Alkuasukkaita etsimässä

Nojatuolimatkailen joka aamu (ja päivä, ilta ja joskus öisinkin) Instagrammissa, koska minua kiinnostaa nähdä, mitä ystäville, some-tutuille ja fanittamilleni tyypeille kuuluu. 
Jos löydät Islannin parhaan surffaajan Ingón, löydät parhaat surffipaikatkin.
Sitähän me haluamme matkoillakin: retkelle paikallisten arkeen. Paras tapa löytää kaupungin tunnelmallisin baari tai rantakohteen kivoin auringonottopaikka on seurata paikallisia.

Edelläkävijät ovat jo vuosia majoittuneet paikallisten olohuoneissa, osallistuneet asukkaiden vetämille kotiseutukierroksille New Yorkissa ja syöneet illallista lontoolaisissakotiravintoloissa.

Myös isot hotelliketjut ovat alkaneet hyödyntää paikallisuuden trendiä.

Yhdysvalloissa Kimpton-hotellit antavat vierailleen listoja, joissa hotellien työntekijät paljastavat kotikaupunkinsa suosikkikohteet. Eurooppalainen Generator-hostelliketju taas suosii rekrytoinnissa kotikaupunkiinsa intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä, jotka jakavat innostustaan vieraille.
Naapurillamme ja lapsemme tarhakaverin isällä  Jón Heidarilla on jännät harrastukset. 
Kasvoton motelli eikä ketään tuttua tai tutun tuttua kaupungissa? Ei hätää! Paikalliset vinkit ovat parin klikkaukset päässä, neuvoo sosiaalisen median asiantuntija ja Skimbacon perustaja Katja Presnal:

”Instagram antaa suoran linkin paikalliseen yhteisöön.”

Hän vertaa sosiaalista mediaa kyläkauppaan.

”Vaikka matkat suunnitellaan ja tilataan netissä, sosiaalinen media tuo kyläkauppatunnelman eli yhteyden paikallisiin ihmisiin”, sanoo aiheesta Instagaram as Your Guide to the World -kirjan kirjoittanut Presnal.

Omienkin lomien menovinkit löytyvät Instagrammista.

”Olin käymässä Roomassa. Paikallinen insta-tuttuni neuvoi minut suosikkiravintolaansa huomattuaan, että olen kaupungissa. Kävelin sisään ravintolaan ja välitin ystävän terveiset omistajalle. Seurueeni sai pöydän ja nautimme mahtavan illallisen.”
Suppailua islantilaiseen tyyliin: jäätikkölaguunilla, tietysti.
Retket asukkaiden arkeen sisältävät kuitenkin ristiriidan. Aito paikallistunnelma on kuin kasa lunta. Kun tarpeeksi moni laittaa sinne kätensä, se häviää.

Ette varmaankaan ole vielä kuulleet, että surffausolosuhteet ovat Islannissa erinomaiset vuoden ympäri? En minäkään, ennen kuin törmäsin Reykjavíkissa Arctic Surfers -seikkailumatkatoimiston vetäjään Ingó Olseniin.

Kiinnostuin ja kysyin, voisinko joskus tulla toimittajana mukaan heidän retkilleen.

“Sillä ehdolla, että et kerro, missä me surffaamme. Emme halua tänne kävijäryntäystä. Olemme joukko paikallisia intohimoisia surffaajia, jotka ottavat pienen määrän matkailijoita reissuilleen mukaan.”
Täällä sitä vaan surffaillaan, mutta kukaan ei tiedä, missä.
Enempää en voi kertoa, huuleni ovat sinetöidyt. Onneksi arktisia surffaajia voi seurata Instagrammissa – ilman paikannustietoja tosin.

--

Pidän Imagessa matkapalstaa. Tämä juttu on julkaistu aikaisemmin numerossa 1/2015. Kaikki Imagessa julkaistut matkajuttuni tulevat myös tänne blogin puolelle. Tägään ne kaikki tunnisteella Imagen matkajutut.

Kuvat otti islantilainen alkuasukas Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: ,