Kun oli 12-vee, minusta piti tulla ratsastuksenopettaja - tai vähintään hevostenhoitaja. Haaveeni ei varmaankaan ollut kovin epätavallinen ...

Ja nyt jotain aivan muuta

4.4.12 Satu Kommentteja: 38

Kun oli 12-vee, minusta piti tulla ratsastuksenopettaja - tai vähintään hevostenhoitaja. Haaveeni ei varmaankaan ollut kovin epätavallinen esimurrosikäisten tyttöjen joukossa. Muistelin vanhoja hevosjuttuja, kun olin viime viikonloppuna tekemässä uutisjuttua yhdestä islanninhevosurheilutapahtumasta.En haaveile enää työpaikasta hevosten parissa. Mutta haaveilen muista muutoksista. Muutokset koskevat omaa henkilökohtaisesta elämääni - tarkemmin sanottuna työelämää.

Mulla on ollut ammattikriisi (ja aikataulukriisi, josta kirjoitin äskettäin Vuoden mutsin puolelle.) Olen tehnyt viimeiset kymmenen vuotta kaikkea kirjoittamiseen, ihmisten tapaamiseen, ideoimiseen ja proikkarointiin liittyvää: pr-ihmisen, kirjoittavan toimittajan, kirjoittajan, editoijan, oikolukijan, tuottajan ja viestintäkonsultin töitä. Viime vuodet pääasiassa toimittajan töitä.

Mua on todella alkanut rassata tässä hommassa muutama asia.

Free-toimittajille ja -kuvaajille ongelma on tuttu; teitä muita tämä tuskin niin kovasti kiinnostaa, joten pidän valitusvirren lyhyenä. Monet lehtitalot (kuten Sanoma News (Helsingin Sanomat) ja Sanoma Magazines) ovat alkaneet vaatia free-toimittajiaan allekirjoittamaan avustajasopimuksia. Fine. Tykkään, että asiat ovat paperilla ja pelisäännöt kaikille selviä. Paska homma on se, että viime aikoina avustajilta on vaadittu sopimusta, joka antaa mediatalolle mm. oikeuden myydä heille tehtyä materiaalia eteenpäin ja pitää tuotot. Noh, ton voisin vielä hyväksyä, jos minulle maksettaisiin toimeksiannosta reilusti isompi korvaus. Vaan kun ei makseta. Eli mä teen työn ja joku muu tekee sillä työllä sen rahan. Ei vetele.

Törkeyden huippu on, että jutun kuvaaja/kirjoittaja on vastuussa siitä, että juttuihin haastatellut tai kuvatut ihmiset tietävät, että tämä materiaali voi sitten muuten päätyä pariin miljoonaan eri paikkaan kuin sinne lehteen, jonne juttua tehdään. Ei kukaan suostu valokuvattavaksi tai haastatelluksi tuollaisilla ehdoilla. (Ajatelkaas itse, jos antaisitte kuluttajana pienen haastattelun juttuun, jossa sanotte mielipiteenne maidon litrahinnan noususta. No, muutaman kuukauden päästä teidän pärstä näkyy maidontuottajien vuosikertomuksen kansikuvassa. Ei paljon naurata.)

Ja arvatkaapa huviksenne, kuka joutuu maksamaan korvaukset, jos juttuun haastateltu loukkaantuu esim. edellämainitusta monikäytöstä ja päättää haastaa median oikeuteen? No avustaja tietysti.

Eli mun pitäisi myydä työni samalla hinnalla lehdelle kuin nytkin, mutta  lehti voi myydä matskun eteenpäin, pitää rahat ja mä saan muutaman kymppitonnin korvauslaskun maksettavaksi, jos joku oikeustaisteluintoinen vetää jostain herneen nenään. Täysin älyvapaata. Tästä sirkuksesta voi lukea lisää esim. täällä.

Vaan tyhmä ei ole se, joka pyytää vaan se joka suostuu. Minä en suostu. Mieluummin alan tehdä jotain ihan muuta.

Niinpä hain viestintäalan töitä YK:lta muutama kuukausi sitten. Kävin tekemässä jotain tenttejä ja kirjoittelin hakemuksia. En kuitenkaan päässyt kolmanteen hakuvaiheeseen. (Perhana, mähän olisin ollut saletisti paras vaihtoehto, joka niillä on. Tsih, kaikki eivät vaan tajua omaa parastaan.)

Pienen pettymyksen hetken jälkeen olen oikeastaan aika tyytyväinen, että en saanut paikkaa. Meidän ei tarvitse ajatella muuttoa Islannista. Mies voi jatkaa vuorikiipeilyharrastustaan, lapsella on kiva päiväkoti ja mä oon just oppinut asioimaan tullissa ja pankissa islannin kielellä. Eikä meidän takapihalla nouseva sauna ole edelleenkään valmistunut.  Vielä ei siis ole aika vaihtaa maisemaa!

Sen kuitenkin päätin, että työelämä pitää laittaa uuteen järjestykseen. Päätin, että en tule tekemään töitä sellaisten mediatalojen kanssa, jotka vaativat allekirjoittamaan täysin naurettavia sopimuksia. Asiakkaiden määrä vähenee, mutta eipä tuo haittaa. Tekemistä riittää muutenkin. Sitä paitsi minulla on yksi uusi bisnes kehkeytymässä täällä Islannissa. Osittainen ammatinvaihto on  edessä lähiviikkoina. Vähän jännittää, mutta perhana, kyllä mä pystyn siihen! Selvisin ekasta vauvavuodestakin, joten selviän kyllä tästäkin. Lupaan, että kerron teille heti lisää, kun pari faktaa ovat ensin varmistuneet.

Pieniä muutoksia on luvassa myös blogini puolella.Olen yhä enenevässä määrin kirjoittamassa vauva-arjen aivotuksia Katjan kanssa pitämääni Vuoden mutsi -blogiin. Kirja on ulkona, ja se saa vielä muodossa tai toisessa jatkoa. Ainakin Vuoden mutsi -blogi säilyy aktiivisena ja kasvaa entisestään. Salamatkustaja ei kuitenkaan ainakaan vähään aikaan katoa minnekään, no worries!

Jaksoikohan kukaan lukea tätä vakinamonolokia loppuun? Jos näin kävi, niin oikein hyvää pääsiäislomaa sinulle :)

38 kommenttia:

 1. Mä niin odotan lisätietoja tästä uudesta projektista! Oon miettiny koko illan mihin se vois liittyä. ;)

  VastaaPoista
 2. En voi kuin kirota ja kauhistella juttusi aihetta (sn/sm) osalta. Ihan on riistomeininki. Kummallista suhmurointi. Käsittämätöntä. Pitäisköhän tässä jättää Hesari lukematta... Mutta sinä teit totisesti oikean ja suoraselkäisen päätöksen!
  Luulin koko ajan tekstiäsi lukiessani, että loppupäätelmänä aiot ostaa hevosen tai useamman, siirtyä vallan manviljelijäksi ;)

  Ostin muuten eilen sitä islantilaista mustikkarahkaa tai mitä lie hapanmaitovalmistetta. Oli aikas erilaista kuin meikäläisen tekemä rahka, johon tulee reilusti sokeria :)

  VastaaPoista
 3. Huh huh minkälaisia sopimusehtoja! Hienoa että et tiedät oman arvosi ja toimit sen mukaan. Onnea uusiin projekteihin ja hyvää pääsiäistä myös sinne, pääsin siis tekstin loppuun asti! ;)

  VastaaPoista
 4. Joo, olen kuullut muiltakin tätä samaa - ihan käsittämättömiä ehtoja ja ilmeisesti myös melko tylyllä asenteella esitettynä. Hienoa, että avustajat ovat ilmeisesti isolla joukolla mukana "ei allekirjoittamassa", vaikka jokaisella teistä se tuntunee palkkapussissa. Onnea uusiin projekteihin!

  VastaaPoista
 5. Onneksi olkoon että tiedät ja pidät rajasi!

  Toivon oikeasti että moni, joka niitä ei osaa pitää (myös minä itse) saisi inspiraatiota ja voimia puolustaa itseään työelämässä!!

  Tsemppiä uuteen projektiin!

  VastaaPoista
 6. Toi työkuviokriisi kuuluu kai ikään... ollaan samanikäisiä ja tosi monella mun kaverillakin on, minä mukaanlukien. Jotain uutta pitäis keksiä. No, onneksi alkavalla äitiyslomalla on (taas) aikaa miettiä... ;) Tsemppiä uusiin työkuvioihin!

  VastaaPoista
 7. Nuo Sanomien laittamat ehdot ovat kyllä niin käsittämättömät, että toivon hartaasti niiden kaatuvan omaan mahdottomuuteensa. Varsin suoraselkäinen veto kieltäytyä näistä, ja kuulostaa muutenkin hyvältä uudet alut ja suunnitelmat! Mielenkiinnolla odottelen kuulumisia! :)

  (Eli jes blogien jatkumiselle myös ;))

  VastaaPoista
 8. Niin ja piti sanoa, että minäkin parhaillaan (vai aina?) tuskailen sen kanssa, että mitä minusta tulee isona. Vähän salaa kadehdin niitä, jotka tietävät ja rohkeasti etenevät toivomaansa suuntaan. Tai en näemmä edes kovin salaa.

  Onnea siis! :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos kun kirjoitit tärkeästä aiheesta! Olen onnekkaassa asemassa, kun ei ole tarvinnut moisia sopimuksia edes miettiä. Toivotaan, että isot lehtitalot ymmärtävät muuttaa sopimuksiaan, mutta hiukan epäilen.
  Pystyt mihin vain! Tsemppiä uusiin haasteisiin! :)

  VastaaPoista
 10. "Jaksoikohan kukaan edes lukea..." No minä jaksoin. Hyvin kirjoitit taas ja ihan aiheesta. Tyttäreni avustaa erästä valtakunnallista päivälehteä, vielä ainakaan ei ole moisia sopimuksia lyöty eteen allekirjoitettavaksi mutta lienee odotettavissa. Ja siinä onkin sitten mietinnän paikka.
  Seuraan ilolla ja innolla myös blogeja Project Mama ja Vuoden Mutsi. Ajatuksenne ovat neljän lapsen äidille niiiiin tuttuja, tosin jo vuosikymmen(i)en takaa mutta eipä äitiys ole tainnut ainakaan helpommaksi muuttua ;)

  VastaaPoista
 11. No jopas on ihme ehtoja! Toisaalta, jos moinen saa aikaan, että sä löydät jotain vielä parempaa, niin sittenhän se oli hyvä juttu :-)

  Oikein mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 12. Iso huokaus. Teen samoja hommia, joten riistokuvio on tuttu. Hyvä, ettet antanut periksi. Pitää vaan sitkeesti uskoa, että kohdalle tulee jotain muuta - jotain parempaa. Toivottavasti sun uusi bisnes ottaa tulta alleen.

  Ja hyvä, että blogikin vielä säilyy. Mä olen vasta just päässyt mukaan. :)

  VastaaPoista
 13. salamatkustaja4/05/2012 2:29 ip.

  :) Me kerrotaan yksityiskohdista ihan pian; viimeistään sit kun nähdään kasvotusten!

  VastaaPoista
 14. salamatkustaja4/05/2012 2:30 ip.

  Ehdot on ihan hanurista. En lähde kritisoimaan heitä jotka ne allekirjoittavat (joidenkin on taloudellisesta tilanteesta ehkä pakko), mutta onneksi teen töitä muillekin mediataloille; se vähän tasoittaa pakkaa.

  Skyr on ihanaa! Täytyykin joskus tehdä siitä oma postauksensa.

  VastaaPoista
 15. salamatkustaja4/05/2012 2:31 ip.

  Linja on ollut vähän sellainen, että jos et allekirjoita, ei ole töitä. Neuvotteluvaraa ei juuri ole ollut - tai ainakaan ei omalla kohdalla. Pitäköön juttunsa; seuraavan kerran kun Islannissa purkautuu tulivuori eikä tänne voi lennättää toimittajia, on aika selvää, kenelle juttuni myyn ja kenelle en. Hehheh.

  VastaaPoista
 16. salamatkustaja4/05/2012 2:31 ip.

  Kiitos; ja rentouttavaa ja mukavaa lomaa sullekin!

  VastaaPoista
 17. salamatkustaja4/05/2012 2:32 ip.

  Kiitos!
  Tosiaan tilannettani helpottaa se, että minulla on vakituisesti yli 15 toimeksiantajaa, joten muutaman poistippuminen ei ole vakavaa. Jos olisin tehnyt töitä vain esim. Sanoman lehdille, voisi olla vähän eri tilanne...

  VastaaPoista
 18. Ystäväni päivitteli ihan samaa. Kärjistettynä että jos myyt ottamasi valokuvan kivan pikkusievän perhe-elämästä kertovan artikkelin kaveriksi, seuraavan kerran voidaan kuvasi nähdä vaikka pornolehdessä... Ei kiva! Hienoa, ettet sinä(kään) ole suostunut tähän leikkiin.

  Onnea uuteen työhön, en malta odottaa että kuullaan siitä lisää :) Ja rentouttavaa ja ihanaa pääsiäistä myös sinulle =)

  VastaaPoista
 19. salamatkustaja4/05/2012 2:58 ip.

  Kiitos!

  VastaaPoista
 20. salamatkustaja4/05/2012 3:00 ip.

  Kiitos! Mulla on toi sama pohdinta menossa - ja välillä 24/7.
  Blogit toki jatkuvat; Vuoden mutsin kirjoittaminen vie kuitenkin sen verran aikaa, että se näkyy täällä Salamatkustajassa vähän harvenneena postaustahtina.

  VastaaPoista
 21. salamatkustaja4/05/2012 3:00 ip.

  Kiinnostavaa nähdä, miten lehtien laatu, etenkin kuvalaatu, muuttuu, kun käsittääkseni ainakin aika moni friikkukuvaaja ei allekirjoittanut sopimusta Jäämme mielenkiinnolla odottamaan :)

  VastaaPoista
 22. salamatkustaja4/05/2012 3:00 ip.

  Kiitos!!

  VastaaPoista
 23. salamatkustaja4/05/2012 3:02 ip.

  Juuri näin, omalla kohdallani tämä rohkaisi eteenpäin kokeilemaan muita(kin) asioita.

  VastaaPoista
 24. salamatkustaja4/05/2012 3:03 ip.

  Juu, tämä jatkuu kyllä, hieman pidemmät postausvälit vain luvassa, koska Vuoden mutsi vie aikaa ja haluan panostaa siihenkin kunnolla :)

  Riistokuvio on tosi hanurista....

  VastaaPoista
 25. salamatkustaja4/05/2012 3:04 ip.

  Puhkun innosta kertoa lisää, teen sen heti kun kaikki on ns. virallista ;)

  VastaaPoista
 26. Kuulostavatpa järjettömiltä nuo sanellut ehdot!

  EU:lla on myös viestintäalan haku/kilpailu tällä hetkellä auki, jos sattuu kiinnostamaan: http://europa.eu/epso/apply/news/news126_en.htm sekä http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:076A:0001:0010:EN:PDF

  Onnea matkaan myös uusien kuvioiden suhteen!

  VastaaPoista
 27. Hienoa, että kirjoitit tästä. Täytyisipä taas nostaa tätä omassa blogissakin esille. Minä en ole Sanomalle koskaan kirjoittanut, joten nyt minun on helppo olla vain tarjoamatta heille mitään.

  Tsemppiä ja iloa uusiin kuvioihin, hyvä siitä tulee, mitä ikinä se onkaan!

  VastaaPoista
 28. Tarkastaja Rämänen4/07/2012 8:04 ip.

  Tarjoa Sanomille juttua tuosta ;)

  VastaaPoista
 29. Usko mua, sa et missaa mitaan, vaikka et paassyt YK:lle :D Ne uudet muut kuviot on varmasti kiehtovampia (ja perheen kannalta about 1000 kertaa mukavampia...)

  VastaaPoista
 30. Mä teen tarpeeksi hyvän tiedotteen; jos se menisi vaikka läpi sellaisenaa, kun kaikilla on kuitenkin hirvee kiire. :)

  VastaaPoista
 31. Wow, kiitti linkistä! En tiedä uskallanko katsoa, ettei taas mene suunnitelmat uusiksi. No ehkä vähän kumminkin vilkaisen.... ;)

  VastaaPoista
 32. Hyvä, että et ole ollut riippuvainen heistä; mäkään en sinne aikkaripuolelle ole juuri tehnyt, lähinnä HS:iin uutisjuttuja ja satunnaisia reppareita. Vaikka musta olisi ihanaa jatkaa heille juttujen tarjoamista - onhan se kuitenkin Suomen suurin sanomalehti ja siellä on paljon hyvääkin ja perusteellista sisältöä - mutta noi ehdot vaan on niin hanurista ettei pysty. Huoh. Tsemppiä me.

  VastaaPoista
 33. No mä uskon ü Olisi vaan ollut kiva päästä kokeilemaan työarkea, jossa joku maksaa mulle palkkaa eikä tarvii välittää kirjanpidosta ja laskutuksesta... Ja olisi päässyt taas vähän muuttamaan maisemia - ah sitä pakkaamista ja muuttamista. Joke.

  Mutta vaikka se onkin kaikin puolin iso ja byrokraattinen lafka, olisi siellä (kai?) paljon resursseja päästä tekemään järkeviä juttuja ja toteuttamaan asioita, jotka yhden naisen firmassa on mahdottomia. Mutta mullahan on siis vaan tää oma mielikuva + tarinat läheisten maksuttomista työharjotteluista. Ehkä se on ihan kamala helmikaulakorupaikka; uskottelen itselleni näin niin ei ketuta niin karmeesti.

  VastaaPoista
 34. En ole juuri kirjoittanut Sanomalle, mutta tuo sopimus tuskastuttaa ihan noin yleisesti freenä. Liitossa sanottiin, että monet tuon ja vastaavien muiden sopimusten sanamuodot on kiskottu jostain ihan muiden alojen sopimusehdoista ja siksikin ne on niin outoja. Vähän vähentää täälläkin uskoa siihen, että tällä hommalla voisi jatkossa itsensa elättää. Eli pitänee myös suunnitella vähän muita kuvioita varoiksi. Ja etsiä muita toimeksiantajia - jotka silti myös maksavat kohtuudella.

  VastaaPoista
 35. Kirjoitin kanssa jokin aika sitten näistä sopimusehdoista omassa remppa/sisustusblogissa, kun tiedän että monen lukijani kotia saatetaan jossain vaiheessa pyytää lehtijutun aiheeksi. Kirjoitin sen takia ettei kukaan tietämättään sitoudu tuohon sopimukseen sitä kautta, kun toimittaja/valokuvaaja on sen allekirjoittanut, ja osa varmasti on pakotettu allekirjoittamaan ettei loput työt kokonaan. Toivottavasti näitä allekirjoittajia ja kuvattavaksi/haastateltavaksi suostuvia olisi vain vähän, jolloin sopimus kaatuisi pian omaan mahdottomuuteensa. Ja tästähän ei ole kirjoittanut kai muut kuin Turun Sanomat ja Markkinointi&Mainonta.

  VastaaPoista
 36. salamatkustaja4/10/2012 9:21 ap.

  Onneksi muitakin toimeksiantajia on. Varsinkin jos hanskaa erikoishyvin jonkun tietyn alueen pystyy erottautumaan joukosta ja saa juttunsa kaupaksi.

  VastaaPoista
 37. salamatkustaja4/10/2012 9:22 ap.

  Hyvä! Ja totta tosiaan; tästä aiheesta ei ole kauheasti pidetty mediassa mölyä....

  VastaaPoista
 38. Hyvä päätös!!! Tätä järjettömyyttä on muutaman kuvaaja/toimittajakaverin kanssa kirottu. Boikottiin koko paskat!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?