Tänään oli ystävän kanssa puheena yksi yhteisistä suosikkiaiheistamme: uskoako päätöksenteossa intuitioon vai faktoihin, jotka perustuvat t...

Uskotko ennustajaan vai tilastoon?

29.8.18 Satu Kommentteja: 16

Tänään oli ystävän kanssa puheena yksi yhteisistä suosikkiaiheistamme: uskoako päätöksenteossa intuitioon vai faktoihin, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimukseen? (Faktoihin tietty, sanoo intuitioni.)


Kun tässä on kaikenlaista päänvaivaa ihan jatkuvasti. Olisiko aika mennä taas papa-kokeeseen? Mitä näille hammaskuorille pitäisi tehdä? Tarvitaanko kylpyhuoneen peilikaapin sisälle todella lista sähköjohtoa peittämään  eikö pelkkä teippi riitä? Pitäisikö ne Nokian osakkeet myydä nyt vai myöhemmin? Pitäisikö hankkiutua eroon autosta ja alkaa käyttää autontarpeessa vain taksia? Pitäisikö uudellenkouluttautua? Hankkia koira?

Ihan jokaisella valinnalla on seurauksensa, on niitä hyötyjä ja sitten haittoja. Kaikkien päätösten tekeminen vaatii näkyväksi tekemistä ja puntarointia. Pitäisikö erota? Laihduttaa? Irtisanoutua? Hankkia rakastaja? Voinko muka saada rintasyövän? 

Helkkari! 

Jotta voi tehdä valintoja, joista on enemmän hyötyä kuin haittaa, pitää tietää mitä tehdä. Pitäisi perustaa ne päätökset numeroihin, tietoon ja faktoihin, ei enkelihoitoihin. Intuitio saattaa johdattaa tekemään ihan älyttömiä päätöksiä, olen kyllä huomannut sen. Kun nyt katson taaksepäin, niin näen selvästi sen, että mitä enemmän olen jotain asiaa funtsinut, sitä parempi päätös on tullut tehtyä. Kaikki mikä tuntuu miellyttävältä ei välttämättä vie kohti mielihyvää.

Diggaan tilastoista, ekseleistä, suunnitelmista. Niistä näteistä huoneentauluajatuksista voi tulla ihan kiva fiilis, mutta eivät ne missään päätöksenteossa auta. Pitää olla puntaroituja näkemyksiä, tilastoja, päättelyä. 

Mutta hei, olen minäkin ennustajalla käynyt. Ja jopa ihan kahteen kertaan. Se oli semmoinen tummasilmäinen Iiris, joka asui Mechelininkadulla kuivattujen kukkakimppujen keskellä. 2000-luvun alussa pitkiin mekkoihin pukeutunut mummo kertoi epävarmalle kauppatieteiden opiskelijalle hauskoja juttuja omasta elämästäni. Kuten esimerkiksi sen, että rytmi on mulle tosi tärkeää, muista  sitten aina se.

Rytmi? Enähän minä osaa soittaa tai laulaa. Tanssilattialla minut näkee korkeintaan erittäin tukevassa humalatilassa.

Paitsi hei: teksteissäkin on rytmi.

Sitten toinen ohje oli, että hankkiudu johonkin paikkaan jossa on paljon tilaa ja sellainen suuri aukea. Että et kuulemma sovi toimistoon. 


Et sovi toimistoon! Kiitti. Olin juuri päässyt Eilakaislan kautta yhteen it-firmaan toimistoapulaiseksi ja opiskelin toista vuotta ekonomiksi. 

No täällä laavasaarella minä nyt ekselöin seuraavan islanninhevosvaelluksen kalkyyliä ja kirjoitan seuraavaa kirjaa. Että ei se Iirikseltä ihan pieleen mennyt. 

Elikkä loppupäätelmä: Iirikseen saattoi luottaa, mutta kaikilta muilta pitää pyytää lähteet.

16 kommenttia:

 1. Mä olen vähän sitä mieltä, että pienten päätöksien pitää perustua järkeen, isojen intuitioon. Jotkut poikaystävän kanssa yhteenmuuttaminen ja tänä kesänä naimisiin meneminen, sekä hänen perässään Saksaan muuttaminen olivat niin isoja päätöksiä, että niiden kanssa ei ekselöinti olisi pelannut. Perustin siis päätökset syvään tunteeseen ja tuntuu siltä, että oikein on mennyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin! Mulla taas on vähän toisenlainen kokemus. Ihastuminen ja rakastuminen tunteina on aika voimakkaita ja niiden mukana on tullut mentyä, mutta vasta siinä kohtaa kun feissasin faktat ja mietin että mitä järkeä tässä suhteessa on, tajusin lähteä (siis yhdestä aikaisemmasta huonosta suhteesta).

   Poista
 2. Oi ihanaa, minäkin muistan Iiriksen. Hän oli hurmaava ihminen. Nyt hän ennustelee jo enkelten luona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä arvelinkin että täällä saattaisi olla myös muita. Ihanaa! Hän oli hämmentävä nainen monella tavalla, aika sairas jo loppuvuosina mutta silti halusi ottaa vastaan vieraita.

   Poista
 3. Kyllä intuitiolla voi tehdä pieniä päätöksiä mutta ne joita ei voi pyörtää vaativat sekä että. Puntatointi on alkuun tärkeää mutta mitä pidempään on puntaroinut järkeillyt ekselöinyt sitä oikeampaan se intuitio osuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täsmälleen sama meininki! Tässä on varmasti monta koulukuntaa ja luonne-erotkin varmasti vaikuttavat.

   Poista
 4. Sitähän on tutkittu, että yli viiden (vai oliko seitsemän) muuttujan päätöksiä ihminen ei voi tehdä kun intuitiolla, koska päättely redusoituu muuten vaan detaljeihin. TulinTy ostanko punaisen vai keltaisen talon. Intuitiolla on jemmassa ihmisen aiempi kokemus, ja siksi se voi kettoa asioita, joita tietoisesti ei tule ajatelleeksi. Tiede-lehdestä kuin tästä, eli ihan järkeenkäypä lähde jopa tässä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei liian montaa päätöstekijää, menee muuten ihan puuroksi. Se mistä ne päätöksentekijät muodostuu ja mitä ottaa huomioon - sekin on valintaa, jossa mennään joko perstuntumalla tai jollain muulla. Kamalan kiinnostavia juttuja nämä :)

   Poista
 5. No olipas kivasti typoja tuossa edellisessä. Mutta pointtina siis se, että lähtöjään ihmisen on vaikea tehdä monimutkaisia päätöksiä vain tietoon perustuen. Siinä ei kyllä puhuttu ekselöinnistä mitään, se vois olla salainen ase tässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietoa on sekä se minkä tiedostamme että kaikki se kokemus mikä on alitajunnassa ja lihasmuistissa. Mun mielestä on harhaanjohtavaa rinnastaa intuitio ja pelkkä spontaani ”fiilikseen” perustuva päätös. Intuitio on paljon enemmän tietoa ja kokemusta kuin tunnetta vaikka ihminen ei tiedostakaan koko päätöksentekoprosessia. Reagointi vaikka johonkin hätätilanteeseen on erilaista sitä varten harjoitelleella ja ensikertalaisella. Silti molemmat saattaa sanoa tehneensä päätöksen intuitiolla. Intuitio on parhaillaan pelkkää järkeä ja kokemusta, joka on varastoitu alitajuntaan. Pahimmillaan intuitio on negatiivisten kokemusten tunkio joka johtaa aina samanlaisiin vääriin päätöksiin. En tiedä mistä tämä mielikuva intuitiosta pelkkänä tunteena tulee, mutta intuitio ei ole hyvä tai huono renki vaan sen hyödyllisyys riippuu omista kokemuksista ja tiedosta ja siitä miten hyvin tuntee itsensä.

   Poista
 6. Olipa hauska yhteensattuma, kirjoitin tästä samasta aiheesta toissapäivänä. Meillä on meneillään remontti, ja siinäkös pitää tehdä päätöksiä jatkuvasti. Olen helpottanut omaa urakkaani sillä, että olen monessa kohdassa ulkoistanut päätösten tekemisen ammattilaiselle. Kysyn esimerkiksi kumpi olisi parempi, ja valitsen sen, minkä asiantuntija valitsisi. Tämä taitaa mennä aika vahvasti sinne rationaalisen toiminnan puolelle :)

  http://arkijarki.net/2018/08/paatoksenteko-uuvuttaa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas sattui! Ja mä niin samastun! Saakeli kun tekisi vain mieli heittää kaikki erilaiset valaisinmallit menemään ja pistää kynttilä palamaan :D

   Poista
 7. Mun järki sanoo että pitää luottaa intuitioon. (Aiemmin se oli mun intuitio joka sanoi että pitää luottaa intuitioon, mutta onneks sit tuli ihan vakavasti otettavaa tiedettä aiheesta.) :D

  Kantsii tutustua Asta Raamiin, joka on väitellyt intuitiosta: https://yle.fi/uutiset/3-9754293

  Ja Sulapacia, sitä toivottavasti maailmaa osaltaan mullistavaa muovin korviketta, ei olisi olemassa ilman intuitiota: https://yle.fi/uutiset/3-10323510

  Liisa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hei vinkistä, pitääkin tutustua! Nämä aiheet kiinnostaa just nyt valtavasti.

   Poista
 8. Hei tää oli kiinnosta teksti! Mulla on mennyt päätösten kanssa aina ihan toisinpäin kuin sulla: jos olen järkeillyt liikaa kuuntelematta intuitiotani, ei lopputulos ole ollut kovin hyvä. Ja ne järkevät päätökset näkee kyllä jälkeenpäin. :D

  Aloin just lukea Heli Isomäen ja Nina Uusitalon Aivotaidot-kirjaa ja siellä sanotaan jotenkin niin, että intuition taustalla voi olla ihan paljon tietoa. Ja että intuitio on tunteen ja järjen yhdistämistä. Omaan korvaan se kuulostaa kyllä jotenkin järkevältä, mutta mulla intuitio ei ole kyllä koskaan ollut vaan sitä, että jokin asia on kivaa, vaan sitä, että se tuntuu jotenkin oikealta päätökseltä. :)

  Ihana ennustaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiris oli mahtava. <3 Kevyitä multia hänelle.
   Toi kirja kuulostaa kiinnostavalta, pitääkin katsoa lötyiskö sen bookbeatista tai storytelistä.

   Poista

Mitä tuumaat?