Äideistä ja rahasta

Jess! Nyt tulee painavaa asiaa, kun postiluukusta kolahti kustantajalta pyytämäni näytekappale äitien sijiotusoppaasta. Väitän nimittäin, että Mitä jokaisen kotiäidin tulee tietää sijoittamisesta? on yksi hyödyllisimmistä äitiysoppaista ikinä. (Kirja on saatavilla myös e-kirjana Elisa-Kirja-palvelusta*, tarjouskoodin löydät jutun lopusta.)

Taloustoimittajat ja äidit Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja kirjoittivat kirjan siitä, miksi naistenkin kannattaa ja ennen kaikkea pitää ajatella rahaa ja sijoittamista.

Selkeä opas sijoittamisesta. Kirja pitää kädestä noviisia: se kertoo sijoitusmuodoista ja tavoista päästä alkuun. Kirja kaataa erinomaisella tavalla sen myytin, että sijoittaminen on vain isotuloisia (miehiä) varten. 

Ensin ne karut faktat:

Naisen tulot laskevat äitiys- ja vanhempainvapaiden aikana noin 35 prosenttia. Tulotason lasku alentaa tietty myös tulevaisuuden eläkkeitä. Ja joo, tiedetään, että nainen synnyttää ja imettää eli äiti on pakostakin kotona isää pidempään. Mutta kun vanhemmuus ei pitkässäkään juoksussa tee hyvää vanhempien palkkatasolle. Siis äitien palkkatasolle: 26-40-vuotiaiden työssäkäyvien äitien palkka on jopa kolmanneksen pienempi kuin samanikäisten isien palkka. Wotwotwot.

Sijoittaminen on ärsyttävän mieskeskeistä. Perheen raha-asiat hoitaa useimmiten mies (neuvottelee pankkilainat, kilpailuttaa vakuutukset ja hallinnoi säästöjä). Pörssisäätiön tekemän tutkimuksen mukaan yli 50-vuotiaat miehet tekevät yli 60 prosenttia kaikista suomalaisista arvopaperisijoituksista. Lisäksi meillä on joku täyspösilö Helsingin Pörssiklubi, joka ei edes hyväksy jäsenikseen naisia.

Jotain tarttis tehdä:

Hyvä nainen. Jäät sitten kotiin kolmen vuoden hoitovapaalle tai et, turvaa selustasi! Säästä. Kartuta varallisuuttasi! Se ei ole mahdoton tehtävä. Väitän, että on vaikeampaa opetella virkkaamaan kuin sijoittamaan.

Opasta lukiessa huomaa, että sen kirjoittajat ovat taitavakynäisiä taloustoimittajia: teksti on selkeää ja ohjeet konkreettisia. Havainnollistavat esimerkit kertovat ymmärrettävästi mutta ilman lässytystä esimerkiksi sen, kuinka sijoittamisen voi aloittaa 30 eurolla kuukaudessa - ja ilman pankkien myymiä kalliita sijoitusrahasto-osuuksia, joista useimmiten hyötyvät vain pankit, eivät piensijoittajat.

Sijoitusoppaan kirjoittajat ovat molemmat ruuhkavuosissa eläviä äitejä, joten he tietävät, mistä kirjoittavat. Ystävällisesti he esimerkiksi muistuttavat, että luksuskäsilaukku ei ole sijoitus, vaikka naistenlehdet niin meille yrittävät uskotella: "Laukku ei kasva korkoa, se ei synnytä uusia pieniä laukkuja."


Hei, mekin säästetään.
Myöskään ne reimojen talvihaalarit, yhdistelmärattaat (vaikka ovatkin tosikalliit) tai lastenhuoneen sisustus ei ole sijoittamista. Ne ovat hankintoja, ja niiden kustannukset pitäisi kahden vanhemman perheessä jakaa vanhempien kesken tasan. Ei nimittäin kannata mennä siihen lankaan, että äiti vastaa lapsen hankinnoista ja mies hoitaa säästötilin. Mies osaa ostaa välikausihaalarit siinä missä äiti osaa ostaa osakkeita. Syyttäkää kyyniseksi, mutta kyllä minusta kannattaa pitää mielessä se keljuin vaihtoehto: ero. Kaikista huonoimmassa skenaariossa mies ja nainen eivät olleet naimisissa, vaan avoliitossa, ja mies osoittautuu täydeksi mulkuksi. Silloin on aivan laillista, että naiselle jää kasa talvivaatteita kokoluokassa 80, 98 ja 128 miehen pitäessä omissa nimissään olevan sijoitusomaisuuden.

En nyt väitä itse olevani aina oikeassa (hah), mutta kun eteen tuli lastenrattaiden hankinta, hankin ne käytettynä 30 eurolla (Uuden Suomen toimittajakin ihmetteli vauvavuoden pientä budjettiani.). Loput 400 euroa laitoin Sammon osakkeisiin: nyt saisin kahdet yhdistelmärattaat. No, ostinhan vähän Nokiaakin, kun olin varma, että kolme ja puoli euroa osakkeesta olisi ollut halpa hinta (2*hah).

Äitien sijoitusopas ilmestyi vuonna 2011, mutta sen ajankohtaisuus ei ole hävinnyt minnekään. Opasta saa paitsi tavallisista kirjakaupoista myös Elisa Kirjasta* sähkökirjana hintaan 26,20 €. Jos et ole vielä käyttänyt Elisan lukijoilleni tarjoamaa alekoodia, nyt olisi hyvä tilaisuus (koodilla satu2 saat maksaessasi kirjan hinnasta 10 % alennuksen).

Lupaan, että kirja on paras sijoituksesi pitkään aikaan. Ja kyllä; tätä kirjaa voi kutsua sijoitukseksi. Sen ohjeet saletisti maksavat itsensä takaisin.

*)Yritys on Suomen Blogimedian sisältöyhteistyökumppani.

Tunnisteet: