Olotilani, kun pitäisi löytää olohuoneeseen lamppu: Remonttimme etenee hitaasti, mutta se etenee. Teemme samalla periaatteella rem...

Aika sytyttää taskulamput

1.11.18 Satu Kommentteja: 35

Olotilani, kun pitäisi löytää olohuoneeseen lamppu:


Remonttimme etenee hitaasti, mutta se etenee. Teemme samalla periaatteella remonttia kuin millä minä kirjoitan kirjaa. Yksi kappale kerrallaan. Yksi nurkka kerrallaan. Nyt on menossa aika kinkkinen nurkkaus nimeltään olohuoneeseen lamppu.

Olemme - yhtään liioittelematta - suunnitelleet olohuoneen valaistusta kymmenen kertaa pidempään, mitä kerrosten välisten rappusten suunnitteleminen ja tuotanto kesti. Kesällä oli niin valoisaa, että lamppujutut eivät paljoa kiinnostelleet. Viime kevät ja talvi menivät onnettoman sähköjohdosta roikkuvan lampun varassa. Se oli sellainen "väliaikainen ratkaisu". Ja nyt ollaan siinä samassa tilanteessa. Katosta roikkuu surkean narun varassa joku energiatehokas lamppu. 

Tässä on aika monta haastetta.

Ensinnäkin. Tykkään kyllä kauniista kodeista mutta en ole kovin hyvä sellaista sisustamaan. Sekoittelen tyylejä ja värejä ja huonekaluja ihan miten sattuu. Muodolla tai merkeillä ei ole juurikaan merkitystä. Kunhan ruokapöytä on tukeva ja kirjat mahtuvat jotenkuten kirjahyllyyn. Ne muut asiat järjestäytyvät omalla painollaan pieneksi kaaokseksi. Hyvä esimerkki on lastenhuoneen verhot. Ompelutin Marimekon kankaista lastenhuoneeseen verhot KUVIO VÄÄRIN PÄIN. Ompelija kysyi työtä tilatessani, että olenko aivan varma, että haluan ne juuri pyytämälläni tavalla. Joo-joo. Tajusin mokan vasta pari kuukautta verhoja iltaisin tuijoteltuani.

Toisekseen tässä on hankalaa se, että pitää päättää isosta asiasta. Sehän on sentään olohuoneen lamppu! Vietämme tuossa huoneessa paljon aikaa ja 9 kuukautta vuodesta on pimeää kuin säkissä. Yleisvalaisimen pitää antaa riittävästi valoa. Jalkalamput, lukulamput, seinälamput ja sen sellaiset ovat helpompia, koska niillä ei tarvitse valaista kokonaista suurta tilaa vaan ainoastaan joku tietty alue. Sitä paitsi niiden paikkaa voi vaihtaa kivuttomammin kuin kattovalaisimen.

Sitten ne yksityiskohdat.

Tunnelmallinen seinävalaisin oli helppo löytää, koska sen ei tarvitse kuin miellyttää silmää.  

Yläkertamme paras ominaisuus on huonekorkeus. Tilaa on ylöspäin niin paljon, että en haluisi pilata sitä epätoimivalla tai rumalla valaisimella, joka kutistaisi tilaa. Lamppu ei saisi tulla liian alas, mutta en silti halua mitään loisteputkivaloja tyyliin ala-asteen kässänluokka.

Meillä ei ole telkkaa, vaan katsomme leffoja ja sarjoja videoprojektorilla. Se sijaitsee huoneen keskellä, kätsysti siinä samassa linjassa lampun kanssa. Niinpä lamppu saisi olla korkeintaan 20 senttimetriä paksu, että se ei tule kuvaan mukaan.

Lamppu saisi upota maisemaansa, eli oltava tarpeeksi yksinkertainen. En kaipaa lampusta huomion keskipistettä, vaan lampun pitää tehdä se huomion keskipiste.

Olemme miettineet vaikka minkälaisia vaihtoehtoja. Viimeksi eilen illalla googlettelin puoli yhteen asti lättänöitä kattovalaisimia. Google kertoi, että niitä kutsuttaisiin plafondeiksi. Siis jotain tälläistä.

Ensi viikonloppuna on kai taas jalkauduttava kiertelemään muutamassa kaupassa. Mutta sitä ennen kysyn teiltä - onko teillä vinkkejä mukavannäköisistä litteistä kattovalaisimista, jotka valaisevat hyvin koko huoneen? Ehkä jollain on kotona jotain vastaavaa, joka toimii hyvin ja näyttää kivalta? Olisin vinkeistä tosi kiitollinen! Koska on jo marraskuu ja valot pitäisi kohta laittaa päälle, vaihtoehtoina on joko tosiaan löytää se valaisin tai sitten ostaa muutama tehokas taskulamppu. 

35 kommenttia:

 1. Meillä on olohuoneessa Innoluxin kattovalaisin. Toimii kytkimellä, joten voi valita hämärämpää tai kirkasvaloa.
  Varsinkin näin pimeään vuodenaikaan aivan huippu ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo!!! Kävin katsomassa näitä Innoluxin valoja suomalaisissa nettikaupoissa ja ihastuin kyllä tohon simppeliin muotokieleen. Voimakkuudensäädin on tosi jees!

