne etiketeillä varustetut paikalliset luomutuotteet olisivat oiva lisä tarjontaanne.

  VastaaPoista
 49. Olenkin tulossa toukokuussa Islantiin, joten on ajankohtainen minulle. Islantilaista villalankaa ja villalangasta tehtyjä tuotteita, kuten lapaset, sukat, huivi, pannulappu tms. Kuivattua kalaa ja jotain muuta helposti vietävää paikallista ruokaa. Itselle ostaisin valokuvan tai grafiikan lehden, maahistarinoita tai paikallista musiikkia. Tietty paikallista luonnonkosmetiikkaa voisi ostaa ja viedä tuliaisina. Tehdäänkö siellä kalannahasta pikkutavaroita kuten kukkaroita tai laukkuja, sellaisia voisi ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkin verran tehdään, mutta ei minusta niin paljoa kuin voisi kuvitella. Muutama designer tekee niitä. Ja meille ehkä tulee kaulakoruja kalannahasta. Se on vielä työn alla ;)

   Poista
 50. Pienille lapsille hauska tuliainen on kuvakirja (eläimiä, numerot, nähtävyyksiä tms.) kyseisen maan kielellä. Aikuisille veisin mieluiten tavaran sijaan syötäviä tuliaisia: karkkia (just sitä salmiakkisuklaata), hilloja tms. säilykkeitä, teetä... Ja Islannista vuonna 2009 tuotu villatakki on edelleen lähes joka ilta kotona päällä lämmittämässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvakirjoja, jess! Hyvä idea. Täällä on muutama ihana klassikko. Niissä kun ei ole kielellä väliä.

   Poista
 51. Miniatyyrejä eli pienoisesineitä jostain tyypillisestä, perinteisestä tai hauskasta, joka on islantilaista, jotain kylpemiseen tai itsehoitoon liittyvää (vaikka joku voide, jossa jotain islantilaista kasvia tai jotain niihin kylpylöihin liittyvää), säilyvä herkku, eli kuivattua tai säilöttyä jotain (kalaa, teetä, marjajuttuja, mausteita), hienoja valokuvia kortteina tai vihkosina

  VastaaPoista
 52. Hieno veto tuo uusi kauppa. Olen ihan varma, että ainskin suomalaisten tekemät ostokset teillä lisääntyvät eksponfntiaalisesti. Ainakin itselle on aika suuri kynnys ostaa ulkomailta suomalaista, vaikka sillä kannattaisikin suomalsisten liiketoimintaa, mutta jos vielä pääsen Islantiin matkaamaan, niin teillä asioin ehdottomasti.

  Kommentteja lukiessa tuli mieleen, että ainakin Suomessa aikuisille suunnatut värityskirjat on supersuosittuja. Jos tällainen löytyisi Islantiaiheisena, niin voisi toimia myös matkamuistona, jonka kanssa voisi fiilistellä mennyttä reissua.

  t. Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sara! Tätä mekin toivotaan :)
   Islantilainen värityskirja on tulossa - onneksi löytyi sellainen!

   Poista
 53. Joka kerta oon ostanut käsinneulotut villapuserot (issikka kuviollinen oli vaikea löytää ), villalankoja ja sitä lakusuklaata. Mä myös aina lähetän postikortteja. Ostan kortit aina sieltä mistä saa merkitkin. Ehkä mä taas ens vuonna pääsen Islantiin. Tuun varmasti teidän kauppaan. Tänä kesänä pääsen tekemään yksin matkan.w viikon kielikurssin Skotlantiin :D jee!

  VastaaPoista
 54. Itse tykkään ostaa mistä vaan t-paitoja ja kangaskasseja, jos niissä on kiva graafinen ilme ja laatu kohdillaan. Kun sain itse aikanaan tuliaisia Islannista, ne olivat pääasiassa makeisia. Ihan tavallisesta ruokakaupasta kuulemma. Niitä yhdisti tosi hyvän maun lisäksi erikoisen hauskat pakkaukset, joissa oli jotenkin vinkeitä värejä ja kuvia. Tuli sellainen olo, että Islannissa on vähän rehevämpi ja hyvällä tavalla vinksahtanut ilme tuotteissa ja heti teki mieli lähteä itse paikan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, etenkin elintarvikepakkauksissa on täällä aika hienoa graafista ilmettä. Aika reteesti erilaista...

   Poista
 55. Lähes jokaiselta (ulkomaan)reissulta tuon tuliaiseksi itselleni (ja joskus muillekin) kirjanmerkin. Jossain meillä asuu lienee kirjanmerkkejä syövä otus, sillä niitä ei ole koskaan ollut liikaa. Kesken olevat kirjat ja lemppareiden huippukohdat vaativat väliinsä jotain kaunista. Irlannista laminoitu kolmiapila, pieneltä Välimeren saarelta niinissä roikkuva simpukka, Alpeilta perinteisempi valokuva, Utsjoen kirkotuvilta upea pirtanauhanpätkä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi hieno idea. Pitääkin alkaa bongailla noita kirjanmerkkejä...

   Poista
 56. Minä ostan aina keittokirjoja. Miten olisi islantilainen keittokirja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yrittäny etsiä sellaista visuaalisesti hienoa islantilaista keittokirjaa enkuksi, mutta en ole vielä löytänyt. Voi että kun ois aika tehdä sellainen!

   Poista
 57. Vielä en ole päässyt Islantiin, mutta tuliaisiksi saattaisin hankkia villalankaa (mieluiten sellaista, jota ei saa Suomesta), lampaantaljan ja villahuovan. Itselleni. :D Ehdottomasti myös ukkosi valokuvakortti tai useampi löytäisi paikan ostoskorista. Upeita! Tykkään hirveästi käsintehdyistä keramiikkajutuista, joten ostaisin hyvin suurella todennäköisyydellä myös paikallisten keraamikkojen pikkukippoja tai muuta käyttökeramiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elsa! Näyttää siltä että ukko saa alkaa tehtailla niitä postikortteja nyt ihan urakalla... :D

   Poista
 58. Sinun omat kirjasi, etenkin Islantilainen voittaa aina, mutta myös Mondon matkaopas. Etenkin jos olisi muille turisteille käännetty esim englanniksi.

  t. Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat tulossa! Ja islantilainen voitta aina -kirjasta yritän saada pian käännöstä ulos, että saisi sen kesäksi myyntiin englanninkielisenä. Toivotaan että kaikki menee putkeen sen suhteen!

   Poista
  2. Mahtavaa, Satu!! Ihan paras bisnesnainen :)

   -Niina

   Poista
 59. Lakritsaherkut...aivan uskomattoman hyviä. Villalangat ja villatuotteet (kuten esim se sinun viitta).... Laavakivet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viittabongauksesta :) Se on Geysir-nimisestä myymälstä, heidän omaa designia. Heillä on kaksi isoa ja hienoa vaatemyymälää keskustassa. Ovat erikoistuneet mm. upeisiin villavaatteisiin.

   Poista
 60. Meillä oli viime keväänä täysi työ löytää tyttärelle luvattu pehmopeikko :) Kaikissa krääsäliikkeissä oli tarjolla vain keraamisia, jotka eivät sovellu leikkiin. Pojalle löydettiin Akureyristä puinen viikinkimiekka ja kilpi, niitäkään en Reykjavikissa nähnyt missään. Kliseisiä turisti t-paitoja joka paikka pullollaan, toiveissa olisi ollut löytää vähän modernimpia printtipaitoja, jäi haaveeksi :( Villalangat ja Draumurit tarttuvat aina mukaan. Kovana Islanti-fanina tykkään myös paikallisista klassikkokirjoista ja -leffoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsi muuten, leffoja oliskin kiva ottaa myyntiin!

   Poista
 61. Keittiöpyyhkeet! Niitä tarttee aina ja niitä pitää myös uusia aika-ajoin. Tykkään ostaa ja antaa tuliaisiksi käyttöesineitä tai jotain minkä voi syödä tai juoda pois. Asun Alankomaissa ja ostan aina täkäläisestä (mutta suomalaisesta) nettikaupasta Lapuan Kankureiden keittiöpyyhkeitä. Annan niitä lasten opettajille lahjaksi tai kylään mennessä kun haluan viedä jotain suomalaista. Tykkään etenkin heidän "moderneimmista" malleista, esim. Riikinkukko. Eli jos sen tyylisiä keittiöpyyhkeitä olisi teillä myynnissä, niin ostaisin.

  Villapaita on varmaan aika tyyris ja iso ostos, joten itseäni varmasti kiinnostaisi enemmän asusteet, vaikka muhkeat (kaula)huivit tai persoonalliset pipot. Niille on enemmän käyttöäkin. Mutta tyyli saisi olla tässäkin enemmänkin modernia tai persoonallista tyyliä kuin perinteistä käsityöläistyyliä.

  Tsemppiä teille uuteen alkuun! Kuulostaa kivalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapuan Kankureiden keittiöpyyhkeet ovat upeita!
   Meille on tulossa islantilaista: issikka- ja lunniaiheisia nyt ainakin.

   Poista
 62. Maaseudulla lännessä tapasin Skyr-konvehteja. Suklaaseen dipattua skyrtäytettä söpösti pakattuna kääreeseen. Myytiin yksittäin. Vaatii tosin kylmäkaapin. Mutta ainakin täkäläistä, herkullista ja eksottistakin! ;)

  Kv. Jenski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat tosi hyviä! Kylmäkaappi tosin ei onnistu, ei ole valitettavasti tilaa... : /

   Poista
 63. Hei! Olen ollut vuosikausia matkamuistomyymälässä töissä, sekä myyjänä että myöhemmin (=nyt) back officessa. Seuraavat tuotteet menevät takuulla kaupaksi: avaimenperät, magneetit, seinäkalenterit, kirjamerkit, kangaskassit ja keramiikkamukit. Vuodenajasta riippuen myös lippikset, pipot, t-paidat. Näitä tekstiilejä löytyy myös semi-nätteinä, tosin ne yleensä maksavat jonkusen euron enemmän.

  Paljon onnea uuden liikeidean johdosta!

  -Henrika-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ammattilaisen näkökulmasta tähän! Jep, just noita mitä luettelit on tulossa - paitsi kirjanmerkkejä. Niitä pitääkin löytää jostain...

   Markkinoilla on niin paljon kaameaa pikkurojua (joka käy kumma kyllä kaupaksi), mutta onneksi siellä seassa on nättejäkin kun vähän etsiskelee.

   Poista
 64. Itse ostin edelliseltä Islannin reissulta perinteisen villaneuleen. Joten uskon että villatuotteet ovat muidenkin suosiossa. Tuolla reissulla isoja juttuja olivat myös valaat ja issikat. Koska itseäni valaat kiehtovat lähinnä elossa ja vapaana meressä ja valaanlihalla mainostavat ravintolat ällöttivat niin ehdottaisin myyntiartikkeliksi jotain valaiden suojeluun liittyvää? Jotain pientä ja hauskaa (vaikka rantakiviä tai laavakivikorvakoruja) josta menee vaikka viisi senttiä valaiden suojeluun.

  VastaaPoista
 65. Heippa - Reykjavikin reissusta en itse oikein kehdannut mitään ostaa mukaani (maailmanympärimatkan ensimmäinen etappi heh) mutta jos nyt mietin mitä Islannista haluaisin olisi villatuotteet (lähinnä sellainen kaunis villapaita mitä teiltä sieltä löytyy), sen jälkeen jotain hauskaa/kekseliästä mitä paikalliset käyttävät esimerkiksi keittiössä/grillatessa/siivotessa/arkielämässä you know.

  Suomalaiselle on aina hauskaa tuoda Ausseista vaikka kaljapullon kylmennin (sellainen neoprene hiha jonne pullo sujautetaan) joka itseasiassa toimii Suomessa erinomaisesti saunoessa. Muutoin harvemmin pääsee kalja kuumenemaan liikaa ;) Toinen mitä täältä tuon on astiapyyhkeet, paikalliskirjoja/historiaa, aussiviineja ja paikallisdesigniä vaatepuolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ostettiin Uudesta-Seelannista noita bissenjäähdyttäjiä. Ihan kuin Islannin helteissä olisi niille tarvetta :D :D

   Poista
 66. Mä ostin Islannista kirjoja ja pipon. Yleensä ostan reissuilta vaan asioita, joita tarvitsen muutenkin ja Islannista ne voisi olla pipoja, lapasia ja sukkia. Joskus ostan korviksia tai pientä paikallista karamelliä.

  Kuten muutama muukin mainitsi, niin julisteet ja kortit olisivat huippuja. Niissä voisi olla joku twist, mutta niiden pitäisi myös olla helposti kehystettävissä eli printtikoot Ikean kehystarjonnan mukaan ja pari esimerkkiä kauppaan. Itseltä voisi jäädä ostamatta, jos en heti näe, että kehystäminen on halpaa ja helppoa.

  Lisäksi iso peukku palapeli-idealle!

  VastaaPoista
 67. Kommentteja oli niin paljon, etten millään jaksanut lukea kaikkia läpi, mutta itse ostan mielelläni tuliaisiksi syötäviä/ juotavia juttuja eli juurikin karkkia, teetä, kahvia tms. erikoista. Myös erilaisia hilloja on päätynyt tuliaisiksi useinkin.

  Lapsille tuon mielelläni jonkun laadukkaan lelun esim. kerran ostin puisen miekan ja ritarin kilven. Ne oli huipputykätty lahja. Palapelit, lasten kuvakirjat ja kivat kortit eksyvät tuliaiskoriin myös melko todennäköisesti. Myös kiva pehmolelu voisi päätyä tuliaisiksi (vaikka niitä on ihan liikaa!).

  Kaikkea turistirihkamaa inhoan sydämeni pohjasta lukuun ottamatta magneetteja ja kirjanmerkkejä.

  Mimmi

  VastaaPoista
 68. Mie komppailen tuolta ylempää sitä, että olisi kiva joku sellainen "sisältää kaiken" neulontasetti, vaikka jotkut ihanat kirjoneulelapasen langat ja ohje. <3

  VastaaPoista
 69. Käsityömateriaaleja. Islannin ollessa kyseessä siis itsestään selvästi ainakin villalankaa. Onko siellä sellaisia indievärjäreitä, jotka värjäisivät laadukasta lankaa Islantiin sopivilla teemoilla? Pystyn sieluni silmin tältä istumalta kuvittelemaan vaikka Blue lagoon -teemaan värjätyn langan, ja jos sellaisen olisin läytänyt, olisin halunnut sen(ihonhoito sen sijaan ei ole intresseissäni kovin korkealla, joten mitään purkkeja tai purnukoita ei Blue lagooniin liittyen tarttunut mukaan). Käsityömateriaaleja voisivat olla myös napit ja muut tuollaiset nippelit, tai korujen tekoon sopivat materiaalit (voiko olla jotain laavakivestä tehtyjä helmiä?). Myös pienet visuaaliset käsityökirjaset, vaikka kirjontoihin liittyvät. Mutta mie siis elän erittäin syvällä käsityömaailmassa, joka on täynnä ihmisiä jotka käyttävät suuria määriä sekä rahaa että aikaa tähän elämän osa-alueeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti tulla vielä lisäämään, kun tuli mieleen, että itsestään raidoittuva lunninvärinen lanka olis aika ihanaa sukkiin. Ja pitää kertoa taustana siis se, että kun kävin Reykjavikissa Hand Knittting Associationin lankahyllyjen edessä, niin värien valitseminen oli erittäin vaikeaa. Ja se oli vähän ahdistava tilanne, kun matkalla oli melko tiukka aikataulu. Helpottaisi kovasti, kun voisi valkata hyllystä matkakokemuksiaan ja neuloa myöhemmin vaikka sukiksi tai huiviksi tms.

   Poista
  2. Ihana idea! Mä itse asiassa kudoin (tai siis neuloin) toissakesäisen Islannin-matkan villatakiksi. Ostin just tuolta Hand Knitting Associationin myymälästä erivärisiä vihreitä, vähän jäätikönturkoosia, laavanviolettia, heinikonoranssia, tuhkanharmaata ja sadetaivaan siniharmaata ja yhdistin ne villatakiksi. Nyt mulla on Islanti ylläni aina, kun käytän sitä takkia <3 Jos kiinnostaa, kuvia löytyy Ravelrysta nimellä Mumrik :)

   Poista
  3. Vitsi, jonkun pitäisi brändätä villalanka täällä paremmin! Blue Lagoon -lopi, Tuhka-lopi, Geysir-lopi... :)

   Poista
 70. Huivi, korvakorut, syötävät/juotavat,puulelut ja kauniit tai hauskat/"joku idea"-postikortit.

  Onnea uuteen hankkeeseen!

  VastaaPoista
 71. laavakivestä tehdyt korut ja yleensä ulkomailla tulee ostettua jotain paikallista alkoholia ja niitä pirun turisti sormustimia äidille ja mummolle tuliaisiksi :D

  VastaaPoista
 72. En tiedä olenko yksin tämän käsityöajatukseni takana, mut musta olisi kiva saada käsin tehdyn ja vähän arvokkaampaa esineen mukana myös tarina. Esim. Käyntikorttikoossa tieto tuotteen tekijästä, ehkä yhteys ja jos ne kaikki ois teidän kaupan tyyliä toki myös kaupan yhteystieto. Tuliaiset kylkiäisenä tuo tieto olisi myös kiva, kertoisi mistä tuote tulee :)

  Oliko se kalanluusta koruja veistä tyyppi islantilainen? Onko sillä oma myymälä? Sellaisen korun saattaisin ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaan tuottajilla on omia käyntikortteja laitamme ne ilman muuta mukaan tuotteisiin :)

   Poista
 73. Minuun vetoaa eniten käsityöt esim. hopeakorut ja nahasta, puusta tai villasta tehdyt erilaiset käyttöesineet. En halua kiinalaista muovikrääsää vaan jotain paikallista, jota ei muualta maailmasta saa. Omista matkamuistoista olen valmis maksamaan vähän enemmän.

  T: Niina K.

  VastaaPoista
 74. Harmittaa niin vietävästi, etten viime Islannin reissulla tullut ostaneeksi aitoa islannin neuletta! Eli sellainen lähtee ainakin minun mukaani ensi reissulla. :)

  VastaaPoista
 75. Itse ostin tuliaisiksi Hugleigur Dagssonin törkeän hauskat pelikortit ja saman miekkosen Islannin kartan. En raaskinut antaa niitä kavereille eteenpäin vaan pidin itse. :) Ostamani lyhythihainen soljella koristettu villapaita kutittaa liikaa joten se on jäänyt kaapin pohjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile liottaa paitaa huuhteluainevedessä, se pehmittää kuituja jonkin verran :)

   Poista
 76. Itse tykkään ostaa reissulta kangaskassin tuliaisia ja ostoksia varten. Siinä voisi olla joku juju niinkuin joku "sanonta" tai paikallinen juttu.

  VastaaPoista
 77. Itse tykkään ostaa reissulta kangaskassin tuliaisia ja ostoksia varten. Siinä voisi olla joku juju niinkuin joku "sanonta" tai paikallinen juttu.

  VastaaPoista
 78. Mulle tuli tämän jutun kuvista mieleen, että mä haluaisin ostaa teiltä päiväretkiä, en tuliaisia :) Matkoilta ostan itselle yleensä vaatteita, lapsille samoin & karkkkia, teetä ja koruja. Tsemppiä uuteen putiikkiin!
  t. Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. psst. katso: www.meetandgreet.is

   :)

   Poista
  2. Hah, asiansa ajavia valokuvia siis! Ohjasivat juuri sinne, millainen mielikuva/-ala niistä syntyikin :) Jos ei matkamuistot myy, niin eikun issikka oven pieleen ja mies kameran varteen ottamaan muistokuvia lapsista hepan selässä/vierellä tms. ruotsin laivan tyyliin. Eiks ne ole aina hittijuttu? ;)

   t. Tuija

   Poista
 79. Meidän äiti kerää niitä seinälle laitettavia lautasen mallisia "tauluja", joissa on joku paikallinen kuva, maisema tms. Näitä on tullut ostettua lähes joka paikasta missä on ollut, etenkin erikoisemmat tai kauniit tarttuvat mukaan.

  VastaaPoista
 80. Me tuotiin omalta reissultamme aikoinaan villapaidat, villalankaa ja Vikin rannalta mustia kiviä. Silloin oli se aika kun siellä oli edullista elää ja opiskelijakin raaski sen neuleen ostaa. Se lakritsi oli namia :)

  VastaaPoista
 81. Mä olin viime kesänä hotelli Leirubakkissa (kirjasi suosittelemana :)) Siinä Hekla-infokeskuksen yhteydessä on tosi hyvä ravintola, jossa myydään myös muutamia matkamuistoja. Ostin kaksi laavakivestä tehtyä tuikkukynttilänjalkaa tms. Ne on pieniä, uniikkeja käyttöesineitä, täydellisiä matkamuistoja ja olen omistani onnellinen edelleen.

  VastaaPoista
 82. Joku kiva pipo tai huivi tai villasukat �� ��

  VastaaPoista
 83. Islannista toin ja toisin jotain laavakiviin littyvää, mutta ylipäätään kevyttä. Tuliainen ei voi maksaa kovin paljoa. Paikallinen kalenteri on kiva lahja ja itselle myös, parasta on jos olisi nimipäivätkin merkattu. Vietetäänköhän Islannissa nimipäiviä? Kunhan se ei ole muovikrääsää. Paitsi avaimenperä on kiva arkipäivän ilo, kunhan se on tarpeeksi kestävä. Nämä tuli ekana mieleen.

  VastaaPoista
 84. Nyt luin aiempia kommentteja ja jonkun mainitsema kangaskassi islannin kielisellä tekstillä, vaikka runolla olisi tosi kiva. Niitä ostaisin useamman ja antaisin vaikka kelle leuhkiessani matkallani. ☺

  VastaaPoista
 85. En jaksa lukea kaikkia kommentteja, mutta sellainen lasipallo missä on lumisadetta sisällä(tiedät varmaan mitä tarkoita). Niitä kaveriperheessä kerätään ulkomaanmatkoilta. Kukapa niitä voisi vastustaa. 😊

  VastaaPoista
 86. En jaksa lukea kaikkia kommentteja, mutta sellainen lasipallo missä on lumisadetta sisällä(tiedät varmaan mitä tarkoita). Niitä kaveriperheessä kerätään ulkomaanmatkoilta. Kukapa niitä voisi vastustaa. 😊

  VastaaPoista
 87. Tää on varmaankin myöhässä kirja-arvontaan ja ehkä muutenkin jo sanottu, mutta jätänpä silti kommentin, jos siitä olisi inspiraatiota.

  Olen suunnattoman innokas keittiöihminen, joten kaikki ruoka-aiheinen kiinnostaa. Monesta maasta olen ostanut kortteja (kauniita, yleensä käsintehtyjä), joissa on kuvia paikallisista ruuista tai ruoka-aineista, ehkä jopa resepti. Nyt keittiön seinä on vuorattu kehystetyillä ruoka-aiheisilla korteilla ja joka reissusta etsin lisää vastaavia.

  Eli kauniita kortteja jotka kuitenkaan ei ole niitä perinteisiä kotiin lähtetettäviä maisemapläjäyksiä. :)

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?