Vitanallet eli nerokkaat nallevitamiinit


Toiveikas keittiönkaapintuijotus alkaa heti, kun aamupuurolautanen on syöty tyhjäksi. Lapset eivät halua poistua aamupalapöydästä ilman, että saavat päivän vitamiiniannoksen. Itse asiassa lapset syövät aamiaisen mahdollisimman nopeasti, jotta he saisivat vitamiinit todella pian.

Kaupallinen yhteistyö: Sana-sol ja Suomen Blogimedia



Tästä kaikesta on kiittäminen Valeäidin Hannea. Näin Hannen instassa viime vuoden puolella heidän kotinsa heittiön pöydällä värikkäitä nallen muotoisia monivitamiineja. Whattaa?

Ei hemmetti, noita oli saatava meillekin. Ne olivat kuulemma Vitanalleja. Ostin seuraavalla apteekkireissulla pari purkkia. Kun vitamiinilisävalmistaja Sana-sol kysyi, kiinnostaisiko minua valita heidän valikoimistaan joku meidän perheelle tärkeä tuote ja esitellä sitä lukijoille, olin kuulkaa jo eteisessä valmiina nallet kourassa.

En tiedä kuka tuotekehittelijä tämän kuningasidean takana on, mutta jonkun Kanarian-bonusloman hän on kyllä lopputuotteesta ansainnut. Keksiäpä nyt vitamiinivalmiste, jonka lapset rankkaavat haluttavuudessa samalle tasolle irtokarkkien kanssa. Että terkkuja vaan sinne pääkonttorin uumeniin! 



Meillä on aina annettu lapsille vitamiinilisiä. Aurinko paistaa näillä leveysasteilla kitsaasti talvisin ja se talvi on toivottoman pitkä. Vaikka ruokavalio on suhteellisen monipuolinen, siitä ei välttämättä kuitenkaan saa tarpeeksi kaikkia tarvittavia vitamiineja. Talvisin vain salaatit, tomaatit, mausteyritit ja kurkut ovat tuoreita, muut tuodaan pitkän merimatkan takaa. Vitamiinilisät paikkaavat ne tilanteet, kun ravinto ja ympäristö eivät yksinään riitä antamaan kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Yksi oleellisimmista vitskuista näissä vitamiinilisissä on D-vitamiini. Täällä Islannissa lapsille suositellaan D-vitamiinilisiä vauvasta asti ihan kuten Suomessakin. Islannissa D-vitamiinisuositus tosin on paljon korkeampi kuin Suomessa, joten me annamme Vitanallejen lisäksi lapsille myös kalaöljyvalmistetta (päiväkodissa kalaöljy annetaan automaattisesti aamiaisen kanssa, ellei sitä erikseen kielletä).


Vitanallet muistuttavat ulkonäöltään ja maultaan hedelmänalleja. Ne ovat pehmeitä ja pureskeltavia ja maistuvat makean hedelmäisille. Mutta ne eivät siis ole karkkeja. Vitanallet ovat monivitamiinilisä, eikä niitä saa vetää puolta purkillista kerralla. Esikoinen tajuaa tämän jo, eikä vaadi yhden nallen jälkeen toista, mutta pampulaa joudun vähän huijaamaan. Hän ei ole koskaan nähnyt vitamiinipurkin sisälle, mutta uskoo ainakin vielä, että joka aamu sinne on ilmestynyt vain kaksi nallea: toinen isosiskolle ja toinen hänelle.

Vadelman-, mustikan- ja appelsiininmakuisissa nalleissa on yhdeksää tärkeää vitamiinia: A- ja D-vitamiinia, E-vitamiinia, C-vitamiinia, niasiinia (B3-vit.), B6-vitamiinia, foolihappoa, B12-vitamiinia ja biotiinia. Vitamiinilisä on makeutettu maltitolisiirapilla. Nallet sisältävät liivatetta eli tuote ei sovi vegaaneille.


Ainoa huono puoli näissä on se, että vitskuja annostellessa tulee itselle ihan järjetön karkkihimo. Vitanalleja saavat toki aikuisetkin popsia. Yli 11-vuotiaille annoskoko on kaksi nallea vuorokaudessa, ja 3–10-vuotiaden vuorokausiannos on yksi nalle. Näiden vitamiinien ansiosta meillä on joka päivä vähän nallekarkkipäivä eikä aamiaisen syömisen kanssa vetkutella.  Sanoisin, että jatkoon menee!

Lisää juttua vitskuista ja muista ravintolisistä:
Katja kävi mittaamassa D-vitaaminitasot ja yllättyi. Syy talviseen väsymykseen ja viluun selvisi.
Mutsie-blogissa juttua D-vitaamineista.
Esko ja raudanpuute.
Huimaako? Tuntuuko olo heikolta? Kuiva iho, haperot hiukset? Ehkä kyse on niinkin yksinkertainen juttu kuin raudanpuute. Tästä kirjoitti Kaisa Si Moda -blogissaan.
Malenamista löytyy juttu perheen monivitamiineista (ruotsiksi).

Tunnisteet: , , , ,