Kuka sinun kotikadullasi asuu?

Tajusin tänään, että minulle ei ole ihan sama, minkänimisellä kadulla asun. Muutimme eilen takaisin kotiin anoppilasta, jossa olemme puolison lantiovamman takia viettäneet koko kesän. Kävelin tänään ensimmäistä kertaa tuttua reittiä moneen kuukauteen lapsen kanssa kotiovelta päiväkotiin ja sieltä töihin. Matka sujui jännittävissä merkeissä. Joillekin arkipäivän pelastus on kahvikuppi, aamulenkki tai nenään tulviva läheisen keksitehtaan tuoksu. Oma vireystasoni nousee, kun keksin historiallisia viitteitä lähiympäristöstä.
Viikinki Leifur Eiriksonin patsas hänen isänsä mukaan nimetyllä kadulla. Kuvassa myös suomalaisislantilainen risteytys.
Koin ahaa-elämyksen tajuttuani, että kävelen kotikulmillani pelkästään historiallisten merkkihenkilöiden tai vanhojen muinaispohjoismaisten pakanajumalien mukaan nimetyillä kadunpätkillä. Lähikortteleissa on ainakin Óðinsgata (pääjumala Óðinn), Freyjugata (hedelmällisyyden jumala Freyja), Lokastígur (jumalperheen ilkimys Loki) ja Baldursgata (viattomuuden ja rauhan jumala).

Me asumme erään keskiaikaisen Islanninsaagojan päähenkilön mukaan nimetyllä kadulla. Seuraava katu meistä alaspäin on yhden toisen Islanninsaagan päähenkilön nimikkokatu. Ja niin on myös se katu, jota pitkin kävellään lähiuima-altaalle. Lapsen päiväkoti on kadulla, joka on nimetty Gröönlannin valloittaneen viikingin, Erik Punaisen mukaan.
Matkalla töihin. Lokin polulta oikealle tai merenjumalan katua Njardargataa alaspäin kohti merta.
Tuntuu hienolta, että nuo vuosisatoja olemassa olleet tarinat ja osittain todellisetkin tyypit ripottelevat edelleen merkityksiä kotinurkilleni. Samasta syystä viihdyin vanhoissa taloissa, vaikka ne ovat pienine vessoineen ja ahtaine käytävineen miten epäkäytännöllisiä tahansa. Tykkään siitä ajatuksesta, että en ole ensimmäisten joukossa asumassa näitä seiniä tai kävelemässä näitä katuja. Ennen minua on ollut satoja ja minun jälkeeni tulee satoja.

Joskus sitä  näköjään jää miettimään oman olemassaolonsa mysteeriä ihan tavallisena sadepäivänä matkalla kodista päiväkodin kautta töihin.

Tunnisteet: