Sokeriton banaanileipä ja sokeriton suklaakakku


Kaupallisessa yhteistyössä: Hermesetas

Tiedättekö mikä on keittiössä parasta? Kuunnella podcastia tai äänikirjaa ja tehdä kakkuja rauhassa. Keittiössä vietetty omaehtoinen aika on ihanaa! Leipomisessa on yleensä aika paljon liikkuvia osia: vaahdota, sekoita, vatkaa, hauduta, jäähdytä, lisää. Onneksi reseptejä riittää ja valinnanvaraa on paljon. Suosin itse sellaisia yksinkertaisia ohjeita, jotka eivät vaadi onnistuakseen sähkövatkainta.


Minulla on kaksi takuuvarmaa leivontasuosikkia, jotka onnistuvat aina. Banaanileipä ja viiden minuutin mutakakku. Jea! Olen julkaissut noiden herkkujen reseptit täällä blogissa aikaisemminkin, mutta tällä kertaa pienellä tuunauksella. Hermesetas nimittäin kannusti kokeilemaan sokerittomia leivonnaisia.

Makeutusaineitahan käytetään monesta syystä. On heitä, jotka eivät voi syödä sokeria. Sitten on heitä, jotka noudattavat vähäkalorisempaa ruokavaliota mutta eivät silti halua lopettaa kaiken makean syömistä. Hermesetasin makeutustuotteet ovat vähäkalorisia tai kalorittomia sokerin vaihtoehtoja, joiden avulla voi leikata ruokavaliostaan energiansaantia luopumatta satunnaisista makeista ruoista ja juomista.

Eli siis kokeilemaan - ensimmäistä kertaa tällaisilla raaka-aineilla.



Banaanileipä on suosikeistani se rakkain. Pala tuoretta banaanileipää maitokahvin kanssa on parasta, mitä iltapäivällä voi ihmiselle tapahtua. Leipojalle banaanileipä on superhelppo: tätä on melkein mahdoton mokata. Hävikinhallinnan kannalta banaanileipä voittaa monet muut leipomukset. Siihen voi lykätä lähes roskistuomion saaneita banaaneja. Ja niitähän riittää. Aika usein osa keittiön pöydällä kulhossa olevista banaaneista pääsee tummumaan liikaa eikä niitä tee enää mieli syödä. Välillä ostan ruokakaupasta yli puoleen hintaan alennettuja ylikypsiä banaaneja vain käyttääkseni niitä banaanileivässä. Banaanileipään sellaiset sisältä lötkistyneet ja tummakuoriset banaanit ovat paras mahdollinen bansku.

Banaanileipä säilyy pussiin suljettuna mahtavanmakuisena ainakin kolme tai neljä päivää. Jääkaappi pidentää säilyvyyttä ja hetki leivänpaahtimessa tekee jo vähän kuivahtaneestakin banskuleivänsiivusta tuoreenkaltaisen.



Herkullinen banaanileipä
3 pehmeää banaania
reilu 1 dl majoneesia
1 muna
3 1/2–4 dl jauhoja
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
2 dl Hermesetas-makeutusjauhetta

Tee näin:
1. Muusaa banaanit vaikka haarukalla.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita majoneesi ja muna muusattuihin banaaneihin.
4. Kääntele majo-muna-banaaniseokseen kuivat aineet. Taikina on todella tahmeaa ja sen kuuluu ollakin. Sekoita aineet, mutta sekoita mahdollisimman vähän. Lisää hieman jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä.
5. Laita uunivuokaan (paras on sellainen suorakaiteen muotoinen leipävuoka, omani on tilavuudeltaan vähän yli litran). Uunivuokani on vanha, joten vuoraan sen aina varmuudeksi leivinpaperilla.
6. Paista uunissa 175 asteessa reilu tunti. Kypsä leipä alkaa irrota vuoan reunoista eikä leivän keskelle dipattuun hammastikkuun jää isoja taikinaklönttejä.
7. Anna jäähtyä vuoassa pari tuntia. Kumoa ja leikkaa leipä vasta jäähtyneenä.

Hermesetasin sukraloosipohjaista makeutusjauhetta käytetään tilavuusmitoissa yhtä paljon kuin sokeria. Laittaisin banaanileipään tavallisesti 2 dl sokeria, nyt laiton 2 dl makeutusjauhetta. Ja niin vain kävi, että lopputuloksessa ei muuttunut yhtään mikään. Banaanileipä nousi kuten tavallisesti, se kypsyi samassa ajassa ja rakennekin oli yhtä helposti leikattava kuin aina.



Muutaman minuutin mutakakku
130 g sulatettua voita (jäähtynyttä)
2 munaa
1/2 dl vahvaa kahvia
2,5 dl jauhoja
3 dl Hermesetas-makeutusjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
50 g tummaa suklaata raasteena (suklaan voi jättää poiskin, pelkkä kaakaojauhe riittää, lupaan)
2 tl vaniljasokeria (tämän voi jättää halutessa pois)
0,5 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita kuiviin aineisiin jäähtynyt voisula, jäähtynyt kahvi, munat ja suklaapalat.
3. Kaada voideltuun vuokaan (halkaisija noin 20 cm)
4. Laita uuniin alemmalle tasolle noin 20 minuutiksi, lämpöä noin 175 astetta.
5. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi. Poista uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
6. Kumoa kakku ja koristele. Jos kakku on vielä kovin lämmin ja sisus vähän juokseva, mutta vieraat saapuvat ihan pian, laita kakku hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.

Herkullinen suklaakakku, joka syntyy ilman sähkövatkainta ja monivaiheisia valmistusprosesseja. Fanitan! Erinomainen jälkiruoka kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera, kahvipöytään tarjottavaksi tai vaikka ihan vaan tavallista arkipäivää ilostuttamaan.

Tein tämän leipomuksen kanssa samat temput kuin banaanileivässäkin: korvasin valkoisen sokerin Hermesetas-makeutusjauheella, mutta muutoin valmistin kakun ohjeen mukaan. Hyvää tuli! Mutakakkuhan ei muuten juuri nouse uunissa, eli ei kannata kipata taikinaa liian suureen uunivuokaan. Ohut mutakakku ei ole yhtä mehevä ja pehmeä kuin paksumpi; liian ohut mutakakku muistuttaa enemmän kuivaa savikökkärettä. Raaka taikina saa tulla kakkuvuoassa ainakin 3 cm:n korkeudelle.

Hermesetas-makeutusjauhetta voi käyttää kaikessa leivonnassa sokerin korvaajana, sillä makeutusjauhe kestää kuumuutta ja tilavuusmitta pysyy samana (1 tl = 1 tl). Makeutusaineiden ainesosat on synteettisesti valmistettu, joten niiden maku tietysti eroaa hieman sokerista.


Tuo "Hermesetas Crunchy" (kuvassa vasemmalla) on raemainen ja hienoa sokeria muistuttavaa, joka toimii kuten Hermesetas makeutusjauhe (kuvassa oikealla). Ainoa ero on se, että sitä laitetaan puolet sokerin tilavuudesta ja/tai painosta (0,5 dl = 1 dl). Reseptin sokerin korvaaminen makeutusjauheella (1 dl = 1 dl) oli mielestäni helpompaa, siksi päädyin käyttämään sitä.

Huomaako makueron valmiissa leivonnaisessa?

Banaanileivässä on niin tunnistettava ja läpitunkeva banaanin maku, että nelihenkinen makuuraatimme ei erottanut makueroa lainkaan. Suklaakakussa makueroa oli hieman. Kakku ei tuntunut suussa aivan yhtä täyteläiseltä kuin sokerista leivottu mutakakku, mutta ero jäi kyllä aika pieneksi.

Tunnisteet: , ,