Vuoden paras luontomatkakohde: Islannin Länsivuonot

Islannissa on mielestäni yksi lomakohdealue ylitse kaikkien muiden - siihen tilanteeseen, kun haluan rauhaa, hiljaisuutta, vaellusmaastoja, kapeita teitä ja pikkuruisiä kyliä. Sinne minä menen silloin. Islannin Länsivuonoille. 


Olen käynyt siellä varmaan parikymmentä kertaa. Olen käynyt yksin, puolison kanssa ja koko perheen kanssa useamman kerran. Takana on ikimuistoinen talvipurjehdus Länsivuonojen tuulisilla merialueilla, islanninhevosretki, kuumia kylpyjä luonnossa, maailman luultavasti paras kala-ateria ja eräs mieleenpainuva telttaretki, kun tuuli vei telttamme ja autosta pakoputken. Länsivuonot on oma maailmansa, erilainen ja erillään muusta Islannista. Alueen mahtipontinen historia rikkaine maanomistajineen ja pimeän aikakauden noitavainoineen, nykypäivän tyhjenevät kylät ja autiot kalatehtaat sekä vuoriston, jäätikön ja meren luomat maisemat kiehtovat. Massaturismi ei löydä Länsivuonoille syrjäisen sijainnin takia (alueelle ajaa Reykjavikista lähes kokonaisen päivän), eli tämä on mainio paikka heille, jotka tulevat etsimään Islannista luonnonkokemuksia ja hiljaisuutta.


Olosuhteet Länsivuonoilla ovat karut: tiet ovat kesäisin ajettavia, mutta talvisin osa teistä on kokonaan suljettu eikä kaikkien kylien välillä pääse kulkemaan.  Kännykkä toimii satunnaisesti ja nettiyhteydetkin ovat hitaanlaiset. Huonojen sääolosuhteiden aikaan posti ei välttämättä kulje lainkaan, ja talvisin lumimyrsky saattaa katkaista sähköt useiksi päiviksi. Länsivuonoilla todella ollaan luonnon armoilla.  


Kirjoitin Länsivuonoista tähän tapaan Islanti Tripsteri -matkaoppaaseen, ja sanottu pitää edelleen paikkansa:


Ehkä juuri siitä syystä Länsivuonoista on vuosien saatossa tullut oma suosikkialueeni Islannissa. Joku päivä ostan täältä itselleni kesämökin. Tai talon! Sellaisen vanhan ja rapistuneen, joka seisoo pienen kylän laitamilla. Sellaiselta rannalta, jossa hylkeet viihtyvät.

Kaikesta tästä johtuen olen niin peijakkaan iloinen siitä, että matkailulehti Mondo valitsi Länsivuonot vuoden 2019 parhaaksi luontokohteeksi. Ja nyt kyllä vähän retostelen: valinta tehtiin sen jälkeen, kun he olivat lukeneet heille Länäreiltä kirjoittamani matkarepparin. Laaja juttu julkaistaan helmikuun alussa ilmestyvässä lehdessä. Olen niin onnellinen! Länsivuonot ansaitsee tämän. Kaikki ne pienet ja muutaman ihmisen pyörittämät matkailualan yritykset siellä ansaitsevat tämän. Ja etenkin kaikki luontomatkailijat ansaitsevat tämän.


Muuten! Jos olet tulossa matkamessuille, olen siellä tavattavissa koko sunnuntain eli 20.1. Esiinnyn kello 12 Norwegian-lavalla, jossa kerron Islannissa matkailusta lasten kanssa. Esityksen jälkeen saa tulla kyselemään kaikkea mahdollista Islannista reissaamisesta. Hengailen myös Icelandairin osastolla ja kello 15 signeeraan kirjoja Onnelan kirjamyyntipaikassa.

Toivottavasti nähdään!

Kuvat 1 ja 6 Björgvin Hilmarsson, loput omia.

Tunnisteet: , , , ,