Autetaan Nepalin maanjäristyksen uhreja

Meillä Islannissa on maanjäristyksiä jatkuvasti. Täällä järisee maa useita kertoja päivässä, mutta järistykset ovat niin pieniä että niitä ei yleensä edes huomaa. Olen kokenut seinien liikahtamisen sisätiloissa vain pari kertaa. Se on ollut lähinnä vain mielenkiintoinen kokemus. Suurimmat vauriot ovat kivitalon ulkoseinään ilmestyvät hienon hienot hiusmurtumat.
Kuva: Björgvin Hilmarsson
Islanti sijaitsee vulkaanisesti aktiivisella alueella kahden mannerlaatan saumakohdassa, mutta olemme silti pirun onnekkaita: täällä päin maailmaa mannerlaatat erkanevat rauhallisesti eli järistykset ovat hillittyjä. Jos laatat työntyisivät toistensa alle tai hankautuisivat toisiaan vastaan sivuttaissuunnassa, maanjäristykset tulisivat paljon isompina.

Minä ja muut saarella asuvat olemme pirun onnekkaita. Siellä Suomessa ollaan tässä suhteessa vielä onnekkaampia: peruskallio taitaa olla maailman vanhinta ja maa sijaitsee kokonaan yhden mannerlaatan päällä. Maanjäristyksiä voi toki tapahtua Suomessakin, mutta ei sellaista, joka tuhoaisi yhdessä hetkessä koko elämän ja kokonaisia perheitä.

Nepalin maanjäristyksessä on kuollut tuhansia ja luku kasvaa jatkuvasti. Loukkaantuneita on suuri määrä ja käsiin levinneen infrastruktuurin myötä pelko tautien leviämisestä, väkivallan kasvusta ja turvaverkkojen rikkoutumisesta on todellinen.


Suomen Blogimedian bloggaajat ja minä heidän mukanaan perustimme bloggaajien avustuslippaan Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Lahjoitin parikymppiä. Voisitkohan sinäkin osallistua? Voit lahjoittaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon verkkopankkimaksulla tai luottokortilla. Rahalahjoituksen voi tehdä myös kännykällä: soita 0600-12220 (20,28 euroa + ppm) tai lähetä tekstiviestien SPR numeroon 16499 (15 euroa).

Geologian mittakaavassa olemme kaikki saman kokoisia. Osalle meistä on vain käynyt parempi mäihä kuin toisille. Elämässä kaikki on viime kädessä kiinni pelkästä sattumasta, eikä sattuma ole reilu. Se ei jaa tasoituspisteitä. Se on meidän ihmisten tehtävä. Kymppi tai pari on meistä monelle aika pieni raha.

Joten lahjoitathan?

Kiitos.