irjoitin taannoin avoimen kirjeen kosmetologeille . Enpä olisi uskonut, että siitä tulee kahdessa päivässä blogini ylivoimaisesti luetuin t...

Avoin kirje kosmetologeille - odotettu jatko-osa

16.2.14 Satu Kommentteja: 19

Kirjoitin taannoin avoimen kirjeen kosmetologeille. Enpä olisi uskonut, että siitä tulee kahdessa päivässä blogini ylivoimaisesti luetuin teksti. Lukijamäärät triplaantuivat. Saadun lukijapalautteen perusteella tein kahdenlaisia johtopäätöksiä. Ensinnäkin. En näemmä ole ainoa, joka on kokenut ihon dissaukseen perustuvaa pakkomyyntiä kosmetologilla käydessään. Kuten Outi Pyy Facebookissa osuvasti totesi, kyse on universaalista markkinoinnin peruskikasta: jos sinulla on huono olo itsestäsi, sen parantamiseksi voidaan myydä lisää roinaa. Vanhanaikainen, mutta ilmeisesti edelleen toimiva myyntiargumentti. (Onneksi osalla oli myös täysin päinvastaisia kokemuksia.)

Joku kosteuttava päivävoide olisi paikallaan?
Sain paljon myös toisenlaisia kommentteja. Sellaisia, joiden mukaan olen väärässä. Olen luultavati aina valinnut vääränlaisen hoidon (eli pitää siis erikseen pyytää ei-dissaavaa hoitoa). Sain kommenttiboksissa näkyvien viestien lisäksi myös  sähköpostiviestejä, joissa minulle mm. kerrottiin että kasvojeni iho näyttää todella todella huonolta ja valitukseni on turhaa ininää, koska tarvitsisin kuvien perusteella ihan oikeasti stydimpiä hoitotuotteita. Useassa viestissä oltiin närkästyneitä siitä, kuinka tarkoituksella mustamaalaan kauneusalan yrityksiä.

En todellakaan vinoile kaikille ihonhoitoalan yrityksille. Itse asiassa asia on täysin päinvastoin: suhtaudun todella myönteisesti yrittäjiin ja yrittäjyyteen. Myynhän itsekin palkkani eteen palvelujani ja osaamistani joka ikinen (työ)päivä. Se, että pidän ihon "vikoihin" ja "vajaavaisuuksiin" perustettua myyntipuhetta typeränä, ei tarkoita sitä, että inhoan kaikkia kosmetologeja.

Ymmärrän myyntityön tärkeyden. Itse asiassa yksi kirjoitustani kommentoinut selvensi minulle, miksi kosmetologit tekevät paljon enemmän tuotemyyntiä kuin esimerkiksi kehumani hierojat. Hierojat eivät joudu tilittämään arvonlisäveroa valtiolle myymistään palveluista. Kosmetologit sen sijaan joutuvat siirtämään hintalapusta neljänneksen verottajalle, eli katteet ovat selkeästi ohuemmat. Kosmetologien on siis pakko myydä tuotteita, jotta bisnes olisi lähelläkään kannattavaa. Kiitos sinä, joka kerroit minulle tämän varsin kiinnostavan verotuksellisen seikan!

Oliko sulla joku kommentti mun nenästä?
Kirjoitukseni tärkein pointti ei kuitenkaan ollut se, että kauneushoidoissa tehdään tuotemyyntiä, vaan se, että myyntiä tehdään aivan liian usein asiakkaan ihon ns. vikoja korostamalla. Myyntiä voi tehdä toisellakin tapaa. Mieleeni tulee heti yksi esimerkkifirma, joka tekee homman toisin: Jolie. En ole koskaan kokeillut kyseisen lafkan palveluja tai sen myymiä tuotteita, mutta bisneksen näkökulmasta tämä putiikki tekee erinomaista myyntityötä. Jolie on viime aikoina näkynyt kymmenissä lifestyle-, kauneus- ja tyyliblogeissa sekä naistenlehdissä. Minä en edes tiennyt, että sieltä saa kauneushoitoja; olen ajatellut firman myyvän vain laadukasta kosmetiikkaa.

Mielestäni Jolie tekee kauneushoitoalan bisnestä putelit ja purkit edellä. Tuotteita ei myydä rypyttömyyden lähettiläinä tai rupsahtamisen estolääkityksenä, vaan ihan muilla argumenteilla: hyvinvointia, hyvää oloa ja luonnollisuutta korostaen. Nerokasta. Toivottavasti hyvin tehty digimainonta on saanut ovimpumpun laulamaan. Jolien lisäksi Suomessa on varmasti (toivottavasti?) monia muitakin taidolla myyntityötä tekevää kauneusalan firmaa. Kommenttikentässä sana on vapaa, eli saa kehua ja suositella. Kiitos muuten myös kaikille edellisessä kirjoituksessa suosituksia jakaneille.

PS. Nyt myös naamani on lomamoodissa! Oma nahkani ei tunnu suihkun jälkeen enää yhtään kireältä. Väitän, että syynä ovat hyvät yöunet, sopiva annos aurinkoa ja päivättäiset neljä hedelmiäsmoothieta. Naamaan kun olen annostellut viimeisen neljän viikon aikana meriveden lisäksi vain aurinkorasvaa (Vichy, suojakerroin 30).


Kuvat: Björgvin Hilmarsson

19 kommenttia:

 1. Ei luoja, siis sait henk.koht. meiliisi dissausta ulkonäöstäsi ja vaatimuksia ihonhoidon lisäämiseen... WTF?! Mikä näitä ihmisiä vaivaa?
  Mä meen huomenna kosmetologille pitkästä aikaa, ja edellisestä aiheeseen liittyvästä kirjoituksestasi inspiroituneena tilasin ajan jotakuinkin näillä sanoilla: Oon pienen lapsen äiti, väsynyt yöherätyksistä, en oo tyytymätön ihossani abt mihinkään (vaikka epätasaisuutta yms pientä "virhettä" tottakai on), vaan haluan tulla hemmoteltavaksi ja rentoutumaan ja unohtamaan ulkomaailman tunnin ajaksi, enkä halua, että muhun sattuu mihinkään sen hoidon aikana. :D Kosmetologi sanoi et ok, nää meidän tunnin hoidot on kaikki saman hintaisia, me voidaan räätälöidä sulle sit sellainen kun haluat, ottaa vaikka osia näistä jokaisesta.
  Tuun huomenna kertomaan miten meni!
  Ja muuten, näytät sikahyvältä! Kyllä kunnon yöunet, hyvä ruokavalio ja stressitön elämä on kaiken hyvinvoinnin, myös ihonhoidon, alfa ja omega. Piste!
  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sain sitä mitä tilasin: ihonpudistuksen ilman nipistelyitä, extrapitkän niska-hartia-kasvohieronnan ja kosteuttavat ja virkistävät naamiot.
   Tällä kokemuksella jatkan ehdottomasti samalla linjalla tulevaisuudessa, omien toiveiden mahdollisimman selväksi tekeminen jo aikaa tilatessa, ei luulisi menevän mönkään :)
   -Anna

   Poista
  2. Anna, mainiota kuulla, jee!!

   Poista
 2. Mielenkiintoista kuulla, kuinka ihmiset reagoivat! Monet asiat napsahtaa syystä tai toisesta henkilökohtaisesti esim. jos itse kuuluu mainittuun ammattikuntaan, mutta silti jaksaa vielä toivoa, että netissä ei kirjotettaisi sen kummempia asiattomuuksia kuin tohtisi päästää suustaankaan. Vaan ainahan saa toivoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän itsekin joskus ylireagoin ("joskus", hah), mutta yritän pitää netissä linjan etten ihan heti sano, mitä ajattelen, joskus kannattaa vaikka tunti miettiä ennen kuin avautuu :)

   Poista
 3. No onpa erikoista etta tallainen ihan asiallinen juttu kosmentologista ja parannusidea sai aikaan myös negaa....ma olin aikeissa menna kosmentologille mutta varasinkin ajan gynelle huomiseksi ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut hei, molemmista päistähän kannattaa pitää huolta :D

   Poista
 4. Kaikki mainitsemasi asiat auttavat varmasti ihon kiristelyyn ja ainakin omasta atoopikon kokemuksesta ihmeita tekee myos ilma(sto)n kosteus, missa pain maailmaa vain. Ollessani Bangkokissa vaihdossa nautin tosi paljon kasvohoidoista, joista osa saattoi olla lahes pelkkia kasvohierontoja. Sittemmin en ole missaan noin hellavaraisiin ja hyviin nautiskeluhoitoihin tormannyt, mutta mikas on etsiessa ja testaillessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mahtavaa, kun ei tarvitse käyttää edes vartalovoidetta. Jea!!

   Poista
 5. En voi kommentoida kosmetologeja, kun en ole käyttänyt...mutta otin kirjoittamasi ihan vihjeenä kaikille kosmetologeille siitä, että kannattaa harkita miten markkinoi. Toisenlaisella tyylillä saattaisi kauppa käydä paremmin.

  Mulla on naama ihan samanlainen kun sullakin; tyypillinen aika kuiva iho ja ihan erilainen kun olen jossain lämpimässä. Jopa Suomen kesä saattaa auttaa mun Pohjois-Englannin viileän ilmaston rääkkäämään ihoon. Itse olen aika tavalla "luomu" eli käytän ihan vaan sekoitusta shea ja avokado-voista. Ostan isomman määrän ja sulattelen ja sekoittelen n. 100g kerrallaan. Ei ärsytä ja kosteuttaa mahtavasti.

  Mutta...kuten kiinalaiset ovat tienneet jo vuosituhansia ja nyt länsimäinen lääketiedekin sen jo tunnustaa; suolen kunnolla on iso merkitys ihon kunnolle. Eli kyllä ne sun hedelmämehut ja stressitön loma vaikuttaa ihan taatusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiselle lomalle pitäisi päästä joka vuosi. Täytyy laittaa lotto vetämään...

