Vuokranantaja iski avaimet kouraamme ensimmäisenä Sardinian-lomamme iltana. Sen jälkeen hän näytti mistä kaasun saa päälle ja aloitti roska...

Kierrättäminen on asennekysymys

25.10.16 Satu Kommentteja: 22

Vuokranantaja iski avaimet kouraamme ensimmäisenä Sardinian-lomamme iltana. Sen jälkeen hän näytti mistä kaasun saa päälle ja aloitti roskaluennon. Maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina haetaan biojäte. Torstaina lasi. Lauantaina ja tiistaina sekajäte. Muovin ja alumiinin voi laittaa samaan pussiin ja ne haetaan keskiviikkona. Paperi poistuu talosta perjantaisin.


Täällä Cala Gononessa on kierrätyspakko. Jokaisessa taloudessa täytyy eritellä paperi, lasi, muovi ja alumiini, biojäte ja sekajäte. Jäte pitää viedä pussissa sen hakupäivää edeltävänä iltana kadulle, josta aamuvarhaisella ohi päräyttävä jätekuski noukkii sen kyytiin.Aluksi homma tuntui kuolettavan monimutkaiselta. Pelkkä ajatus keittiössä kolmekin päivää muhivista ruoanjätteistä ja niiden houkuttelemista kärpäsarmeijoista sai niskakarvat nousemaan pystyyn.

Mutta turhaanpa yökkäilin. Mukautumiseen meni vaivaiset pari päivää. Kun yhden kerran oli otettu selvää, onko jukurttipurkin kansi muovia vai paperia, sitä ei tarvinnut myöhemmin enää miettiä. Pesty ja kuivattu kansi solahti oikeaan pussukkaan aivan automaattisesti. Biojätepussi ei haiskahtanut eikä kerännyt kärpäsiä, koska sen päällä oli tietysti tiivis kansi.

Ja tiedättekös, jossain kohtaa roskien lajittelu alkoi tuntua hauskalta. Siihen tuli vähän kilpailuhenkeäkin, kun huomasimme, että tarpeeksi tehokkaasti lajittelemalla sekajätteen määrä pysyy naurettavan pienenä. Sinne ei-kierrätettäviin päätyivät pullonkorkkeja pienempien kokonaisuuksien kierrättämisenkin jälkeen vain kuopuksen vaippajäte. Kaiken muun pystyi lajittelemaan. Aivan kaiken.

Alumiini- ja muovijätepussi täyttyi aina ensimmäisenä, samoin lasinkeräysastia. Biojätettäkin syntyi uskomattoman paljon, vaikka varsinaista ruokaa ei koskaan heitettykään näiden viikkojen aikana roskikseen. Hedelmien kuorista, tomaatinkannoista, kahvipuruista ja käytetystä talouspaperista kertyi kuitenkin jäätävä määrä roskaa.Tunsin, kuinka omatunto alkoi kolkutella. Kaikki tuo monen pussin kokoinen viikkojätemäärä menee meillä ja suurimmalla osalla islantilaisia yhteen isoon roskatynnyriin. Islanti on luontoparatiisi ja puhdas saari, mutta ei sen takia, että islantilaiset pitäisivät erityisen hyvää huolta kotisaarestaan vaan ainoastaan siitä syystä, että siellä asuu todella vähän ihmisiä. CO2-päästöt per henkilö ovat Euroopan keskitasoa. Asuintalojen pihoilla ei kahden ison auton lisäksi usein ole kuin pelkkä sekajäteastia. Kierrätyspaperitynnyrin saa pyytäessä - meille sitä tarjottiin ensimmäisen kerran vasta ihan muutama vuosi sitten.

Muovin, alumiinin, lasin (mukaan lukien lasipullot ja tyhjät juomatölkit), puutavaran jne. voi kyllä kierrättää, mutta se vaatii ajoreissua muutaman kilometrin päähän kierrätysasemalle. Paikallisia keräyspisteitä muovi-, vaate- ja lasikierrätysastioineen on muutamissa lähiöissä, mutta ne ovat aika harvassa ja ainakin keskustan alueella aina ääriä myöten täynnä.Sitten me tulemme tänne suhteellisen pienituloiselle alueelle Sardinian keskiosiin, jossa on monella mittarilla mitattuna hyvin paljon köyhempää kuin meillä kotona. Ja täällä jumalauta kierrätetään joka juuttaan jukurttipurkki!Kun se kerran onnistuu täälläkin, sen pitäisi onnistua myös Islannissa. Me päätimmekin jo, että kun täältä ensi viikolla kotiudumme, hankimme sen muovikierrätysastian lisäksi kotiin myös biojäteastian (ja takapihalle kunnon kompostin), astiat alumiinijätteelle, lasille ja paksulle pahville. Meillä on lämmin autotalli, jossa jätesäkkejä voi varastoida. Kerran viikossa käydään heittämässä rundi kierrätyskeskukseen. Ei se nyt niin vaikeaa ole.

Kierrättäminen on asennekysymys, ja meidän asenne muuttui just nyt!

22 kommenttia:

 1. Ihan mahtava kuulla, että Sardiniassa on hoidettu kierrätys noin hienosti! Täällä Etelä-Ranskassa ollaan aivan lapsen kengissä. Biojätteitä ei kerätä esimerkiksi ollenkaan! Puhumattakaan Sardinian naapurista Korsikasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli teillä on vähän sama meno sitten kun meillä. Biojätettä ei kerätä kodeista. Laitoiskeittiöistä tms en ole ihan varma.

   Se on muuten kyllä jännä juttu toi Korsikan ja Sardinian ero, kun Korsika on ihan tuossa naapurissa kuitenkin ja on paljon varakkaampi saari kuin Sardinia. Mutta eihän nämä rahakysymyksiä toisaalta viime kädessä olekaan...

   Poista
 2. Aina on tietysti se kysymys, meneekö jäte todella kiertoon asti, vaikka kerätäänkin erikseen :-(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan aiheellinen huoli.
   On kuitenkin todennäköisempää että jäte menee kiertoon jos se kerätään erikseen kuin että jos sitä ei kerätä erikseen.

   Poista
 3. Ihmettelinkin vaihtovuonnani Islannissa, miten vähän siellä kierrätetään! Meidän talon pihassa oli kyllä paperinkeräys- ja sekajäteastiat, mutta biojätteen näin vain yliopistolla. Sielläkin se oli täynnä kaikkea muuta kuin biojätettä, mistä huomasi, että kierrätys on vasta ihan alkutekijöissä... Toivottavasti parannusta olisi luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon! Ainakin nyt itse olen askeleen sitä lähempänä...

   Poista
 4. Iso peukku Sardiniaan! Kierrätämme kyllä mutta silti tunsin pistoksen tuolla jossain ;)

  VastaaPoista
 5. Hämeessä meni vuodenvaihteessa jätesysteemit uusiksi. Vanha loppui ja astiat suljettiin. Uudella oli kuukausitolkulla vaikeuksia saada systeemiä mitenkään toimimaan ja sen kyllä näki. Vanhojen suljettujen paikkojen ympärille alkoi kertyä karseat määrät jätettä.
  Erityisesti tökki uutena jakeena kerättävän muovin keräys.Suurhämeenlinnassa oli kolme vastaanottopaikkaa sille. Nyt jo loppuvuodesta, hehheh, pikku hiljaa parantunut, hyvä ei vieläkään.
  No koska läheltä kotia, siis alle 30km:n säteellä ei enää ollut toimivaa keskitettyä keräyspistettä lasille, metallille, kartongille, paperille, paristoille ja sille uudelle muoville, me tehtiin seuraavasti:
  Hommattiin ulkokuistille pehmusteille tarkoitettu muovinen säilytysloota. Sen sisälle neliömäiset ämpärit kullekin jakeelle, paitsi muoville iso ikealainen kassi.
  Sitten kun joku tai kaikki on täynnä, otetaan seuraavalla kaupunkireissulla mukaan (sinne kauas) ja tyhjennetään. Biojätteen kompostoimme itse. Roska-auto käy enää kahden kuukauden välein. Seuraavassa vuodenvaihteessa senkin kilpailutus menee uusiksi, saas nähdä kuinka käy.

  VastaaPoista
 6. Hei Hienoa! Kierrätys kyllä kannattaa ja siinähän on kysymys pelkästään asenteesta. Meillä mummo ja pappa vasta ihmettelivät, kuinka meidän kahden lapsen (yhden vaippapyllyn) ja kahden aikuisen taloudessa emme ehdi saamaan sekajäteastiaa täyteen kahdessa viikossa. Heillä on kahden aikuisen talous ja samankokoinen sekajäteroskis kuin meilläkin, ja heillä se on täynnä kahdessa viikossa.
  He lajittelevat vain biojätteen ja keräyspaperin, kaikki muu menee sekajätteeseen ja sen huomaa kyllä syntyvän sekajätteen määrässä.

  Me itse lajittelemme biojätteen (oma kompostori), pahvin, paperin, metallin ja lasin. Keräyspiste on oman tien varressa (siis matkan varrella ihan mihin vain on menossakin) ja sinne viedään pahvit noin kerran viikossa ja lasit, metallit ja paperit parin viikon välein. Vielä jos erottelisi muovin, niin sekajätettä syntyisi varmasti todella vähän, mutta muovinkeräyspiste tuli aika vasta, ja se ei ole minkään matkan varrella, joten kynnys kerätä muovi ja viedä se on vielä liian suuri. Jos keräyspiste oli samassa paikassa kuin muutkin astiat (tai edes oman kaupan pihassa) senkin lajittelu onnistuisi varmasti, mutta nyt ei vielä löydy paukkuja tuohon.

  Mies aikoinaan itsekseen asuessaan laittoi kaiken samaan astiaan, mutta kun yhteen muuttaessa näytin että tämä tänne, tuo tuonne jne ja ei kestänyt kuin muutaman hetken ja lajittelu onnistui häneltäkin helposti.

  VastaaPoista
 7. Hienoa, että alatte lajittelemaan! Tuli hyvä mieli. Mulla menee arjessa hermot tasaisin väliajoin paikallisiin kuvioihin, kun itse olen kasvanut roskien lajitteluun lapsesta asti.

  Norjassa meno on siis vähintään yhtä surkeaa kuin Islannissa. Oslo esimerkiksi tarjoaa ilmaiseksi lajittelupussit muoville ja biojätteelle, mutta käyttöprosentti on alhainen. Lajittelu on turhaa, vaivalloista ja aiheuttaa kuluja. Pusseihin myös laitetaan väärää tavaraa ihan tarkoituksella.

  Ilmaiseksi ruokakaupoista poimittavat pussit muoville ja biojätteelle laitetaan täytyttyään yhteen isoon roskasäiliöön sekajätteiden kanssa. Roska-auto hakee roskat ja vie ne lajittelukeskukseen ja robotti lajittelee roskat pussien perusteella. Pahvi- ja paperiroskat kerätään yhteen astiaan, jotka noudetaan erikseen. Lasi ym. viedään lajittelupisteisiin.

  Oslon kunta on panostanut hienosti kauniiseen ja informatiiviseen grafiikkaan ja jakaa ajankohtaisia ja mielekkäitä ilmoituksia (ei liian usein) suoraan koteihin. On infoa lajittelusta, joulukuusten poiskeräämisestä ym. Ja norjalaista ei vaan kiinnosta.

  Työpaikkani roskikset ovat myös selkeästi merkityt ja lajittelusysteemin mukaiset. Silti biojäteastia on täynnä muovia, muoviroskis täynnä paperia ja sekajäte pursuaa yli, koska sinne on lapettu kaikki. Paperiroskiksessa yleensä sentään on vain paperia ja pahvia, toisinaan nekin on heitetty sinne muovipussissa. Lajittelusta puhutaan käytävillä väheksyen ja se on vain omituisten hippien puuhaa, ei koske tavallista ihmistä. Kyseessä on kuitenkin ns. luovan alan työpaikka. Vastaavassa paikassa Suomessa valtaosa työntekijöistä olisi stereotyyppisesti kasvissyöjiä ja heille kierrätys ja lajittelu itsestäänselvyys.

  En tiedä miten lajittelu onnistuisi paremmin Norjassa. Ongelma ei ole enää helppoudessa tai tarjottavuudessa vaan ihan rehellisesti asenteessa. Oma mieskin lajittelee pitkin hampain kotona ja muistaa välillä sanoa, että "tiedäthän että tästä ei oikeasti ole mitään hyötyä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiinnostavaa!

   Norjassa on myös muuten yksi Euroopan korkeimpia co2/hlö-päästöjä. Johtunee öljyn tuomasta "hyväosaisuudesta" ja siitä että autoillaan paljon ja kylminä talvina lämmitetään taloja reilusti. Islannissa vähän sama meno, meillä sen co2:n pitää vähän alempama vesi-
   ja geotermimem energia (öljyllä ei lämmitä kukaan...)

   Sitten täällä Sardiniassa toi muovipussipolitiikkakin ihmetyttää. Tällä ei ole muovipusseja, kauppakassit on biohajoavia. Siis täällä landella! Islannissa - kuten Suomessakin - ruokakaupasta saa edelleen muovikasseja, se on edelleen se perus.

   Hämmästyttävää kyllä tmä hyväosaisten ja rikkaiden lintukotomaiden meininki tässä asiassa.

   Poista
 8. Meillä kierrätetään biojäte, metalli, lasi, pahvi ja paperi (nämä löytyy taloyhtiön roskiksesta), sit tietty ongelmajätteet, lääkkeet ja ser-romu...ja tekstiilit jos vain ovat käyttökuntoisia. Ainut isompi juttu mitä puuttuu on energiajätteen kerääminen, silloin menisi sekajäte aika mitättömäksi. Oon kyllä tyytyväinen että omassa taloyhtiössä on noi tärkeimmät, täällä on tehty fiksu päätös jakaa roskikset viereisen taloyhtiön kanssa, niin saadaan pienelle pihalle mahtumaan monta erilaista astiaa.

  Meillä muuten biojäte pidetään nimenomaan kannettomassa astiassa (sanomalehdessä taitellussa pussissa), silloin ei haise ollenkaan (toisin kuin sellainen suljettu astia...yääk). Tosin meillä biojätettä (lähinnä kasvisten kuoria tms) syntyy siihen tahtiin että melkein joka aamu on pussi täynnä...

  Tämän sortin kierrätystä on takana nyt kymmenisen vuotta ja tuntuisi todella oudolta kipata kaikki samaan astiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmäsin tähän keskusteluun ihan sattumalta ja tiedoksenne: Todella monessa paikassa Suomessa energiajätteen keräyksestä on luovuttu, koska sekalainen jäte menee pääosin poltettavaksi vartavasten tarkoitukseen tehtyihin jätteenpolttolaitoksiin. Eli energiaa saadaan niistäkin, vaikka ei energiajätteen nimellä kerättäisikään.

   Poista
 9. Mä en taas ole koskaan kierrättänyt yhtä tehokkaasti kuin Islannissa asuessani :D Asuin tosin ekokylässä mihin tuli vaihtoni alussa käyttöön muovi, metallin ja pahvinkierrätyspisteet (biojätteet oli eroteltu jo aikaisemmin), samoin muovipulloille oli oma kierrätysastia. Olen nyt muuttamassa kimppakämpästä omaan asuntoon, täytyykin taas itekin skarpata tässä asiassa!

  VastaaPoista
 10. Joo, ehdottomasti asennekysymys!

  Joku puolitoista vuotta sitten heitin samaan pönttöön kaiken paitsi paperin. Nyt se tuntuu kamalalta. On tullut sellaista ekoherätystä tässä, ja vaikka en vieläkään kierrätä kaikkea, on siihen 1,5-2v takaiseen huima ero: kierrätän paperin lisäksi pahvin, metallin ja lasin, sekä tietysti ongelmajätteet yms. Paperiakin tulee "ei mainoksia" -lapun takia aiempaa huomattavasti vähemmän. Ja silti poden huonoa omaatuntoa, kun en voi kierrättää esim. Biojätettä.

  Ongelma vain on siinä, ettei tämän neljän asunnon eli neljän asukkaan yhtiön pihalla tietenkään ole kuin yksi pönttö. Tuossa puolen kilometrin päässä on kyllä pahvin, paperin, metallin ja lasin keräyspiste, mutta kaiken muun kierrätys vaatisi kyllä aika paljon ylimääräistä vaivannäköä varsinkin autotta. Ihan niin pitkällä en ole, että jotain biojätteitä roudaisin bussissa ympäri kaupunkia 😂

  VastaaPoista
 11. Kun kierrättämisessä pääsee vauhtiin, niin se on loppujen lopuksi aika helppoa.
  Meillä erotellaan pahvit, paperit, metallit, biojäte, sekajäte ja muovit. Omalla pihalla on biojäteastia, joka on loistava hankinta, suosittelen! Sekajäteastia meillä tyhjennetään enää kerran kuukaudessa, kiitos tuon muovinkierrätyksen. Eli pahvit, paperit, metallit ja muovit nappaan tietyin väliajoin auton takakonttiin ja heitän paikallisen marketin kierrätyspisteelle.

  Rita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja siis toki myös lasi erotellaan :)

   Poista
 12. Itse lopetin kierrättämisen kun muutin Saksaan ihan siitä syystä, ettei kukaan muukaan ainakaan Berliinissä kierrätä. Sääntöjä on mielettömästi mikä pitäisi mihinkin mennä, mutta käytännössä kaikki roska asunnoissa laitetaan yhteen pussiin ja ilmeisesti heitetään roska-astioihin sillä perusteella, mitä roskaa ko pussissa _eniten_ on. Maahanmuuttaneella on tässä vaiheessa niin paljon muutakin mietittävää, että en ole kokenut vaivan arvoiseksi tapella tuulimyllyjä vastaan taloissa, joissa kukaan muukaan ei kierrätä :/

  VastaaPoista
 13. Asun myöskin Saksassa, tosin NRW:n osavaltiossa ja täytyy sanoa, että täällä kierrätys on tehty todella helpoksi! Esimerkiksi meidän taloyhtiössämme on 6 asuntoa ja sellainen pieni sekajäteastia tyhjennetään neljän viikon välein (ja todellakin riittää eli kaikki kierrättävät todella tehokkaasti). Taloyhtiön jätekatoksesta löytyy siis astiat biojätteelle ja pahville ja paperille. Kaikki muovi-, nestekartonki ja metalli kerätään yhteen pussiin (kulkee nimellä Gelbe Sack), jotka haetaan talon edestä kerran neljässä viikossa. Kadun toiselta puolelta löytyy lasinkeräysastiat, pattereiden keräys ja vanhojen vaatteiden ja tekstiilien keräyslaatikko. Panttipullot ja -tölkit tietty viedään kauppaan. Ja lisäksi kaikissa vaatekaupoissakin nykyään maksaa muovipussit ja ihmiset käyttävät paljon omia astioita/pusseja tehdessään ostoksia esimerkiksi torilta.

  VastaaPoista
 14. Onpas erikoista, ettei Islannissa pahemmin kierrätetä. Omakotitaloasujana sekajätteen tyhjennys ja tyhjennysväli tuntuu suoraan omassa kukkarossa, joten senkin puolesta kummasti kierrätys kiinnostaa. Onneksi tänä vuonna saatiin tähän lähelle kierrätyspiste myös pahville ja muoville, niin ei tarvitse kuskailla jätettä työpaikan varrella oleviin säiliöihin.

  VastaaPoista
 15. Meillä on kierrätetty jo vuosia kaikki paitsi biojäte (joo, tässä omatunto kolkuttaa - lämpökompostori on hankintalistalla). Nelihenkisen perheen sekajätteen tyhjennysväli on 8 viikkoa, eikä silloinkaan astia ole aina täysi. Tuohon lajitteluun oppii muuten tosi nopsaan ja lapsillakin menee homma ihan luonnostaan.

  VastaaPoista
 16. Mahtavasti hoidettu kierrätys siellä Sardiniassa! Meillä kierrätetään säännönmukaisesti paperi, metalli, biojäte jne. Kaikki minkä saa polttaa, poltetaan erillisessä pannuhuoneessa. Sekajätteen tyhjennysväli on 8 viikkoa ja aika usein pömpelissä ei ole kuin muutama hassu pussi roskia. Meillä mies on ollut aktiivisempi tässä asiassa ja yllättävän nopeasti roskien lajitteluun jää "koukkuun". Nykyisin tunnen itseni rikolliseksi, jos joudun heittämään (muualla kuin kotona) vaikka banaaninkuoret roskikseen :D

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?