Äänikirjasuosikkini top 6 ja kuukauden maksuton kokeilu

Kaupallinen yhteistyö: Storytel

Jos sanoisin että kesä on mahtavaa aikaa keskittyä äänikirjoihin, valehtelisin. Koska jumaelissön joka ikinen vuodenaika, arkipäivä  ja pyhä ihmisen elämässä on mahtavaa aikaa keskittyä äänikirjoihin. Siitä asti kun kuunteluaikapalvelut tulivat Suomessakin markkinoille, kirjojen kulutus on noussut itselläni moninkertaiseksi siihen aikaan verrattuna, jolloin luin "vain" perinteisiä kirjoja. Listasin tämän  hetken äänikirjasuositukset ja lopussa on linkki maksuttomaan kuukauteen Storytelissä.


Kuuntelen loistavia äänikirjoja lähes joka tilanteessa. Kun pyöräilen treeneihin, kun joudun ajamaan autoa, kun haen lapsen päiväkodista, kun teen ruokaostoksia netissä, lenkillä, kun (harvoin) käyn ruokakaupassa, kun siivoan (jep, vastamelukuulokkeiden ja huippujännän dekkarin ansiosta olen jopa imuroinut ilman että on ottanut päähän), yksin lounasta syödessä, suihkussa ja saunassa (mieheni asensi meidän saunaat kajarit, voi onnea!).

Jos kesken on keskinkertainen äänikirja - kaikkihan eivät voi olla loistavia - annan tarinalle aikaa pyörä- ja automatkoilla.

Kaikki rutiinit, jotka tuntuvat tappotylsiltä, muuttuvat huolettomaksi ajanvietteeksi, jos pystyn samalla kuuntelemaan äänikirjaa. Ei ole enää sellaista asiaa välttämätön plääh-asia. Nyt ne kaikki ennen omasta melestäni tylsät itseään toistavat rutiinit on kuorrutettu hyvillä tariniolla. Tykkään!


Kuuntelen itse äänikirjoja äänikirjasovelluksella eli kännykän kautta. Niitä voi kuunnella myös tabletilta tai vaikka tietokoneelta. Käytän ulkona liikkuessa langattomia nappikuulokkeita (ostin sellaiset muutaman kympin JBL-bluetooth-kuulokkeet, jotka pysyvät lenkilläkin korvissa) ja kotona langattomia Bosen vastamelukuulokkeita.

Tässä muutama äänikirjasuosikkini Storytelissä:

Undertaker-dekkarit. Marko Kilven dekkarisarja on piinaavan jännä ja samaan aikaan filosofinen. Siinä avataan ihmisten pahuutta ja hyvyyttä ja syitä, mitkä ajavat ihmisiä tekemään aivan järjettömiä asioita. Juoni kulkee nopeasti ja siirtymät paikkojen välillä ovat äkkinäisiä. Tähän jää koukkuun ja lopettaminen on vaikeaa. Sarjassa on ilmestynyt kolme teosta, vuoden välein. Muutama osa on varmasti vielä tulossa, sillä rikossaga on vielä pahasti kesken. 

Äänikirjan tuotanto on priimaa: tunnussävelmä on vavisuttavan hieno ja lukijat ovat todella hyviä (mm. sellaisia nimiä kuin Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzen). Undertaker-äänikirjat ovat kuunnteltavissa vain Storytelissä. Ihan jo pelkästään tämä sarja on syy kokeilla Storyteliä. Odotan jo ensi kevättä ja UT:n neljättä osaa. Koska se kolmososa jäi ihan törkyjännään kohtaan, tietysti.

Risto Siilasmaa: Paranoidi optimisti (kirjoittanut yhdessä Cathrine Fredmanin kanssa). Tämä on kirja inhimillisyydestä, Suomen lähihistoriasta, yrityksen johtamisesta ja kurkistuksesta liikkeenjohdon arkeen. Vaikka liike-elämä ei muuten aiheena kiinnosta hiekanmurun vertaa, tämä kirja saattaa silti sykähdytää. Se on nimittäin hieno kuvaus siitä, kuinka kuka tahansa meistä sokeutuu omalle tilanteelleen eikä näe tai halua nähdä asioita, joita ympärillä tapahtuu. Se on ihan inhimmillistä; mehän katsomme aina ja kaikkia asioita ensin omasta näkökulmastamme. Jos se oma näkökulma on ollut paras näkökulma hyvin pitkään, on yllättävän vaikeaa vaihtaa näkövinkkeliä - etenkin jos sillä omalla näkökulmalla on aikaisemmin taottu menestystä. En tiedä, miten puolueellinen Siilasmaan kirja on - kirjan julkaisun aikaan Jorma Ollila kommentoi monia kirjan keskeisimpiä väitteitä ja teilasi ne. 

Yrsa Sigurdardottir, Freyja-sarja. Pakkohan listalla on olla myös yksi islantilainen kirjailija! Ja koska olen tällainen dekkarienhotkija, olkoon se kiintiöislantilainen tällä kertaa Yrsa. Sitä paitsi minulla on Yrsan uusimpaan dekkarisarjaan (jonka päähenkilö on poliisin kanssa yhteistyötä tekevä lastensuojelun ammattilainen Freyja) erityisen lämmin suhde. Yrsan suomalainen kustantaja pyysi minua taannoin lukemaan sarjan ensimmäisen osan ja tekemään arvioni sen kiinnostavuudesta ja sisällöstä. Kannattaisiko se julkaista? Olin sitä mieltä, että ehdottomasti! Onkin ollut mieltä sykähdyttävää nähdä, että Freija-sarjasta on suomennettu jo kolme osaa. Niistä uusin, nimeltään Synninpäästö on siitä ihmeellinen dekkari, että juonen edetessä aloin olla tekijän puolella. Pimeimmissä ajatuksissani toivoin, että tappaisipa se ne kaikki, aivan jokaisen. Kamalaa myöntää tällainen verenhimoinen ajatus, mutta ainakin kirja onnistui kieputtelemaan lukijaansa.


Leena Lehtolaisen Hilja Ilveskero -sarja. Jos väkivaltakuvaukset ja teoksen ahdistava ilmapiiri ovat liikaa, mutta jännät tarinat sen sijaan kiehtovat, suosittelen tätä Leena Lehtolaisen sarjaa. Marja Kallioita en pysty kuuntelemaan tai lukemaan, mutta Hilja Ilveskero -sarja taas on minusta kerrassaan hyvä. Siinä on etunimeltään heiveröinen mutta muilta ominaisuuksiltaan vahva ja voimakas päähahmo, henkivartija Hilja. Tapahtuu rikoksia, mutta on huumoria ja ironiaakin. Kevyttä dekkarikuunneltavaa, joka viihdyttää ja pitää jännityksessä mutta ei vie yöunia. 

Katja Lahden Lasitehdas. Tämän kirjan olen sekä lukenut että kuunnellut. Lukija Krista Putkonen-Örn on aivan mahtava äänikirjalukija, hänen äänensä on todella miellyttävä.  Lasitehdas teki vaikutuksen, koska sitä lukiessani koin paljon itselleni tuttuja asioita, joita en ollut aikaisemmin katsonut tai miettinyt sen tarkemmin. Huomasin pieniä yksityiskohtia ja tapahtumia lapsuudenkodista, opiskelijakodista, omasta parisuhteesta, ystävistä, ystävien parisuhteista, ammatinvalinnoista, tuttujen ihmisten toimintatavoista. Lasitehtaan varjossa tapahtuva kirja valaisi elämässäni muutamia nurkkia ja näytti, miksi olen tässä asiassa tällainen enkä jotain muuta. Kirjoitin Lasitehtaasta pidemmän jutun täällä


Ina Westmanin Henkien saari. Nyt jos koskaan on aika kunnella tämä kirja: se yhdistää saariston,  ilmastohuolen, ihmismielen haurauden ja ah niin kauniin mutta niin kovin lyhyen kesän. Tavattoman kaunis ja syvällinen kirja, jossa on mielestäni todella hyvin onnistuttu yhdistämään iso huoli (ilmastonmuutos) ihmisten arkiseen, jokapäiväiseen elämään. Päänsisäisen elämän, sellaisten asioiden joita ei ulospäin välttämättä huomaa ollenkaan, kuvaus on tässä kirjassa erityisen hienoa.

Maksuton äänikirjakuukausi - Storytel


Sain Storyteliltä ilmaisen kuukauden tarjota teille kaikille, jotka ette vielä ole Storytelin asiakkaita. Klikkaa tästä maksuttomaan kuukauteen Storytelin ääni- ja e-kirjojen parissa. Tämä etu koskee siis (harmi kyllä) vain uusia asiakkaita. Eli jos Storytel ei vielä ole tuttu eikä äänkirjahommat auenneet, nyt kannattaa kokeilla. Ihanaa kesää!

Tunnisteet: , , ,