Aidosti islantilainen - osa 9

Islantilaisten yksi hurmaavimpia piirteitä on se, että yhteiskunnallisesta asemasta ei ole ollut tapana tehdä numeroa. Nykykielessä ei ole teitittelymuotoa. Ei ole herroja tai rouvia, neidittelykin tuntuisi ihan hassulta. Ihmisistä ei käytetä edes sukunimeä, koska niitä ei ole. Jón on Jón, vaikka olisi sitten miten vauras ja vaikutusvaltainen herra. Brynja on vieraillekin Brynja, vaikka se olisi Islannin rikkain nainen. 


Minäkin olen täällä Satu vaan. Kun soitan lääkäriin, hierojalle, ravintolaan, leipomoon, pankkiin tai ihan mihin tahansa varatakseni aikaa, ostaessani jotain tai tiedustellessani luottokorttini uusimista, esittelen itseni aina pelkästään etunimellä.

Eilen ja tänään hierarkian puute, mutkattomuus ja se, että henkseleiden paukuttelu ei kuulu vaikutusvaltaisten ihmisten pakolliseen habitukseen, konkretisoitui erityisen hauskalla tavalla.

Esikoinen harrastaa kiipeilyä ja osallistui eilen kilpailuun 6–8-vuotiaiden luokassa. Puolisokin kilpaili samoissa kisoissa, +40:n miesten luokassa. Paikalla oli paljon muutakin väkeä – myös Islannin presidentti kauhtuneessa fleecepusakassaan. Hän oli perheen kuskausvuorossa; presidenttiparin lapset kun harrastavat kiipeilyä ja osallistuivat kilpailuun siinä missä muutkin muksut ja aikuiset. Eikä siellä mitään henkivartioita tai muuta palvelusväkeä ollut paikalla pyörimässä. Autokuskiakaan ei näkynyt. Ilmeisesti presidentti oli ajanut omalla kotsallaan tenavat treneeihin. Eikä sitä kukaan presidentiksi edes kutsu, vaan Gudniksi, hänen etunimellään.

Aamuradion uutisissa tänään kerrottiin, että Islantiin tulee aamulla parisenkymmentä syyrialaispakolaista pakolaisleiriltä. Osa näistä perheistä muuttaa asumaan Reykjavikiin, osa jatkaa myöhemmin matkaa pohjoiseen, Akureyriin kaupunkiin. Lentokentälle pakolaisia menee vastaanottamaan Punaisen Ristin tyyppien lisäksi myös Gudni ja Thorsteinn, siis presidentti sekä sosiaali- ja tasa-arvoministeri. Lentokenttämuodollisuuksien jälkeen Gudni järjestää maahantulijoille tervetuliaistilaisuuden omalla virka-asunnollaan. Siis omassa himassaan!

Viime päivien Trump-uutisskeidassa rypeneenä tämä uutinen tuntui tosi hyvältä. Hyvä Islanti, pienikin maa voi näyttää esimerkkiä.

****
Islantilaisuudella muhinoivan Aidosti islantilainen -sarjan jutut blogista löydät tällä tunnisteella: #aidosti islantilainen

Kuva: Björgvin Hilmarsson


Tunnisteet: , ,