Nyt läträtään islantilaisella luonnonkosmetiikalla

Yksi tämän vuoden kivoimpia työprojektejani liittyy islantilaiseen luonnonkosmetiikkaan. Sóley Organics on tullut mulle tutuksi paikallisten kauppojen hyllyiltä, tämän maan hotelleista ja tasokkaiden ravintoloiden naistenhuoneiden käsisaippuatelineistä. Siitä asti kun tätä luonnonkosmetiikkamerkkiä alettiin puuhata Suomeenkin, olen saanut olla hommassa mukana. Viime viikot olen tehnyt henkilökohtaista markkinatutkimusta eli ahkerasti lätrännyt Eyjafjallajökullin tuhkalla terästetyllä savinaamioilla, islantilaisella koivushampoolla ja paikallisilla villiyrteillä höystetyllä kuorintavoiteella. Pakko sanoa, että on sitä siis tylsempiäkin työjuttuja tullut vastaan...


Nykyään jo kymmenien eri kasvojen-, käsien-, vartalon- ja hiustenhoitotuotteiden Sóley-sarja  on yhden naisen käsialaa. Nainen Sóleyn takana on - tietenkin - Sóley. 

Tapasin Sóleyn ensimmäistä kertaa useita vuosia sitten Reykjavíkissa silloin vielä Kaupthing-nimellä toimineen pankin pääkonttorin prameassa seminaarisalissa. Siellä kirkkaiden valojen alla pidettiin start up -tilaisuutta, jossa aloittavat yrittäjät keräsivät sijoittajilta rahoitusta bisnesideoilleen lyhyiden myyntipuheiden eli pitchien avulla. Lavalla kävi jos jonkinlaista yrittäjää. Yksi suunnitteli sähköautobisnestä, toinen ulkoiluvaatebrändiä ja kolmannella oli mielessä kuljettaa Islannista vettä Lähi-itään. Yksi esiintyjistä jäi erityisesti minulle mieleen: Sóley Eliasdóttir. Siihen aikaan Sóley oli yksi Islannin tunnetuimpia näyttelijöitä. Esityksensä alussa hän kertoi aikovansa vaihtaa uraa (ah, miten islantilaista!) ja ryhtyä siis näyttelijästä luonnonkosmetiikkavalmistajaksi.

Sóley (kuva: Sóley Organics)
Hänellä oli bisnesidealleen erittäin tarinallinen peruste: Sóleyn isoisoisoäiti nimittäin oli aikanaan yksi maan tunnetuimpia luonnonparantajia, joka hoiti paikallista kansaa luonnonyrteistä valmistamillaan rohdoilla ja salvoilla. Läpi sukupolvien osa näistä resepteistä säilyi eteenpäin - ihan näihin päiviin asti. Sóley-tuoteperheen ensimmäinen tuote, haavojen ja ihottuman hoitovoide Graedir perustuukin juuri tuon isoisoisoäidin mystisiin keitoksiin.

Tarina oli kieltämättä aika erottuva. Muistan kuitenkin, kuinka jäykkäkauluksisiin kauluspaitoihin pukeutuneet geelitukat ja helminauhat kaulassa istuvat leidit eivät aivan välittömästi lämmenneet ajatukselle. Yleisöstä kuului hihittelyä ja supinaa. Joku varmaan ajatteli, että mitä ihmettä tuo hippi täällä hölisee.

Vaan vähänpä tiesivät nuo hihittelijät. Eivät ainakaan sitä, että luonnonkosmetiikasta tulisi seuraavien vuosien isoimpia kosmetiikkatrendejä. Eivätkä he tai kovin moni muukaan tiennyt sitäkään, että Islannista tulisi pian yksi maailman nopeimmin kasvavia matkailumaita. Jälkeenpäin kun ajattelee, ei siis ole yhtään ihmeellistä, että islantilainen luonnonkosmetiikkamerkki, jonka ainesosista suuri osa tulee suoraan paikallisesta puhtaasta luonnosta ja jonka tuotteet on nimetty islantilaisten sanojen mukaan, tuli menestys.

Tuotevalikoima kattaa jo kymmeniä tuotteita ja täällä Reykjavikissa on myös Sóleyn nimeä kantava spa (Icelandair Natura -hotellissa). Näitä tuotteita saa lähes jokaisesta islantilaisesta apteekista ja kosmetiikkahyllystä, Icelandairin lentokoneista ja lentokentän myymälöistä. Jälleenmyyjiä on pitkin maailmaa Ruotsista Belgiaan ja Singaporesta Lontooseen.

Nyt näitä saa myös Suomesta, Stockmannin tavaratalosta (Helsingin keskusta).



Kaikki Sóleyn käyttämät öljyt, yrtit ja eteeriset öljyt sekä koko tuotanto on luomusertifioitu. Voiteilla ja salvoilla on Ecocert-luomusertifikaatti ja islantilainen luomusertifikaatti TÚN Ísland. Tuotteilla on myös Pohjoismainen ympäristömerkki.

Omien tuotetestailujen jälkeen suosikeiksini on noussut ertiyisesti muutama puteli. Tuhkasavikasvonaamio steinEY on aivan mahtavaa tavaraa: se kirkastaa ja puhdistaa ihon. Tässä viikkojen aikana olen huomannut, että esim. nenänpielien ja leuan alueen mustapäiden määrä on vähentynyt selvästi, kun olen sekoittanut itselleni maskin kahdesti viikossa. eyGLÒ-kasvovoide hulahtaa naaman sisään sekunneissa ja kosteuttaa hyvin myös oman kuivan ihoni. Graedir-balsamia olen sivellyt räjähtäneille, kuivuudesta kärsiville kynsinauhoilleni, joista on sojottanut pieniä ihosuikaleita joka ilmansuuntaan. Ei sojota enää, eikä ihoa enää kirvele. Ne mikrokokoiset mutta kiusallisen kipeät haavatkin ovat parantuneet.

Monet Sóleyn tuotteista sisältävät islantilaista koivua, joka on kansanparantajien keskuudessa tunnettu terapeuttisista ominaisuuksistaan. Koivu ehkäisee bakteeri- ja virustulehduksia ja ihonhoidossa lievittää ihottumaa ja ihon kutinaa. Se parantaa ihon elastisuutta ja puhdistaa kehosta kuona-aineita. Tai näin ainakin minulle on kerrottu. Koivutuotteista suosikkini on birkiR-shampoo, joka on meillä koko perheen käytössä kuopusta lukuunottamatta. Hiuspohjan ongelmia ehkäisevä ja ihoa virkistävä koivu-uute pitää hilseen poissa. Jopa puoliso vaihtoi vakkarishamppoonsa Head'n'Shouldersin tähän. Ja se on paljon se ihmiseltä, joka on niin kauan kuin minä hänet olen tuntenut, ostanut kaupasta aina sen saman sinivalkoisen muovipullon. Koivua sisältävät lóa-käsisaippua ja -käsivoide jättävät iholle raikkaan mutta ei liian voimakkaan tuoksun. Lóa-lintu on Islannille samaa mitä pääskynen Suomelle. Kun lóa tulee, kesä tulee. (Lóasta kertova laulu on yksi tunnetuimpia koko kansan renkutuksia.)



Tuotetestailun ja ideoinnin lisäksi tontilleni nyt ainakin aluksi kuuluu Sóleyn Facebook ja Insta, jotka otan pian haltuun. Sóleyn instagrammissa on muuten juuri nyt menossa arvonta, jossa voi voittaa eyGLÒ-kasvovoiteen ja paikallisilla villiyrteillä terästettyä kasvojenkuorintageeliä GLÓey:tä.

PS. Se mikä näiden tuotteiden päätymisessä työkuvioihini on friikeintä (ja tämä yhteys paljastui vasta ihan pari viikkoa sitten) on se, että suurin osa tuotannossa käytetyistä kasveista kerätään ja prosessoidaan Grenivíkin kylän tienoilla. Siis niillä samoilla Islannin suosikkiseuduillani, jonne järjestän kesäisin islanninhevosvaelluksia. Aivan mahtavaa! Kaikki nämä vuodet olen ratsastellut niitä seutuja ristiin rastiin enkä ole tiennyt, että samoilla huudeilla kuplivat myös Sóleyn padat. 

Maailma on kyllä ihanan pieni ja erityisesti täällä Islannissa.


Kuvat: Björgvin Hilmarsson (paitsi kuva Sóleystä).

Tunnisteet: , ,