Voide yskänrokon hoitoon

Kuumottaa, kuumottaa. Sitten tulee tunnottomuus, mitä seuraa kutina. Fak. Ei hemmetti, sieltä se taas tulee: yskänrokko. Joka kerta ottaa yhtä paljon päähän, kun omaan naamaan ilmestyy kolmas korva.


Olen kärsinyt yskänrokosta niin pitkään kuin muistan. Murrosiässä se saattoi nousta kasvoille useita kertoja vuodessa. Vuosien kuluessa vierailut ovat harvenneet, mutta eivät valitettavasti kokonaan poistuneet. Tuskin tämä vaiva koskaan edes kokonaan loppuu. Virus kun on kerran kehoon tullut se ei sieltä minnekään lähde.

No mitäpä tälle voi tehdä? Kysymys askarruuttaa noin joka toista teistä blogin lukijoistakin. Herpes Simplex -virusta (sori vaan, mutta kyllä minun mielestä "complex" kuvailisi tätä asiantilaa paremmin) nimittäin kantaa noin 60 % keski-ikäisistä suomalaisista. Se on hurja määrä.

Vastaus on aika helppo. Tälle ei voi tehdä yhtään mitään. Tuurista ja olosuhteista riippuu, kuinka usein virus aktivoituu ja nousee iholle. Minulle se ei tosin tule koskaan sattumalta. Triggerinä on joko flunssa, isompi väsymys tai stressi tai suuri muutos lämpötilassa. Saan patin naamaan nykyään noin pari kertaa vuodessa.

Huuliherpekseen on olemassa kaikenlaisia apteekista saatavia hoitovoiteita, ja minä olen kokeillut niistä useampaa. Zovirax auttoi yskänrokon hoidossa tehokkaasti kun olin alle parikymmpinen, mutta nykyään siitä on vain haittaa. Jos levitän paksua valkoista rasvaa sinisestä tuubista iholleni, venytän rakkulavaihetta eikä vaiva tajua lähteä lähde parissakaan viikossa.Viime vuodet olenkin turvautunut tymäkkiin peitevoiteisiin. Onneksi nykyään on olemassa niinkin peittäviä aineita, että kiusallisen näköistä rupea ei erota ihan läheltä eikä edes valokuvissa. Vaaleaa peittoa päälle ja rupiloinen häviää näkyvistä. Poissa näkyvistä on osittain pois mielestä. Siitä se sitten kuihtuu pois reilussa viikossa ilman että edes muistan asiaa joka hetki. 

No sitten tutustuin vuoden alussa muiden töideni kautta islantilaiseen Sóley-luonnonkosmetiikkasarjaan. Sarjan ensimmäinen tuote, Graedir-hoitovoide, on paksua vihreää balsamia pienessä purkissa. Markkinointiteksti lupaa sen toimivan vähän vaivaan kuin vaivaan.


"Tuote perustuu vanhaan, Sóleyn isoisän isän lääkesalvareseptiin, jota käytettiin parantamaan kaikkia vaivoja. Luomusertifioitu balsami valmistetaan edelleen alkuperäisellä reseptillä ja aina uudelleen se osoittautuu erinomaiseksi hoidoksi ihottumaan, psoriasikseen, ihoärsytyksiin, palovammoihin, ihotulehduksiin, vauvan vaippaihottumaan, hyönteisen pistoihin sekä pieniin haavoihin."

Kokeilin sitä ihan pokalla tässä kevään aikana huuliherpeksen hoitoon. Ja yllätyinpä itsekin, että se toimi. Siihen tuttuun, nenän ja ylähuulen väliselle alueelle ilmaantunut rakkula kutistui parissa päivässä ja häippäsi sen jälkeen näkyvistä. En tiedä oliko kyseessä hyvä tuuri vai oikeasti tehokas tuote, mutta hävisipä vaan. Toivon, että en joudu kokeilemaan tätä ihan heti uudestaan. Mutta kun niin käy, lupaan raportoida, kuinka kävi.

Sain tuotteen testiin maksutta. Sóleyn tuotteita saa Suomessa Stockan tavaratalosta ja Jolien verkkokaupasta*.

*) affiliate-linkki

Tunnisteet: ,