Suomen Blogimedia ja Salamatkustaja

Vihjailin juhannuksen alla upeasta työjutusta, joka näkee päivänvalon maanantaina.  No nyt sen saa kertoa. Jes. Rumpujen pärinää......

Suomeen on tänään perustettu uusi blogimedia nimeltään Suomen Blogimedia, joka kokoaa yhteen Suomen blogiskenen - ja tähän väliin pari mainosretorista adjektiivia - arvostetuimmat ja ammattitaitoisimmat kirjoittajat. Suomen Blogimedian ensimmäisessä aallossa aloittaa Salamatkustajan lisäksi 10 muuta blogia, jotka yhteensä tavoittavat viikoittain yli 100 000 uniikkia lukijaa. Tässä seurassa on sangen päräyttävää olla mukana:

Suomen Blogimedian aloitusbileet pidettiin merellä. Kuvassa vasemmalta: Anu Harkki, Noora Shingler, Dorit Salutskij, Outi Pyy, Susanna Vento, Mikko Puttonen, Hanne Valtari, Katja Lahti ja Hanna Gullichsen. Kuvasta puuttuvat Mari Moilanen ja minä. Kuvaaja: Dorit Salutskij. Veneristelyn tehtiin XO-jahdin kyydissä* upeissa merellisissä tunnelmissa. 

Huippusuositun avokadopastan äiti Hanna Gullichsen ja Iltalehden sivuilta tuttu Mari Moilanen helpottavat suomalaisten arkiruoanlaittoa Safkaa- ja Jotain maukasta -blogeillaan.  Vuoden mutsi -kollegani Project Mama- blogin Katja Lahti naurattaa ja piikittelee ruuhkavuosia eläviä suomalaisia. Urbaanihipsteristä lähiön äidiksi ryhtynyt Hanne Valtari avautuu Lähiömutsissa  autottoman lapsiperheen arjesta Helsingissä.  Noora Shinglerin Kemikaalicocktail edustaa ekonäkökulmaa, kriittistä kuluttamista ja kansalaisaktivismia. Trashion-taiteilija Outi Pyy innostaa blogillaan huippumuodin faneja ja itse tekemisestä kiinnostuneita. DIY-meinikiä löytyy myös KOTOlivingin Anu Harkin tontilta.

Ihanan Kempparin ihana Noora. Kuva: Dorit Salutskij
Aivan mahdottoman hyvä valokuvaaja Mikko Puttonen hämmästyttää Suomen ehkä kauneimmilla muotikuvilla blogissaan. Visuaalista silmänruokaa ja viihdettä tarjoilevat arkea intensiivisesti tulkitsevan valokuvaaja Dorit Salutskijn Paikka auringossa, sekä sisustustoimittajan varmuudella kotiaan kaunistavan Susanna Vennon upea sisustusblogi Varpunen.

Paikka auringossa :) Kuvaaja: Mikko Puttonen.
Törkeän siistiä! Sairaan hyviä blogeja. Upeita kirjoittajia ja kuvaajia ja ennen kaikkea ihan mielettömän tyyppejä. Dream team.

Miten tämä uusi kuvio vaikuttaa Salamatkustaja-blogiin? Blogin aihepiiriin tai kirjoitustyyliin blogimediayhteistyö ei vaikuta millään tavalla. Luvassa on ennestään tuttua ulkosuomalaista näkökulmaa perhearkeen, tunnelmia design-kaupan pyörittämisestä Reykjavikissa ja hyvillä kirjoilla fiilistelyä. Kiroilen edelleen, kun siltä tuntuu. 

Me and my girl. Kuvaaja: Björgvin Hilmarsson.
Suurin muutos liittyy sisätömarkkinointiin ja mainontaan. Olen viimeisen vuoden aikana silloin tällöin käyttänyt teksteissäni aihepiiriin sopivia affiliate-linkkejä ja blogin reunoilla sopivaksi katsomaani bannerimainontaa. Blogin tuotoilla olen ostanut kerran viikossa ison pussin irtokarkkia.

Olen pitänyt tätä blogia yli kolme vuotta ja laittanut siihen satoja tunteja. Olen tehnyt tätä, koska tämä on ollut ihan mielettömän hauskaa, olen tavannut samassa tilanteessa olevia mutseja, tutustunut ihmisiin ja saanut ja jakanut vertaistukea. Koska aika on rajallista, on pakko karsia jostain. Mutta olen tiukassa paikassa karsinut vaikka yöunista, mutta en blogistani. Sitä paitsi olen jatkuvasti halunnut kirjoittaa enemmän ja useammin. Ja nyt siihen on mahdollisuus! Voin tulevaisuudessa uskoakseni tehdä vähemmän jotakin muuta hommaa ja blogata enemmän, koska blogista tulee ainakin jossain muodossa osa työpäivää.

Suomen Blogimedialle. Tsingtsing. Kuvaaja: Dorit Salutskij. 

Älkää pelästykö. En aio hehkuttaa roinaa, jota en itse ostaisi, mainostaa pikavippejä tai lisätä sivun reunoille vitukkeita eli niitä saatanan ärsyttäviä pop up -mainoksia, jotka peittävät puolet läppärin ruuduista ja joiden "sulje"-nappula on kätevästi maastoutettu mainoksen taustaväriin. 

Suomen Blogimedia on erilainen. Teemme fiksua markkinointia. Ja sehän tarkoittaa esimerkiksi tätä:

- Bloggaajille tarjotaan sisältöyhteistyöehdotuksia ja bannerimainontaa. Sisältöyhteistyön (esim. tuotetestauksen) osalta jokainen päättää itse, lähteekö mukaan.
- Bloggaajat tuovat aina ilmi, kun bloggauksessa on kyse sisältöyhteistyöstä. Meidän mielipiteitä ei voi ostaa, joten jos bloggaaja kehuu tuotetta, on hän aidosti sitä mieltä.
- Sisältöyhteistyössä bloggaaja laatii ja vastaa sisällöstä täysin itse. Bannerimainonnassakin kirjoittaja voi tapauskohtaisesti vaikuttaa bannerin ulkoasuun ja viestiin.
- Meiltä mukana olevilta bloggaajilta on pyydetty unelmayhteistyökumppanilistausta, jonka perusteella blogeihin haetaan mahdollisimman hyvin blogien aihepiireihin sopivia yhteistyöprojekteja ja mainoksia. Eli minä en esimerkiksi tässä blogissa tee sisältöyhteistyötä hajuvesivalmistajan kanssa, koska en itse käytä hajuvettä. Sen sijaan lukemiseen, matkailuun, ulkosuomalaisen perhearkeen, lastenhoitoon jne. liittyvät tuotteet ja palvelut ovat asioita, joista minulla voi olla kokemukseen perustuva mielipide.

Ulkosuomalainen elementissään. Itse leivottuja karjalanpiirakoita kääräistynä Polkka Jamin keittiöliinaan. Kuvaaja: Björgvin Hilmarsson.

Piilomainonta on ja pysyy kiellettynä. Kerromme aina, minkä tahon kanssa teemme yhteistyötä. Yhteistyöpostaukset merkitään selvästi. Itse aion merkitä yhteistyökumppanuudet tähdellä (*) ja kertoa tekstin lopussa, että kyse yhteistyökumppanuudesta.
- Olemassa olevat yhteistyökumppanuudet kuuluvat bloggaajalle. Voin siis myös jatkossa hölistä täällä design-kaupastani, kertoa järjestämistäni Islannin-matkoista ja myydä Vuoden mutsi -kirjaa. 

Reilu tulonjakomalli. Kuvaaja: Dorit Salutskij. 
Suomen Blogimediaan liittyy myös yksi itselleni erityisen tärkeä seikka. Nimittäin reilu tulonjakomalli.

Teistä ehkä jotkut muistavat, kuinka lopetin toimittajana yhteistyön SMF:n ja Hesarin kanssa, koska freelance-toimittajien olisi pitänyt allekirjoittaa avustajasopimus, joka oli täysin naurettava. (Kirjoitin aiheesta täällä.). Sama juttu koskee blogeja. Työtä ei ole mitään järkeä tehdä puoli-ilmaiseksi. Jos monta blogipostausta kuukaudessa vaativa blogiyhteisö maksaa kävijöitä saitille houkuttelevalle bloggaajalleen muutaman satasen suuruista kuukausipalkkiota, on kyse minusta jo melkein vittuilusta. 

Suomen Blogimedian kirjoittajat saavat korvauksen sisältöyhteistyökohtaisesti. Kuukausikohtaista parin sadan euron suuruista könttäkorvausta (jota täydennetään parilla ilmaisella samppoopullolla) ei ole. Suomen Blogimedian kuvio parantaa ammattimaisten bloggaajien ansaintamahdollisuuksia, koska he pystyvät tarjoamaan laadukasta ja kohdennettua sisältömarkkinointia hyvin laajalle joukolle mainostajia. Vilkaisemalla mukana olevia blogeja näkee heti, että tämän blogiyhteistön aihepiirit eivät rajaudu vain tiettyihin kategorioihin. Bloggaajista suurin osa on ammattikirjoittajia tai -kuvaajia, ja melkein jokaisen blogin sisältö syntyy kirjoittajan ammatin harjoittamisen ohessa/takia. Sisältö siis on priimaa. Ja kun priimalla sisällöllä haluaa ansaita, sisältöä ei kannata myydä puoli-ilmaiseksi.

Haluan keskittyä bloggaamiseen työaikana(kin), mutta minulla ei ole itsellä aikaa, osaamista tai kontakteja hakea yhteistyökumppaneita. Mainosmyynti ei ole ydinosaamistani, kirjoittaminen sen sijaan on. Niinpä lähdin mukaan Suomen Blogimediaan.

Salamatkustaja(t). Kuvaaja: Björgvin Hilmarsson

Olen niin täpinöissäni ja innoissani! Mutta entäs te? Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä te lukijani tuumaatte tästä? Kysymyksiä? Kommentteja? Jos en tiedä vastausta, otan selvää. 

*)Yritys on Suomen Blogimedian sisältöyhteistyökumppani, eli tuote/palvelu on saatu ilmaiseksi.

Tunnisteet: