On päiviä, jotka saisivat jäädä tapahtumatta, ja aikakausia, jotka voisi jättää väliin.  Juuri nyt eletään vähän molempia. Kävimme eilen ...

Vesirokkorokote ja muita lomaviikon juttua

29.7.16 Satu Kommentteja: 35

On päiviä, jotka saisivat jäädä tapahtumatta, ja aikakausia, jotka voisi jättää väliin.  Juuri nyt eletään vähän molempia.

Kävimme eilen lapsiperhekyläilemässä, minä, esikoinen ja kuopus. Tänään aamulla sain viestin, että toinen perheen lapsista oli aamulla herännyt kera vesirokkonäppylöiden. Eivät ne olleetkaan siis olleet hyttysenpistoja.

Ensimmäinen ajatus: VOI SAATANA.
Toinen ajatus: VOI SAATANA. EI NYT.
Vesirokkohan tarttuu kuin magneetti jääkaapinkylkeen. Eilen lapset vähän halailivat, koskettelivat samoja pintoja ja oleskelivat reilun tunnin samassa huoneessa. Tartunnan todennäköisyys on siis hyvin suuri.

Esikoinen sairasti vesirokon melko lievänä viime vuonna. 11 kuukauden ikään ehtinyt kuopus ei ole tautia vielä joutunut potemaan.

Itämisaika on kaksi viikkoa eli rokko pukkaisi iholle sopivasti juuri silloin, kun meidän pitäisi lentää kotiin. Ja meidän todellakin pitää lentää kotiin juuri silloin, koska esikoisen koulu on alkamassa elokuun puolivälin jälkeen. Olen lasten kanssa reissussa yksin, eikä esikoisen lennättämäinen yksin kotiin ole vaihtoehto.

Sitten tässä on vielä sellainenkin mutka matkassa, että äitini, jonka luona parhaillaan olemme kyläilemässä, on vakavasti sairas. Saimme tässä kuussa tiedon, että hänen syöpänsä uusiutui (kysyin luvan tämän kertomiseen ja äitini sanoi puhuvansa aiheesta ihan mielellään). Kemoterapian takia hänellä on immuunivaje eli täällä samoissa tiloissa ei voi nyt olla yhtäkään kuumeilevaa tai muutoin sairasta ihmistä. Vesirokko kun voi tulla uudestaankin, vaikka sen olisi kerran sairastanut. Etenkin vajaakuntoisille.

No niin. Aloin aamulla googlata tietoa vesirokkorokotteesta. Se antaa suojaa - lähteestä riippuen - noin kolme tai viisi vuorokautta tartuntahetken jälkeen. Rokote pitäisi siis ottaa nyt ihan heti, niin se voisi pelastaa tilanteen.

Koska emme ole enää suomalaisessa sosiaaliturvassa eikä minulla ollut mitään mahdollisuuksia (aikaa, voimia, muistia) hankkia kuopukselle EU-sairasvakuutuskorttia Islannista matkalle mukaan, emme voineet lähteä jonottamaan julkiseen terveyskeskukseen. Enhän minä olisi edes tiennyt, missä lähin paikka on, onko siellä rokotteita ja milloinkohan sinne saisi ajan. Enkä voi vain lähteä jonottelemaan, sillä en voi olla kovin pitkiä aikoja kerrallaan poissa täältä Turun-kodistamme.

Ainoaksi vaihtoehdoksi alkoi siis muodostua yksityinen lääkäriasema. Eli käytännössä Terveystalo, jolla on toimipiste parin minuutin kävelymatkan päässä. Varasin ajan lastenlääkärille, koska ennen rokotteen ottamista pitäisi saada lääkärin määräys rokotteelle. Etenkin meidän tilanteessa: mörssäri on vielä kuukauden vajaa vuoden, ja yleensä vesirokkorokote annetaan vain yli 1-vuotiaille lapsille.

Yksityistä sairaanhoitoa kehutaan usein tehokkuudesta ja nopeudesta. No sain kyllä ajan ihan nopeasti (samalle päivälle), mutta itse toimipisteessä homma alkoi tökkiä. Ilmoittauduin lastenlääkärin vastaanottotiskillä, josta meidät ohjattiin odottamaan käytävälle. Aika kului. Lääkäriä ei kuulunut. Kun lääkäri vihdoin tuli avaamaan oven, hän ihmetteli nähdessään meidät. Olemmeko muka ilmoittautuneet?

Voihan tietojärjestelmä.

Mukava lastenlääkäri tarkasti lapsen voinnin ja myönsi rokotteen tulevan tarpeeseen, mutta hän ei voinut rokotetta antaa vaan ohjasi meidät eri kerrokseen rokottavan hoitajan vastaanotolle. Ensin piti tietysti maksaa lastenlääkärin palkkio ja poliklinikkamaksu. Pakkasin lapsen rattaisiin ja kurvasimme hissillä seuraavaan kerrokseen. Siellä oven avasi pienen odottamisen jälkeen hoitaja, joka pahoitteli, että hänellä ei olekaan kyseistä rokotetta. Meidän pitäisi palata pari kerrosta ylöspäin jonkin toisen hoitajan luokse. Lastenlääkäri oli kuitenkin viisi minuuttia sitten katsonut, että rokotteita olisi ja lähetti meidät tänne, yritin.

Ikävä kyllä ei ole. Ja pahoittelut. Fine. Teki taas mieli kiljaista pari sanaa tietojärjestelmistä.

Taas hikinen lapsi rattaisiin ja hissillä takaisin yläkerroksiin. Kuopus alkoi tässä kohtaa olla jo aika väsynyt, samoin minä. Tekisi mieli sanoa puolikuollut, mutta mutsini sairastaessa syöpää adjektiivi "puolikuollut" kuvaamaan omaa olotilaani ei oikein osuisi mittakaavaansa.

Rokote ja rokottaja löytyivät viimein. Sen jälkeen taas maksettiin eri vastaanottotiskille lasku rokotteesta, rokotusaktista ja - tadaa - poliklinikkamaksu!

Kävin yhden tunnin aikana kolmessa eri kerroksessa, kolmen eri hoitohenkilökunnan edustajan luona ja kolmen vastaanottovirkailijan juttusilla maksamassa kaksi erillistä laskua.

Että saisin jumalauta lapselle yhden vesirokkorokotteen.

Tätäkö on se tehokas yksityinen hoito? Ulko-ovesta kulkiessani tuli kieltämättä olo, että olen todella tehokkaasti juossut ja vastaanottanut printtipaperia sen 250 euron edestä.

Voisin kertoa jutun myös äitini käynnistä saman sairaanhoito-organisaation sydänlääkärin luona (ennen syövänuusiutumisdiagnoosia) tai labratulosviestiliikenteen etanoitumisesta, mutta jätän kuulkaa ne tarinat toiseen kertaan. Ovat sen verran ihme juttuja nekin.

Terveystalolle siis vinkiksi: Olisi jäänyt tästäkin paskasta päivästä vähän parempi mieli, jos koko tunnin kestänyt melko yksinkertainen asiakaskäynti olisi voitu laittaa yhdelle laskulle, yhdellä poliklinikkamaksulla. Ihan noin niin kuin tehokkuuden ja asioimismukavuuden nimissä.

Se poliklinikkamaksun suuruus - 17,50 euroa - on nimittäin yritykselle aika pieni hinta hyvästä palvelukokemuksesta.

35 kommenttia:

 1. Voi jessus, ymmärrän oikein hyvin sun sapetukset! Kyllä on yksityissektorillakin parantamisen varaa, huh huh. Palautetta vaan kunnolla kehiin, ei mikään muuten muutu ja kenties ei sittenkään, mutta olisi ainakin painavaa palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niiden mediaseuranta tämän löytää. Luotan siihen :)

   Poista
  2. Ai yhtä hyvin kuin niiden saldot näyttää rokotteet? ;)

   Poista
  3. Hehe, no niinpä.
   Mutta mä luulen että niillä on viestintätoimisto hoitamassa ulkoista viestintää. Eli luotan siihen ;)

   Poista
 2. Voi rotta. Voimia äidillesi hoitoihin ja paranemista!

  VastaaPoista
 3. Arvaa nousiko käyrä punaiselle, kun vasta kolmas (!!!) Terveystalon lääkäri tajusi, että yksivuotiaalla onkin pitkittynyt korvatulehdus. Sitä ennen oltiin ravattu ihotautilääkärillä ja allergiatesteissä, kun posket helotti. Ja pari flunssaakin siinä välissä.

  Olin siihen asti kuvitellut, että rahalla saa parempaa hoitoa. Niin ja se ihotautilääkäri ei omalla vuorollaan edes koskenut lapseen mutta 120€ köyhdyttiin silti!


  Pitäs muuten iteki ottaa tuo rokote. Äiti tiesi kertoa, että olen sairastanut vesirokon niin lievänä ettei suojaa todnäk ole.

  Voimia sinun äidillesi taisteluun! Ja sulle kans, tiedän tunteen omakohtaisesti isän sairaudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa testauttaa vesirokon vasta-aineet jos epäilyttää onko sairastumisesta suojaa. Tein itse sen ennen raskauden yrittämistä ja lievästä taudista huolimatta vasta-aineet oli normaalit.

   Poista
 4. Vesirokkorokote ei käsittääkseni kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan vielä (?). Jos olisitte päässeetkin julkiselle puolelle, olisi teidän varmaan täytynyt ensin saada resepti lääkäriltä, sitten marssia itse apteekkiiin ostamaan rokote ja sen jälkeen vielä jonottaa hoitajalle, joka olisi pistänyt rokotteen. Toki lasku olisi ollut pienempi.
  Teidän tilanteeseen voimia teille kaikille! Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo ei se ole ohjelmassa. Juuri sen nopean palvelun takia me tuonne yksityiselle mentiin. Ei mua se rahasumma tässä sapeta vaan se täysin vältettävissä oleva metatekeminen sen lääkärinkäynnin ympärillä.

   Poista
  2. Julkisella meillä onnistui (Hki) niin, että sähköisen asioinnin kautta viestiä omalle terkalle, joka pyysi lääkärin kirjoittamaan e-reseptin, hain apteekista ja mentiin terkalle pistettäväksi. Periaatteessa helppoa, mutta onhan tuossakin noita vaiheita (verrattuna esim. influenssarokotteeseen jonka saa kun menee terkalle, siis jotenkin älytöntä että kylmässä säilytettävä rokote pitää itse käydä apteekista ostamassa ja kiikuttaa terkalle...niin tai punkkirokote joka on otettu Punkkibussissa meillä lapselle ja aikuisille, niin senkus menee ja maksaa ja rokote tökätään käteen).

   Teidän yksityisen reissu kuulostaa lähes surkuhupaisalta, ei näin Terveystalo :(

   Voimia teille kaikille!

   Poista
 5. Voimia teille kaikille! Itselläni on huonoja kokemuksia Terveystalosta ja olen jättänyt putiikin omaan arvoonsa palautteiden kera (mm. hoitovirheet). Vesirokkoa on liikenteessä ja kauhulla odotan 1,5v tartuntaa. ��

  VastaaPoista
 6. Voimia teille kaikille! Ikävä uutinen tuo äitisi tilanne.
  Kuulostipa Todella omituisen hankalalta tuo teidän lääkärikäyntinne. Me olemme vannoutuneita Pikkujätin käyttäjiä, vielä isompienkin lasten kanssa, enkä voi kuin kehua. Heillä tosin toimipisteet vain pääkaupunkiseudulla.

  Rose

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täältäkin olisi varmasti löytynyt joku toinenkin vaihtoehto, mutta kiireessä oli mentävä lähimpään. Toivottavasti ei tule toista kertaa samoissa merkeissä :)

   Poista
 7. Voimia äidillesi ja perheellesi. Valitettavasti itselläni on myös kokemusta siitä, kun oma äiti sairastaa syöpää, niin tiedän tunteen ja tuskan. Toivottavasti kaikki menee olosuhteisiin nähden hyvin. terv. blogin ahkera seuraaja

  VastaaPoista
 8. Puhumattakaan siitä, että Terveystalo ei ainakaan muutaman vuoden takaisten tietojen kautta juurikaan maksanut veroja Suomeen, vaan kierrätti voitot yrityksen sisäisten velkajärjestelyjen kautta jonnekin Panamaan.

  Voimia äidillesi ja koko jengille, toivottavasti loma tuntuu kuitenkin ihan lomalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Joo näin mäkin muistelisin - verojärjestelyuutisia näistä mehilälisistä ja terveystaloista. En tosin muista nyt yksityiskohtia, joten en ole ihan varma mistä oli kyse ja mikä tilanne on nyt.

   Poista
 9. Voimia ja kaikkea hyvää äidillesi ja teille läheisille!!!
  Tekstistä huutaa kyllä läpi, miten hermot ovat olleet tiukoilla... jospa loppuloma menisi ilman takaiskuja. Itsellä on Terveystalosta, tosin toisen kaupungin, vain sujuvia kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että on hyviäkin kokemuksia.
   Olisi varmaan verenpainemitttari räjähtänyt, jos olisin alkanut siellä mittauttamaan. Hoitohenkilökunta oli kuitenkin mulle mukavaa joten heille kiitos, mutta tuo säädön järkyttävä määrä yllätti (koska "yksityinen ja siksi tehokas ja virtaviivainen")

   Poista
 10. Voi ei! Toivottavasti rokko ei iske ja toivottavasti äitisi toipuu! Ei ole oikein muita sanoja kuin voimia ja tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elli! Parin viikon päästä selviää kuinka kävi... Onneksi rokotteesta ei ainakaan tähän mennessä ole tullut mitään jälkioireita. Mahtavaa!

   Poista
 11. Eiköhän rokote kuitenkin ajoissa saatu. Toivotaan nyt parasta.
  Jaksamista äidillesi. Jos hän vain suinkin jaksaa nyt. Niin sokeri pois, paljon pakurikääpäteetä.
  Halauksia <3

  VastaaPoista
 12. Jopas oli lääkärireissu. Tuo paikasta toiseen juoksuttaminen on todella raivostuttavaa. Toivottavasti rokote ehti ajoissa ja saatte viettää loppuloman rauhassa. Ikävä kuulla äitisi sairauden uusiutumisesta. Voimia hänelle ja teille läheisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että rokote tepsii. Ainakin se pienentää todennäköisyyttä sairastua tällä kertaa. Eikä tullut sivuoireitakaan. Hyvä hyvä!

   Poista
 13. Tsemppiä ensinnäkin tuon saakelin taudin suhteen! Meillä isältä leikattu hiljattain ja nyt hoidot alkaneet joten sikäli samassa veneessä, että oma terveys kiinnostaa yllättävän paljon tartuttavuuden vuoksi.
  Terveystalosta ei muuta kokemusta kuin työterveys ja se ei ollut parasta mahdollista. Kyllä on vaikeaksi tehty.
  Mitähän olisi tapahtunut, noin hypoteettisesti, jos olisitte vaan marssineet terkkariin ja antaneet osoitteeksi esim. äitisi osoitteen? Koska kun mökkiläiset voivat saada hoitoa missä tahansa, eipä noita osoitetietoja järjestelmissä ole? EU-kansalaisia kuitenkin eli ette olisi siinä mielessä mitään lakia rikkoneet.

  Toivottavasti kaikki menee jatkossa hyvin. Iloa sinne lähes naapurikaupunkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sotua syöttäessä ne olisivat näheet että emme asu Suomessa, ja kuopuksen "ulkomaalainen" sukunimi olisi paljastanut. Terveyskeskuksissa kun ei voi käsittääkseni enää maksaa käteisellä tai kortilla vaan tulee lasku ja laskua varten tulee kaikki nuo sotu-tiedot jne. Eikä meillä olisi ollut aikaa lähteä selvittelemään tätä vaihtoehtoa... Tuon laskun maksan ihan mielelläni nopeasta hoidosta, ja lääkärin aika on ymmärrettävästi kallista, mutta otti vaan NIIIN paljon päähän tuo juoksutus ja aivan turhanpäiväiset laskutuslisät.

   Poista
 14. Onpa todella outoa! Kun olemma käyneet yksityisellä, lasku on maksettu vasta ulos lähtiessä eli kun kaikki toimenpiteet on tehty. Samalla tulee "vain" yksi poliklinikkamaksu. Asumme Turun seudulla ja täytyy samalla todeta, että emme juurikaan käytä Terveystalon palveluja. Aivan keskustassa on Mehiläinen, mutta aivan paras lääkäriasema on ollut Neo Kupittaalla. Perheessämme on kaksi onnettomuusaltista, ureilevaa lasta. Yksityisiä terveyspalveluita siis käytetään.

  Hyvää lomaa Turussa, mukavaa kätköilyä ja voimia teille kaikille!

  -Satu

  VastaaPoista
 15. *urheilevaa

  -Satu

  VastaaPoista
 16. Tiedän niin tuon tunteen, kun äiti sairastaa ja itsekin pitää miettiä, ettei vain tartuta mitään lisätautia, tai lapset tuo päiväkodista ties mitä pöpöä. Todella paljon tsemppiä teille kaikille, ja toivon, että hoidot auttavat äitiäsi. Uusiutunut syöpä ei ole mikään helpoin mahdollinen juttu.

  VastaaPoista
 17. Kuulostaapa rahastuksella noiden poliklinikkamaksujen kanssa. Miten kaksi samaa maksua samalla kerralla voi olla perusteltavissa? Kerroksilla ja lääkärillä / hoitajalla ;).

  Samainen rokote saatiin meillä niin hienosti neuvolajärjestelmän kautta, kun sen vain voi hoitaa. Terkkari tilasi reseptin lääkärin, noukin itse lääkkeen apteekista ja kiikutin pistettäväksi terkkarille varatulla ajalla. Palveluprosessin sujuvoittamiseen, kun vielä lisäisi pienen jemman roketteita suoraan neuvolaan niin avot.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?