   Poista
 2. Jos sopivaa ei löydy, pystyisiköhän valaisinta teettämään? Talon rumat loisteputkilamput kosahti viimein viime talvena, niin tehtiin talon henkeen sopiva valaisin vanhasta valurautaisesta kärrynpyörästä ja polttimoista. Aikaa meni yksi viikonloppu (sis muun lapsiperhehärdellin), ja tuli hieno ja valaiseva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi hienolta tuo lamppu! Olisihan tuo muuten yksi vaihtoehto..

   Poista
 3. Entä jos sen lampun laittaisi projektorin taakse? Silloin se voisi ehkä vähän roikuskellakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei valitettavasti mahdu, kun tulee keittiön tasovalot vastaan (meillä on sellainen jännä yhdistetty olohuone-keittiö...).

   Poista
 4. https://www.nettilamppu.fi/suuri-led-kattolamppu-tanos-himmennettaevae-7-os.html

  Jotain tälläistä kenties? Tälläisiä löytyy useita erilaisia..tämä oli 17 cm korkea..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, toi olisi kyllä sopivankokoinen ja valaiseekin riittävästi, mutta muotokieli ei ollut ehkä ihan just se, mitä haen. Tai siis enhän edes oikein tiedä, mitä haen. :D
   Tämä on vaikeaa, huh.

   Poista
 5. Feel your pain! Etsin itse muuton jälkeen juurikin plafondeja meidän olkkariin ja tulin tulokseen, että on rumia ja rumempia plafondeja.

  Paitsi sitten tietysti nämä, jotka meille tuli: https://lzf-lamps.com/products/guijarro/

  Myönnettävä kyllä on, että enemmänkin valotehoa saisi olla, mutta nuo nähtyäni kaikki loput plafondit olivat entistä rumempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OMG!!! Ihanat!! Noista sais niiiiiin hienoja asetelmia seinälle. Katselin vähän hintoja verkkokaupoista, eikä ollut ihan hirvittävän hintaisiakaan. Olisin arvioinut kuvista paljon hinnakkaammiksi. Kyl tykästyin!!

   Poista
  2. Onpa ihanat! :O Pian kaksi vuotta on takkahuone ollut vailla lamppuja, koska pitäisi olla aika katon myötäiset ja plafondit on, noh, helevetin rumia. Mutta nää on hienot! Kiitoskiitos strilla tästä munkin puolesta!

   Poista
 6. Mä oon tykännyt tästä Juhani Leiviskän valaisimesta. On 2 kpl valkoisena, eri kokoosena. Tyylikäs ja valaisee hyvin https://www.pinterest.ca/amp/pin/401031541810824139/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi kaunis! Mutta tulee liian alas (meidän tilassa).

   Poista
 7. Meillä oli pitkään sama tilanne. Tykki ja johdossa roikkuva polttimo. Päädyttiin ostamaan nettihuutokaupasta iso Ögla plafondi tammirimoilla. Ruotsissa nää on kai jotenkin klassikkoja sarjassaan (?). Oston jälkeen opittiin, että niitä on myös kahdella päällekäisellä lasilla. Eihän se nyt huippukaunis ole, mutta lopulta aika neutraali. Ja iso halkaisija (50cm tai jopa 70cm) mahdollistaa laajan valopinnan ja on ehkä jotenkin tyylikkäämpi kuin perinteinen koko..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivan neutraali minunkin mielestä! Kun just nyt ei olla etsimässä tuohon tilaan mitään erityisen hienoa lamppua vaan enemmän se funktionaalisuus ja yksinkertaisuus ekana mielessä.

   Poista
 8. Flos Ariette! Meillä on niitä olohuoneessa kaksinkappalein. Aivan paras valaisin! Ei häikäise ja näyttää ilmavan kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä me muuten katsottiin yhdessä lamppukaupassa täällä Reykjavikissa. Kivaa kuulla, että se valaisee hyvin.

   Poista
 9. Lundia Halo. Tsekkaa täältä https://verkkokauppa.lundia.fi/fi/halo-large-kattoplafondi

  Tää valaisee kivasti katon kautta. Korkeudesta en ole ihan varma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, onpa ihanan yksinkertainen,etenkin toi täysvalkoinen. Kiva, että kokoakin on (halkaisija metrin). Tykkään! Kiitos!

   Poista
 10. Artemide Teti - useampi ryhmiteltynä kattoon. Valaisee hyvin, lampuilla saa vaikutettua ulkonäköln, voi laittaa varjostimen mutta mun mielestä hienoin pelkistettynä. Tulee edullisemmaksi 5 tälläistä kuin yksi isompi dedign-lamppu, silti Tetit on myös designia. Me etittiin plafondeja eteiseen mutta päädyttiin näihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana! Mä selasin finnishdesignshopia ja nyt ihmettelen että en törmännyt tähän siellä aikaisemmin. Huippuhyväidea laittaa niitä useampi vierekkäin, näyttäisi aika hauskalta seinälläkin.

