Maailmalta ei voi suojautua

Muistatteko, kun viime viikolla kirjoitin Samoasta vähän vähemmän mairittelevasta näkökulmasta? Hämmästelin tekstissäni muun muassa perheväkivallan yleisyyttä ja sitä, kuinka yli 70 % paikallisista naisista hyväksyy naisiin kohdistuvan perheväkivallan jos nainen esimerkiksi kieltäytyy seksistä tai laittaa pahaa ruokaa. Miesvastaajien keskuudessa vastaava prosentti oli viidenkympin kulmilla. Mutta tiedättekö mitä - surullista kyllä, mutta ei näytä olevan väliä, missä päin maailmaa ollaan, asenteet ovat pelottavan samankaltaisia. Väkivallan uhria syyllisestään uhrin rooliin joutumisesta.


BBC:ltä silmiini osui  tänään samantyylinen karmaiseva uutinen Isosta-Britanniasta. Yli 70 prosenttia Lontoossa toteutettuun kyselytutkimukseen vastanneista naisista oli sitä mieltä, että raiskauksen uhri on raiskaukseen osasyyllinen, jos hän on esimerkiksi mennyt aikaisemmin sänkyyn raiskaajan kanssa. Miesvastaajista näin ajatteli 57 prosenttia. Kolmannes vastaajista sanoi uhrin olevan vastuussa raiskatuksi joutumisestaan, jos hän pukeutui "provokatiivisesti" tai meni kylään raiskaajan kotiin. Järkyttävää.

Asia ei voisi olla yksinkertaisempi: tekijä on aina syyllinen, ei uhri. Syyllisyyden vierittäminen uhrin niskoille tuntuu raukkamaiselta ja väärältä. Erityisen kummalliselta tuntuu se, että molemmissa tutkimuksissa nimenomaan naiset olivat herkempiä syyllistämään naisen joutumisen väkivallan uhriksi. En usko, että kyse olisi pelkästä solidaarisuuden puuttesta. Ihminenhän yrittää aina löytää syyn ja selityksen tapahtuneelle. Uskomme mieluummin loogisuuteen kuin sattumanvaraisuuteen. Väkivallan uhri saattaa usein miettiä, miksi kävi niin kuin kävi ja etsiä syitä omasta toiminnastaan. He, jotka eivät ole koskaan joutuneet väkivallanteon uhriksi, luovat itselleen turvallisemman olotilan vierittämällä väkivallanteon syyn uhrin niskoille: minulle ei voi tapahtua mitään pahaa, koska käyttäydyn aina tilanten edellyttämällä tavalla, harkiten ja järkevästi. 

Mutta kun ei se mene niin. Kenelle tahansa voi sattua mitä tahansa. Maailmalta ei voi suojautua, vaikka miten uskottelisi itselleen, että omalla toiminnallaan voi pitää itsensä turvassa. Vaikka rikollisten saaminen vastuuseen teostaan ja väkivallattoman ympäristön luominen on monimutkaista ja vaikeaa ja vie resursseja ja aikaa, se on ainoa todellinen vaihtoehto.

Tunnisteet: