Kirjoitin pari viikkoa sitten uusimmasta käänteestä operaatiossani hampaidenhoito . Selvisi, että syy julmetun suureen reikien määrään ja ...

PlusTerveys: Hampaisiin muovilaminaatit

14.8.14 Satu Kommentteja: 22

Kirjoitin pari viikkoa sitten uusimmasta käänteestä operaatiossani hampaidenhoito. Selvisi, että syy julmetun suureen reikien määrään ja kellastuviin hampaisiini on se, että hampaisiini ei ole muodostunut suojaavaa kiillettä. Harjaus kahdesti päivässä ja hammaslankaus iltaisin ei ehkäise reikiä, joita onkin sitten melkein joka hampaassa.

Silti hammaslekurini (Sami Raittinen, PlusTerveys Siltapuisto / Lahti) kiitteli, että paremmin en olisi voinut hampaitani hoitaa. Hampaitani vaivaavaan kellertävyyden kestän, mutta viime vuosina purukalustostani on alkanut lohjeta vähän kerrallaan pieniä murusia, mikä näkyy muun muassa epätasaisina reunoinia. Kuvassa näette etuhampaiden kunnon ennen laminaatteja.


Muutama edellisen kirjoituksen kommenteissa totesi, että hampaani näyttävät kuvissa niin hyviltä eikä niissä näyttäisi olevan mitään vikaa. No tunnustanpa nyt tässä internetille, että tapanani on vähän käsitellä kuvia, ennen kuin laitan niitä nettiin. Hampaat on tosi helppo valkaista yksinkertaisella kuvankäsittelyaplikaatiolla, siihen menee muutama sekunti. Harvoin koko hammasrivistö kuvissa edes näkyy.

Koska hammaskiillettä ei voi taikoa mistään lisää, hampaideni kunto ei tule tästä kuin menemään huonommaksi. Hammaslääkäri ehdotti, että jos haluaisin kokeilla muovilaminaatteja hampaisiini, hän voisi laittaa sellaiset neljään ylähampaaseeni, jotka ovat kärsineet kiillevauriosta eniten. Pohdin aikani ja varasin ajan. (Sain hoidon maksutta, koska aioin kirjoittaa siitä blogiini.)

Perinteinen tapa kohentaa vaurioituneiden tai vaikka hyvin tummien hampaiden ulkonäköä on rakentaa posliinilaminaattien avulla uusi pintakerros hampaan päälle. Hammaslääkärini Sami Raittinen tekee laminaatit siten, että ensimmäisenä hampaiden päälle rakennetaan edullisemmat muovikuoret (4 hammasta maksoi vuonna 2014 noin 500 €), joiden avulla näkee, miltä varsinaiset posliinikuoret (kallis operaatio, noin 500 € / hammas - tämä hinta siis vuonna 2014) tulisivat näyttämään. 

Raittinen kertoi tutkineensa muovikurorien käyttöä ja huomanneensa, että ne kestävät käytössä yllättävän hyvin, siis jopa useita vuosia. Posliinilaminaattia ei välttämättä edes tarvita. Jos muovikuoret eivät kestä, ne putoavat pieninä murusina, ja legoista on helppo käydä hammaslääkärillä viilaamassa muoviosat kokonaan veks. Riskiä ei kuulemma käytännössä ole, koska pahin mitä tässä voi tapahtua on, että muovikuori ei kestä hampaissani vaan tipahtaa pois ja olen palanneet takaisin alkutilanteeseen, joka ei omalla kohdallani kuitenkaan ollut edes kovin paha.

Neljän hampaan muovikuoritus käsityönä kesti 45 minuuttia. Kun kurkkasin toimenpiteen jälkeen peiliin, meinasin saada sydärin. Ensimmäistä kertaa koskaan minulla on luonnonvalkoinen ja suora hammasrivistö. Peilikuva näytti epätodelliselta, mutta silti hämmästyttävän luonnolliselta. Hammaslääkärin kommentti oli, että jos kiilteeni olisi kehittynyt normaalisti, hampaani voisivat ihan oikeasti näyttää tältä. Hurjaa. 


Itse en ollut aikaisemmin edes kuullut vastaavasta toimenpiteestä. Muovikuoret kuitenkin kestävät niin hyvin, että joskus pelkkä muovituskin riittää, eli posliinilaminaatteja ei tarvita, jolloin säästää pitkän pennin. Noin 500–700 € / hammas on aika paljon enemmän kuin noin 500 € / neljä hammasta.

Kansaneläkelaitos muuten kuulemma korvaa posliinilaminaatit, jos kyse on sairauden hoidosta. Eli jos hammaslääkäriltä on lausunto sairaudesta, joksi esimerkiksi vakava kiillevaurio mielletään. Pelkkään kosmeettiseen toimenpiteeseen Kela-korvaustahan ei saa.

Muovikuoren paksuus on noin millin tai pari. Ensimmäiset pari päivää tuntui kuin ylähuulen alla olisi ollut jotain ylimääräistä. Hyvin pian legojen uuteen kokoon kuitenkin tottui, eikä muutosta huomannut reilun viikon jälkeen enää mitenkään - paitsi katsoessaan hampaita tarkasti peilistä. Kukaan läheinenkään ei ole valittanut että uusi hymy sokaisisi valkoisuudellaan silmät. Muutosta ei siis ulkopuolinen huomaa, jos ei älyä oikein tarkkaan katsoa. Tykkään!


Täältä voit lukea päivityksiä siitä, kuinka hyvin muovilaminaatit hampaissa ovat kestäneet:

Hampaiden kunto ja hampaiden muovilaminaattien kunto
Taustatietoa omasta päätöksestä laittaa muovilaminaatit (Kaupallinen yhteistyö).
Yksi vuosi muovilaminaattien laittamisen jälkeen.
Kaksi vuotta muovilaminaattien laittamisen jälkeen.
Suuvesi osana hammashoitoa. (Kaupallinen yhteistyö)

22 kommenttia:

 1. Vau tosi hieno! Eika huomaa etta on vain 4 hampaassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ero viereisiin ja paremmin ehjempänä säilyneisiin päällystämättömiin hampaisiin on tosi pieni.

   Poista
 2. Upeaa, ettei Suomessa ole menty amerikkalaiseen supervalkoiseen hammasrivistön ihannointiin.
  Sinyulla Satu tuo lopputulos on onnistunut, koska se on luonnollinen, tasaisen vaalea raikas. T: Selja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Selja!
   Sellainen supervalkoinen rivistö ei tosiaan tuntuisi yhtään luonnolliselta.

   Poista
 3. Wau, onpa luonnollisen näköinen lopputulos. Tuota, ihan mielenkiinnosta. Onko kuitenkin todennäköistä, että näillä laminaateilla tms. pärjäisi omien hampaiden kanssa hamaan loppuun saakka ettei tekareita tarvitsisi koskaan hankkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea sanoa. Nuo muovilaminaatit kestää kuulemma muutaman vuoden, mutta saattaahan ne pysyä pidempäänkin. Mulla on ollut tuo kuvassa näkyvä hammaskoru (joka on liimattu hampaaseen samantyylisellä liimalla kuin nämä muovit) yli kymmenen vuotta. Eli liima ainakin kestää.

   Jos olen käsittänyt oikein, niin tekohampaatkin ovat tosi erilaisia riippuen mm. siitä onko kyseessä vain yhden puuttuvan hampaan tai koko hammasrivistön korvaamisesta.

   Tämä muovilaminaatti on vain kuori oman hampaan päällä.

   Poista
 4. Mun mielestä on tosi hienoa, että kirjoitat hampaiden ulkonäön tärkeydestä ja vielä niin neutraalisti. Meillä suomalaisilla on useasti niin luvattoman epäsiistit hampaat ja kulttuuriin on kuulunut vähätellä hampaiden ulkonäöstä huolehtivia. Mielestäni siistit, suorat, vaaleat hampaat on parasta mitä ulkonäölleen voi (hyvän ryhdin ja hiusleikkauksen) lisäksi tehdä: silloin hymyilee paljon ja rennosti ja koko olemus muuttuu!

  -Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina!

   Toisaalta suun terveys ja hampaiden hyvä ulkonäkö eivät kuitenkaan aina mene käsikkäin. Valkaistuissa ja suorissa hampaissa voi olla järkky määrä reikiä.

   Hampaiden ulkonäköön liittyvistä korjauksista osa on todella kallista eikä kaikilla välttämättä ole hoitoihin mahdollisuuksia. Onneksi Kela-korvaus astuu kuvaan osassa keissejä.

   Olin kyllä yllättynyt, että "muovitus" tulee näinkin edulliseksi. Tai no, onhan 500 € paljon rahaa, mutta verrattuna posliinilaminaatteihin...

   Poista
 5. Kiinnostaa kovasti! Mulla on luonnostaan erittäin keltainen hammasluu eikä hampaiden vuosien varrella kokemat kolhut ja värjäymät ole ainakaan auttaneet asiaa. En ole vielä raaskinut ottaa posliinilaminaatteja, kun se hiominen hirvittää, kun hampaat kuitenkin ovat "ihan hyvät". Mielenkiinnolla kuulisin väliraportteja, että miten muovikuoret ovat pysyneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan raportoida! Kuukauden jälkeen kaikki reilassa, eikä muovikuori ole edes värjääntynyt yhtään. Jään seurailemaan tilannetta ja pistän havaintoja tänne blogin puolelle.

   Poista
  2. Oletko tehnyt uuden postauksen tästä :)?

   Poista
 6. Hei! Laitoin juuri muovikuoret etuhampaisiin. Ne tuntuvat kielellä karheilta muihin verrattuna.. Onko sinulla näin?

  VastaaPoista
 7. Joo oli! Ja tuntui että suussa oli poikkeuksellisen paljon tavaraa. Mutta nuo tuntemukset hävisivät noin viikossa, parissa.

  VastaaPoista
 8. Moikka! Mikä hampaiden tilanne nyt, onko värjäytynyt tai onko muovia lähtenyt? :) Terveisin nimimerkki hammaslääkäri suositteli tänään muovikuoria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin just sopivasti aiheesta päivityksen tänne http://www.salamatkustaja.com/2015/07/hampaiden-muovikuoret-kokemuksia-vuoden.html

   :) toivottavasti siitä on apua!

   Poista
 9. Hyvä Sami!

  Kyllä näitä "muovilaminaatteja" valmistetaan Kuopiossakin ja varmasti kautta maan, on tehty jo vuosikymmeniä. Rutiinihoitoa.
  Hammaslääkärin pitää vain osata tarjota tätä järkevää hoitovaihtoehtoa.
  Kestävyys on vuosia, helppo korjata.

  Aurinkoisin terveisin,
  Markku Surakka ( Samin entinen opettaja...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, että näitä saa muualtakin! Olen ollut itse tosi tyytyväinen. Nyt jo neljäs vuosi menossa, pieniä viilauksia tehty pari kertaa.

   Poista
 10. Itselleni laitettiin muovikuoret etuhampaisiin (2kpl) pari vuotta takaperin. Muistelen enään haikeana sitä aikaa kun mullakin oli omat hampaat. Eli näitä kuoria ei saa koskaan pois. Loppuelämän täytyy kuoret olla. Istuvuus ei ole perfect vieläkään. Isoin ylläri havainto on että suussa ihan pienet muutokset tuntuu todella isoilta! Alahampaani osuu nykyään lähes yläpuolella ikeniin purtaessa (hampaan sisäpuoli suora kun ennen oli kupera). Hampaat tulee suusta ulos enemmän.. Ylipäätään ei istu nukun kuin omat hampaat.. Kai sen kiillevsurion olisi sittenkin kestänyt vielä sittenkin, vaikka hymyilin käsi suun edessä.. Nyt kivan näköiset, mutta istuvuus olisi sittenkin tärkeämpää :(.. Käykää edes sitten ammattilaisen luona! Lääkäreissä eroa!! Suomessa ei ehkä oikeita ammattilaisia niin paljon kuin rapakon takana jenkeissä tms. Omat hampaat rules!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eih miten ikävä kuulla... Todella harmillista. Ihan kiinnostuksesta kysyn, että mitä hammaslääkäri sanoi kun reklamoit?

   Hammaslääkäritkin on keskenään erilaisia, eri erikoistumisalueita jne. Kannattaa kysyä vähän referenssejä ja varmistaa että tätä on harjoiteltu, kun vaikuttaa kuitenkin merkittävästi puremtaan ja ulkonäköönkin.

   Pystyisiköhän tuota looputulosta muuttamaan vielä? Kun se matsku on kuitenkin sellaista muokattavaa, sitä matskua kun voi hioa pois tai laittaa lisää.

   Poista
 11. Minulle laitettiin 31v sitten muovikuoret hampaisiin (K.Savikko), nyt viimeisen vuoden aikana ovat alkaneet murentua ja siksi etsinkin edullista hammaslääkäriä joka osaa homman, vinkkejä?

  VastaaPoista
 12. Hei! Hankin viikko sitten muovikuoret 6 etummaisiin ylähampaisiin. Tietysti hymy kaunistui, mutta olen nyt huolissani muutamasta muusta asiasta jotka muuttui. Puheen tuottaminen on vaikeampaa, varsinkin s kirjain ei tule kunnolla vaan suhisten. Leukani on painunut jotenkin eteen/alaspäin, suun muoto ei ole enää niin nätti kuin ennen. Lisäksi suun on vaikea tottua uusiin hampaisiin, koska täytettä on nyt paljon ylähuulen alla. Hampaat tuntuvat kokoajan ylimääräisinä ja varon pureksintaa niillä. Tuntuu kuin ne pullottaisi liikaa ja se on vaikuttanut purentaani, pelkään palaavani ristipurentaan joka on nuorena minulta oiottu. . Oliko sinulla vastaavia tuntemuksia alussa, kuinka nopeasti totutella uusiin hampaisiin ja muuttiko ne purentaasi/leukaasi/ulkonäköäsi. Tämä oli tonnin lysti,ja hampaita hiottiin runsaasti, joten takaisinkaan ei ole paluuta..

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?