Pari kappaletta islantilaista vaatesuunnittelua

Suomalaisista vaatteista on täällä blogin puolella ollutkin aika paljon juttua, mutta nyt on paikallaan esitellä pari kappaletta islantilaista vaatesuunnittelua. Tuulisella laavasaarella luodaan nimittäin paljon muutakin paikallista designia kuin niitä paljon puhuttuja lopapeysoja eli villapaitoja.Meidän naapurustossa eli Reykjavíkin vanhassa keskustassa on useampia paikallisen nuoremman suunnittelijapolven pyörittämiä vaatekauppoja. Yksi suosikeistani on KIOSK (Ingolfsstraeti 6), jonka valikoimista löytyy vaatteita naisille: puseroita, housuja ja juhlamekkoja. Valikoima vaihtuu usein ja tarjolla on jatkuvasti noin tusinan verran islantilaisia indie-merkkejä. Kyseinen kauppa on muodin ystävän must-käyntikohde. Kävin siellä vastikään täydentämässä vaatekaappini melko vaatimatonta paitavalikoimaa. 

Tuo vaalea ylemmissä kuvissa näkyvä raakasilkkinen kauluspaita on Milla Snorrasonin, jonka omistaa islantilainen vaatesuunnittelija Hilda Gunnarsdóttir. Design-merkin nimi on peräisin Hildan isoäidin siskolta. Tämä silkkipaita on kauluspaidaksi poikkeuksellisen mukava päällä: se ei purista eikä kiristä mutta ei näytä silti teltalta. Silkki on hauska materiaali: se lämmittää, mutta ei hiosta. Koska kangas on melko paksua, tämä ei ryppyynny ihan helpolla. Ihan kätevä ominaisuus, sillä en omista silitysrautaa. Pusero on helmasta väljä ja pituudeltaan lyhyt eli sopii hyvin niin housujen kuin hameen alakaveriksi.


Sitten tuo toinen loimi, joka on aika poikkeus. Ylipitkä villapaita on ensimmäinen kokopinkkivaatekappale, mitä olen omistanut sen jälkeen kun aloitin yläasteen. Matsku on sekoitus merinovillaa ja tekokuituja eli se on massiivisesta koostaan huolimatta hyvin kevyt päällä. Tämä ei siis ole sellainen perinteisen lopapeysan kaltainen paita, vaan se sopii myös sisävaatteeksi ja mahtuu talvitakin alle. Olen ollut täällä Helsingissä työmatkalla tämän viikon ja käyttänyt puseroa iltaisin takin sijasta: väljä malli menee vaatteen kuin vaatteen päälle, ja kun aurinko lämmittää, se menee kassissa pieneen tilaan.  Pusakan merkki on Kyrja. Se lausutan kuin suomalainen kirja.  


Kuvat otti Hanne Valtari.

Tunnisteet: ,