Matkamessuviikonloppuna tammikuussa luonani tuli käymään useampikin Islannin-matkailusta kiinnostunut suomalaisperhe, jotka epäilivät Islan...

Lapsiperheen Reykjavik x 3

11.2.16 Satu Kommentteja: 31

Matkamessuviikonloppuna tammikuussa luonani tuli käymään useampikin Islannin-matkailusta kiinnostunut suomalaisperhe, jotka epäilivät Islantiin lähtöä lasten kanssa, koska matkatoimistosta oli varoiteltu. Islantiin meneminen lasten kanssa on kuulemma vaikeaa. A-pu-a. En nyt viitsi sanoa tässä matkatoimiston nimeä, koska kuulemani pohjautuu välikäsien kautta saamaani tietoon, mutta sen sanon, että kyllä ottaa päähän. Luulisi, että matkoja myyvät toimistot olisivat vähän enemmän perillä kohteistaan.

Islantihan on mitä mainioin lomakohde lapsiperheelle: turvallinen, puhdas ja lapsiystävällinen. Maasta tuskin löytyy paikkaa, jonne lapset eivät olisi tervetulleita. Syöttötuolit, turvaistuimet, vaipanvaihtopaikat ja pienikokoiset lastenannokset ovat arkipäivää joka puolella. Kesäaikaan pitkät ja valoisat päivät houkuttelevat leikkimään ulkona tuntikausia, kotieläintarhat ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään ja iltauinti kymmenen aikaan illasta tuntuu loistavalta idealta.

Kirjoitin Tripsterin Islanti-oppaaseen erillisen jutun lasten kanssa matkailusta Islannista. Sieltä voi lukea aiheesta lisää.

Halusin listata erikseen kolme esikoisen ja minun yhteistä menosuosikkiamme Reykjavíkista. Jos siis meillä on vapaapäivä, meidät löytää yleensä näistä paikoista:
Tätä me rakastetaan: uintia lämpimissä vesissä kylmässä ilmassa.
Uiminen. Jos esikoinen saisi päättää, kävisimme uimassa joka päivä. Reykjavikin seudulla on yli kymmenen uimalaa. Altaiden vesi on lämmintä (26-42-asteista, altaasta riippuen) kesät ja talvet, aamusta iltaan. Altaat ovat ulkona, pukukopit ja suihkut sisällä. Suurin osa altaista on matalia, sillä niissä kuuluu istua ja rentoutua, ei uida. Vettä on alle metri ja pikkulapset saavat useimmissa paikoissa maksutta kellukkeet käyttöönsä. Uimahallit ovat auki aamuvarhaisesta iltakymmeneen ja sisäänpääsy maksaa muutaman euron. Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Oma suosikkialtaamme on Vesturbaejarlaug tuossa reilun kilometrin päässä kotioveltamme. Aivan naapurissamme on sisäuimala Sundhöll, mutta sielläkin kuumavesialtaat sijaitsevat ulkona parvekkeella.
Jos ravintolassa tai kahvilassa ei erikseen ole lastenlistaa, kannattaa silti aina kysä annoskokoa lapselle. Useimmiten sellainen järjestyy kyllä.
Kahvilat. Ei ole Reykjavikissa ravitsemusliikettä, minne ei saisi tuoda lapsia. Muksut ovat tervetulleita joka paikkaan ja useimmissa paikoissa heille on varattu omia aktiviteetteja. Laundromatin kahvila keskustassa (Austurstraeti 9) on omistanut kokonaisen alakerran lasten leikkipaikaksi ja peuhahuoneeksi. Oma kahvilasuosikkini lapsiseurassa tai yksin on Reykjavik Roasters Brautarholtilla (numerossa 2). Se on hieman sivussa ydinkeskustasta - okei, viiden minuutin kävelymaatka - eli siellä ei useimmiten ole suuria ja äänekkäitä turistiryhmiä. Ei meillä siis mitään matkailijoita vastaan tietenkään ole, mutta kahvilassa kaipaan hiljaisuutta ja rauhaa, en karttoja levitteleviä ja kovaan ääneen innoissaan puhuvia matkaseurueita. Kahvi on Roastersissa kaupungin parasta ja lapsille on varattu oma piirustuspöytä tarvikkeineen. Ja mikä nykyelämäntilanteessa on hienointa: katutasossa olevaan kahvilaan pääsee iisisti sisälle vaunujen kanssa ja kahvilassa on niin paljon tilaa, että sinne mahtuu ilman säätämistä useammat lastenvaunut.
Reykjavik Roasters, Brautarholt, Reykjavik.

Kotieläintarha eli Húsdyragardurinn. Parin kilsan päässä Reykjavíkin keskustasta löytyy kaupungin kotieläintarha joka on supersuosittu lapsiperhekohde paikallisten perheiden keskuudessa. Siellä mekin käymme kesäaikaan milteinpä ainakin kerran viikossa. Islantilaisten kotieläinten lisäksi siellä on suuri leikkipuistoalue, jossa on nättinä päivänä kiva viettää aikaa useampi tunti. Puiston kahviloista saa keskipahaa kahvia ja ihan mukiinmenevää pikkusyötävää, mutta puistossa on onneksi myös paljon pöytiä ja penkkejä omien eväiden nauttimiseen. Kotieläintarhan vieressä on luisteluhalli Skautahöllin sekä Reykjavíkin suurin uimahalli Laugardagslaug vesiliukumäkineen. Tällä alueella pystyy siis helposti viettämään vaikka kokonaisen päivän.
Kotieläintarha - jokaisen reykjavikilaislapsen suosikkipaikka...
Eli tänne vaan, Islantiin, kaikki lapsiperheet! Pääkaupungissakin riittää tekemistä, maaseudusta nyt puhumattakaan. Hanavesi on erinomaista, ei ole liian kuuma, luonnossa ei ole myrkkyeläimiä eikä käsitääkseni juuri punkkejakaan. On turvallista. Jokaisessa tienmutkassa näkyy lampaita ja hevosia ja jokaisessa kylässä voi pysähtyä uima-altaille rentoutumaan. Täällä matkanteko lasten kanssa on tosi iisiä. Ainoa kehno puoli on vaihteleva sää. Tarpeeksi vain lämmintä ja sateen sekä tuulenkestävää vaatetta mukaan, niin sateestakin selviää. Sitä paitsi oli ilma mikä tahansa, aina voi mennä uimaan.

Ootko sinä käynyt Islannissa lapsen kanssa? Mitä jäi käteen?
Reykjavikin kaupunkilammen ympärillä on kivoja puistoja, joissa juosta. Ja tietysti kummallisia patsaita.

31 kommenttia:

 1. Meidän kymmenen vuotias oli matkassa kun ekaa kertaa käytiin Islannissa ja hyvin meni ja tykkäs http://katjunkannoilla.blogspot.fi/2010/04/islanti.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu kirjakin siellä matkalla mukana, KIITOS ;)

   Poista
 2. Ihana Islanti <3 Kun lähdimme kaksi vuotta sitten lomalle Islantiin silloin 2- ja 5-vuotiaiden lastemme kanssa saimme täällä Keski-Euroopassa kuulla kommentteja kuten "En ikinä lähtisi Islantiin pienten lasten kanssa, siellä on vaarallista".Siis mitä??????Me lähdimme Islantiin koska tiesimme että siellä on turvallista ja koska rakastamme luonnossa olemista.Täällä monilla on kai sellainen kuva Islannista että siellä on aina -40 astetta pakkasta,jääkarhuja ja että tulivuoret purkautuvat koko ajan.Menkööt he puolestani Egyptiin ja Tunisiaan,mutta mulle on turha tulla sanomaan enää että Islanti ei ole paikka lapsille!Ihmiset Islannissa ovat hyvib lapsiystävällisiä ja me koettiin joka hetki olevamme tervetulleita ihan missä vain olimmekin :) Lapset puhuvat matkasta edelleenkin ja odotamme seuraavaa Islannin reissua (3 viikkoa toukokuussa) jo innolla :D
  Ja kyllä meiltä päin löytyy myös Islanti-faneja mutta valitettavasti suurin osa ihmisistä ei voi mitenkään ymmärtää kuinka joku voi lähteä Islantiin ja vielä lomalle :( Etelä vie heillä aina voiton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aika monet lähtee Suomesta ja etelämpääkin hakemaan lomalta juuri sitä lämpöä ja aurinkoa. Mutta on onneksi meitä "arktisten" alueiden ystäviäkin :)

   Poista
 3. Mä en tykkää kuumasta, kun elohopea kipuaa yli 25 asteen, mä makaan 50% todennäköisyydellä migreenin kourissa ilmastointilaitteen välittömässä läheisyydessä viileä kääre pään päällä. Rantalomat ei siis ole mun juttu, kaupunkilomat kyllä! Vieraat kulttuurit, kielet ja tavat kiehtoo, Islanti on ehdottomasti mun "vielä joskus sinne matkustan" -listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosiaankin siltä, että Islanti olisi sulle matkakohde ihan nappiin!

   Poista
 4. Ihmettelen todella, mikä siinä lasten kanssa Islantiin menemisessä on muka niin vaikeaa. Joka kerta kun olen käynyt siellä itsekseni, olen toivonut, että joku päivä voitaisiin lähteä sinne reissuun koko perheen kanssa. Lentomatka ei ole kovin pitkä, maa on turvallinen ja puhdaskin ja nimenomaan lapsiystävällinen. Ehkä nuo vaikeuspuheet ovat perua jostain jollekin perheelle sattuneesta tapauksesta tai sit vaan jotain tietämättömyyttä ja ennakkoluuloisuutta. Mutta oli sitten mitä tahansa, niin kai nyt sentään matkatoimistolla pitäisi olla oikea tieto siitä millaista kohteessa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olin tosi hämmentynyt. Etenkin, kun sen messuviikonlopun aikana ainakin neljä perhettä tuli multa kysymään samaa... että voiko Islantiin lähteä esim. vauvojen kanssa. Jos voi lähteä Kanarialle, niin todellakin voi lähteä turvalliseen Pohjoismaahankin.

   Poista
 5. Hei! Tää ei nyt liity mitenkään lapsiin, mutta kun Islannin-matkailusta tässä kirjoitat, niin rohkenen kysyä: Miten siellä suhtaudutaan kasvissyöntiin? Löytyykö ravintoloista yleensä minkä verran järkeviä kasvisruokavaihtoehtoja? Kiitos vastauksesta :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin suhtaudutaan. Hienoimmista ravintoloista (fiksatut menuut) saa aina kasvisvaihtoehdon jos pyytää etukäteen varausta tehdessään. Keskihintaisissa paikoissa on aina ainakin yksi vegevaihtehto (ne eivät ole kovin mielikuvituksellisia aina, muttta vaihtoehto kuitenkin on). Sitten täällä on ihan vegeruokiin erikoistuneita paikkoja jonkun verran, yksi parhaista on Gló, löytyy mm. pääkatu Laugavegurilta. Sieltä saa myös vegaani- ja raakaruokaa. (tosin listalla on myös kanaa, mutta valtaosa on vegeä)

   Poista
  2. Islannissa aikoinaan neljä vuotta asuneena kasvissyöjänä voin vinkata seuraavaa: Reykjavik on ihan normi kansainvälinen urbaani paikka jossa kasvissyönti on hip ja cool ja valikoimaa riittää. Kahviloista ja ravintoloista saa aina kasvisruokaa. Gló on monesti palkittu terveysruokamesta ja vieläpä suht. halpa laatuun ja makuskaalaan nähden.
   Kun taas lähtee pääkaupunkiseudun ulkopuolelle niin valikoimat putoaa melkein nollaan. Kasvissyönti on Islannissa verrattain uusi asia ja perus islantilaisen on sitä aika vaikea ymmärtää. Siitä kun ei ole montaa vuosikymmentä kun koko saari oli vielä eritynyt nurkka Atlantilla jossa ihmiset pärjäs lähinnä kalalla ja lihalla. Sinänsä nuo islantilaisten ruokatavat on musta ihan fiksuja. Kalaa kun on tarjolla paljon ja lähellä niin miksipä sitä ei söisi ja lampaastakin ne käyttää joka jumalan kikkareen, ei ole sellaista eläimen osaa josta islantilainen ei jotain kokkais (googlaa thorrablot-perinne). Ja kun ne lampaat (ja ponit, niitäkin syödään) siellä laitumilla villeinä juoksevat onnellisina niin voisko lihansyöjälle parempaa vaihtoehtoa ollakaan? Mutta koska ihmiset on tottuneet syömään suht. eettistä ja erittäin läheltä tulevaa lihaa ne ei millään tahdo ymmärtää ihmistä joka ei halua syödä yhtään mitään lihaa.
   Eli jos suunnitelmissa on ajaa koko saaren ympäri niin kannattaa varautua siihen ettei kasvisruokaa välttämättä ole tarjolla lainkaan ravintoloissa ja ihmiset suhtautuu siihen tosi epäilevästi. Jos on järjestelmällistä tyyppiä niin voi toki soitella etukäteen paikkoihin jotka on matkan varrella ja varmistaa asian. Muuten suosittelen majoitusta jossa voi kokata itse niin ei tuu kulinaristisia kriisejä vastaan (nimim. 18 euron kanasalaatti ilman kanaa joka oli pelkkä kasa jäävuorisalaattia...)

   Poista
 6. Hei, totta puhut, Islanti on lapsiystävällinen, ja ylipäänsä ihmisystävällinen.
  Turisteille on toimiva infra: busseja menee hyvin kiinnostaviin kohteisiin, ja ainakin meillä oli iloisia ihmisiä vastaanottamassa ja palvelemassa.
  Geysirit ja valaslaivailu olivat ihania. Kävimme myös isossa geotermaalienergialla lämpiävässä tomaattikasvihuoneessa - tomaattikeitolla.
  Blue lagoon oli ihme kokemus räntäsateessa.
  Kävin poitsun kanssa, ensi kerralla koko perhe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä. Allekirjoitan nyökkäilen tämän kaiken.

   Poista
 7. Nyt on Islanti tullut vähän tutummaksi näiden Ylen telkkasarjojen kautta (Laava, Loukussa). Vaikka täytyy sanoa, etten olisi niitä katsonut taas ilman tämän blogin seuraamista. Joten Islantiin on halu, vaikka lapset ovatkin jo pikkulapsivaiheen ohittaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloo!
   Mä en oo itse nähnyt tuota Laava-sarjaa. Monet Suomessa asuneet on mulle kehuneet sitä. Pitääkin vissiin käydä vuokraamassa dvd-boksi paikallisesta kirjastosta ja katsoa se läpi niin tietää vähän mistä puhutaan :D

   Poista
 8. Neljä kertaa alle kouluikäisen kanssa Islannissa käyneenä en voi kun suositella lapsiperheen matkakohteeksi.
  Suora lyhyt lento ja ystävällinen palvelu koko maassa saa aina palaamaan takaisin. Vuokra-autolla olemme kierrelleet saarta ja käyneet eri uimaloissa, oma suosikkikin on löytynyt! Uimaloiden 10 tai 20 kerran kortti on ladattu heti ensimmäisenä päivänä.
  Meren rannalta löytyy aina aarteita. Vesiputoukset matkalla Reykjavik-Vik jaksavat ihastuttaa aikuisiakin edelleen.
  Harpassa on tutkittu sähköpistokkeiden paikkoja ja lasien saumoja hyvin tarkasti. Opastettu kierros oli hintansa väärti, pääsimme kurkkaamaan myös isoon saliin ja sielä oli orkesteri juuri harjoittelemassa!
  Eläinpuiston kaivurit täytyy joka reissulla käydä muutamaan kertaan kokeilemaan. Musiikkia soittava ja erilaisia tehtäviä antava "soiva matto" on hyvä Islannin kielen oppitunti aikuisille Eläinpuistossa.
  Vaikka kuinka yrittää kotona tehdä Kleinureita, ei ne vaan yllä millään samalla tasolle kuin aidot!
  Meidän perheen ykköskohde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en osaa tehdä kleinureita, vaikka oon asunut täällä jo kuinka pitkään... Käyn edelleen leipomosta hakemassa ;)

   Poista
 9. Me käytiin pari vuotta sitten 2.5-vuotiaan kanssa, viihdyttiin kaikki hyvin ja lapsen puheissa vilahtavat vieläkin
  - Kilien syöttäminen Haáfellin vuohifarmilla http://www.geitur.is/flokkur/english
  - Vestmannaeyjarin uimahalli http://www.swimminginiceland.com/south-of-iceland/128-vestmannaeyjar-westman-islands
  - Ásvallalaugin uimahalli Hafnarfjördurissa http://www.swimminginiceland.com/reykjavik-and-capital-area/3-asvallalaug
  - Hurja lauttareissu Vestmannaeyjarille (myrsky oli alkamassa)
  - Hevostelu eli istuminen hevosen selässä pari kierrosta :)
  - Leikkipuiston musta hiekka
  - AirBnB:n kautta vuokrattu talo Reykjavik 101-alueella (suosittelen: kolmen tunnin aikaero ei ole mitenkään hauska juttu hotellissa aamuvirkun lapsen kanssa. Asunto on huomattavasti kätevämpi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ehdottomasti Airbnb lapsiperheille hotellin sijaan, samaa mieltä! Paljon parempi hintalaatusuhde ja hyvällä tuurilla huoneisto on sellainen jossa ihan oikea lastenhuone, eli löytyy lelujakin.

   Poista
 10. Tämä juttu tuli juuri sopivaan aikaan, olemme reilu viikon päästä tulossa koko perheen kanssa. Onkos jotain mitä ehdottomasti kannattaa talvella tehdä? Mukana 7 v lapsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa kivaa, tervetuloa! Noiden edellämainittujen lisäksi kokeilkaa Islannin kansallismuseota tuossa Islannin yliopiston naapurissa. Siellä on paljon kiinnostavaa katseltavaa myös lapsille, ne on panostanut siihen ihan hyvin http://www.thjodminjasafn.is/english

   Toinen hauska sisäpaikka tässä Reykjavikissa on Whales of Iceland -museo. Siellä on paljon replikoita valaista: http://www.whalesoficeland.is/en/

   Ootteko Reykjavikissa vai onko teillä aikaa kierrellä enemmän?

   Poista
  2. Olemme Reykjavikissa kaksi kokonaista päivää. Jos kelejä piisaa niin kultaista kierrosta ajattelin toiselle niistä päivistä. Oi, valasmuseo. Olisi ihana päästä merelle, mutta talviaikaan taitaa retkiä olla harvemmin?

   Poista
 11. Saako kysyä? (No, kysyn silti. :D)
  Olen tulossa huhtikuun lopulla Islantiin viikoksi ja tarkoitus olisi lentää heti loman alkuun Reykjavikista Akureyriin, josta vuokraisin auton. Autolla ajelisin itärannikkoa pitkin ja kiertelisin sekä pysähtelisin kiinnostavissa kohteissa (kuten Mývatn, Jökulsárlón, Skaftafell, Gullfoss). Pärjäänköhän ihan tavallisella pienellä henkilöautolla? Vuokraamon tarjoama VW Polo houkuttelee tuttuudellaan, sellainen kun itsellänikin on. :)

  VastaaPoista
 12. Nostit Islannin matkakuumeeni juuri uudelle tasolle! Sinne tullaan varmasti kun tuo 4 kk ikäinen natiainenkin ymmärtää jotain.

  VastaaPoista
 13. Hei,

  tietämättä mistä matkanjärjestäjästä puhutaan, voin vain arvailla. Jos se on sellainen toimisto missä myydään esim. matkoja myös lapsiperheiden suosikkikohteisiin kuten Tukholman eläinpuistoon tai Legolandiin, niin voisi ajatella niiden olevan helpompia myytäviä. Ja pitäähän nekin matkat saada myydyksi, Islantia tarjotaan sitten toiselle asiakassegmentille..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, mutta jos ihmiset haluaa päästä nimenomaan luontomatkailemaan ja on kiinnostunut Islannista, niille pitäisi silloin myydä sitä mitä he haluavat ostaa eikä keksiä juttuja päästään. Tukholmaan ja Legolandiaan riittää joka tapauksessa menijöitä...

   Poista
 14. Kävimme viime syksynä 8-vuotiaan lapsen kanssa Islannissa. Lapsiystävällisyys oli yksi isoimpia asioita mitä reissusta jäi käteen. Se näkyi jo lentokoneessa (Islandair) matkalla kohteeseen ja joka paikassa Islannissa. Suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
 15. Hei ja kiitos ideoista! Ollaan tulossa koko perheellä Islantiin neljäksi yöksi muutaman päivän päästä ja matkakuume on täällä kovimmillaan:). Olen lukenut kirjasi - kiitos myös siitä! Yhtä asiaa täällä mietin: Löytyisiköhän Reykjavikista yleisten luonto-, uinti- ja nähtävyysjuttujen lisäksi jotakin kivaa tekemistä erityisesti 11- ja 14-vuotiaille pojille? Tykkäävät tietysti kaikenlaisesta pelaamisesta (myös lauta- ja roolipeleistä), fantasiajutuista ja jonkun verran urheilusta. Todennäköisesti aika kuluu hyvin ihan aikuistakin kiinnostavien juttujen parissa, mutta olisi hauska keksiä jotakin erityistä pojille, kun joutuvat kuitenkin kiertämään leikkipuistoja yms. 6-v. pikkusiskon kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mulle hiykan haasteellinen ikäryhmä, kun ei ole omaa kokemusta... Mutta, kokeillaan :)

   Kiinnostaisikohan esim carting: http://gokart.is/en/opening-hours/

   Sitten yksi hauska mesta on kiipeilysali. Se on keskustan tuntumassa ja tervetulleita kaikki, kenkiä saa vuokralle kassalta: http://klifurhusid.is/

   Islantilaisten sarjisfanien, pelaajien ja larppaajien tärkein mesta on Nexus-niminen kauppa, sieltä löytyy vaikka mitä: http://nexus.is/vefverslun/content/4-um-okkur

   Toivottavasti näistä oli edes vähän apua.

   Poista
  2. Kiitos! Tuo Nexus on aivan takuuvarma juttu, eli sinne siis! Peli-, ja sarjiskaupat ovat pojille aina matkojen kohokohtia, jos niitä vaan sattuu löytymään:). Carting on nuoremmalle vähän hurjaa (ei pidä mistään kovin vauhdikkaasta), mutta kokeillaan kiipeilysalia, jos ehditään. Ihanaa päästä pian matkaan. Toivotaan täällä helteen keskellä vaan, että sää olisi edes kohtalainen, mutta sadetakit on melkein jo pakattu:).

   Poista

Mitä tuumaat?