Onnellisten lasten isät ovat vanhempainvapaalla

Suomessa on näköjään jälleen kerran pinnalla keskustelu vanhempainvapaiden järkevästä jaosta ja muutoksista, joita systeemi vaatisi.  Katja kirjoitti terävän jutun Äidit, jotka vastustavat isyysvapaita blogiinsa tästä aiheesta eilen. Suosittelen lukemaan ihan ensiksi sen - olemme tästä aiheesta nimittäin täsmälleen samaa mieltä. Kehotan lukemaan myös ne blogijutun perässä olevat kommentit, jotka valaisevat aika hyvin myös sitä vasta-argumenttipuolta.Olen itse sitä mieltä, että ainoa tapa muuttaa lapsiperhe-elämän ympärille kietoutuneita rakenteita ja parantaa molempien sukupuolten asemaa yhteiskunnassa niin kotiarjessa kuin työmarkkinoilla on korvamerkitä osa vanhempainvapaista iseille.

Perheiden vapaa valinta ei valitettavasti tässä asiassa ole toimiva reitti. Katsokaa vaikka tätä alla olevaa tilastoa, joka näyttää, kuinka suuren prosenttiosuuden isät pitävät vanhempainvapaista eri Pohjoismaissa. 

Islannissa isät eivät käyttäneet vanhempainvapaita juuri ollenkaan ennen kuin vapaista korvamerkittiin osa heille. Nykyään se, että isä jää lasten kanssa kotiin, ei ole mitenkään huomionarvoinen tai erityinen juttu. Se on ihan tavallista perhe-elämää. Vanhempainvapaata saa tällä hetkellä yhteensä 9 kuukautta: äideille kolme, iseille kolme ja kolme kuukautta vanhemmat saavat jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla. (Ensi vuonna vapaiden kesto nousee 12 kuukauteen.)


Eikä täällä kukaan (ainakaan enää) länkytä mistään perheiden valinnanvapaudesta tai kauhistele valtion tunkeutumista ihmisten yksityisiin asioihin. Toki saa jäädä kotiin vanhempainvapaiden jälkeenkin, mutta siitä ei valtio kuitenkaan maksa kenellekään mitään. 

Ja se joka on huolissaan lasten edusta, niin tiedoksi: Islannissa on UNICEFin tilaston mukaan maailman kolmanneksi onnellisimmat lapset. Joten ei se nyt ihan pieleen ole mennyt.

Tunnisteet: , ,