Pariisin muotiviikoilla sisäänostajana

Pariisissa on vielä ihan Islannin kesä. Aurinko paistaa, lenkille pääsee hihattomassa paidassa ja hanskat voi huoletta jättää illalliselle lähtiessä kotiin. Viiniä voi nauttia ulkona ilman villavilttiä hartioilla. Tulimme Pariisiin muotiviikoille yhdessä kaupan tyttöjen kanssa, tsekkaamaan ensi kevään vaatemallistot ja samalla pitämään vähän lomaa.

Kuva: Björgvin Hilmarsson.
Eihän näille muotiviikoille siis kauppiaana mikään pakko ole osallistua. Kauppa käy ja pyörii kyllä ilmankin, lookbookit ja mallistot pystyy käymään läpi koneeltakin. Mutta onhan se silti on kamalan hyödyllistä nähdä leikkaukset, tunnustella materiaaleja ja nähdä ne vaatteet liikkuvan mallin päällä ennen ostopäätöstä. Kuvassa kun saattaa moni mekko näyttää paremmalta kuin onkaan, tai joku myyntitykki jäädä huomaamatta, koska kuvassa se on kutistunut niin auttamattoman valjuksi.

Showroomeilla on myös erinomaiset tsäänssit päästä juttelemaan yritysten edustajien kanssa ja saada heiltä näkemyksiä siitä, mikä myy ja minkäkin kanssa. Vaatteiden äärellä on helpompi jutella kasvotusten kuin sähköpostilla tai videopalaverissa.  Hyvä myyjä osaa tarjota tätä oleellista, kuvia täydentävää infoa ja täsmentämään, mikä vaate missäkin kaupassa saa todennäköisimmin ovipumpun laulamaan. Sitä ihan samaa mekin teemme asiakkaidemme kanssa: emme halua, että kukaan lähtee kaupasta ostamatta mitään, mutta emme myöskään halua, että hän ostaa vaatteen, joka ei koon, mallin tai värin puolesta ollenkaan sovi kantajalleen. Tyytyväinen asiakas palaa myöhemmin uudestaan, tyytymätön ei. Siksi on parempi myydä heti se sopiva, eikä "neljänneksi parasta vaihtoehtoa".
Saavuimme torstaina, perjantaina hoidimme showroom-käynnit. Kävimme katsomassa meillä myytävät Marimekon ja Ivana Helsingin mallistot. Marimekon ensi kevään mallisto on aivan käsittämättömän hieno! He ovat ottaneet mallistoon mukaan muutaman klassikon 40 vuoden takaa; hienoja luomuksia 1970-luvulta. Sykähdyttäviä! Ne ovat kuin se kaikista paras irtokarkki. Makeita ja ihania, mutta niitä ei syödä koko viikkoa. Hienoimmilla silkkimekoilla ei saa kassaa täyteen päivästä toiseen. Sen takia olikin todella mukava huomata, että mallistossa on muistettu myös tavallisempaa asiakasta: laadukkaita kolttuja, silkkiä, väljiäkin leikkauksia, erikokoisille ihmisille sopivia luomuksia, vaatteita pariin-kolmeen hintaluokkaan, viskooksia, puuvillaa, jonkun verran yllätyksiä mutta ei mitään liian kokeellista (aka vaikeasti myytävää). 

Käytännöllisyys ja käytettävyys näkyy ennen kaikkea yhdistelymahdollisuuksissa. Jokaisen vähänkään vaatimamman näköisen hameen, housut tai puseron pystyy yhdistämään johonkin ihan tavalliseen kuten farkkuihin tai vaikka marketin legginseihin. Koska heitäkin on: marketleggareiden ostajia, jotka eivät pukeudu päästä varpaisiin hintaviin merkkivaatteisiin, mutta haluavat silloin tällöin hankkia laadukkaamman fashion-vaatteen. Ja juuri hekin ovat meille tärkeitä asiakkaita, siis he, jotka ostavat vuodessa vain yhden puseron tai sukkaparin.
IvanaHelsingin rekki oli aika ohukainen, mutta sille on ilmiselvä syy: merkki on luopunut sesonkimallistoista. He esittelevät uusia vaatteita säännöllisesti pitkin vuotta. Mallistoja ei enää tule, ja tavallaan se on etenkin nuorempien asiakkaiden suosimissa vaatteissa ihan järkeen käypää: kun kuvat uudesta mallistosta leviävät eetteriin, asiakkaat haluaisivat tietysti ostaa niitä heti (mulle tuo kirjava mekko-paitayhdistelmä!). Halpismuotiketjut ehtivät kopioida ideat ja kuosit muutamassa viikossa ja pian uusi onkin jo vähän vanhaa ja nähty. Ivanan Muumi-mallisto kuitenkin pysyy ja sitä mekin kävimme katsomassa. Tuo seitinohut muumipaita on muuten superhauska. Toisaalta se muistuttaa yöpaitulia, toisaalta paita on tosi rock pyllyä nuolevien pillivarkkujen ja kirkkaan huulipunan kanssa. 

Showroomien kiertämisen jälkeen hahmottelimme tilauksia ja tänään kävimme katsomassa Suomen suurlähetystön tiloissa järjestetyn Marimekon näytöksen, jossa kevätmallisto virallisesti julkistettiin. Nuo paremmannäköiset, puolisoni ottamat, kuvat ovat sieltä.

Kuva: Björgvin Hilmarsson

Kuva: Björgvin Hilmarsson
Kuva: Björgvin Hilmarsson
Kuva: Björgvin Hilmarsson
Kuva: Björgvin Hilmarsson
Tämän matkan jälkeen on hyvä jäädä valmistelemaan ja odottamaan kauppiaan onnellisinta vuodenaikaa, se alkaa marraskuussa. Joulun jälkeen ei kuitenkaan tule krapula, kun tietää mitä herkkuja sitten on tulossa. Näissäkin postauksissa näkyvät vaatteet alkavat tipahdella kauppoihin laskiaisen tienoilla.

Ja hei, se päivän asukuva. Pakkohan nyt yksi oli ottaa! Tuo allaolevan kuvan hihaton Marimekon paita on täydellinen esimerkki monikäyttöisestä laatuvaatteesta: olen yhdistänyt sen farkkuihin, leveään neuloshameeseen ja tällä kertaa sporttiseen tennishameeseen kera paksujen sukkahousujen. Ja ihan joka kerta tuntuu toimivan, aina skarppina. 

Kuva: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: ,