Mitä sinä haluaisit lukea matkaopaskirjasta?

Minulla on tässä erään kirjan käsikirjoitustyö loppusuoralla. Etsin osoitteita, varmistelen linkkien toimivuutta ja sen sellaista. Tripsteri Islanti -matkaopas ilmestyy elokuussa ja tekstimassa pitäisi saada paketoitua graafikkoa varten lähiviikkoina. Kerrankin voin sanoa, että hyvältä näyttää. Ei merkkiäkään loppuvaiheen paniikista.


Paitsi sitten se paniikki tuli!! Tietenkin. Koska minä tajusin eilen nukkumaanmennessä, että OLEN UNOHTANUT tehdä yhden tärkeän jutun, mitä olin suunnitellut koko kevään. Siis kysyä teiltä upeat lukijani, mitä kunnon matkaopaskirjassa ainakin pitäisi olla. Ja mikä aiheuttaa lukijalle slaagin. Koska sitähän minä en halua aiheuttaa.


Aloitan vähän kauempaa. Ei ole varmasti yllätys kenellekään, että nykyäänhän matkoja suunnitellaan ja valmistellaan paljolti netissä. Reissut ostetaan netissä, mutta ne myös suunnitellaan aika pitkälle täällä. Hotelleja haetaan lukemattomilla eri hakukoneilla, matkavinkkejä etsitään Tripadvisorista. Ja sitten on ne kaikki upeat matkablogit ja ympäri maailmaa digimatkalle vievät mahtavat Instagram-tilit. Eikä sovi unohtaa laadukkaita matkailulehtiä, joiden pariin moni vielä hakeutuu haaveilemaan matkoista. (Kirjoitin juuri itsekin Mondoon jutun Islannin kiertomatkasta, se löytyy nyt myös Mondon nettisivuilta, klik!.)


Diginä meidän oma Tripsteri-matkailumediammekin alkoi. Ensin perustimme matkailuaiheisen sivuston, jossa on meidän jokaisen itsemme testaamia matkakohdevinkkejä ja lyhyitä tarinoita eri kohteista. Vastaamme siellä myös lukijoiden kysymyksiin ihan kaikesta mahdollisesta, ravintoloiden aukioloajoista juna-aikataulujen selvittelyyn. Koimme kuitenkin tärkeäksi luoda myös matkaopaskirjasarjan. Ei matkan päällä välttämättä tee mieli roikkua kiinni älylaitteessa, vaan tekee mieli koskea kirjaa. Kirjaan voi tehdä merkintöjä ja ruudun tuijottelun sijasta on kivaa pitää välillä käsissään paperia. Sitä paitsi maailmalla reissatessa tulee edelleen vastaan paikkoja, joissa ei ole wifiä tai mobiiliyhteyttä. 

Kirjoittamani Mondo Islanti -opas oli tosi suosittu ja saan siitä vieläkin paljon kiitoksia Islannin-matkaajilta, vaikka opasta ei enää voikaan ostaa mistään. Tripsteri Islannista tulee jotain samantyylistä, mutta kauttaaltaan päivitetty, joistakin paikoista karsittu mutta toisaalta myös täydennetty matkaopaskirjakaveri. Siitä tulee nimenomaan lukijan kaveri. Olen kirjoittanut myös kaikki sellaisetkin matkavinkit, joita antaisin parhaille ystävilleni, jotka ovat tulossa matkalle Islantiin joko ensimmäistä tai 15. kertaa (luonnollisesti eri vinkit, heh).


Tiedän, että tätä kirjaa tarvitaan. Tiedän, että sisältö on kunnossa. Mutta silti mieleni valtasi eilen illalla sellainen pieni epäilyksen siemen. Että mitähän hittoa jos olenkin unohtanut jotain todella oleellista!

On paljon parempi kysyä tätä asiaa 30 000 ihmiseltä, joista osa ehkä vastaa, kuin itseltäni, joka ei osaa vastata tähän kysymykseen 200 liuskan jälkeen enää yhtään mitään. 

Elikkä. Arvoistaisin todella paljon, jos olet matkaopaskirjoista kiinnnostunut tyyppi, että kertoisit, mikä matkaopaskirjoissa sinua eniten ärsyttää ja minkälainen tieto sinua ilahduttaa. 

Kehtaan kalastella tietoa teiltä, koska tiedän että täällä on lukijoissa monia Islanti-faneja, Islannin-kävijöitä tai muuten vaan paljon matkustelevia ihmisiä.


Kyllä se tästä. Pikkuhiljaa valmiiksi tulee. Katson tätä alla olevaa henkilökohtaista rauhoittumiskuvaani, jonka ansiosta rentoudun ja jatkan vielä vähän aikaa kirjoittamista ja odottelen, josko kässäri kaipaa vielä täydennystä. Kiitos siis superisti jo etukäteen ajatuksistanne. Lupaan keksiä jonkun kivan postauksen palkinnoksi - jakaa kanssanne vaikka anopin törkeän herkullisen raparperikakkureseptin.


Kuvat pitkin Islantia: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: , ,