Lastenvaatteiden manageriassari

Kaupallisessa yhteistyössä Ikast Etiketin kanssa.

No niin, sieltähän se sitten tuli: syksy ja sen hännillä talvi. Kuopus huomasi eräänä aamuna tällä viikolla herättyään, että on muuten vielä aika pimeää. Sama havainto toistui, kun käveltiin päiväkodista kotiin. On aika pimeää. Jep-jep. Mutta eipä se juuri haittaa.


Minun mielestä talvi on ihanaa, kylmyys on ihanaa ja pimeys on ihanaa – ei näy edes lika ikkunoissa. Huono sääkään ei haittaa enää. Olen ihan yhtä energinen tai väsynyt marraskuussa ja heinäkuussa. Täällä jääpalalla on ollut pakko tottua siihen, että sää on jatkuvasti pukeutumiskysymys. Heinäkuussa ja lokakuussa voi olla lämpömittarissa ihan samat lukemat, että välillä on jopa ihan sama, mitä kuukausikalenteri näyttää.

Syksy tuo tullessaan kuravaatteet, talvivaatteet, pipot, hanskat, kaulurit, villakalsarit, villapaidat, kypärämyssyt ja villasukat.


Eniten syksyn ja talven tulo lisää säätöä lasten vaatetuksessa, sillä vaihteluväli kasvaa. Välillä on niin lämpimiä ja aurinkoisia päiviä, että ulkoleikkeihin riittää sisävaatteiden päälle villatakki ja ohuet sadevaatteet. Sitten on niitä päiviä, kun ulkona tuulee navakasti ja pakkanen laskee viitoseen. Kuution eteisessä tilaa vievä megapaksu talvihaalari on siihen ilmaan ainoa vaihtoehto.

Eikä sovi unohtaa hanskoja, joita on laatikossa ainakin parikymmentä. Sormikkaita, villalapasia, kurahanskoja ja topattuja hiihtohanskoja. Muutama parillinen, liian monta paritonta. Pipoja, kaulureita, kypärämyssyjä ja kaulaliinoja. Saappaita leutoihin ja märkiin päiviin, topattuja saappaita märkään ja viileään ja pakkaskengät todella kylmään keliin.


Esikoinen käy kolmatta luokkaa ja selviää onneksi kuopusta pienemmällä vaatearsenaalilla, sillä välitunnit ovat lyhyitä ja liikuntaa on vain tiettyinä päivinä.

Kotoa ulos lähtevien tavaroiden ja vaatteiden katoamisen vaara on kuitenkin molemmilla olemassa. Joskus unohtuu takki keinuun, housut syyslomaksi koulun narikkaan ja lapaset liikuntasalin eteiseen. Päiväkodin eteisen nurkkaan plaseeratussa tuntemattomien vaatekappaleiden laatikossa on jatkuvasti pari kuormallista sukkahousuja, paitoja, sukkia ja villatakkeja.


Olen ratkaissut vaatteiden merkkaamisen tähän asti tussilla. Ohuella kynällä niskalappuun, isolla tussilla sadevaatteiden sisävuoreen selkäpuolelle. tussimerkkaamisessa on kuitenkin harmittanut vaatteiden pienenevä houkuttavuusarvo. Käytetyistä lastenvaatteista on helpompi päästä eroon, jos niissä ei lue parin sentin paksuisilla kirjaimilla oman lapsen nimeä.

Meillä ei ole ompelukonetta eikä silitysrautaa, eli perinteisiä ommeltavia tai silitettäviä nimilappujen en ole edes harkinnut.



Tarranimilaput irtoavat helposti kulmasta vetämällä, kokeilin sekä muovisesta eväsboksista että tekstiilistä. (Nimitarrat täyttävät lelujen turvallisuusstandardin EN 71-3, eli tarroista ei irtoa haitallisia aineita, jos lapsi vaikka imeskelee niitä.)

Tänä syksynä tilasin tukun tarranimilappuja. Nämä kiinnitetään vaatteen pesuohjelappuun tai vaatteen niskassa olevaan merkkilappuun, ja se käy ihan yhtä helposti kuin postimerkin kiinnitys kirjekuoreen. Nimitarroja voi liimata vaatteiden lisäksi myös tavaroihin. Tarroitimme saman tien  myös juomapullot ja eväslaatikot. Eväsbokseissa kannattaa tarroittaa sekä kannet että laatikot, koska vaikka se kuulostaa mahdottomalta, että kokonaisena kouluun lähteneestä eväsboksista palaa kotiin vain kansi, se on kyllä ihan realistinen skeanaario.

Nimitarrat suunnitellaan netissä ja ne lähetetään Tanskasta kirjeessä tilaajalle muutamassa arkipäivässä.

Lasten mielestä hauskinta tässä hommassa oli nimitarrojen suunnittelu. Ikast Etiketin tilaussivulla voi itse valita nimitarraan tulevan kuvion (tai lapsen oman kuvan), tarran värin ja tekstin fontin. Tilasin molemmille lapsille 60 nimitarraa, joista puolet lapsen omalla valokuvalla ja puolet kuviolla, jonka he saivat valita itse. Muutama päivä tilauksesta nimitarrat saapuivat postissa kotiin ohuessa kirjekuoressa.

Lastentavaroiden manageriassari käy kiinni myös kirjan kanteen.

Nimitarroilla lastenvaatteiden merkkaaminen käy nopeasti ja ilman neulanpistoja. Minimitilausmäärä on 30 kpl (11,25 €) ja kappalehinta laskee, mitä enemmän tilaa. 90 kappaletta saa alle 16 euron. Alekoodilla Satu20 nimitarrojen verkkokaupasta saa 20 prosentin alennuksen yli 17 euron ostoksista ja koodi on voimassa 21. lokakuuta asti. Nimitarrojen lisäksi siellä on myös silitettäviä tarroja, heijastintarroja ja muuta merkkauskamaa. Näitä voi tilata myös Suomen ulkopuolelle. Islannissakin on oma verkkokauppa.

Nimitarrat kestävät pesua pesukoneessa (vähintään 30 pesua 40 asteessa) ja astianpesukoneessa. Älä kuitenkaan lykkää tavaraa tai vaatetta pesuun heti tarroituksen jälkeen. Kannattaa odottaa 24 tuntia ennen ensimmäistä pesua.

Ai niin! Kun suunnittelet omia nimitarroja, siihen kannattaa ehdottomasti laittaa oma kännykkänumero tai sähköpostiosoite. Ei se väärään kotitalouteen eksynyt pipo soita hakemaan, jos se ei tiedä numeroa.

Tunnisteet: , , ,