Pysy lujana, lue hulluna


Pää virkeänä jaksaa monenlaista. Muun muassa näitä loputtomia lumimyrskyjä, pimeitä aamuja, kadonneen vasemman hanskan metsästystä, oikeanvärisen hiuslenkin etsintää ja lainehtivaa työpöytää... Viime vuosina aikaa lukemiselle on jäänyt koko ajan vähemmän. Paikkaan sitä äänikirjoilla (iso jess niille!), mutta välillä kaipaan omin silmin lukemista ja kirjan pitämistä käsissä.

Kaupallinen yhteistyö: Arla Protein Greens ja Suomen Blogimedia


Tänä vuonna päätin ottaa kirjojen lukemisen takaisin arkirutiineihin ja Arlan pyynnöstä tein siitä ohjelman. Jep. Ilman aikataulutusta ja suunnittelua elämässäni tapahtuu hyvin vähän mitään "minun omia juttuja" ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että omaa aikaa on niin pirun vähän.

Niinpä tein 12-viikkoisen ohjelman, jonka avulla toin lukemisen takaisin iltoihini. Tämä saattaa ehkä kuulostaa teistä aika pimeältä, mutta aloitin koko homman ottamalla toiseen käteen kirjan ja toiseen sekuntikellon. (Tiedän, kirjoja esi saisi lukea kiireessä, mutta nyt oli tärkeää selvittää lukuvauhti.) 


Luin kahdesta erityyppisestä kirjasta sata sivua ja otin aikaa kellolla. Kello kertoi, että aikaa sadan sivun lukemiseen meni keskimäärin noin 1 tunti ja 30 minuuttia. Toinen kirjoista oli nopeasti etenevä dekkari, toinen polveilevien lauseiden proosaa.


Perusromsku on syönyt noin 250–300 sivua tekstiä. Jos mielin lukea kirjan viikossa, siihen on varattava joka viikko neljä ja puoli tuntia aikaa. En ehdi lukea joka ilta harrastusten, sukulaisvierailujen ja perjantain yhteisen perheuintihetken  takia. Mutta tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin pystyn nyhtäisemään illasta reilun tunnin lukemiseen. Sen pitäisi riittää. 


Ja näiden kuluneiden viikkojen valossa olen huomannut, että se on riittänyt. Kirjailtoina en ole katsonut Siltaa Areenasta, vaikka kuinka olisi tehnyt mieli. En ole tehnyt myöhäisillantöitä, en lajitellut sukkalaatikkoja (no en kyllä lajittele muutenkaan), tehnyt ruokaostoksia netissä tai roikkunut Facebookissa väittelemässä asioista. Sen sijaan olen noudattanut ohjelmaa. Eli mennyt aikaisin sänkyyn, sytyttänyt lukulampun ja avannut kirjan.

Olen tänä vuonna lukenut kahdeksan kirjaa eli olen hieman edellä aikatauluani. Kuinka ihanaa!


Arlan uudenvuodenlupaussivustolta löytyy mm. tämä oma 12 viikon lukuohjelmani kokonaisuudessaan. Sen saa ilomielin nyysiä omaankin käyttöön.

Mahtavia lukuhetkiä, missä sitten ikinä olettekin!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: , , , ,