Vieraita Suomesta, lammasta uuniissa

Islannin suurin musiikkitapahtuma Iceland Airwaves tuo tänä viikonloppuna Islantiin paljon biletyksestä, musiikista ja Reykjavikista kiinnostuneita matkailijoita, muutaman suomalaisen kaverinikin.
Vanhoja opiskelu- ja työkavereita ei kovin usein tule Islantiin näin syksy- ja talviaikaan. Kesällä kaveritrafiikkia on enemmän, mutta usein me olemme silloin harmillisesti kiinni töissä maaseudulla tai Suomessa lomailemassa, joten treffit jäävät vähälle.

Kun kavereita tulee Islantiin asti käymään ja me satumme olemaan kotosalla, tapanani on kutsua tyypit syömään. Kokkaan tietysti islantilaista lammasta. Se on paikallistakin paikallisempaa ruokaa, onnistuu aina ja helpompaa kuin heinänteko. Plussaa nopeudesta: ruoan saa paistovalmiiksi kymmenessä minuutissa. 130-asteinen uuni hoitaa loput.

Voihan tätä reseptiä soveltaa muuallakin, vaikka parasta  kyllä tulee islantilaisesta lampaasta. Vuoristossa kasvaneen islantilaisen lampaan liha on todella maukasta, mureaa ja mikä ainakin itselleni on tärkeintä: eläin on kasvanut ulkona vapaudessa.

Lampaanpotka uunissa (riittää 5-6 henkilölle)

1 lampaanpotka
sipuleita
bataattia
perunoita
porkkanoita
rosmariininvarsia
suolaa
mustapippuria

Ota lampaanpotka huoneenlämpöön muutamia tunteja ennen uuniin laittoa. Jos ostat potkan pakastettuna, anna sen sulaa jääkapissa pari vuorokautta. Kuutioi juurekset. Kääntele huoneenlämpöistä lampaanpotkaa kuumalla pannulla, jotta sen pinta sulkeutuu. Hiero potkan päälle suolaa ja mustapippuria, jos ostat lihan maustamattomana. Laita potka kannelliseen uuninvuokaan. Asettele juurekset ja rosmariininoksat potkan ympärille ja laita kansi päälle. Paista potka mureaksi – eli 130 asteessa tuntikausia. Valmista on, kun lihan sisälämpö on noin 67 astetta.
Pistin äsken lampaan uuniin, vieraat saapuvat viiden tunnin kuluttua. Vielä ehtii ottaa päiväunet ja pyyhkiä pöydän. Punaviinipullo auki ja salaattiainekset sekaisin. Ihanan helppoa!

Iceland Airwaves on huikea biletysviikonloppu, mutta se jää meiltä tänä vuonna väliin. Mörssäri on vielä niin pieni, että yökyläily anopin luona ei vielä onnistu. Ensi vuonna sitten.

Mutta ei mekään tänä viikonloppuna ihan vaille huvituksia jäädä. Sattui nimittäin vapaa viikonloppu himoitsemallani kesämökillä samaksi viikonlopuksi, joten me lähdemme huomenna bilehumun jaloista pois kohti Pohjois-Islannin rauhaa. Ohjelmassa löhöilyä mökin kuumassa vesialtaassa, hyvää ruokaa, vähän viiniä, rauhallisia kävelylenkkejä, uimahallivisiitti ja kyläily tuttavaperheen luona hevostiallla. Miten ihanaa!

Tunnisteet: