Ahtaat hammasvälit ja kiillevaurio - mikä avuksi?


Kaupallinen yhteistyö Listerine ja Suomen Blogimedia

Hampaani eivät ole lähellekään parasta sorttia. Minulla on synnynnäinen kiillevaurio ja sen takia hampaani reikääntyvät todella helposti.


Kiillevaurio tarkoittaa siis sitä, että kiillettä ei ole tarpeeksi suojaamaan hampaita ja siksi ne reikiintyvät, murenevat ja kellertyvät. Tälle ei vain voi mitään. Huolellisinkaan harjaus ei lopeta reikiintymistä tai valkaise hampaita. Laitoin muutama vuosi sitten etuhampaisiini muovilaminaatit suojaamaan vaurioituneita etuleegojani.

Tilannetta ei auta mitenkään se, että hammasvälini ovat todella ahtaat. Se tekee hampaiden puhtaanapidon vaikeaksi. En voi käyttää kovin ohutta hammaslankaa, koska kiinni jäädessään se katkeaa saman tien. Liian leveä hammaslanka taas ei sovi, koska se ei mahdu menemään hammasväleihin. Olen löytänyt pari hammaslankatyyppiä, joita pystyn käyttämään ongelmitta. Hammastikkuja tai hampaanväliharjoja suositteli lisäavuksi hammaslääkärikin, mutta en ole löytynyt sopivan pientä kokoa. Hampaiden ja hammasvälien huolellinen puhdistus olisi tässä tilanteessa todella tärkeää, koska kiilteen "suojapanssaria" on niin vähän ja ahtaisiin väleihin jää helposti epäpuhtauksia.

Puunaan hampaitani huolella. Harjaan kahdesti päivässä ja hammaslankaan joka ilta, mutta reikiä tulee silti joka vuosi lisää. Vanhat jo  paikatut kasvavat ja uudet ilmestyvät. Juurihoito on tehty kolmeen hampaaseen. Käyn hammaslääkärin tarkastuksessa 1–2 kertaa vuodessa, kuvat otetaan vuosittain.

Tajusin tuossa, itse asiassa Listerinen väläytellessä blogiyhteistyötä, että minä en ole koskaan aikaisemmin kokeillut suuvettä. En oikein itsekään tiedä, miksi. Harjaaminen ja lankaaminen ovat olleet tärkeimpiä hampaidenhoitorutiinejani, mutta suuvesi saattaisi täydentää hoitoa. Purskutellessahan hoitavia ainesosia menee sinnekin, minne hammaslanka tai harja ei välttämättä joka kerta - jos koskaan - ulotu: ienrajaan, kaikkien hampaiden kaikkiin sopukoihin, ylähäältä ajas ja oikealta vasemmalle.

Suuvesi raikastaa hengityksen ja tuo suuhun jäätävän freesin olon, mutta ennen kaikkea oikeanlainen suuvesi puhdistaa ja hoitaa hampaita. Osa suuvesistä myös ehkäisee reikien ja hammaskiven syntymistä. Listerinen suuvesissä on mm. eteerisiä öljyjä ja fluoria, ja näiden ansisosta reikiintymisen uhka ja plakin määrä pysyvät pienempinä. 130-vuotiaalla Listerine-suuvedellä on useita tuotevaihtoehtoja. Testasin niistä kolmea.

Koska suuvettä ei saisi ottaa suoraan pullosta, käytän sopivan pientä snapsilasia. Tsing-tsing.


Listerine Advanced Whiteä on kehunut moni, joka kärsii hampaiden tummentumista. Minun makuuni tämä suuvesi oli kuitenkin liian voimakas. Sitä paitsi valkaisulupaukset eivät valitettavasti toimi minulle: hampaani kellertävät, koska niistä puuttuu kiillettä. Kiillevaurioinen ei hyödy valkaisuhoidoista. Mutta jos hampaat olisivat muuten terveet ja hyväkuntoiset ja niissä olisi vaikkapa tupakan tai kahvin aiheuttamia tummentumia, valkaisevista tuotteista saattaa olla hyötyä. Tämä tuote lupaa vaaleampia hampaita jo kahdessa viikossa ja ainakin tuotteen käyttöön ottanut Salla kertoi hampaiden värin kirkastuneen suuveden ansiosta. 

Listerine Total Care Zero taas oli paljon miedompi. Lievempi maku johtuu siitä, että tuote on täysin alkoholiton. Eteeriset öljyt ovat peräisin mm. timjamista, eukalyptuspuun lehdistä ja piparmintusta. Bakteereja torjuvat öljyt ehkäisevät plakin syntymistä. Tuotteen fluori ehkäisee reikiintymistä ja sinkkikloridi hammaskiven muodostumista. Listerinet sisältävät 0,05 % fluoria, mikä WHO:n mukaan soveltuu hyvin päivittäiseen käyttöön henkilöille, joiden kariesriski on suurentunut. Tätä hennon vaaleanpunaista Total Care Zeroa purskutan suussa puolisen minuuttia aamuin ja illoin heti hammaspesun jälkeen.

Kuvausrekvisiitasta tehtiin myöhemmin illalla mojitoja.

Listerine Zero on  näistä kaikista kolmesta se miedoin vaihtoehto. Se ja tuo edellinen sopivat myös lapsille, mutta vain sen ikäisille, jotka osaavat varmasti sylkäistä suuveden pois purskuttelun jälkeen (ohjeissa suositellaan alaikärajaksi kuutta vuotta). Esikoinen  - joka on perinyt tämän perhanan kiillevaurion minulta - on harjaamisen lisäksi ahkerasti harjoitellut vuosien saatossa lankaamista. Jossain vaiheessa voisi olla varmasti hyvä idea täydentää hampaiden hoitoa suuvedellä.

Tämän jutun kirjoittamista varten selailin nettiä ja lueskelin kokemuksia suuvesien käytöstä. Suuvedet näköjään jakavat mielipiteitä ja osa pitää niitä turhina tuotteina. Muutamissa jutuissa on noussut esiin epäilys suuvesien ja syöpäriskin yhteydestä, mutta tätä väitettä ei tutkimus ole todistanut todeksi (Lääkelaitoksen tutkimuskatsaus vuodelta 2009). Suuvesi ei tietenkään yksinään riitä hampaiden hoitokeinoksi, vaan se täydentää harjausta ja hammaslankausta. Kaikki mikä auttaa minimoimaan reikiintymisen, plakin ja hammaskiven määrää on minulle tervetullutta. Niinpä tämä suuvesikokeilu paljastui yllättävän hyödylliseksi ja käyttöön jää tuo Total Care Zero.

Tunnisteet: , ,