Tänään aukesi islantilaisen joulukalenterin ensimmäinen luukku! Täällä Islannissa perinteinen "joulukalenteri" alkaa 12. jouluku...

Islantilainen joulu: eli ensin ahdistellaan lampaita

12.12.16 Satu Kommentteja: 12

Tänään aukesi islantilaisen joulukalenterin ensimmäinen luukku! Täällä Islannissa perinteinen "joulukalenteri" alkaa 12. joulukuuta. Tänään on nimittäin se päivä, kun ensimmäinen vuorilla asuvista joulupukeista laskeutuu tavallisten ihmisten keskuuteen. Ryhmää vetää Stekkjarstaur eli vapaasti suomennettuna lampaiden ahdistelija.


Huomenna tulee sitten Giljagaur, jonka tehtävä on pölliä asukkaiden maidot. Pukit saapuvat yksi kerrallan 13 päivän ajan ja viimein jouluaattona 24.12. saapuu jätkä, joka vie lapsilta kynttilät. Rauhallista joulua säkkipimeässä!

Pukit ovat vähän ilkeitä, mutta eivät kuitenkaan lahjattomia. Jokainen pukki tuo mukanaan pienen lahjan, joka on perinteisesti ollut suklaapatukka, mandariini, pieni pehmolelu, sukkapari tai jotain muuta pientä. (Viime vuosina tosin jotkut luopiot ovat alkaneet lahjoa kersojaan älypuhelimilla ja iPadeilla ja vesittäneet koko kenkäjutun idean tekemällä siitä perheen statussymbolin. Koska mistään muustahan lapset eivät näinä päivinä koulussa puhu kuin siitä, mitä "sai kenkään")

Niinpä siis meidänkin kodissamme pistettiin eilen illalla paperikengät ikkunalle.  Viime vuonna mörssäri oli tähän hommaan vielä ihan liian vauva, mutta nyt se ymmärtää hyvin, jos sisko saa jotain, mitä hän ei saa. Mutta enemmän tuo pikkusiskon kenkävaatimus tuli esikoisen suusta. Suloista huomata, kuinka isosiskon kiintymys pikkusinttiä kohtaan käy ilmi etenkin tällaisissa käytännön asioissa. Jos kerran joulupukki tuo minulle, sen pitää tuoda pikkusiskollekin tai muuten mä en ala.

Mutta huom! Oli kuitenkin tärkeää, että se pikkusiskon lenkkari on kooltaan selkeästi pienempi ja siinä on vähemmän koristeita kuin esikoisen omassa, itse tekemässään kengässä. Toive mielessäni pistin kaikki mittaus-, leikkaus- ja niittaustaitoni peliin. Lopputuloksen (tuo oikeanpuoleinen) nähtyään esikoinen nyökkäsi tyytyväisenä.


Tätä blogia pidempään seuranneet tietävät jo vähän enemmänkin näistä ilkeistä ja lapsia lahjovista pukeista. Mutta otetaan nyt ihmeessä kertauksena! En nimittäin lakkaa ihmettelemästä, miten täyspäistä sakkia nuo joulu-ukot ovat, vaikka niiden kotiolot ovat vähän arveluttavia. Joulupukkien äiti on maan pelätyin vuoristotrolli Gryla, joka keittää ruoaksi ilkeitä lapsia. Iso säkki olallaan se rymistelee vuorenrinnettä alas kaupunkiin ja kaappaa joulun alla mukaansa kaikki omin jaloin liikkuvat potentiaaliset joulupaistit, jotka eivät käyttäydy tarpeeksi hyvin.

Gryla on naimisissa, mutta hänen Leppaludi-aviomiehensä ei ole lasten isä (tietenkään). En ole oikein tajunnut tämän siivelläeläjän merkitystä islantilaisessa kansanperinteessä. Ukko ei tee mitään, siis ei yhtään mitään. Se vain makaa luolassaan ja katselee kattoon ja silloin tällöin silittelee Grylan kissaa. Synkänmusta Joulukissa torpedoi sitten Leppaludinkin edestä. Mirri on perheenjäsenistä hurjin, koska se täyttää mahansa kaikilla kiinni saamillaan ihmisillä, jotka eivät ole jouluna pukeutuneet uusiin vaatteisiin. 

Näin kauppiaana olen tietysti hyvin iloinen näistä joulutraditioista. Pientä kamaa menee erityisen hyvin kaupaksi 13 päivää ennen joulua. Jouluvaatteiden myynninedistäjäapuri pitää huolen siitä, että mekot ostetaan sekä jouluvaatteeksi että paperiin käärittäväksi. Tuplahupi!

Niin että köh köh vaan. Unohtakaa toki, mitä sanoin niistä iPadeista.

Hyvää antimaterialistista joulunodotusta teillekin!

12 kommenttia:

 1. Jotenkin tuntuu ihanalta, että joulua odotetaan vain kaksi viikkoa! Vaikka nuo pukit eivät kyllä miltään odotettavilta kuulostaneetkaan. Tämä 24 päivää tuntuu pienistä lapsista tosi pitkältä ajalta, joten voisimme täälläkin siirtyä noihin 13 päivään ja pieniin lahjoihin. Ehkä otan tavan käyttöön, jos saan joskus lapsenlapsia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä näkee jonkun verran myös niitä 24 luukun joulukalentereita jne. mutta meillä ei tänä vuonna ollut sitä ollenkaan käytössä. Joinain vuosina sukulaiset Suomesta ovat lähettäneet, mutta tänä vuonna päätettiin että mennän icelandic way all the way :D

   Poista
 2. Eikös tuo 12 joulunodotus päivää ole joku englantilainen(?) tapa. Siitä jo joku laulu/lorukin olemassa. Ensimmäisenä päivänä tulee yksi jotain, toisena päivänä kaksi jotain toista ja viimeisenä päivänä 12 jotain, mutta en enää muista, että mitä milloinkin tuli.

  Ja jos oikein muistan, niin Mauri Kunnaksen 12 lahjaa joulupukille perustui (löyhästi) tähän lauluun/runoon.

  Joten ei tuo 12 päivän jouluodotus taida olla ihan pelkästään islantilainen tapa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin joulukissa on olemassa kelttiläisessä perinteessä. On hyvin todennäköistä, että nämä(kin) kansansadut esiintyvät vähän eri versioina pitkin Eurooppaa. Ainakin Brittein saarilta, Irlannista ja Norjasta on paljon tuttua ainesta kun vertaa islantilaisiin kansansatuihin. Viikingit toivat Islantia asuttaessaan eläinten ja itsensä mukana myös tarinoita, jotka sitten paisuivat ja jaloistuivat, hahmot saivat islanninkielisiä nimiä jne. Eli joo, ei varmasti ole pelkästään islantilainen tapa. Täällä kansansatuhässäkkä on vaan säilynyt niin hyvin, että tapoja noudatetaan ihan tavallisissakin islantilaiskodeissa.

   Poista
 3. Näihin kuviin ja tunnelmin vielä jatkoksi Steinar Bragin Sumu, nin eiköhän siitä joulunhenki herää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole lukenut Sumua, mutta Steinar Bragilta olen lukenut kirjan nimeltä Konur ("Naiset") ja se oli niin rankkaa kamaa, että jos toi Sumu on yhtään samaa maata, niin taidan tietää mitä tarkoitat :D

   Poista
 4. On aina mielenkiintoista lukea eri maiden traditioista ja kulttuurista yleensä! Niprelle vielä kommentoisin, että tuo englantilainen (tai ehkä pikemminkin yleiskristillinen kirkkovuoteen liittyvä traditio?) Twelve Days of Christmas viittaa 12 joulun päivään, eli ajanjaksoon, joka alkaa joulupäivästä ja päättyy loppiaiseen. Wiki osaa kertoa lisää :) https://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Days_of_Christmas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos linkistä, kiinnostavaa! Täällä tosiaan toi joulunaloitus kestää 13 päivää ja sitten kestää 13 päivää että ne pukit yksitellen palaavat vuorille - eli joulunvietto loppuu täälläkin loppiaisena. Loppiaisena järjestetään brennuja eli poltetaan kokkoja - jos vain sää sallii. Ne ovat kivoja kokoontumisia, sellaisia virallisia joulunpäättäjäisiä.

   Poista
 5. Luin lapselle islantilaisista pukeista. Kieltämättä lapsesta kuulosti erikoiselta. Mikä on lahjojen määrä sitten jouluaattona islantilaiskodeissa? Siis pari lahjaa vai lahjaröykkiö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhekäsitys on tässäkin aika suuri... Sukulaiset ostavat toisilleen lahjoja jouluksi (voi tätä lahjakaaosta, sanon ü) ja ne laitetaan kuusen alle, josta ne jouluaattoiltana jaetaan. Vanhemmat ostavat lapsilleen useimmiten 1-4 lahjaa, mutta siihen tulee sitten niitä sukulaisten ja ystävien antamia lahjoja myös. Täällä ne jouluaattoillan lahjat eivät siis tule enää joulupukilta, vaan niiden korteissa lukee, keneltä lahja on.

   Poista
 6. Rare Export kehiin!

  Mrs G

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOO!!! Se pitääkin ensi joulun alla saada islantilaisteattereihin. Ihan Suomen 100-vuotisjuhlavuodenkin kunniaksi :)

   Poista

Mitä tuumaat?