Äänikirjat - näin minä niitä kuuntelen

Kuuntelin ensimmäiset äänikirjat 2000-luvun alussa cd-levyiltä. Latasin niitä iTunesiin iBook-koneelleni ja iBookilta siirsin iPodiin, josta sitten kuuntelin niitä lenkkeillessä, työmatkalla ja paikasta toiseen liikkuessa. Vaiva oli melkoinen eikä valikoima ollut kovin kummoinen. Aika tavalla toista on nyt! Käytän tällä hetkellä kahta äänkirjapalvelua päivittäin. Kuuntelen ja luen e-kirjoina 6–10 teosta kuukaudessa. Tässä jutussa vertailen käyttämiäni äänikirjapalveluja ja vertailen niitä keskenään. Jutun loppuun kasasin muutaman alekoodin, joita kaivelin esiin muista blogeista. 


Kesän alku on kirjailijalle kivaa aikaa. Kustantamot lähettävät viime vuonna myytyjen kirjojen myyntilukutiedot ja summat, jotka voin kirjailijana laskuttaa myydyistä kirjoista. Huomaan, että nekin prujut ovat muuttuneet viime vuosien aikana hurjasti. Aikaisemmin e-kirjoja myytiin muutama hassu kappale verrattuna printtikirjoihin. Nyt se on ihan toisinpäin. 

Olen saanut itse valtavan paljon uusia lukijoita ja kuulijoita Storytelin ja BookBeatin kautta. Eikä - ainakaan vielä - printtikirjojen myynti ole absoluuttisesti laskenut. Tulevaisuus näyttää, kuinka siinä sitten lopulta käy, mutta ainakin tähän asti ääni- ja e-kirjojen kasvaneet markkinat ovat ropisseet jonkun verran ainakin tämän kirjailijan taskuun. Äänikirjoissa on tosin melkein aina pienemmät myyntiprovikkaprosentit kuin kovakantisissa kirjoissa, eli tuhat kuunneltua äänikirjaa tuo aika paljon vähemmän rahaa kirjailijalle kuin tuhat kirjakaupasta ostettua kirjaa.

Näin siis kirjailijan näkökulmasta. Mutta nyt hyppään lukijan ja kuuntelijan saappaisiin. Käytän äänikirjojen ja e-kirjojen kuluttamiseen pelkästään iPhonea, eli keskityn tässäkin jutussa nyt vain mobiilisovelluksiin. 


Äänikirjat puhelimeen - palveluiden vertailua


Elisa Kirja - äänikirja kerallaan isosta valikoimasta

Tämä oli minulle se ihan ensimmäinen cd-vapaa tapa kuunnella äänikirjoja ja lukea e-kirjoja. Tämän blogin historian ensimmäinen yhteistyöpostus oli viisi vuotta sitten hauskasti juuri Elisa Kirjan kanssa. Tuon postauksen jälkeen Elisa Kirjakin on kehittynyt paljon. Mobiiliapplikaation ansiosta mitään tiedostoja ei tarvitse siirrellä koneelta kännykkään, vaan kirjoja voi lukea ja kuunnella suoraan luurista Elisa Kirjan omalla sovelluksella.


Elisa Kirjassa äänikirjat ja e-kirjat ostetaan kirja kerrallaan. Suosittujen uutuusdekkareiden äänikirjat ovat vähän alle parikymppiä kappale, mutta valikoimassa on myös alle viiden euron äänikirjoja. 

En itse tällä hetkellä käytä Elisa Kirjaa kovinkaan aktiivisesti, koska luen tai kuuntelen kuukaudessa enemmän kuin kaksi teosta ja silloin lukuaikapalveluiden kuukausimaksu tulee paljon halvemmaksi.  Elisa Kirja sopii parhaiten heille, joille äänikirjojen ja e-kirjojen kulutus on satunnaisempaa.

Mobiiliapplikaatio on suhteellisen helppo käyttää sen jälkeen kun teoksen on saanut siirrettyä omaan digitaaliseen kirjahyllyyn. Lukuaikapalveluihin tottuneelle tuntuu hieman kömpelöltä ostaa ensin kirja ja siirtää se sitten sovellukselle kokonaan ennen kuin sen voi kuunnella. 


