Lapsilta kielletyt hotellit

Kirjailijakollegani Katja kirjoitti kolumnissaan hotelleista, jotka eivät ota vastaan lapsivieraita. Jokainen voi lukea jutun itse, mutta punch line oli siis siinä, että lapsivapaissa hotelleissa itää suvaitsemattomuus: "Eri ihmisryhmien huomioiminen ilmentää paitsi tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta myös sivistystä. Ei kai kenellekään tulisi mieleen vaatia läski-, hetero-, kristitty- tai rumuusvapaata hotellia?"
Coconut Beach Hotel Samoalla, sallittu lapsille.  Naapurirannan vastaava hotelli oli vain täysi-ikäisille vieraille.
Hesarin kommenttipalstaa en sen sisällön takia lue, mutta huomasin, että eilen ja tänään mikään muu aihe ei ole herättänyt yhtä paljoa keskustelua kavereitteni Facebook-seinillä. Mielipiteet jakautuvat, mutta eivät sen perusteella onko kommentoijilla omia lapsia vai ei. Kerronpa nyt oman mielipiteeni juuri päättyneen maailmanympärimatkamme valossa.

Vaikka ihmettelinkin niitä Ei Lapsille / Varokaa Lapsia / Älkää Antako Lastenne Häiritä Muita Vieraita -kieltokylttejä Uudessa-Seelannissa, olen silti (edelleen) sitä mieltä, että vain aikuisille suunnattujen hotellien olemassaolo on asiana täysin OK.
Thaimaan Ancient Realm -bungalowit. Sallittu lapsille.Etseissäni meille majoitusta Thaimaan Lantalta törmäsin ihanalta kuulostavaan La Laanta -bungalowpaikkaan. Pyytäessäni tarjousta kuukaden majoitukselle kerroin, että meitä on kaksi aikuista ja yksi 3-vuotias lapsi. Sain ystävällisen vastauksen, että he eivät ikävä kyllä voi majoittaa meitä niin pitkäksi aikaa, koska meillä on pieni lapsi mukana. Tämän kuukauden aikana lyhyempiä varauksia on jo tullut muilta lapsiperheiltä, ja he pyrkivät välttämään suurta lasten määrää, koska bungalow on suosittu pariskuntien häämatkakohde, jota markkinoidaan rauhallisella ympäristöllä ja "pakopaikkana kiireestä". Ymmärsin pointin, joka kuulosti omaan korvaani varsin ymmärrettävältä. Kirjoitin heille nätin vastauksen, että jos joskus itse olen etsimässä sellaista lomaa Lantalta, tiedän, minne tulla.
Samoan rantafalet, sallittuja lapsille, mutta lapsivieraita ei juuri näkynyt.


Lantalla löysimme yhtenä iltana hotellin, jonka aulassa oli mainio belgialaisiin olutjuomiin erikoistunut baari. Tiesin, että se on vain aikuisvieraille suunnattu hotelli. Teki kuitenkin järjettömän paljon mieli yhtä hyvää olutta. Kävelimme hienostohotellin respaan ja kysyin, onko mahdollista käydä alkuillasta yhdellä juomalla hotellin baarissa, vaikka hotelli ei otakaan vastaan alle 12-vuotiaita vieraita. Lupasin, että olemme hiljaa emmekä viivy koko iltaa. Meidät kutsuttiin iloisesti sisään ja lapselle tarjottiin baarin piikkiin jäätelö. Viivyimme tunnin ja ennen illallisaikaa. En tiedä, millainen vastaanotto olisi ollut, jos en olisi tiedustellut vierailun sopivuutta etukäteen.

Samoalla saaren alle kymmenestä hyvätasoisesta hotellista yksi oli kielletty lapsivierailta. En kokenut tätä mitenkään syrjimisenä. Me vain yksinkertaisesti emme menneet sinne.
Jollain monista rannoista.

Fidzillä olimme perheiden suosimassa hotellissa (oli tiedossa etukäteen). Hotellin uima-allasalueen isoin uima-allas auringonottotuoleineen oli varattu vain aikuisten käyttöön. Lapsi olisi kovasti halunnut mennä sinne, mutta selitin, että se ei sovi, koska se on tarkoitettu vain aikuisille. "Ai niin kuin kahvikin?", hän tokaisi ja jatkoi uintiaan lastenaltaassa. Saattaa olla, että lapsi vaatii kasvaessaan lisäselityksiä. Yritän silloin selittää hänelle, että on olemassa erilaisia paikkoja. On paikkoja, joihin pääsevät vain lapset ja on paikkoja, joihin pääsevät vain aikuiset. Ja on olemassa myös paljon paikkoja, joihin pääsevät kaikki.

En hyväksy sitä, että lapset voisi viedä vain hoploppiin tai leikkinurkalla varustettuihin perheravintoloihin. Kyllä lasten kanssa pitää voida käydä museoissa, kahviloissa, ravintoloissa ja lomamatkoilla. Itse asissa Vuoden mutsi -blogin puolella on menossa kysely, jossa listaamme suomalaisten paikkakuntien erityisen lapsiystävällisiä paikkoja.

Mutta muutama hotelli suosisutulla matkailualueella haluaa rajoittaa vieraansa vain aikuisiin, en näe siinä mitään ongelmaa.
Fidzin perheystävällisen hotellin lapsivierailta kielletty uima-allasalue.Ja onhan näitä hatusta vedettyjä mutta joissakin tilanteissa aivan valideja ikärajoja käytössä muuallakin. Maailmalla on ravintoloita, joihin pääsee vain yli 24-vuotiaat, vaikka täysi-ikäisyyden raja olisi 18. Kuuden vuoden gappiin putoavat voivat harmitella typerää sääntöä (itsehän sain itkuraivarit Kaivohuoneen portsarille, joka ei päästänyt sisään vuonna 1999.) Joissakin leikkipaikoissa yli 10-vuotiaat eivät pääse pallomereen, koska ovat sinne liian isoja ja häiritsisivät pienempien vieraiden leikkejä olemssaolollaan. Syrjitäänkö tässä yli 10-vuotiaita lapsia? Ei minun mielestäni.

Mutta niistä hotelleista. Mitä te olette mieltä? Jos matkustaisitte ilman lasta, menisittekö lapsivapaaseen hotelliin vai onko sillä mitään merkitystä?

--
Postauksen kuvat ovat kuvia Instagram-tililtäni ja postaus on osa Instagram Travel Thursday:ta, jonka tarkoituksena on testailla Instagramia matkainspiraation levittämiskanavana. Suomessa tapahtuman taustalla ovat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses. Järjestäjien blogeista löydät kokooman kullakin viikolla kirjoitetuista postauksista. Jos haluat osallistua omalla blogillasi, tutustu täällä ohjeisiin. Lisää maailmanympärimatkamme kuvia löytyy Instagrammista satu_reykjavik.

Tunnisteet: