Sami Sillanpää: Kiinalainen rakkaustarina

Tämän vuoden lukemistani tietokirjoista paras on ehdottomasti Sami Sillanpään Kiinalainen rakkaustarina (WSOY, 2013). En ole pitkään aikaan - jos koskaan - lukenut yhtä pysäyttävää, hengästyttävää ja tärkeää kirjaa. Silti viihdyin joka minuutti, ja nauroinkin ääneen.
Mieti hetki Kiinaa. Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen? Olympialaiset? Talous? Hikipajat? Itse luen paljon talousuutisia, joissa Kiinasta puhutaan uutena talousmahtina, maailman merkittävimpänä taloutena ja Yhdysvaltojenkin talouden ylläpitäjänä. Varmasti totta kaikki tämä, mutta vain pieni osa totuutta.

Kiinalainen rakkaustarina on mieletön kertomus kiinalaisen kansalaisaktivistipariskunnan Hu Jian ja Zeng Jinyan elämästä.  Pariskunnan väsymätön taistelu epäoikeudenmukaisuutta kohtaan ja sananvapauden puolesta saa kaltaiseni länkkärilukijan ihon kananlihalle. Nämä ihmiset tekevät ja ovat tehneet käsittämättömiä uhrauksia sen eteen, että Kiinassa asuvat kiinalaiset voisivat jonain päivänä kokoontua mielenosoitukseen, muistaa Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn uhreja tai kirjoittaa sosiaaliseen mediaan politiikkoja kritsoivia tekstejä ilman, että joutuu vankilaan tai salaisen poliisin piestäväksi.

Kirja on vielä enemmän kuin "vain" katsaus Kiinaa julmasti hallitsevan kommunistihallinnon tekemiin vääryyksiin ja sitä vastaan taisteleviin kansalaisaktivisteihin. Jo kirjan ensi sivuilta lukijaa alkaa mietityttää, miksi meistä joistakin tulee äänekkäämpiä kuin toisista. Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana Kiinassa työskennelleen Sillanpään kirja käsittelee epäsuorasti myös tätä kysymystä.

Mistä tulee palo taistella vääryyksiä vastaan, vaikka vastassa on maailman vahvin ja suurin salaisen poliisin organisaatio? Kun aktivistipariskunta saa lapsen, heidät lukitaan kotiarestiin. Silti he eivät lopeta taisteluaan. Miksi nämä kaksi ihmistä ovat valmiita uhraamaan oman onnensa, yksityisyytensä ja mahdollisuuden materiaaliseen hyvinvointiin jonkin niinkin epäkonkreettisen asian kuin ihmisoikeuksien takia?

Vastaus on perin yksinkertainen: Koska oikeasti mitään sen konkreettisempaa ei ole.

Jos et tiedä, mitä ostaa lahjaksi yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneelle kaverille, rakkaustarinoiden parissa viihtyvälle ystävälle, lukemisesta pitäville vanhemmille tai vaikka sille intohimoiselle kapitalistiystävälle, jonka mielestä vapaa markkinatalous ratkaisee kaikki maailman ongelmat, hanki tämä kirja. Tarina on vetävästi ja selkeästi kirjoitettu: ei siis vaadi tutkintoa poliittisesta historiasta, että kokee tämän mielenkiintoiseksi. Kirjassa on paljon ennen julkaisematonta materiaalia, jonka Sillanpää on saanut mm. pariskunnan kanssa käymistään keskusteluista.

Jos tilaat Suomalainen.comista tänään (17.12.), paketti ehtii jouluksi perille.* 32 kahta euroa ei voisi parempaan kuluttaa.

*) affiliate-linkki

Tunnisteet: ,