   Poista
 11. Saako tiedustella onko tokakuvan taulu jonkun islantilaisen taiteilijan tekemä? Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on! Jon Saemunudr (hänellä on sellainen merkki kuin DEAD jonka alla tekee mm. tekstiilejä, yhtenä talvena hän teki näitä kuvioitaan siirtolavoilleja meihin jotenkin iski heti tämä yksilö ja ostettin se itsellemme yhteiseski joululahjaksi ü)

   Poista
 12. Meillä lähes kaikki kodin valaisemet ovat suomalaisia Innoluxin valmistamia. Pidän yksinkertaisesta ulkonäöstä mutta ennen kaikkea valaisevat hyvin.

  Keittiön yleisvalaisin on Yki Nummen Yki-plafondi (samassa tilassa myös muita Yki Nummen suunnittelemia valaisimia)
  http://www.innolux.fi/fi/valaisin/plafondi/yki-500-4-x-e27-1958

  Mutta oikeastaan vielä enemmän pidän eleettömistä Jasmina plafondeista (eivät ole mielestäni edukseen noissa Innoluxin kuvissa). Niitä on eri kokoisia, suurimman halkaisija taitaa olla 80 cm. Tässä linkki yhteen kokoon ja lamppuvaihtoehtoon:
  http://www.innolux.fi/fi/valaisin/plafondi/jasmina-%C3%B8-500-mm-2-%C3%97-24w

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innoluxin on kyllä tosi hienoja ja diggaan simppelistä muotokielestä valtavasti. Harmittaa ihan, että näitä ei oikein saa mistään Islannista eli ei pääse livenä tiirailemaan. Täytyy Suomessa käydä seuraavalla Helsingin-työmatkalla kiertelemässä muutamassa valaisinmyymälässä.

   Poista
 13. Lamppusuositusta ei valitettabasti ole.. ihan toisesta asiasta hiukan.

  Onkohan tuolla Suomen blogimdian sivustolla joku vika kun sun blogipostaukset ei siellä näy?
  Sama juttu yhden toisen blogin kanssa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun ilmoitit tuosta SBM:n feedistä, se sakkaa jostain syystä joskus eikä mitään hajua että miksi. Laitan kyselyä taas. Kiitos :-)

   Poista
 14. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. https://m2.ikea.com/fi/fi/p/floalt-led-valopaneeli-kaukosaeaedin-himmennettaevae-valkoinen-spektri-30303072/ useamman kokoisia, yhdistettävissä, valon väriä voi säätää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä olin jotenkin jo tehnyt päätöksen, että lammpuostoksille en mene enää Ikeaan. Kaikki valaisimet mitä sieltä on ostettu, ovat hajonneet 2-3 v käytön jälkeen. On käynyt tosi huono tuuri tai sitten laatu vaan yksinkertaisesti ei ole ollut kummoinenkaan niissä malleissa mitä ollaan hankittu (lähinnä eteisen ja kylppärin valaisimista tosin kokemusta..)

   Poista
  2. Itsellä on kyllä käynyt hyvä tuuri Ikean lamppujen kanssa. 10 vuotta sitten hankitut wc:n plafondi (sama myös saarimökillä), kylppärin seinävalaisimet ja toisen wc:n loisteputkivalaisin kaikki ihan kunnossa. Nyt hoksaan, että keittiön ja käytävän lamput myös ikeasta ja yhä kunnossa. Erittäin tyytyväisiä ollaan myös ikean led hehkulamppuihin kuin myös halogeenien tilalle hankittuihin led-lamppuihin.

   Poista
 16. Moi Satu! Mulla on hiljattain asennettu olkkarin perusvalaisimeksi Trio Potz Starlight -plafondi. Se on kuin pieni tähtitaivas. Siinä on kolme säädettävää kirkkausastetta. Koska valolähteenä on LED, se on aika kylmänkirkas, mutta näin talvella just passeli. Kohdevalaisimilla voi sitten säätää tunnelmaa. �� Terkuin Kirsi A.
  https://www.taloon.com/led-plafondi-trio-potz-500x120-mm-valkoinen-starlight/TLR62603000/dp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on musta muuten kyllä kaunis! Paitsi tiedän jo, että ei tuu meneen läpi ehdotukseni noiden tähtien takia - puolisoni on vieläkin minimalistimpi kuin minä :D

   Poista
 17. Plafondissa ei ole tähtiä, vaan pienenpieniä reikiä mattalasituksessa, jolloin vaikutelmana on vähän kuin tähtitaivas, valon loistaessa rei'istä läpi. Design on minimalistisen kaunis, ja valotehoa riittää. Tässä mallissa on kolme kirkkausastetta, mutta ymmärtääkseni uudemmassa mallissa kirkkaudensäätö on portaaton.

  VastaaPoista
 18. Hankin meille juuri Innoluxin Triple -plafondin ja se on ihana! Juuri sopivan pelkistetty ja tyylikäs, ja valaisee hyvin sekä sivuille että alaspäin. Lähtökohtana hankinnalle oli ajaton valaisin, jota voi tarvittaessa pitää lähes missä huoneessa tahansa. Innoluxilla oli muitakin kivoja. -Anna

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?