Aika sytyttää taskulamput

Olotilani, kun pitäisi löytää olohuoneeseen lamppu:


Remonttimme etenee hitaasti, mutta se etenee. Teemme samalla periaatteella remonttia kuin millä minä kirjoitan kirjaa. Yksi kappale kerrallaan. Yksi nurkka kerrallaan. Nyt on menossa aika kinkkinen nurkkaus nimeltään olohuoneeseen lamppu.

Olemme - yhtään liioittelematta - suunnitelleet olohuoneen valaistusta kymmenen kertaa pidempään, mitä kerrosten välisten rappusten suunnitteleminen ja tuotanto kesti. Kesällä oli niin valoisaa, että lamppujutut eivät paljoa kiinnostelleet. Viime kevät ja talvi menivät onnettoman sähköjohdosta roikkuvan lampun varassa. Se oli sellainen "väliaikainen ratkaisu". Ja nyt ollaan siinä samassa tilanteessa. Katosta roikkuu surkean narun varassa joku energiatehokas lamppu. 

Tässä on aika monta haastetta.

Ensinnäkin. Tykkään kyllä kauniista kodeista mutta en ole kovin hyvä sellaista sisustamaan. Sekoittelen tyylejä ja värejä ja huonekaluja ihan miten sattuu. Muodolla tai merkeillä ei ole juurikaan merkitystä. Kunhan ruokapöytä on tukeva ja kirjat mahtuvat jotenkuten kirjahyllyyn. Ne muut asiat järjestäytyvät omalla painollaan pieneksi kaaokseksi. Hyvä esimerkki on lastenhuoneen verhot. Ompelutin Marimekon kankaista lastenhuoneeseen verhot KUVIO VÄÄRIN PÄIN. Ompelija kysyi työtä tilatessani, että olenko aivan varma, että haluan ne juuri pyytämälläni tavalla. Joo-joo. Tajusin mokan vasta pari kuukautta verhoja iltaisin tuijoteltuani.

Toisekseen tässä on hankalaa se, että pitää päättää isosta asiasta. Sehän on sentään olohuoneen lamppu! Vietämme tuossa huoneessa paljon aikaa ja 9 kuukautta vuodesta on pimeää kuin säkissä. Yleisvalaisimen pitää antaa riittävästi valoa. Jalkalamput, lukulamput, seinälamput ja sen sellaiset ovat helpompia, koska niillä ei tarvitse valaista kokonaista suurta tilaa vaan ainoastaan joku tietty alue. Sitä paitsi niiden paikkaa voi vaihtaa kivuttomammin kuin kattovalaisimen.

Sitten ne yksityiskohdat.

Tunnelmallinen seinävalaisin oli helppo löytää, koska sen ei tarvitse kuin miellyttää silmää.  

Yläkertamme paras ominaisuus on huonekorkeus. Tilaa on ylöspäin niin paljon, että en haluisi pilata sitä epätoimivalla tai rumalla valaisimella, joka kutistaisi tilaa. Lamppu ei saisi tulla liian alas, mutta en silti halua mitään loisteputkivaloja tyyliin ala-asteen kässänluokka.

Meillä ei ole telkkaa, vaan katsomme leffoja ja sarjoja videoprojektorilla. Se sijaitsee huoneen keskellä, kätsysti siinä samassa linjassa lampun kanssa. Niinpä lamppu saisi olla korkeintaan 20 senttimetriä paksu, että se ei tule kuvaan mukaan.

Lamppu saisi upota maisemaansa, eli oltava tarpeeksi yksinkertainen. En kaipaa lampusta huomion keskipistettä, vaan lampun pitää tehdä se huomion keskipiste.

Olemme miettineet vaikka minkälaisia vaihtoehtoja. Viimeksi eilen illalla googlettelin puoli yhteen asti lättänöitä kattovalaisimia. Google kertoi, että niitä kutsuttaisiin plafondeiksi. Siis jotain tälläistä.

Ensi viikonloppuna on kai taas jalkauduttava kiertelemään muutamassa kaupassa. Mutta sitä ennen kysyn teiltä - onko teillä vinkkejä mukavannäköisistä litteistä kattovalaisimista, jotka valaisevat hyvin koko huoneen? Ehkä jollain on kotona jotain vastaavaa, joka toimii hyvin ja näyttää kivalta? Olisin vinkeistä tosi kiitollinen! Koska on jo marraskuu ja valot pitäisi kohta laittaa päälle, vaihtoehtoina on joko tosiaan löytää se valaisin tai sitten ostaa muutama tehokas taskulamppu. 

Tunnisteet: ,