Bloggaaja voi olla sijoittaja

Vihdoinkin saan kertoa teille yhden superhienon jutun! SBM Kipinä julkistettiin tänään. Se on Suomen Blogimediaan sidoksissa oleva sijoitusyhtiö. SBM Kipinä yhdistää tarinansa alkuvaiheessa olevat kiinnostavat yritykset ja bloggaajien asiantuntemuksen. Ja minut. Jeeeeah.


Suomessa on älytön määrä pieniä yrityksiä. Siis niitä alle kymmenen hengen pajoja, joista osassa suunnitellaan tavattoman hienoja palveluita ja tuotteita. Idea voi olla todella hyvä, tekijät voivat olla huippumotivoituneita ja ideastaan innostuneita oman alansa asiantuntijoita. Mutta liian usein käy niin, että yritys ei pääse alkua pidemmälle saati kasvamaan, koska sillä ei ole rahaa markkinoida ja edistää myyntiä. Ja ilman myyntiä yksikään firma ei menesty. 


Alkupyrähdykseen tarvitaan rahaa. Joko omia säästöjä, rahoitusta sijoittajilta, lainaa pankista tai vippiä kavereilta. Tekes rahoittaa lähinnä teknologiayrityksiä. Säätiöiltä rahoitusta saadakseen pitää yrityksellä usein olla joku kulttuurikärki ja tiettyyn aihealueeseen keskittynyt ylevä päämäärä. Enkelisijoittajia – eli isoja rahoja pyöritteleviä yrityksiin sijoittavia ammattilaisia – kiinnostaa pelin hengen takia usein vain sellainen bisnes, jonka voi helposti skaalata (“laajentaa kansainväliseksi bisnekseksi”) ja tehdä rahakas exit ("myydä yritys sen skaalautumisen jälkeen"). Pankeista saa lainaa lähes ainoastaan vain vakuuksia vastaan. Ja kuka haluaa pantata kotinsa, jos vaihtoehtoja olisi muitakin?

Eli mitä tekevät ne sadat ja tuhannet pienet yritykset, jotka työllistävät Suomessa, tekevät hyviä tuotteita, toimivat vastuullisesti, eivät haaveile isosta exitistä ja bisneksensä myynnistä vaan haluavat tehdä sitä luomaansa bisnestä pitkällä aikavälillä? He haluavat kyllä kasvattaa yritystään mutta katse ei ole Piilaaksossa vaan vaikka seuraavassa kaupungissa Pirkanmaalla. He haluavat tehdä lisää liikevaihtoa ja ehkä jopa muuttaa maailmaa tai ainakin osoittaa tavan tehdä joku asia helpommin kuin aikaisemmat toimijat.

Tiedän itse kokemuksesta, että pieni yritys ei saa markkinointiin ja myynninedistämiseen hirveän helpolla rahoitusta säätiöiltä, pankeilta, rahastoilta tai enkelisijoittajilta. Mutta ironista on, että yksikään firma ei menesty, jos se ei löydä asiakkaita! Onhan meillä toki Kickstarterin tyyliset joukkorahoituspalvelut. Sieltä rahaa onnistuvat usein keräämään ne, jotka pystyvät herättämään katsojan kiinnostuksen parissakymmenessä sekunnissa. Mutta jonkun äkkiseltään ei-niin-kovin-mediaseksikkään firman markkiointiponnistuksiin ei ole kovin helppoa saada kasaan kunnollista summaa edes sieltä. Ja nyt päästään bloggaamiseen! Tässä seitsemänvuotisen bloggaajaurani aikana olen ollut todistamassa blogiliiketoiminnan syntyä ja kasvua. Blogi on media siinä missä sanomalehtikin, aikkari tai naistenlehden nettisivusto. Löytääkseen asiakkaita yritysten ja organisaatioiden täytyy kertoa itsestään ja sitä kertomista tehdään myös blogien puolella. Blogien kautta viestiä on helppo kohdentaa oikealle asiakasryhmälle. Jos vähän pelkistän: Hesaria lukevat kaikki ja siellä ilmoittaminen on todella kallista. Tätä blogia lukee aika tavalla homogeeninen joukko fiksuja ihmisiä. Jos haluaa esitellä hyvin tehdyn ja aikaa säästävän liikuntapalvelun, täältä saisi oikeaa näkyvyyttä oikealle yleisölle huomattavasti edullisemmin per silmäpari kuin sieltä Hesarin nettisivuilta. Ja rahaa jäisi muuhunkin. 

Potentiaalista asiakaskuntaa edustava bloggaaja pystyy tekemään kaupallisia sisältöyhteistyöpostauksia (esimerkkinä nyt vaikkapa Yogaia, joka on minulle tärkeä palvelu ja josta olen kirjoittanut useammankin postauksen) mutta myös paljon kaikkea muuta. Tunnettu some-persoona ja yrityksen hyvin tunteva henkilö voi osallistua firman tuotekehitykseen (Alexa suunnittelee parhaillaan Picnic-ketjulle uutta ilmettä) ja muiden mainosten tekemiseen (Lähiömutsi oli mukana tekemässä Zadaan telkkarimainosta). Jos blogimarkkinointi tehdään oikein, tulokset voivat olla asiakkaan kannalta hurjan hyviä. Kauas on tultu nimittäin niistä päivistä, kun vakavasti otettavan yrityksen markkinointistrategia on roiskia ilmaisia tuotteita kaikille, joilla on blogi ja Instagram-tili, ja toivoa parasta.

Olen tässä jo pidemmän aikaa miettinyt, että miten nämä kaksi asiaa pystyisi yhdistämään: niin sanottujen hyvien yritysten pärjäämisen ja toisaalta sen mediatilan ja asiantuntemuksen, mikä bloggaajalla on. Minulla oli nimittäin vähän semmoinen fiilis, että tässä on käsillä alue, jota ei vielä ole tajuttu hyödyntää oikein. Sitten me tajusimme sen: bloggaaja voi olla sijoittaja. 

Niinpä Suomen Blogimedian emoyhtiö perusti SBM Kipinän. Se sijoittaa hyviksi katsomiinsa yrityksiin työtä (bloginäkyvyyttä, mediakonsultointia) ja myös ihan riihikuivaa rahaa. Vastineeksi SBM Kipinä saa yhtiöstä osakkuuden. Kaikki Suomen Blogimedian bloggaajat, jotka halauvat, saavat tulla toimintaan mukaan.


Ja miten ne hyviksi katsotut yritykset sitten valitaan? No sehän tässä on oman napanöyhtäni kannalta hienointa. Esikarsinnan tulen tekemään minä. Pääsen nyt ihan täydellisellä tavalla yhdistämään kokemukseni ja osaamiseni eri alojen yrittäjänä ja toisaalta myös bloggaajana. 

Sitä ei koskaan tiedä, mistä se seuraava nyhtökaura tai zadaa löytyy. Mutta sen tiedän, että minä haluan olla mukana sitä etsimässä. 

Kun vastaan tulee sellaisia yrityksiä, joiden arvot tuntuvat vastaavan omiamme (vastuullinen yrityskansalainen, työllistää Suomessa, henkilöstökeskeinen) ja jos yrityksen visiossa on intohimoa ja tekemistä kohtaan kumpuaa aito riemu, vien hakemukset eteenpäin kosnernissamme tarkempaa perkaamista varten. Sitten keissit esitellään bloggaajille, ja he jotka haluavat lähteä mukaan sijoittajiksi saavat lähteä mukaan. SBM sijoittaa rahaa ja työtä, bloggaajat sijoittavat työtään (saavat he toki rahaakin halutessaan sijoittaa).


Tässä voi voittaa pelkästään jokainen: jos yritys menestyy, sijoittajatkin menestyvät. Myös blogien lukijat hyötyvät – hienoista tarinoista on iloa lukea ja omaa elämää jeesaaviin tai ihan vain itseä hemmotteleviin palveluihin ja tuotteisiin on uskoakseni mukavaa tutustua ensimmäisten joukossa ja ehkä jollain hyvillä alennuksilla tai maksuttomilla tutustumisjaksoilla. Ja kuten blogiskenessä yleensäkin kannattaa toimia: bloggaaja kirjoittaa vain aidon mielipiteensä. Jos luotat bloggaajaan, luotat hänen tuotearvioonsa. Jos bloggaaja luottaa yritykseen, myös yritys luottaa bloggaajaan. Jos joku rikkoon tuon luottamusrenkaan yhdenkin osan, luottamusta on vaikea saada takaisin. 

Juuri tämän luottamukseen ja läpinäkyvyyteen perustuvan toimintamallin takia esimerkiksi minä itse luotan paljon enemmän tuntemani bloggaajan kirjoittamaan kaupalliseen yhteistyöpostaukseen kuin vaikka lehtimainokseen (kiitos Lähiömutsin, Project Maman ja Kemikaalicocktailin yhteistyöpostausten olen juuri laittamassa perheemme nukkumisjuttuja uusiksi tilaamalla kontillisen villaista tavaraa Porin Villasta ja Peitteestä)

Mulle itselleni tärkeimmäksi tässä koko kuviossa nousee kuitenkin mahdollisuus tehdä tämän blogin kautta entistä enemmän järkeviä juttuja, jotka hyödyttävät myös muiden ihmisten elämää. On hienoa auttaa jotain toista menestymään, löytää uusia juttuja ja tehdä oma osansa siinä, että Suomeen syntyy mukavasti menestyvä yritys. Jos siitä firmasta joku päivä tulevaisuudessa tulee jättisuuri menestystarina, voin viedä kersat Piilaaksoon ja vinkata taksin ikkunasta, että tiedättekö mitä. Teidän mutsinne oli jeesaamassa tuota yritystä menestymään silloin, kun se oli vielä ihan pikkuruinen, kahden työntekijän toimisto yhdellä ikkunalla.


SBM Kipinästä voi lukea lisää tämän päivän Kauppalehdestä sekä tietenkin SBM Kipinän omilta sivuilta.

Ai että, olipas energisoivaa kertoa tällainen juttu teille. Aivan ihana maanantai!

Ylimmät kuvat ovat Suomen Blogimedian perustamisbileistä muutama vuosi sitten, kuvat otti Dorit Salutskij. Kaksi alinta kuvaa Janita Autio. 

Tunnisteet: , ,