Miksipä ei?

Eräs työprojekti kiskaisi Saku Tuomisen uusimman kirjan ääreen. Luova järkevyys (Otava, 2014) on varsin mielenkiintoinen teos arjen luovuudesta. Miksi mitään konkreettista ei tapahdu, vaikka kaikilla on ainakin omasta mielestään paljon hyviä ideoita ja yrityksissä niputtain innovaatioprosesseja?

Tuomisella on paljon hyviä vastauksia. Yksi kirjan harvoista kuvioista pysäytti miettimään. (Joo onneksi kuvioita oli kirjassa todella vähän ja tulitikkuaskin mallisista palikoista rakennetut luovuusprosessitkin esiteltiin kirjassa lähinnä varoittavina esimerkkeinä.)

Yksi syy pysähtyneisyyden tilaan on se, että me aikuiset emme juuri enää kysele tai ihmettele. Lapset kyllä kyselevät, noin nelivuotiaiksi asti:
Luova järkevyys, sivu 84.
Jos emme kysy "miksi" tai "miksei näin", mitään uutta ei synny, korkeintaan keskinkertaisia kopioita. Kirjasta inspiroituneena esitän tässä nyt joukon hyviä kysymyksiä. Tästä voi kuka tahansa pölliä ja jalostaa miljardibisnekseksi.

- Miksei VR:n ja muillakin lippuautomaateilla voi olla valintaa "haluan istumapaikan naama menosuuntaan päin"?
- Miksei ruokakaupan jonossa ei etukäteen voi tietää, kuinka kauan odotus kestää? Jonon pituus kun ei välttämättä korreloi odotusajan kanssa.
- Miksei ravintoiden ruokalistoilla erikseen varoiteta, jos jonkun annoksen valmistuminen kestää tuplasti pidempään kuin jonkun toisen?
- Miksei missään ole turisteille kaupunkiopaspalvelua, joka listaisi kaikki halutun kohteen maksuttomat julkiset vessat?
- Mitä jos hedelmä- ja vihannesosastoilla kerrottaisiin lyhyesti kunkin vihanneksen ja hedelmän vitamiinipitoisuudet ja terveysvaikutukset? Löysään vatsaan luumua, banaania vai omenaa?
- Miksei perunahyllyllä kerrota, mikä soveltuu parhaiten keittoon, mikä muusiin ja mikä on parasta keitettynä? En näet ainakaan itse tiedä, mitä eroa on rosamundalla ja columbolla.
- Mitä jos joku alkaisi valmistaa yksinkertaista testiä, jolla voisi varmistaa juomaveden puhtauden? Hirveän kätevä matkoilla.
- Miksi Frozenin Elsa olisi hyvä palomies? Tämän kysymyksen esitti lapsi heti herättyään. Tosin kuin minulla, sillä oli jo vastauskin omaan kysymykseensä valmiina.  Koska se tykkää kylmästä.

Kertoo jotain väsymystilastani, mutta tuo aamuinen naurattaa vieläkin.

Tunnisteet: