Jose Luis Correa: Kuolema Las Palmasissa

Reissussa saa käsiinsä kirjoja, joiden olemassaoloa ei ole aikaisemmin tiedostanut. Paras väylä löytää tällaisia löytöjä on katsella sillä silmällä hostellien vastaanottoauloja ja suosittujen turistikahviloiden nurkkauksia. Pokkarivaihtohyllyistä löytyy vaikka mitä: huonojen vaihdokkaiden väleissä saattaa piileskellä todellisia yllättäjiä.

Minua onnisti Thaimaassa, kun suomalainen bungalow-naapuri jätti minulle läjän jo lukemiaan kirjoja. Yksi pinon pokkareista osoittautui täyskympiksi. Espanjalaisen Jose Luis Correan Kuolema Las Palmasissa on epätavallinen rikoromaani, jonka hyvin ainutlaatuinen loppuratkaisu yllättää, hihityttää ja jää hymyilyttämään pitkäksi aikaa. 

Päräyttävän loppuratkaisun lisäksi tarina on täynnä vallattomia käänteitä. Juoni ei ole timanttinen tai edes jännä, mutta ei sen tällaisessa kirjassa tarvitsekaan olla. Mutkaton ja vähän hassu päähenkilö, yksityisetsivä Ricardo Blanco seuralaisineen kirvoittaa useat naurut, kun hän ryhtyy selvittämään Las Palmasin suihkuseurapiireissä tapahtunutta kuolemantapausta kurvikkaan lesken toimeksiannosta. Dekkaritarina on tyyliltään kovin samankaltainen aikaisemmin hehkuttamani veijarikirjailija Pablo Tussetin tuotannon kanssa. Ollaankohan tässä espanjalaisdekkareiden humoristikoulukunnan äärellä?

Paljon huumoria, vähän väkivaltaa. Täydellistä luettavaa lomahetkiin. Suosittelen!

Nopea vilkaisu verkkokirjakauppoihin paljasti, että kirja on loppuunmyyty, eikä uutta painosta ole otettu. Toivottavasti kirjastoista löytyy. Tai divareista! Hitsi, edellisestä divarikäynnistäni on ainakin viisi vuotta... Täytyy seuraavalla Suomen-vierailulla korjata tämä vaje.

Tunnisteet: