Vapun yhtiökokous

En koskaan unohda ensimmäistä Islannin-vappuani. Huhtikuun viimeisenä päivänä - joka osui sinä vuonna torstaille - lähdimme parin suomalaiskaverin kanssa valmistautumaan vapun vastaanottamiseen. Ajattelimme järjestää pienen pussikaljapiknikin! Voikkarit oli pakattu reppuun, samoin viltti ja muovimukit. Bisseliinit haimme paikallisesta viinakaupasta, sillä näillä leveysasteilla ei ruokakaupasta saa edes olutta.
Vähän epäilytti kaupungin tavallisuus. Eihän siellä näyttänyt olevan ketään missään. Ei ainakaan juhlatuulella. Päätimme kuitenkin sinnikkäinä suunnistaa sinne kaupunkilammen vieressä olevaan puistoon. Levitimme viltin jäiselle nurmikolle ja kaivoimme repusta eväät esiin. Marsu aivasti ja kaadoimme juomaa muovikuppiin. Vähän kylmähän siinä tuli. Kolme lämpöastetta ja maa tuntui jäisen kovalta pehvan alla, vaikka välissä oli paksu islanninlampaan villasta tehty villaviltti. Kaivoin repusta ylimääräiset lapaset. Avasimme toiset tölkit ja joimme olutta käsiin puhallellen. Sinnikkäästi vietimme vappua. Missään ei näkynyt ketään, paitsi yksi koirankusettaja, joka harppoi kaulaliina naaman ympärille kiedottuna puiston läpi koira perässään. Sitten tuli yksi iso tuulenpuuska ja vei voileipäpussin. Joimme oluet loppuun kädet jäässä ja lähdimme kotiin.

Sen kokeilun jälkeen hyväksyin, että Islannissa ei tosiaan vietetä vappuaattoa samoissa tunnelmissa kuin Suomessa. Vapunpäivänä on kaupungilla kai joku pieni marssi, mutta ei sen kummempaa karnevaalitunnelmaa (ilmapallot ja viirit täyttävät kaupungin vasta itsenäisyyspäivänä kesäkuussa) eikä edes päältä tummuneita ylioppilaslakkeja.
Vaikka Islannissa ei juhlavappua vietetäkään, sehän ei tarkoita, että me emme sitä voisi viettää. Yritämme vappuisin tehdä jotain vähän erilaista. Viime vuonna olimme vapun yli Pohjois-Islannissa lomailemassa. Tänä vuonna lähdetään taas tien päälle, mutta tällä kertaa kahdestaan miehen kanssa. Saimme nimittäin anopilta joululahjaksi pääsylipun yhtiökokoukseen. Siis yksi yö tunnelmallisessa maaseutuhotellissa aterioineen. Lahjakortin marginaaliin oli kirjoitettu hauraalla, vanhan ihmisen kaunokirjoituksella "Lahja sisältää lastenhoitopalvelut". Voi että!

Suuntaamme siis sinne samaan tuttuun virkistyskeskukseen pitämään vuosipalaveria kuin menneinäkin vuosina. Lauantaiaamuna lapset hoitoon, päivällä sekoilua laavapellolla, iltapäivällä oluen siemailua hotellin kuumavesialtaassa ja jatkot vanhaan navettarakennukseen kunnostetussa ravintolassa. Privaatimpaan pääsee nousemalla rappuset ravintolasta hotellihuoneeseen. Ihan pätevä vappuhan tästä on kehkeytymässä. Kippistä vaan!

Tunnisteet: ,