   Poista
 6. Tässä blogisi tyytyväinen lukija monen vuoden takaa kommentoi ensimmäistä kertaa, tosin ei aiheeseen liittyen (vaikka mun viimekertainen kasvohoito oli samantyyppinen kokemus kuin sulla, kosmetologiopiskelija kauhisteli ihoa ääneen, sanoi että musta tuntuu varmaan tosi kauhealta kun on iho tässä kunnossa. Kyseli että miten se näin hurjaan kuntoon on päässy. Aika sanattomaksi jäin, itseäni kun ei ihoni häiritse kun siihen on jo tottunut.). Piti vain sanoa, että reissupostaukset on ollu ihania, oikein huokuvat hyvää tuulta ja niistä tulee hyvä mieli lukiessa, ja kuvissa on niinonnellisen ja rentoutuneen näköisiä reissaajia. Hyvää jatkoa seikkailuille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta palautteesta! Meillä on ollut superonnitunut matka tähän asti; vain yksi lyhyt sairastuminen ja muuten arki on kellunut mukavasti eteenpäin.

   Poista
 7. Hei! Luin vasta nyt sun kirjoituksen kosmetologeista ja mulla on kertyneet aivan samat kokemukset viimeisen 20 vuoden aikana. Aloitin kosmetologilla käynnin 12 vuotiaana aknen takia. Olen aina äänestänyt jaloillani, en mene enää sellaisen kosmetologin luokse, joka mollaa minua ja keksii uusia ikäviä ongelmia ihostani, joita voin sitten alkaa tarkastella, joita en aikaisemmin edes tiennyt omaavani. Olen myös päättänyt olla ostamatta mitään - ostan apteekista, sama teho, on tullut kokeiltua kaikkea.. ja juu minulla on ollut todella monta kosmetologia, koska jalat ovat vieneet eteenpäin:)) Kiitos hauskasta ja myös asiallisesta blogista, toivottavasti jaksat kirjoitella vielä pitkään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, kyllä täällä roikutaan kirjoittelemassa juttuja vastaisuudessakin.
   Ja toivottavasti löydät vielä joku päivä sinulle sopivan kosmetologin :)

   Poista
 8. Nyt on pakko olla eri mieltä Joliesta. Liikkeessä käydessäni en saanut osakseni erinomaista myyntityötä, vaan ainoastaan keskinkertaista. Lisäksi muutama kommentti oli samaa sarjaa noiden saamiesi kosmetologien lausuntojen kanssa: kerroin omista kokemuksista luonnonkosmetiikan suhteen, jotka myyjä samantien jyräsi väärinä, koska luonnonkosmetiikka ei kuulemma toimi niin. Summa summarum: lähdin hakemaan liikkeestä elämystä, mutta koin vain lässähdyksen.

  Jolie on tehnyt erinomaista markkinointityötä blogien ym. parissa, mutta käytännön myyntityössä oli ainakin vielä viime kesänä parantamisen varaa. Koko kokemus löytyy täältä http://arkijarki.net/2013/07/assez-jolie-pas-parfait/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, tosi ikävä juttu. Kuten sanottua mulla ei ole ensikäden kokemusta kyseisestä paikasta, vaan näkemykseni perustuu vaan siihen mielikuvaan, joka on tuttujen blogeja lukiessa muodostunut...

   Poista
 9. On todella ikävää että näin moni kokee kosmetologin myyntityön ahdistavana. Itse ammattilaisena SUOSITTELEN tuotteita jotka mielestäni sopisivat asiakkaalle, mutta jos asiakas on esimerkiksi tyytyväinen jo kotona oleviin tuotteisiin, en ala tuputtamaan. Koulutukseemme, myös näyttökokeisiin kuuluu kotihoitotuotteiden suositteleminen. Monet hämmästyy myös paljon anatomiaa, fysiologiaa, kemiaa ja fysiikkaa koulutus vaatii. Ja on asiakkaita jotka närkästyvät jos heille ei te analyysia ja suosittele tuotteita. Monet kokevat että jos ihonhoidon ammattilaiselle menee niin rentouttavan kokemuksen lisäksi kuuluu saada neuvoja. Toivottavasti joskus vielä saat kokea haluamasi kasvohoidon :)

  VastaaPoista
 10. Kosmetologilla (tähän käy myös kampaaja hyvin) saattaa mennä kaksi asiaa hyvin pieleen, vaikka itse hoidon lopputulos olisikin hyvä. Toinen on se, että tulee epämukava olo ja paha mieli siitä, että haukutaan oma iho ja omat käytännöt. Toinen voi olla liiallinen myyntityö. En ikinä menisi uudestaan kampaajalle tai kosmetologille, joka hölöttää hoidon ajan kaikista mahdollisista aineista, joita sattuu myymään. Ymmärrän kyllä, että heidän elantonsa on niistä myynneistä kiinni, mutta tuputtaminen ei kyllä minun kohdalla ole koskaan lisännyt myyntiä. Sellainen "hei mulla ois tässä just sulle sopiva tuote, haluutko nähä" ei siis haittaa, päinvastoin. Mielelläni ostan hyviä tuotteita.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?