Unelmaduunarit-podcast: Kaisu Jouppi ja ne ilmaiseksi tehtävät työt

Heipparallaa. Tässä epäuskoisena katsoin äsken kelloa ja pirulainen, maanantai vetelee jo toiseksiviimeistä tuntia. Jokseenkin työläs päivä takana. Vaikka miten yritin aikatauluttaa hommat, tavaraa vuotaa reunojen yli ja hoidettavien hommien kasa huojuu sen verran voimakkaasti, että siitä ei tohtisi päästää irti ollenkaan.


Parskaaalia ja porkkanaa. Aiettä, mutta tämä kuva naurattaa aina vaan. (Kuva: sannimaria)

Halusin kuitenkin ennen nukkumaanmenoa vielä kirjoittaa ihan lyhyesti rahasta ja työnteosta. En rahasta vain rahan takia tai töiden tekemisestä vain rahan takia, vaan sen oikean tasapainon löytämisestä. Jokainen varmasti haaveilee siitä mukavuusalueesta, jossa töitä ei ole liikaa, mutta niitä on työn mielekkyyden ja toimeentulon kannalta tarpeeksi. Sen paikan etsinnässä yksi tärkeimpiä juttuja on oman työn hinnoittelu eli se, miten paljon rahaa saa mistäkin työsuoritteesta.

Kuukausi- tai tuntipalkkaa nauttiva työntekijä neuvottelee palkan työsuhteen alussa ja sitten sitä toivottavasti muistaa yrittää hinata korkeammaksi sopivin väliajoin. Freelancerit ja yrittäjät hinnoittelevat jokaisen erikseen tilattavan työn erikseen. Ehkä muistat Unelmahommissa-kirjan, jonka kirjoitin Lähiömutsin Hannen kanssa? Kirjoitin kirjassa yhden luvun työn hinnoittelusta eli siitä, kuinka niitä kivoja töitä tekemällä saa rahaa. Olen saanut tuosta luvusta tosi paljon hyvää ja kannustavaa palautetta lukijoilta. On kiitelty konkretiasta ja realistisuudesta ja eteenpäin auttavista ideoista.

Olemme molemmat Hannen kanssa kokeneet, että tuo aihe vaatii lisäkäsittelyä, koska se on monelle kompastuskivi. Myös minulle itselleni. Vieläkin tulee hetkiä, jolloin huomaan tehneeni myymäni työjutun hinnoittelun ihan päin puuta.  Ja tulee tilanteitta, joissa on aliarvioinut tiettyyn juttuun menevän aikamäärän (esimerkiksi siitä syystä olen edelleen täällä työhuoneessani, vaikka kello on jo yli kymmenen. Aliarvioin ihan täysin yhden työprojektin tunnit. Noh, tässähän oppii.)

Oma unelmien työ saattaa löytyä helpostikin, tai pienen etsinnän jälkeen, mutta mitenpä se rahan teko sitten. Mitä kaikkea pitäää ottaa huomioon ja mitä nyt ainakaan ei saa tehdä. Miten löytää se juuri oikea määrä töitä ja saada se hinnoiteltua juuri oikealla tavalla, että työpäivät eivät veny liian pitkiksi, raha ei lopu kesken ja talous pysyy ainakin jotenkuten kasassa. Kuinka omaa osaamista myydään? Mistä saa jeesiä? Miksi tämä hinnoitteluasia on niin vaikeaa välillä, ihan näin viidentoista yrittäjävuoden jälkeenkin.

Hanne kävi jututtamassa Kaisu Jouppia.

Koska tarve tällaiselle tiedolle on suuri, olemme siis - tadaa!! - tekemässä Unelmahommissa-kirjalle itsenäistä jatko-osaa, joka keskittyy juurikin näihin aiheisiin. Apuraha on jo saatu ja kuitattu, eli kirja on tulossa. Kerromme välittömästi listää, kun ilmestymisaikataulu on lyöty lukkoon.

Tämänpäiväisessä Unelmaduunarit-podcastissa puhumme nimenomaan rahasta. Tarkemmin sanottuna keskitymme siihen,  että onko järkeä tehdä töitä ilmaiseksi. Onko mitään tilannetta, jossa kannattaa antaa ammattiosaamistaan ja aikaansa johonkin, mistä ei saa palkkaa nyt tai ei ehkä koskaan? Kannattaako ilmaisia hommia tehdä "näkyvyyden" takia, ikään kuin investointina tulevaisuuteen? Tai kannattaako niitä tehdä ihan vaan omasta fiiliksestä ja halusta osallistua johonkin tärkeäksi kokemaansa asiaan?

Vieraanamme on valokuvaaja Kaisu Jouppi, joka kertoo oman näkökulmansa asiaan. Mielenkiintoinen jakso luvassa, kehtaan väittää.

Tästä pääset kuuntelemaan (tai acastin sovelluksesta tai älypuhelimen podcast-sovelluksesta):



Tässä muiden tähän mennessä ilmestyneinen Unelmaduunareiden jaksot, klikkaa sieltä kuunteluun aihe, mikä sinua eniten kiinnostaa. Linkki vie suoraan jaksoon.


Tunnisteet: , ,