Elisa Kirjassa plussaa on iso valikoima: täältä löytyy julmetusti ääni- ja e-kirjoja, vanhoja klassikoita ja uutuuksia. Huomasin dekkarikirjailija Jarkko Sipilän instassa, että häneltä on vähän aikaa sitten ilmestynyt uusi kirja. Sipilän dekkariuutuus on minulle vähän samanlainen kesänaloitusriitti kuin joillekin järvessä uiminen. Mutta voih, sitä kirjaa ei löytynyt Storytelistä eikä BookBeatista, mutta Elisa Kirjaan se oli jo tullut. Nyt pitää vain miettiä, pitäisikö ensimmäisen kerran yli vuoteen ostaa digiteos Elisa Kirjan kautta. Uusi Takamäki-dekkari kyllä hokuttelisi ja kuuluisi kesään.

BookBeat - äänikirjabuffet eli kuuntele kuukausimaksua vastaan niin paljon kuin ikinä jaksat

Tämä on lukuaikapalvelu, eli palvelun käytöstä maksetaan kiinteää kuukausisummaa, ja sillä summalla kaikki palvelun äänikirjat ja e-kirjat ovat käyttäjän kuunneltavissa ja luettavissa. Kuukausimaksu on 16,90 €, eli jo parinkin uutuusäänikirjan kuuntelu kuukaudessa tekee tästä edullisemman palvelun kuin Elisa Kirjasta. BookBeatin kanssa olen tehnyt blogiyhteistyön joku aika sitten. Se juttu äänikirjoista ja niiden kuuntelemisesta löytyy täältä.


BookBeatin sovellus on todella helppo käyttää. Kun palveluun on kirjautunut ja ladannut sovelluksen puhelimeen, voi saman tien alkaa kuunnella ja lukea. Sovellus ehdottaa kiinnostavia teoksia kuunteluhistorian perusteella ja sovelluksen hakemistoon on koottu eri teemojen alle kirjasuosituksia.  


Sovellus muistaa mihin kohtaa kirjaa viime kuuntelukerralla jäi ja avaa sen oikeasta kohdasta. Kirjanmerkeistä ei siis tarvitse huolehtia itse. Sovelluksessa on "hyppäysnapit" eteen ja taakse, joilla voi hyppiä kuuntelemaansa äänikirjaa eteen tai taaksepäin 15 sekuntia kerrallaan. Tämä on todella hyödyllinen toiminto, jos huomaa tipahtaneensa kärryiltä tai tulee liian jännittävä kohta jossain trillerissä ja on yksi pimeällä ulkona kävelemässä ja haluaa hypätä jonkun lähestyvän kauhunhetken yli. Äänikirjaa voi myös liu'uttaa eteenpäin ja taaksepäin niin paljon kuin haluaa. Jos nyt joku haluaisi palata aivan lopusta ensimmäisen kymmenen minuutin kohdalle, se on helppoa.

Storytel - bonuksena omat tasokkaat äänikirjasarjat

Voin sanoa tästä kaiken saman, minkä BookBeatista. Käyttökokemus on yhtä hyvä. Sovellus toimii samalla tavalla. Storytelissä voi - aivan kuten BB:ssäkin - ladata teoksia halutessaan myös laitteelleen. Se on kätevää silloin kun nettiyhteyttä ei ole. Lataankin aina ennen lentoa yhden äänikirjan puhelimeen kuunnellakseni sitä matkan aikana. Säästääkseni puhelimen muistia poistan ladatun teoksen kun pääsen jälleen nettiin. Storytelin kk-maksu on lähestulkoon sama kuin BookBeatissa: tätä juttua kirjoittaessa 16,99 €.

Storytelissä on kuitenkin yksi hauska juttu, jota BookBeatissa ei ainakaan vielä toistaiseksi ole. Storytel tuottaa omia äänikirjasarjoja. Idea on vähän sama kuin Netflix-sarjoissa. Joku tietty äänikirja on siis tehty vain Storytelille, ja tätä Storytel Original -äänikirjaa ei voi kuunnella muualla. Storytel Original -sarjat on tehty nimenomaan äänikirjoiksi eli ne on kirjoitettu siten, että ne ensisijaisesti kuunnellaan. On tosi jännää huomata, kuinka äänikirjan yleistyminen muokkaa osaltaan kirjallisuutta. Ehkäpä joku kirjallisuudenopiskelija tekee tästä aiheesta joku päivä gradun. Se olisikin mielenkiintoista lukea!


Kevään aikana esimerkiksi Miina Supiselta ja Laura Paloheimolta on molemmilta tullut Storytel Original -äänikirjat. Vielä en ole ehtinyt kuunnella kumpaakaan, mutta aikomukseni on kesällä se tehdä. Yhteen Storytel Original -sarjaan olen jo tutustunut; Marko Kilpi on rikoskirjailija, jonka teoksista tykkään paljon. (Lue esimerkiksi täältä kirjoittamani juttu hänen Kuolematon-kirjastaan ja täältä juttu siitä, kun Marko Kilpi oli Unelmaduunarit-podcastimme vieraana kertomassa kirjailijan- ja poliisintyöstään). Marko Kilven rikoskirjauutuus on moniosainen sarja Undertaker, joka on muuten ihan helvetin hyvä! Kirjoitan sarjasta oman postauksen joskus tulevaisuudessa, mutta sanonpa vaan, että dekkarien ystävien on ihan pakko kuunnella tämä. Ette tiedä mitä missaatte, jos ette kuuntele.

Undertakerien perusteella Storytel Original -sarjat on tuotettu todella hyvin. Äänenlaatu on erinomainen, äänimaailma aivan toisenlainen kuin äänikirjoissa yleensä ja äänikirjan lukijaan on satsattu paljon (esimerkiksi Undertakerin ensimmäisen osan lukijana on kerrassaan loistava äänikirjalukija Pirkka-Pekka Petelius).

Executive summary:
- Elisa Kirja on paras, jos luet/kuuntelet pari vanhaa tai yhden uutuuskirjan kuukaudessa. Tai haluat sen Jarkko Sipilän uusimman äänikirjana! Hieman kömpelö mobiilisovellus, koska kirja pitää aina ladata omaan virtuaalihyllyyn ennen kuin sitä pääsee kuuntelemaan tai lukemaan.
- Storytel ja Bookbeat ovat yhtä helppoja ja nopeita käyttää. Kuuntelu ja lukeminen toimii samalla tavalla molemmissa sovelluksissa. Storytel on muutaman sentin kuukaudessa kalliimpi, mutta siellä kiinnostavat minua etenkin suomalaiset Storytel Original -äänikirjasarjat. En osaa sanoa kumpi on palveluista on parempi, joten maksan molemmista.

Tällä videolla pieni näyte Storytel Original - äänimaailmasta. Kyseessä on Undertaker-sarjan mainosvideo.

Äänikirjat ilmaiseksi

Haluaisitko kokeilla äänikirjoja? Suosittelen, et varmasti kadu. Tai ehkä läheisesi katuvat, koska kuljet kohta kotona langattomat luurit korvilla, et kuule enää lainkaan mitä muut sanovat ja törmäilet seiniin vauhdikkaissa juonikäänteissä. Äänikirjoihin on nimittäin niin helppo jäädä koukkuun... Voi olla ihan asiallista päättää, että äänikirjat kuuluvat vain lenkkipolulle, työmatkoille, autossa kuunneltaviksi tai matkalle mukaan.

Minulla ei ole antaa teille omaa tutustumiskoodia näihin palveluihin, mutta onneksi muutamalla bloggaajakollegalla näyttäisi olevan. 

Project Mama -blogin Katja aloitti kirja-aiheisen podcastin, jonka yhteistyökumppanina on BookBeat. Koodilla kirjapodcast saat yhden kuukauden maksutonta kokeiluaikaa. Sen jälkeen tilaamisen voi lopettaa eli ostopakkoa ei ole.

The Good Morning -blogin Kaisa kirjoitti vastikään Storytelistä ja vinkkasi 30 päivän maksuttomasta koekäytöstä, johon pääsee täältä.

Elisa Kirjassa on menossa juhannuskalenteri, jossa on joka päivä juhannukseen asti uusi tarjous. Tänään tarjolla oli mm. Jare Tiihosen elämänkertakirja JHT muutamalla eurolla. 

Kuunteluiloa!

Tunnisteet: ,