Islannin-matka onnistuu, kunhan...

Kuinka tehdä täydellinen reissu Islantiin? Matkavinkit laavakökkäreelle? Mikä on tärkeintä tietää, kun menee Islantiin?


Olin neljän päivän mittaisella työmatkalla Islannissa Icelandairin kutsumana. Tuolla reissulla huomasin sen saman minkä Islannissa matkaillessa aina.

Täällä on melkein liian ihanaa! Tekee mieli ottaa sata pankkilainaa ja ostaa mökki jokaisen vuonon pohjukasta.


Se on nimittäin sellainen juttu, että koen lujaa kotiseuturakkautta Islantia kohtaan. Tämä on minulle juuri oikea maa asua. Aina kun täällä reissaa, sydämessä läikähtelee ja jalkojen tekee mieli askeltaa nopeammin. 

Joka puolella on samaan aikaan niin kaunista, yllättävää, rajua ja rauhallista. Jokainen sekunti on aistit täyttävä seikkailu. Hiton kivaa. Semmoista täällä minun mielestäni on.

Islannissa matkailusta voisi sanoa niin paljon, että se juttu ei ihan heti loppuisi. Minulla on muistikirjassa päivätty lista Länsivuonojen mielestäni parhaista paikoista ja monta syytä sille, miksi tähänkin kolkkaan kannattaa tulla. 

Kerron ne jutut aivan pian. Ennen sitä on kuitenkin paikallaan sanoa pari sanaa siitä, mitä kannattaa muistaa ennen kuin lähtee matkalle Islantiin.


1. Älä kiirehdi. Islanti ei ole autossa istumista varten vaan sitä varten, että auton voi pistää parkkiin johonkin kivaan paikkaan ja olla vaan. Kuunnella vesiputouksen kohinaa, katsella lintuja ja hengitellä ilmaa vuonon rannalla kaiken sen kauneuden keskellä. Älä siis yritä kolmessa päivässä nähdä koko saarta. Keskity, karsi ja yksinkertaista. Aja mieluummin vaikka yhteen kylään ja pysy siellä.


2. Älä stressaa, ettet ehdi kaikkea. Kukaan ei ehdi, ikinä. Noin 15 vuoden ja kymmententuhansien matkakilsojen jälkeen minäkin näen täällä aina jotain uutta. Tällä kertaa Flateyrin kylän naapurissa olevan vaalean hiekkarannan. En tiennyt, että sellainenkin paikka täällä on, jossa on yhtä aikaa lunta, vaaleaa hiekkaa, korkeita vuoria ja matala merenranta.

Menee siis Islannissa ihan minne tahansa, aina näkee jotain odottamattoman hienoa. Vääriä kohdevalintoja on onneksi vaikea tehdä.


3. Älä suorita. Jokaista Instagrammissa hehkutettua putousta, kanjonia tai kylää ei tarvitse nähdä. Usein se mitä omin silmin näkee on paljon hienompaa kuin sen mielikuvan jahtaaminen, jonka joku on jälkikäsitellyt ig-feediinsä. Älä kahlaa läpi ainakaan liian pitkää listaa, vaan nauti ja hidasta. Sieltä se oikea Islanti löytyy. Jää siis aamupäiväksi juttelemaan majatalon omistajille sen sijaan että ryntäät aamuseitsemältä tien päälle kohti seuraavaa must see -kohdetta. 

Laitan seuraavassa postauksessa omia vinkkejäni Länsivuonoille, mutta ota ne inspiraationa, älä suorituslistana.


4. Keskity maisemiin, mutta vielä enemmän ihmisiin. Islantilaiset ovat ihanan hullua kansaa, juuri he ja heidän tarinansa tekevät tästä maasta erityisen matkakohteen. Länsivuonojen-matkamme hienointa antia olivat keskustelut erään Birnan kanssa. Hän kertoi riksamatkoistaan Intian halki ja jeeppireissuistaan pitkin Islantia. Kuulin myös kaikki parhaat jutut paikallisesta saunasta ja Isafjördurissa asuvista suomalaisista.


Ihana matka, ihana Islanti!

Matkan tarjosi: Icelandair. Icelandair lentää Helsingistä Islantiin joka päivä ja kesäsesongilla kahdesti päivässä. Jos lennät Yhdysvaltoihin tai Kanadaan, Icelandair tarjoaa mahdollisuutta lisämaksuttomaan stopoveriin Islannissa. Muutaman päivän aikanakin ehtii nähdä paljon (mutta älä yritä nähdä liikaa.)


Tunnisteet: , ,