Grillipitsa, voi miksi keksin sinut vasta nyt!

Vuokratalomme uuni meni toimintakelvottomaksi. Ja juuri sinä iltana, kun olimme haaveilleet leipovamme pitsaa. Voi pahus!


Tuumimme, voisikohan pitsaa paistaa grillissä. Ja mehän sitten kokeilimme. Hiilet grilliin, sytytys ja puolisen tuntia odottelua. Ja kappas vaan, siitä tuli parhaat kotitekoiset pitsat, mitä olen itse koskaan saanut valmistettua. Lopuputulos oli kuin pitsauunissa paistettua: rapsakka ja vähän tummentunut pohja ja täyte, joka ei lötkistynyt tai vetistänyt pitsaa.

Tein pitsataikinan tällä yli 10 vuoden takaisella klassikkopitsareseptillä. Grillipitsaan arvelin tarvittavan hieman ohjetta enemmän jauhoja, jotta se pysyisi grilliritilällä jämäkkänä. Meillä kun ei ollut mitään pitsakiviä tai sen erityisempiä paistolevyjä. Iskimme vain taikinan suoraan grilliin.


Ohjeen mukaan (plus 10% enemmän jauhoja) leivotut pitsat kaulittiin sopivankokoisiksi grilliritilälle. Sivelin ohuesti öljyä pitsan päälle ja laitoin pitsan öljypuoli alaspäin grilliin kypsymään noin pariksi minuutuksi. Tässä kohtaa kaikkien täytteiden pitää olla valmiina grillin vieressä pitsaan laitettaviksi.

Sivelin öljyä toisellekin puolelle ja käänsin pohjan tosinpäin. Sen jälkeen supernopea täytteiden latominen. Nopea siksi, ettei pitsa pala mutta että täytteet ehtivät kypsyä ja kuumentua. Täytteistä kannattaa aivan ekaksi levittää noin puolet juustoraasteesta, että juusto ehtii sulaa kunnolla. Sitten tomaattikastike, loput täytteet ja loppu juustoraaste. Odotellaan ja kun pitsa näyttää kypsältä, se siirretään lastojen avulla tarjoiluvadille.


Tämä kaoottisena alkanut pitsailta kääntyikin voitoksi.  Saimme aivan täydellisen ihanaa, tulentuoksuista ja rapeaa pitsaa. Tätä on pakko tehdä tällä grillikaudella uudestaan.

PS. Grillaajalta vaaditaan malttia. Grilli ei saa olla liian kuuma, koska pitsa palaa todella herkästi.

Tunnisteet: