Islanti palkitsi asunnonomistajia

Islantilaiset asuntovelalliset voittivat eilen arpajaisissa: lähes kaikki, joilla oli vuosina 2008 ja 2009 asuntolainaa, saivat lainastaan keskimäärin noin 8 500 euroa anteeksi. Lyhyt taustoitus on varmasti paikallaan. Islannissa koettiin iso talouskriisi muutama vuosi sitten. Ennen rysähdystä täällä elettiin kuin viimeistä päivää ja (laina)rahaa tuhlattiin isoihin autoihin ja asuntoihin. Perinteinen asuntolaina on sidottu inflaatioon. Eli kun inflaatio on noussut pahimillaan jopa 20 prosenttiin, lainapääoma on noussut saman verran ja sen päälle ovat tulleet vielä korot.
Islannin keskustapuolue voitti viimekertaiset eduskuntavaalit lupaamalla velkaisille kotitalouksille helpotuksia. No nyt niitä helpotuksia saatiin: keskiverron islantilaisparin asuntolaina on noin 160 000 euroa. Eilisen jälkeen se tippui 150 000 euroon. Lainojen pääomia leikattiin yhteensä 980 miljoonaa euroa.

Olen pöyristynyt. Hanke on järjetöntä verovarojen tuhlausta. Kerronpa miksi.

1. Lainoja leikattiin kaikilta ilman tulorajoja. Tiedän monia, joilla on kymmenen tuhannen euron bruttotulot ja asuntolainalyhennys reilusti alle tonnin kuussa. Eivät he tarvitse hankalaan taloustilanteeseen tulonsiirtoa, koska heidän taloudellinen tilanteensa on ihan helvetin hyvä!

2. Lainoja leikattiin, vaikka lainaa olisi tällä hetkellä todella vähän. Järkyin esimerkki: pari oli ostanut kymmenen vuotta sitten puoli miljoonaa euroa maksavan asunnon ja ottanut siihen 250 000 euron lainan. Muutaman vuoden kuluttua he myivät asuntonsa isolla voitolla. Asuntolainaa oli jäänyt alle 40 tuhatta euroa. Eilen lainamäärä tippui 20 tuhanteen euroon.

3. Vuokra-asujat eivät saa mitään. Reykjavíkissa kolmiosta joutuu maksamaan noin 1 300 euron kuukausivuokraa. Samankokoisen asunnon lainanlyhennys on tuosta summasta jopa puolet vähemmän. Vuokrataso on niin korkea, että kaksikaan hyväpalkkaista työssäkäyvää aikuista ei pysty vuokran ja muiden menojen jälkeen säästämään käsirahaa oman asunnon ostamista varten.
Islannin pääministeri, Sigmundur Davíð. (Kuva: ruutukaappaus, Kjarninn.is
4. Yhteistä rahaa tarvittaisiin muuallakin. Koulutuksesta leikataan. Terveyhdenhuolto ei pelitä. Lääkärin peruspalkka (ilman vuorolisiä) on noin 2 000 euroa. Yli kuuden vuoden opintojen ja isojen opintolainojen jälkeen kuukausipalkka yltää kahteen tuhanteen euroon. Sillä saa juuri vuokran maksettua. Monet nuoret lääkärit ovat tehneet johtopäätöksensä ja muuttaneet töihin Norjaan ja Ruotsiin.

5. Autetaan heitä, joilla menee jo hyvin. Samaan aikaan kun asunnonomistajien - myös niiden, joilla on hyvät tulot ja erinomainen maksukyky - taloustilannetta kohennetaan, tehdään päätöksiä, jotka heikentävät pienituloisten asemaa. Ensi vuoden budjetissa päätettiin korottaa ruoan arvonlisäverotusta muutamalla prosenttiyksiköllä. Kun kansa valitti, että ruoan hinta nousee, talousministeri lohdutti kertomalla, että samaan aikaan luksuselektroniikan hinta tulee alennettujen tullimaksujen kautta laskemaan.

Vuokralla asuvaa yksinhuoltajaa, jonka kaikki käteen jäävät rahat menevät vuokraan ja ruokaan, tuskin lohduttaa tieto, että taulutelevision saa nykyään edullisemmin. Taulutelevisiota kun ei voi syödä.

Jos Islannin hallitus olisi halunnut tukea huonoimmassa taloustilanteessa olevia kotitalouksia käyttämällä yhteisiä verovaroja tehokkaasti, sen olisi pitänyt auttaa heitä, jotka sitä apua eniten tarvitsevat.

Veikkaanpa, että ei mene montaakaan päivää, kun pääministerin lehdistövastaava kääntää tämän koko järjettömän tapahtumasarjan englanniksi. Kansainvälisiä tiedotusvälineitä varten saadaan vetävä tarina, joka jälleen rakentaa mielikuvaa Islannista hienona maana, joka pitää huolta kansalaisistaan ja selättää yhdet talouslamat tuosta noin vaan. Yeah right.

Että välllä tällaisiakin uutisia Islannista.

Tunnisteet: