Islannin tulivuori"kaaos" paikallisen silmin

Olen mielenkiinnolla seurannut suomalaisissa ja muissakin ulkomaalaisissa tiedotusvälineissä viime päivinä käytyä keskustelua islantilaisesta Bárðarbunga-tulivuoresta ja sen mahdollisesta purkautumisesta. Uutisissa varoitetaan, pelätään ja kauhistellaan. Jutuissa maalaillaan kauhuskenaarioita siitä, mitä kaikkea kamalaa voi tapahtua, jos tulivuori purkautuu. Annoin tänään haastattelun Ylelle aiheesta (ehkä kuulette sen päivän mittaan radiosta) ja yritin tuoda siinä esille vähän toisenlaisia faktoja.
Tulivuorenpurkaus Islannissa keväällä 2010.
Islannissa kukaan ei panikoi. Ihmiset kyllä juttelevat aiheesta kahvitunneilla ja lounastauoilla ja vilkaisevat välillä ilmatieteenlaitoksen sivujen tiedotteita. Omat toimistokaverini lähinnä mehustelevat valokuvausmahdollisuuksilla: "jos se purkautuu, minne kannattaisi ajaa, että sitä pääsisi hyvin kuvaamaan."
Toki sitä piti päästä katsomaan läheltä. Islantilaisia jeeppeineen.
Uutisissa kerrotaan, että ihmisiä on evakuoitu tulivuorenpurkausriskin takia. Ketään ei ole evakuoitu kodeistaan, koska tulivuoren lähellä ei asu ketään. Piippu sijaitsee Vatnajökullin pohjoisosassa keskellä islantilaista erämaata. Jos tulivuori purkautuu jäätikön alla, suuri jäätikkötulva ei ehdi asutuksen lähelle moneen tuntiin. Kaikki tulva-alueen asukkaat ja eläimet ehditään siirtää ajoissa turvaan. Nyt evakuoidut ihmiset ovat alueella vaeltavia matkailijoita, jotka ovat yöpyneet vaellusreittien vuoristomajoissa. Koska näille vuoristomajoille kulkuminen kestää asutuksen keskeltä ja hyvien tienyhteyksien varrelta useita tunteja, päätettiin evakuoinnit tehdä jo nyt.

Islannissa on paljon tulivuoria, onhan koko maakin saanut alkunsa tulivuorenpurkauksista. Täällä järisee maa ihan joka päivä kymmeniä kertoja, mutta usein järistykset ovat niin pieniä, että niitä ei edes huomaa. Olen täällä kymmenen vuoden aikana havainnut omin jaloin vain yhden maanjäristyksen. Islannissa on todella kattavat ja osaavat pelastusjärjestöt ja täällä tehdään paljon tulivuori- ja jäätikkötutkimusta. Ei ihan oikeasti ole mitään syytä paniikkiin.
Islanti, kevät 2010.
Tilanne olisi varsin toisenlainen, jos tulivuori olisi purkautumassa lähellä asutuskeskusta. Bárðarbungalta on lähimpään kylään matkaa satoja kilometrejä. Islannin keskellä ei asu ketään. Toki on inhottavaa, jos purkaus tapahtuu jäätikön alla ja sulamisvedet vievät mukanaan esimerkiksi teitä. Sitten ne vain rakennetaan uudestaan. Jos tulee tuhkapilvi, sitten ei lennetä hetkeen minnekään. Täällä purkautui tulivuori viimeksi vuonna 2011, ja se oli voimaltaan Eyjafjallajökullia suurempi. Se purkaus ei kuitenkaan aiheuttanut suurempia muutoksia lentoliikenteelle.

Ehkä mitään tulivuorenpurkausta ei tällä kertaa edes tule. 

Islantilaiset ovat joissain asioissa riskiä rakastavia Pohjolan kuumakalleja, mutta kun kyse on tulivuorenpurkauksista tai muista luonnonilmiöistä, heistä tulee hetkessä viilipyttyjä. Islantilaiset sanovat tähän vain että þetta rettast. Asia järjestyy.

Pirulainen, huomaan itsessäni jo pieniä islantilaistumisen piirteitä. 

Kuvat: Fimmvörðuhálsin purkauksesta keväällä 2010 / Kuvaaja: Björgvin Hilmarsson, lisää saman sarjan kuvia täällä

Tunnisteet: