Näin saat basilikan kasvamaan

Monenlaista voi tämän vihreän hyväntuoksuisen nirsokkaan kanssa kokeilla, mutta mistään ei välttämättä ole yhtään mitään hyötyä. Kaupasta ostetun ruukkubasilikan kanssa elämä on vähän vaikeaa.


Ostatteko tekin välillä ruokakaupassa sen basilikakasvin ruukussa sen sijaan, että hankkisitte nipullisen valmiiksi katkottua basilikaa? Minä teen niin aika usein. Ruukku on yleensä noin euron verran basilikanippua kalliimpi, mutta silti useimmiten hankin ruukun. Uskottelen itselleni, että se ruukkubasilika kestää pidempään ja jos hyvin käy, se antaa ainakin kolme kertaa enemmän basilikaa kuin se pieni muovilaatikkoon pakattu basilikanippu.

Ja joka ikinen kerta toiveajatus nuupahtaa keittiön pöydälle. Velttona ja nuhruisena. Olen mielestäni yrittänyt jo ihan jokaista vinkki viitosta, jolla ruukkubasilikan elinkaari kuulemma pitenee. Turhaan. Esittelin Instagrammin puolella tätä uusinta samana päivänä ryppyyn mennyttä basilikahankintaani ja ihmettelin, mikä kumma voi olla vikana. Kasvi oli kaupassa terhakka kuin perhonen mutta kotona lerpsahti kuin ilmapallo, josta on päästetty ilmat pihalle.

Sain teiltä lukijoilta monia vinkkejä ruukkubasilikan hoitoon ja tässä ne kootusti myös teille, vaikka todennäköisesti tekin olette jo kokeilleet näitä kaikkia:

Basilika ei kestä kylmää. Jos kasvi on saanut vahingossa kylmähoitoa matkalla tukusta ruokakauppaan tai ruokakaupasta kotiin, se kuolee nopeasti. Jos ostaa ruukkubasilikan Suomessa keskikesän ulkopuolella tai ei satu asumaan Guadeloupella, viilenemisvaara on olemassa. Intohimoinen basilikanystävä kääräisisi ruukkukasvin pyyhkeeseen kotiinkuljetuksen ajaksi. 

Basilika tarvitsee lämpimän ja aurinkoisen paikan. Varjossa se delaa, samoin vetoisassa paikassa. Parasta olisi aurinkoinen paikka ikkunalaudalla. Ikkunasta ei saisi kuitenkaan vetää.

Basilika tarvitsee himmeän määrän vettä. Kasvi kannattaa laittaa mukiin tai kulhoon, jonka pohjalle kaadetaan vettä usein ja paljon.

Basilikalle ei saa antaa liikaa vettä, ettei se tukehdu. Daa.

Ruukkubasilikan ympäriltä pitää poistaa pakkausmuovisuoja. Vaikka muovin pohjassa olisi rei'ät, se ei silti välttämättä riitä turvaamaan vedensaantia.


Jos yllämainitut eivät riitä, voit kokeilla järeämpiä keinoja:

Osta multaa ja siirrä basilika tilampaan ruukkuun.

Hanki basilikantaimia puutarhalta ja kasvata reuhut itse.

Hanki moderni yrtinkasvatuspaikka keittiöön. Se avulla on helppo annostella vettä, valoa ja lämpöä.

Tässä kohtaa olet maksanut 2 euron ruukkubasilikasta noin 100 euroa multineen ja kasvukaappeineen. Mutta vielä saattaa joku hullu jaksaa jatkaa!

Jos ei vieläkään natsaa, muista, että teit luultavasti kaiken voitavasi. Pari valveutuneempaa ig-kaveriani nimittäin kertoi, että on ihan mahdollista, että kaupasta ostettua ruukkubasilikaa ei pelastaisi edes säkillinen kasvitietelijöitä.

Kaupan basilikat eivät pysy hengissä, koska ne eivät ole yksi kasvi vaan monta pientä taimenta tungettuna yhteen ruukkuun.


Häkkibasilikaa? 

Tsemppiä kaikki viherpeukalot, jotka jaksatte vielä yrittää!

Tunnisteet: ,