Kill your darlings, know your shit

Otsikossa pari tärkeää lausetta, jotka yritän aina pitää mielessä.

Kill your darlings. Älä rakastu mihinkään itse tekemääsi (paitsi lapsiin ja suklaakekseihin), vaan yritä kaivaa jostain tilaisuus katsoa tekemisiäsi toisesta näkökulmasta. Pyydä palautetta, paina deleteä ja tee sama uudestaan, mutta paremmin. Neuvo pätee minusta yhtä lailla niin täydelliseen gin tonic -suoritukseen kuin 200-sivuista käsikirjoitukseen. Vaikka se miten tuntuisi itsestä hyvältä, se ei välttämättä ole sitä.

Know your shit. Tunne itsesi, omat vahvuudet, vajavaisuudet, pinnanmenetystilanteet ja ne jutut, joissa oot tosi killerihyvä. Koska jos ei tunne tonttiaan, on oikeaan suuntaan meno päätöntä harhailua. Tästä neuvosta on ollut apua mulle niin urheilutreeneissä kuin työnjaossa töissä ja kotona.

Ja nyt se aasinsilta ajankohtaiseen aiheeseen. Olen koko tämän päivän roudannut tavaraa kauppojemme välillä, paikasta toiseen. Hyllystä laatikkoon, laatikot kärryyn, kärryllä autoon, pyllistelyä lava-auton lavalla, laatikoiden järjestelyä. Purkamista, hyllytystä ja hinnoittelua. Särkylääkettä lihasjumiin, sitruunavissyä janoon. Kohta se on valmis: nimittäin loppuunmyyntiale, joka alkaa huomenna.

Suomi-kauppamme Reykjavikin keskustassa on tullut tiensä päähän. Avasimme uuden liikkeen Kringlanin kauppakeskukseen elokuussa. Positiiviseksi ongelmaksi on muodostunut se, että islantilaiset asiakkaat siirtyivät heti sinne ostoksille. Kaupankäynti toisaalla on tarkoittanut, että keskustan myymälässä on ollut hiljaisempaa. Siellä käy paljon turisteja kyllä, mutta hehän luonnollisesti haluavat ostaa tuliaisiksi jotain paikallista.

Know your shit. Eli tunne tuotteesi, asiakkaasi ja markkina-asema sekä lähitulevaisuuden markkinaympäristö. Fakta on, että matkailijamäärät Islannissa kasvavat. Hotelleja nousee Reykjavikin keskustaan kuin isoja sieniä sateella, ja turistien tullessa paikallisia liikkuu keskustassa yhä vähemmän. Meillä on kuitenkin mahtavan söpö liiketila Reykjavk 101:ssä ja kokemusta kaupallisesti toimivasta mutta ei täyttä "kertakäyttökamaa" myyvän kaupan pyörittämisestä. Loppupäätelmä: päätimme siirtää fokusta. Reykjavikin keskustan liikkeestä tulee myymälä, jossa myydään matkailijoille (ja miksei myös niille islantilaisille jotka vielä keskustassa käyvät) laadukkaita ja hauskoja islantilaisia tuotteita.

Kill your darlings. Finnska Budin Laugavegurilla oli se, mistä koko kauppabisnes alkoi. Siihen liittyy valtavan paljon nostalgiaa.  Hyviä hetkiä ja täyttä paskaa. Koko riemukas kirjo. Mutta se on kauppa. Se on työ. Se on bisnestä. Se ei ole perheenjäsen. Eli se pitää uskaltaa nitistää, että pystymme tarjoamaan alueella pyöriville asiakkaille kiinnostavampaa ostettavaa. Saimme tämän idean tammikuussa. Nyt on helmikuun puoliväli, ja tavarat on tilattu, nimi keksitty ja logo valmistunut. Melko nopeaa murhaamista, mutta mitä sitä jäädä odottelemaan, kun homma on selvä kuin kirkas pakkaspäivä. Päätimme siis ottaa käyttöön islantilaisen lähestymistavan ja toimia nopeasti eikä suunnitella ideaa kuoliaaksi.

Know your shit, kill your darlings. Keskustan Finnska Budinin viimeiset kaksi viikkoa starttaavat huomenna. Suomalaista designia, sellaista mille ei ole tilaa Kringlanin liikkeessämme, saa nyt 20–70 prosentin alennuksella. Maaliskuun ensimmäisestä viikosta eteenpäin sanomme kaikille, että tervetuloa Reykjavíkin söpöimpään lahjatavarakauppaan Laugavegurille:

Ja onhan siinä uudessa logossa vielä hieman suomalaista kansanperinnettä jäljellä, hihi.

Tunnisteet: , ,